kelebihan 5G stand alone

cik_didi

freshman
Joined
Nov 6, 2019
Messages
57
Points
8
Age
26
aku ada baca kt malay mail https://www.malaymail.com/news/tech...rst-5g-standalone-network-in-malaysia/1815425 , tm nak buat 5G stand alone. Diorang kata guna stand alone ni lagi kurang latency pastu lagi laju.. Mcm bagus je utk long term use..

iyep.. betul tu, 5G stand alone ni banyak manfaat dia. walaupun mahal tapi dia boleh bgi benefit utk future nanti. bukan boleh mudahkan kita juga.. 5G ni pon boleh memberi kemudahan pada teknologi-teknologi kita juga .
 

cik_didi

freshman
Joined
Nov 6, 2019
Messages
57
Points
8
Age
26
macam lama je nak tunggu dorang pasang stand alone ni...memang jauh ketinggalan malaysia nanti

Biar lambat.. asalkan selamat.. yang penting kualiti tu nanti.. semua dapat rasa kelebihan dia nanti bila TM dah ada 5G stand alone ni nanti.
 

cik_didi

freshman
Joined
Nov 6, 2019
Messages
57
Points
8
Age
26
Setakat ni TM yg buat 5G... Telco lain yg berminat buat 5g standalone blh bekerjasama dgn TM...

Seeloknya mcm tu laa.. Telco lain patot bkerjasama dgn TM utk buat 5G SA ni.. TM mesti ramai yg pakar-pakar handle benda ni.
 

Katakuri

freshman
Joined
Feb 10, 2018
Messages
15
Points
1
Age
23
macam lama je nak tunggu dorang pasang stand alone ni...memang jauh ketinggalan malaysia nanti
sepatutnya takde lama.kalau yg lain nk buat stand alone yg akan jadi lama. tm based suma dah ada .
 

Zakuan123

freshman
Joined
Nov 15, 2017
Messages
61
Points
8
Age
27
ada kebezaan ke stand alone dan bukan stand alone??
aq tgk siape cepat launch out aq guna tu jer
kebezaan besar stand alone dgn non stand alone...
stand alone akan lebih cepat dan effisien, non punya akan guna balik infra 4g
 

nyra

freshman
Joined
Nov 30, 2019
Messages
43
Points
6
Age
26
mungkin sebab dah tahu kot service tm tak berapa okay, so baik dorang jadi independent buat infra sendiri

Boleh jadi jugak.. mana tau servis 5G network TM ni lagi membantu kita.. Tkde la line sangkot2 dah.
 

meijimeijiji

freshman
Joined
May 11, 2011
Messages
91
Points
6
iyep.. betul tu, 5G stand alone ni banyak manfaat dia. walaupun mahal tapi dia boleh bgi benefit utk future nanti. bukan boleh mudahkan kita juga.. 5G ni pon boleh memberi kemudahan pada teknologi-teknologi kita juga .
apa yg kita tau yang 5G ni dpt jadikan line ultra low latency, jadikan ni cpt tau
 

meijimeijiji

freshman
Joined
May 11, 2011
Messages
91
Points
6
mungkin sebab dah tahu kot service tm tak berapa okay, so baik dorang jadi independent buat infra sendiri
SA (stand alone) tak senang buat tau, lagi pun apa masalah hanya tanggung dgn sendiri tanpa sesiapa dari Telco lain dtg tolong tau
 

Dynamo

junior
Joined
Feb 9, 2018
Messages
70
Points
8
Age
31
SA (stand alone) tak senang buat tau, lagi pun apa masalah hanya tanggung dgn sendiri tanpa sesiapa dari Telco lain dtg tolong tau
Setakat ni di Malaysia hanya TM yg ada pengetahuan serta kepakaran utk membuat 5G standalone ni, jadi aku percaya cara yg paling baik adalah utk telco yg lain utk bekerjasama dgn TM dan biarlah TM yg jadi ketua dlm projek ni.
 

Dynamo

junior
Joined
Feb 9, 2018
Messages
70
Points
8
Age
31
Kalau independent ni, mesti bazir byk masa dan tenaga kan??
Kalau telco lain mungkinlah, tapi TM ada kakitangan yg mencukupi utk membuat 5G standalone serta mrk juga confident dpt menjayakannya dlm masa yg singkat sbb mrk telah lama bekerjasama dgn syarikat besar luar negara seperti Huawei utk memahami teknologi 5G ni.
 
Top