Kemusykilan tentang email ke Internet Biz based yahoogroups

walikard

freshman
Joined
Jun 10, 2006
Messages
93
Points
8
Assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera kawan2 semua.

Ni ada kemusykilan sikit nih...adakah perbuatan saya menghantar email ke Internet biz based yahoogroups di anggap SPAM? (belum hantar lagi...musykil :? ) Pada pemahaman saya, ia bukanlah SPAM memandangkan group2 tu mmg untuk Internet biz...ini pandangan sayalah...mintak tolong sahkan ye :) Terima kasih banyak2
 

Hafiz Latib

Senior
Joined
May 7, 2006
Messages
395
Points
18
Age
35
Tgk etika la. Biasanya kl baru nak contribute tu trus promote produk kite, boleh dikira spam. Cara paling selamat, join the group dulu, let some people knows your existance and then baru promote.
 

code7

Senior
Joined
Dec 31, 2005
Messages
1,898
Points
38
i hate yahoogroups... ia menyebabkan ramai org meng'spam'kan inbox yahoo saya... last2 guna gmail saja.. kenapa org suka spam? dia target mcm takde mata, main spam dan send saja mesej tak tau ujung pangkal.. tambah2 lagi skim piramid, mlm, autosurf dll.. kalo yg bagi dakwah takpela, ni skim2 picisan mcm tu mmg menyakitkan gigi saya lah... :evil:
 

smartusaha

Active
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,878
Points
48
walikard said:
Assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera kawan2 semua.

Ni ada kemusykilan sikit nih...adakah perbuatan saya menghantar email ke Internet biz based yahoogroups di anggap SPAM? (belum hantar lagi...musykil :? ) Pada pemahaman saya, ia bukanlah SPAM memandangkan group2 tu mmg untuk Internet biz...ini pandangan sayalah...mintak tolong sahkan ye :) Terima kasih banyak2
walikard, pekabar? hehe... ;)

Utk menjawab persoalan walikard tu, saya rasa bergantunglah. Sebab ada yahoogroups yang khusus untuk mengiklan sahaja selain untuk perbincangan. So, kalau nak cuba, masuk groups yang khusus untuk mengiklan. Namun bagi saya, menggunakan cara yahoogroups taklah se-efektif mana tetapi tak salah untuk mencuba.

SPAM hanya akan berlaku apabila saudara menghantar emel berbau iklan contohnya ke groups perbincangan, lebih2 lagi yg jelas dan nyata dah diberi amaran oleh admin dia. Namun spt yg saya kata, ada groups yg bolehkan anda iklan sebab ia hanya groups iklan semata-mata.. :lol:

Pasal code7 cakap tu, pastikan bila anda daftar yahoogroups, jangan pilih send emel groups ke emel anda. Kalau tak, tak sampai sebulan anda akan terima beribu-ribu emel yang entah apa-apa.. hahaha.. Tapi kalau nak terima gak emel dari groups, ada cara, buat emel lain.. Inilah cara yg saya gunakan. Sebab apa? Kekadang yahoogroups ni tak betul sket, walau kita dah taknak terima emel dan dah tukar setting kat akaun kita, emel tetap bertubi-tubi datang walaupun kita dah unsubscribe pon.. :evil:
 

walikard

freshman
Joined
Jun 10, 2006
Messages
93
Points
8
To smartusaha, Alhamdulillah, kabo baik :D

Hmm, sebenarnya dulu memang ada pengalaman terkena mcm code7, sampai jem hbs akaun email saya, berapa lama kena freeze...tp time tu tak tau pun yang itu adalah SPAM...Alhamdulillah, lepas balik ke Malaysia terjumpa dengan ezine wangcyber yang ada terang pasal SPAM...time tu barulah tau apakah sebenarnya SPAM, sekarang bertambah jelas lagilah...yang pasti SPAM memang menyusahkan...kalau hantar yang elok2 takpe...sampai katalog brg "blue" pun pernah masuk kat inbox saya...dasat :evil:
 

code7

Senior
Joined
Dec 31, 2005
Messages
1,898
Points
38
mmg dah tak guna yahoo mail skrg ni.. dah unsubscribe seme yahoogroups tuh then boleh filter dalam acc setting.. saya suka gmail sbb dia lebih tersusun, senang nak review.. bagi sayalah.. then yahoo ni lebih utk search, ym dll yg dah establish.. masih menunggu YPN dibuka utk global market termasuk malaysia.. lebih byk peluang utk jana pendapatan selain google adsense..
 

azhar

freshman
Joined
Feb 11, 2006
Messages
52
Points
8
Saya rasa menghantar email promosi ke yahoo group adalah membuang masa. Pernah try gak dulu. Lebih baik bina list sendiri.


Azhar
--------------------------------------------
Download ebook, software, video terkini
http://www.anggerikpesonacollection.com
 

azlan

freshman
Joined
Jan 14, 2006
Messages
49
Points
6
Buku 15 Teknik Efektif Internet Marketing tulisan Fuad Latip ada mengajar cara-cara menggunakan satu software utk harvest email address dari yahoogroups. Lepas tu guna satu sotware lain utk email kesemuanya secara serentak. Apa komen kawan? Buku tu ada jual kat kedai buku dan boleh dibeli kat sini http://www.myorionet.com/buku < bukan link affiliate ni hehe :)
 

mantero

freshman
Joined
Jan 4, 2006
Messages
151
Points
18
azhar said:
Saya rasa menghantar email promosi ke yahoo group adalah membuang masa. Pernah try gak dulu. Lebih baik bina list sendiri.


Azhar
--------------------------------------------
Download ebook, software, video terkini
http://www.anggerikpesonacollection.com
yup, aku setuju.mslhnyer ade ke yg nak baca...yg menghantar bukan sorg dua...
baru2 ni aku dah menghabiskan masa sejam just utk men'delete' inbox aku ngn email yg ntah hape2 yg dtg dr yahoogroup yg aku penah daftar...ada gak la dlm 2000++ email tuh..huh...
 
Top