Kebaikan dan keburukan blog?

Joined
Sep 8, 2011
Messages
96
Likes
0
Points
0
Offline
#1
Salam dan selamat sejatara wc
hari ni saya ingin berkongsi tentang kebaiakn dan keburukan blog.Seperti dibawah:

Kebaikan blog:
- tempat perbincangan di ruang komen atau chat box dari pelbagai lokasi di seluruh dunia.
- Melatih kemahiran menulis walaupun pelbagai bahasa.
- Melatih seni kemahiran reka digital, terutama mereka blog, kod css atau blog skin.
- Tempat menyampaikan idea, gagasan atau tugasan. (guru atau pensyarah)
-
Keburukan blog
- menyampaikan maklumat palsu, fakta salah dan berunsur fitnah
- memburuk-burukkan tokoh politik dan selebriti
- menyebarkan spam, iaitu maklumat tidak berguna utuk mendapatkan keuntungan besar dari iklan di blog
- menggalakkan penyamaran dengan tidak memaparkan nama dan wajah sebenar.
- Menyebarkan maklumat lucah, imej porno, fail-fail digital yang berkaitan.

Saya harap dengan info ini dapat membantu anda menilai sendiri terhadap blog...:)
 
Joined
Sep 15, 2012
Messages
39
Likes
0
Points
0
Offline
#3
Tempat jutaan pekedai-pekedai internet jual barang
Ruang RSS yang membolehkan kita ikuti perkembangan suatu topik blog yang kita suka dengan mudah tak macam website.
Dengan kaedah yang betul mendapat kesukaan enjin carian berbanding website biasa
 
Joined
Nov 17, 2014
Messages
55
Likes
0
Points
6
Offline
#4
Bagi seorang IM, blog adalah senjata utama. Boleh dapat trafik percuma kat google :D
 
Joined
Aug 16, 2015
Messages
194
Likes
21
Points
18
Age
32
Offline
#8
blog oh blog, mula2 exicted tulis blog dan lepas tu hilang fokus...jadi lah blog tu macam rumah tinggal
 
Joined
Jan 22, 2015
Messages
146
Likes
15
Points
18
Offline
#10
Blog nie kena tulis waktu ade mood..baru ade feel :)
Sebab tu kadang-kadang idea nak menulis blog tu
datang tiba-tiba. Kena pulak masa tu laptop pulak
tak bawak.

Dapat jer idea, terus tulis kat handphone atau kertas
dalam bentuk point. Bila dah tenang sikit baru post
dalam blog.
 
Joined
Sep 7, 2015
Messages
188
Likes
37
Points
28
Age
33
Offline
#12
Bagi sy perkara penting dalam berblog adalah minat tentang apa yang kite tulis..ade perkara yg mungkin boleh buat duit..tapi kalau xde minat nak tulis pun xjalan jgk..better pilih topik yang betul2 kita minat yang berpanjangan kalau nak tulis blog..
 
Joined
Jun 2, 2009
Messages
209
Likes
0
Points
18
Offline
#13
bukan semua org boleh maintain blog, sebab bukan semua org pandai menulis ( saya salah seorang yg kurang berbakat dalam menulis)
 
Joined
Sep 3, 2010
Messages
223
Likes
1
Points
18
Offline
#14
Takpe..kita guna untuk yang baik-baik jer.
Contohnya, buat duit dengan affiliate dan promote melalui blog.

Yg buruk-buruk tu kita tinggal jauh.

Just keep calm and keep blogging +Peace+
 
Top