Jutawan sebelum usia 35 tahun...sebuah bacaan menarik untuk motivasi

AmirulFaisyal

Senior
Joined
May 22, 2006
Messages
581
Points
18
Baru sebentar tadi saya singgah di kedai buku dan membeli majalah(Dewan Masyarakat) yang memuatkan artikel yang bertajuk diatas,dalam artikel tu ada menyenaraikan beberapa jutawan-jutawan muda Melayu,ada yang umur 23 tahun dah bergelar jutawan dan memandu kereta Jaguar Type S.

Yang menariknya,jutawan-jutawan muda yang tersenarai dalam artikel ni bukan dari satu field saja,tapi dari pelbagai bidang termasuk perunding saham amanah,jualan langsung,dan juga perniagaan internet(Dr. Irfan pun ada).

Boleh rujuk link dibawah:

http://www.dbp.gov.my/lamandbp/main.php?Content=articles&ArticleID=946&IID=

For me it's a good article that can motivate us to work harder...to be just like them.

p.s:majalah tu tak mahal,5 ringgit je.=)
 

pusak82

freshman
Joined
Sep 25, 2006
Messages
162
Points
16
Thanks for the info ...
Hmmm ... nampak gayanya kene beli nie ...
1 topik yang menarik ... :D
 

zahiruddin

freshman
Joined
Oct 12, 2006
Messages
29
Points
1
Salam,

Terima kasih for the info. Saya terus cari Dewan Masyarakat di Shah Alam, banyak kata dah habis kat Seksyen 17, Seksyen 6, Seksyen 9, Seksyen 7 semua dah babis. Tapi akhirnya saya dapat beli di Seksyen 8 itu pun yg last kopek.

Menarik kisah dewan masyarakat kali ni mengenai Jutawan2 Muda.

Jutawan Perunding Pelaburan Unit Amanah - Mahadi dgn Jaguarnya, Nazril Dengan BMWnya dan Aida Nurlin dgn kereta mewahnya.

Jutawan Muda MLM pun ada - Mohamad Aizan (Uptrend) dan Murad Basir (CNI)

Jutawan Internet pun Ada - Irfan Khairi.

Jutawan Hartanah pun Ada - Azizi Ali (Mentor saya di Millionaire School Batch Pertama).

Memang best dan memberi motivasi.

Zahiruddin
 

Imo Imora

freshman
Joined
Sep 7, 2006
Messages
461
Points
18
Harap kat Kuantan nie x sold out.. terima kasih amirul28 atas informasi anda.. jom beli! ;)
 

AmirulFaisyal

Senior
Joined
May 22, 2006
Messages
581
Points
18
Salam,

Terima kasih for the info. Saya terus cari Dewan Masyarakat di Shah Alam, banyak kata dah habis kat Seksyen 17, Seksyen 6, Seksyen 9, Seksyen 7 semua dah babis. Tapi akhirnya saya dapat beli di Seksyen 8 itu pun yg last kopek.

Menarik kisah dewan masyarakat kali ni mengenai Jutawan2 Muda.

Jutawan Perunding Pelaburan Unit Amanah - Mahadi dgn Jaguarnya, Nazril Dengan BMWnya dan Aida Nurlin dgn kereta mewahnya.

Jutawan Muda MLM pun ada - Mohamad Aizan (Uptrend) dan Murad Basir (CNI)

Jutawan Internet pun Ada - Irfan Khairi.

Jutawan Hartanah pun Ada - Azizi Ali (Mentor saya di Millionaire School Batch Pertama).

Memang best dan memberi motivasi.

Zahiruddin
Ehem2,kalau tak silap saya la,en Zahiruddin pun ada gak dalam artikel-artikel tu,betul ke atau saya yang silap orang?
 

fai

Newbie
Joined
Jul 3, 2006
Messages
361
Points
16
Age
34
Memang best.. saya dah baca..

PS: Baru beli kat Bangi tadi..
 

zahiruddin

freshman
Joined
Oct 12, 2006
Messages
29
Points
1
Ehem2,kalau tak silap saya la,en Zahiruddin pun ada gak dalam artikel-artikel tu,betul ke atau saya yang silap orang?
Salam Amirul28,

Betul tu tak silap. Saya ada dalam salah satu artikel u. Tak sangka pulak terpilih untuk di masukkan dalam artikel tu kerana wartawan yg interview tu interview ramai lagi mereka yg hebat2.

Saya pun tengah belajar berniaga di internet nih. Dan tengah mendalami di wangcyber nih kerana ramai lagi yg low profile di sini. Jika di buat perbandingan saya ni baru darjah satu dalam berniaga di internet rasanye di sini dah ada yg tingkatan 4 dan universiti pun ade.

Sama-sama kita meriahkan perniagaan internet Malaysia.

