(¯`'•.¸.•JV Partner Untuk Sewa Kereta !!•.¸.•'´¯)

SEOptimizer

Newbie
Joined
Jun 14, 2011
Messages
281
Points
0
So basically kalau ambik Pakej A, partner tak perlu keluarkan duit apa2 la kan? Cuma yg musykil kenapa tak beli sendiri guna nama kampeni? 100% profit pd kampeni. Sy berminat cume persoalan2 camni kena bg clear. Banyak pelaburan yg di akhiri dgn kegagalan mcm byk yg berlaku kat forum CG. Risiko tetap pada pelabur. Kalau sesuatu berlaku, walaupun dgn surat lawyer, kalau kampeni lesap atau declare bankrupt, bank tetap kejar pemilik yg nama spt di geran. So basically surat perjanjian pon tak dpt menjamin pelaburan. But on the bright side, kalau something happen pemilik (iaitu pelabur) boleh claim kereta tersebut adalah milik pelabur tersebut kan?
 
Last edited:

leecousa

Newbie
Joined
Oct 19, 2010
Messages
353
Points
16
Kampeni yg run servis sewa kereta ni ada lesen sewa kereta?
Company saya memang ade permit sewa kereta....

So basically kalau ambik Pakej A, partner tak perlu keluarkan duit apa2 la kan? Cuma yg musykil kenapa tak beli sendiri guna nama kampeni? 100% profit pd kampeni. Sy berminat cume persoalan2 camni kena bg clear. Banyak pelaburan yg di akhiri dgn kegagalan mcm byk yg berlaku kat forum CG. Risiko tetap pada pelabur. Kalau sesuatu berlaku, walaupun dgn surat lawyer, kalau kampeni lesap atau declare bankrupt, bank tetap kejar pemilik yg nama spt di geran. So basically surat perjanjian pon tak dpt menjamin pelaburan. But on the bright side, kalau something happen pemilik (iaitu pelabur) boleh claim kereta tersebut adalah milik pelabur tersebut kan?
Untuk package A, pelabur x perlu keluarkan duit pun. Just provide dokumen.... Memang company boleh beli sendiri kereta tapi kalu dah banyak kereta atas nama company, memang x lepas la nak keluarkan lagi.... Betul cakap tuan, business memang banyak risiko tapi business nie bentuk fizikal dan bukan alam maya.... jadi x perlu risau jika company saya bankrup sebab owner boleh jual kereta tue.... Saya x paksa utk sesiapa join tapi sampai bila nak berada di LEVEL yang sama. Business perlukan keberanian dan sebab itu org Cina yg pegang ekonomi Malaysia. Mungkin ade sesetengah marah ngan pendapat saya tapi itulah REALITINYA .... Saya sendiri org Melayu....
 

SEOptimizer

Newbie
Joined
Jun 14, 2011
Messages
281
Points
0
Company saya memang ade permit sewa kereta....



Untuk package A, pelabur x perlu keluarkan duit pun. Just provide dokumen.... Memang company boleh beli sendiri kereta tapi kalu dah banyak kereta atas nama company, memang x lepas la nak keluarkan lagi.... Betul cakap tuan, business memang banyak risiko tapi business nie bentuk fizikal dan bukan alam maya.... jadi x perlu risau jika company saya bankrup sebab owner boleh jual kereta tue.... Saya x paksa utk sesiapa join tapi sampai bila nak berada di LEVEL yang sama. Business perlukan keberanian dan sebab itu org Cina yg pegang ekonomi Malaysia. Mungkin ade sesetengah marah ngan pendapat saya tapi itulah REALITINYA .... Saya sendiri org Melayu....
Ala bro jangan kecik ati sy pon menjalankan bisnes offline. Bila bab keluar duit mmg defensive sket, paham2 la org bisnes seposen pon nak berkira :D Sy mmg highly interested tapi nak kena buat risk calculation dan create contingency plan if anything happen. Lagipun org Melayu ni mudah benar kena tipu dan tertipu mcm kat forum CG nun.. diorang dah cukup berani dah tu pi invest. Tapi malangnya ramai Melayu yg gelojoh dan tak fikir sehabis2nya. Cina tak mudah percaya orang tp orang Melayu mudah benar termakan janji :D Nanti sy sms tuan. Berminat nak jumpa dan diskus.
 
