Kenapa aku baru tau maksud perkataan "BYE"... SubhanAllah!!!

125zR

Newbie
Joined
Aug 9, 2010
Messages
144
Points
18
kalau HELLO? hell low (neraka paling bawah)..hehehe
ahahaa...jadi pengajaran buat org melayu klu dah rase was2 sgt tak payah le sebok2 guna 'bye'...
elok bagi salam...Assalamualaikum wbt... bkn alaikum, smekom, slamekom, etc...etc..etc
 

sterne

freshman
Joined
Dec 23, 2009
Messages
63
Points
0
kadang2 orang terlalu byak berimaginasi.
dah bye tu maksud selamat tinggal, tak perlu lah ditukar ke bahasa lain utk mencari makna lain...
kalau tak, begitu byk perkataan yg kita takleh gunakan...

contohnya perkataan sembahyang berasal dari sembah Yang(nama satu dewa kalau tak silap)...
tetapi disebabkan sembahyang itu bermaksud solat dalam bahasa melayu, kita guna sajalah...
tak perlu konar2..
 

dandelion

Senior
Joined
Dec 11, 2009
Messages
1,859
Points
38
ahahaa...jadi pengajaran buat org melayu klu dah rase was2 sgt tak payah le sebok2 guna 'bye'...
elok bagi salam...Assalamualaikum wbt... bkn alaikum, smekom, slamekom, etc...etc..etc
Atau 'celcom'.. :D
B**i dalam bahasa arab bermaksud 'pintu saya', tapi orang arab tak kecoh pun....
 

faezil

Senior
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,057
Points
38
B**i dalam bahasa arab bermaksud 'pintu saya', tapi orang arab tak kecoh pun....
yup... orang arab menyebut b**i merujuk kepada 'pintu saya'....

so macam mana sekarang ni ?

adakah kita sanggup terima tuduhan 'jarum sulit orang melayu'... kerana memasukkan perkataan melayu yang tidak elok ke dalam bahasa arab ?

nasib baik orang arab tak kecoh.

So, kepada TT... walaupun anda telah mendakwa anda tak tahu apa2... tapi ramai yang mula percaya dengan apa yang anda share....
 
Last edited:

Dihaz84

Newbie
Joined
Apr 10, 2009
Messages
1,241
Points
0
yang ni pasal perbezaan bahasa,semua yang kita buat berdasarkan niat,kalau niat kita bye tu selamat tinggal (jadi selamat tinggal maknanya) kalau fikir bye tu benda lain..tu lain cerita dah..aku pernah diberitahu,apa yang kita lakukan semuanya mengikut kehendak hatii,dengan kata lain ada contoh : adakah kita bersolat untuk Tuhan atau bersolat hanya untuk show off kita buat apa suruhan Tuhan.Begitu gak dengan hal ni.kuncinya hati
 

mujahid_is

freshman
Joined
Aug 6, 2008
Messages
181
Points
16
Macam2 la korang ni. Kena tanya pakar bahasa juga ni. Tapi aku lebih sokong dan setuju pakai bahasa 'tata' :)
 
Top