Zahiruddin
 

hapisol

freshman
Joined
Aug 21, 2006
Messages
129
Points
18
Age
41
Memang best.. saya dah baca..
PS: Baru beli kat Bangi tadi..
sama la kita. lepas dpt info tadi, terus pi beli kat koperasi uum, murah saja RM4.50

tak sabar nak baca ni.

tq for the info. nampaknya ada lagi 8 thn utk saya bergelar jutawan sbl 35 thn.

yakin boleh, rakan muda.
 

hapisol

freshman
Joined
Aug 21, 2006
Messages
129
Points
18
Age
41
Saya pun tengah belajar berniaga di internet nih. Dan tengah mendalami di wangcyber nih kerana ramai lagi yg low profile di sini. Jika di buat perbandingan saya ni baru darjah satu dalam berniaga di internet rasanye di sini dah ada yg tingkatan 4 dan universiti pun ade.
peh, saya pun dah baca temuramah saudara dlm majalah tu.
minimum pendapatan RM20,000 SEBULAN? tahniah, saya bangga dgn kejayaan saudara.
ops, boleh la kongsi dgn saya pahit maung saudara sebelum mendapat pendapatan tersebut, ok ka?
 

percuma

Newbie
Joined
Sep 12, 2006
Messages
801
Points
16
jutawan tu menjadi cabaran paling utama kepada kita semua...takkan kita nak tengok je mereka berjaya?kita pun mesti nak berjaya jugak kan?Walaupun mungkin kita tak sesuai dengan cara mereka menjadi jutawan dengan MLM contohnya,kita cuba pula bidang yang kita suka dan menjadi jutawan dan itu lebih bermakna.Saya pun teringin dan berazam menjadi jutawan dalam usia muda... :)
 

Hafiz Latib

Senior
Joined
May 7, 2006
Messages
395
Points
18
Age
35
Hehe teringin gak nak jadi jutawan ni, tapi nak kekalkan jutawan tu susah gak kan ;) Saya ada lebih kurang 14 tahun lagi kalau nak keluar dalam majalah tu :p

Target saya untuk tahun 2007 nanti cukuplah saya dan Najmi mampu nak beli rumah masing-masing sendiri, insyaAllah. Kahwin lambat lagi kot :D
 

Labanon

Senior
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,802
Points
38
Wow.. berkobar2 semangat nak jadi jutawan ni...

P/S: Jom Berniaga barulah leh jadi jutawan :D
 

smartusaha

Active
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,878
Points
48
Tapi kan.. Jangan pula rasa kita "bersalah" dan "kecewa" jika tak tercapai impian jutawan tu. :) Sebab, setiap orang rezeki berbeza-beza, cara hidup berlainan, pemikiran lain-lain, kemampuan lain, pendek kata, persekitaran memainkan peranan juga dalam mengejar impian tersebut. So, ada yang pendapatan ribu dah cukup bagi dia, maka sesuailah untuk dia. Ada yang perlukan puluhan ribu, juta, maka itu untuk dia.. Masing2 kena ukur baju di badan sendiri.. Jangan sebab orang nak jadi jutawan, kita pun nak jadi juga. Last2 tak tercapai, frust tang tang.. :D

Yang paling teruk adalah, tiadanya sifat syukur terhadap rezeki yang diperolehi sekarang.. Kononnya, dirinya tak sehebat orang lain yang pendapatannya berpuluh ribu sebulan, berbanding dirinya ratusan jer sebulan.. Dalam hal ini bagi saya, setiap orang ada jalannya yang tersendiri dalam mencapai cita2. Ada yang cepat, ada yang lambat.. Maka, tak salah jika pendapatan hanya ratus, ribu atau juta. Masing-masing punya rezeki.

Maka, pentingnya syukur agar segala usaha kita diberkati. InsyaAllah, kuat usaha dan sedar apa yang kita lakukan, kita dapat pendapatan juta tuu.. Jika tak dapat, itulah ketentuanNya. Rezeki Allah tu luas tak terkira terutama untuk mereka yang beriman dan beramal soleh.. :)

Wassalam.

PS. "Sejuta" iman dan taqwa itu lebih bermanfaat daripada sejuta harta yang akan kita tinggalkan kelak.. --> very 'sceptical' tapi itulah hakikatnya.. Jadilah OKB. Orang Kaya Bertaqwa. :)
 

Imo Imora

freshman
Joined
Sep 7, 2006
Messages
461
Points
18
Nak promot sikit nie.. dah baca x buku Chef Li yang baru OKB (Orang Kaya Bertaqwa).. saya belum habis baca lagi nie.

Best suma buku2 dia.. yang paling best sekali buku yang kedua Menjejaki Jalan Kekayaan..

Ayuh..semarakkan semangat usahawan kita.. :)
 

zinedine

Senior
Joined
May 3, 2006
Messages
1,002
Points
18
Memang bagus dan lebih baik kalau ramai orang Melayu Islam tak kira umur, jadi jutawan. Ini supaya mereka2 ini boleh membantu saudaranya yg kurang berkemampuan dengan mengeluarkan zakat dan sedekah. Orang kaya/jutawan yg terbaik adalah org yg memberi manfaat dan faedah kepada agamanya dan saudaranya.
 

rajaads

Senior
Joined
May 15, 2006
Messages
1,279
Points
38
23? Biar betul rajaads.. Tengok gaya dah macam bapak budak je. :)
hehehe..yup baru 23..muda lagi..generasi X..bujang lagi,tapi calon dah ada..:p

dah makin tembam dah..
 
Top