Last edited:

leecousa

Newbie
Joined
Oct 19, 2010
Messages
353
Points
16
Ala bro jangan kecik ati sy pon menjalankan bisnes offline. Bila bab keluar duit mmg defensive sket, paham2 la org bisnes seposen pon nak berkira :D Sy mmg highly interested tapi nak kena buat risk calculation dan create contingency plan if anything happen. Lagipun org Melayu ni mudah benar kena tipu dan tertipu mcm kat forum CG nun.. diorang dah cukup berani dah tu pi invest. Tapi malangnya ramai Melayu yg gelojoh dan tak fikir sehabis2nya. Cina tak mudah percaya orang tp orang Melayu mudah benar termakan janji :D Nanti sy sms tuan. Berminat nak jumpa dan diskus.
Saya x ambil hati pun tapi tue la keadaan sebenarnya.... Betul ape tuan cakap, risk tue kena ambil kira jugak... saya x nafikan... kalu tuan berminat kita boleh jumpa dan diskus.... TQ.... ;)
 

tazamfn

freshman
Joined
Jun 7, 2006
Messages
640
Points
18
Saya pun sebenarnya baru jer ber jv ngan member saya...tapi bisnes ni dia run kat Melaka...konsep sama ngan yg tuan buat...kalo tuan dah lama buat tu yg saya nak tau boleh ke kuar sekali 6 biji kereta atas satu nama :)
 

SEOptimizer

Newbie
Joined
Jun 14, 2011
Messages
281
Points
0
Saya pun sebenarnya baru jer ber jv ngan member saya...tapi bisnes ni dia run kat Melaka...konsep sama ngan yg tuan buat...kalo tuan dah lama buat tu yg saya nak tau boleh ke kuar sekali 6 biji kereta atas satu nama :)

sepengetahuan sy lah kalau nak kuar kereta byk2 atas satu nama kena buat serentak. apply **** dari 6 bank berlainan. Masa bank buat checking kat income kite, takde lg **** dari 5 bijik keter yg lain. lepas tu nanti bank akan approve dlm masa yg lebeh kurang sama. Lepas **** approve bank takleh tarik balik. Ilmu ni sy dpt dari member cina tp bukan buat **** kereta, buat **** rumah. Cari new development. Book 4-5 bijik rumah (lot berlainan) apply **** dari 4-5 bank berlainan. Masa bank check **** kite mmg xde masalah then sume bank akan approve dlm masa yg sama. Ni la cara camne kapitalis properties buat duit. Kawan cina tu asal gaji RM3k je. Tapi berani mati amek 5 rumah sekaligus. **** lulus utk sume rumah yg beharga RM200k each. By the time rumah siap, harga dah jadi RM260k. Jual 3 biji, byr 1 biji rumah. Tinggal **** utk 1 rumah, rumah 1 lg buat sewa byrkan **** **** yg 1 rumah tu je. Kwn tu dpt la 2 biji rumah tanpa byr apa2 langsung. Hebat tak? eh melalut sampai ke jual rumah plak :D
 

SEOptimizer

Newbie
Joined
Jun 14, 2011
Messages
281
Points
0
Saya pun sebenarnya baru jer ber jv ngan member saya...tapi bisnes ni dia run kat Melaka...konsep sama ngan yg tuan buat...kalo tuan dah lama buat tu yg saya nak tau boleh ke kuar sekali 6 biji kereta atas satu nama :)

sepengetahuan sy lah kalau nak kuar kereta byk2 atas satu nama kena buat serentak. apply **** dari 6 bank berlainan. Masa bank buat checking kat income kite, takde lg **** dari 5 bijik keter yg lain. lepas tu nanti bank akan approve dlm masa yg lebeh kurang sama. Lepas **** approve bank takleh tarik balik. Ilmu ni sy dpt dari member cina tp bukan buat **** kereta, buat **** rumah. Cari new development. Book 4-5 bijik rumah (lot berlainan) apply **** dari 4-5 bank berlainan. Masa bank check **** kite mmg xde masalah then sume bank akan approve dlm masa yg sama. Ni la cara camne kapitalis properties buat duit. Kawan cina tu asal gaji RM3k je. Tapi berani mati amek 5 rumah sekaligus. **** lulus utk sume rumah yg beharga RM200k each. By the time rumah siap, harga dah jadi RM260k. Jual 3 biji, byr 1 biji rumah. Tinggal **** utk 1 rumah, rumah 1 lg buat sewa byrkan **** **** yg 1 rumah tu je. Kwn tu dpt la 2 biji rumah tanpa byr apa2 langsung. Hebat tak? eh melalut sampai ke jual rumah plak :D
 

leecousa

Newbie
Joined
Oct 19, 2010
Messages
353
Points
16
Saya pun sebenarnya baru jer ber jv ngan member saya...tapi bisnes ni dia run kat Melaka...konsep sama ngan yg tuan buat...kalo tuan dah lama buat tu yg saya nak tau boleh ke kuar sekali 6 biji kereta atas satu nama :)
sepengetahuan sy lah kalau nak kuar kereta byk2 atas satu nama kena buat serentak. apply **** dari 6 bank berlainan. Masa bank buat checking kat income kite, takde lg **** dari 5 bijik keter yg lain. lepas tu nanti bank akan approve dlm masa yg lebeh kurang sama. Lepas **** approve bank takleh tarik balik. Ilmu ni sy dpt dari member cina tp bukan buat **** kereta, buat **** rumah. Cari new development. Book 4-5 bijik rumah (lot berlainan) apply **** dari 4-5 bank berlainan. Masa bank check **** kite mmg xde masalah then sume bank akan approve dlm masa yg sama. Ni la cara camne kapitalis properties buat duit. Kawan cina tu asal gaji RM3k je. Tapi berani mati amek 5 rumah sekaligus. **** lulus utk sume rumah yg beharga RM200k each. By the time rumah siap, harga dah jadi RM260k. Jual 3 biji, byr 1 biji rumah. Tinggal **** utk 1 rumah, rumah 1 lg buat sewa byrkan **** **** yg 1 rumah tu je. Kwn tu dpt la 2 biji rumah tanpa byr apa2 langsung. Hebat tak? eh melalut sampai ke jual rumah plak :D

apa yang bro SEOptimizer cakap memang betul... apply skaligus... Bukan stakat 6 biji tapi 10 biji atas 1 nama pun saya boleh buat.... Kena kawtim dgn pihak bank.... kalu bor berminat nak JV ngan saya pun boleh.... ;)
 

tazamfn

freshman
Joined
Jun 7, 2006
Messages
640
Points
18
sepengetahuan sy lah kalau nak kuar kereta byk2 atas satu nama kena buat serentak. apply **** dari 6 bank berlainan. Masa bank buat checking kat income kite, takde lg **** dari 5 bijik keter yg lain. lepas tu nanti bank akan approve dlm masa yg lebeh kurang sama. Lepas **** approve bank takleh tarik balik. Ilmu ni sy dpt dari member cina tp bukan buat **** kereta, buat **** rumah. Cari new development. Book 4-5 bijik rumah (lot berlainan) apply **** dari 4-5 bank berlainan. Masa bank check **** kite mmg xde masalah then sume bank akan approve dlm masa yg sama. Ni la cara camne kapitalis properties buat duit. Kawan cina tu asal gaji RM3k je. Tapi berani mati amek 5 rumah sekaligus. **** lulus utk sume rumah yg beharga RM200k each. By the time rumah siap, harga dah jadi RM260k. Jual 3 biji, byr 1 biji rumah. Tinggal **** utk 1 rumah, rumah 1 lg buat sewa byrkan **** **** yg 1 rumah tu je. Kwn tu dpt la 2 biji rumah tanpa byr apa2 langsung. Hebat tak? eh melalut sampai ke jual rumah plak :D
Memang info yang menarik saya baru explore tgh try 5 bijik dulu ni...rumah pun leh buat ya....:)
 

leecousa

Newbie
Joined
Oct 19, 2010
Messages
353
Points
16
Insyallah boleh lagi ker...yg kat Melaka tu pun dalam proses...:)
Memang boleh bro nak buat.... tapi saya kena tgk dokumen dulu..... kalu bro betul2 minat kita boleh jumpe & bincang... ;)
 

leecousa

Newbie
Joined
Oct 19, 2010
Messages
353
Points
16

leecousa

Newbie
Joined
Oct 19, 2010
Messages
353
Points
16

leecousa

Newbie
Joined
Oct 19, 2010
Messages
353
Points
16
Bump business JV hari nie... ;P
 

leecousa

Newbie
Joined
Oct 19, 2010
Messages
353
Points
16
Bump business JV hari nie... ;)
 

leecousa

Newbie
Joined
Oct 19, 2010
Messages
353
Points
16
Bump business JV hari nie... ;)
 
Top