jual pakaian bundle

aleh49

freshman
Joined
Dec 10, 2008
Messages
273
Likes
1
Points
18
Age
31
Offline
#21
assalamualaikum..

jual pakaikan bundle ya? aku assume bundle kat sini merujuk pada terpakai. If salah, then apa yg aku post ni, totally out of topic la :)
just nak berkongsi cerita siince ada few freinds yg hidup dengan menjual pakaian terpakai ni. Banyak benda boleh dicerita, tapi aku fokus pada online marketing saja ya.

Yg aku tengok, member aku 100% guna myspace. mungkin dia dah start zaman myspace mula naik, so melekat la myspace sampai skrang. Dia ni fokus pada pakaian "artis band". Dia tak jual baju sukan, baju kameja lengan panjang, sweater, jacket kulit and so on (yg aku selalu nampak kat kedai bundle).

Laku ke? mmg cam goreng pisang panas. harga paling rendah rm40 - beratus ratus. Kenapa mahal sangat mengalahkan baju baru? Sebab "tak ada baju baru dah" , maksud aku, dalam market tshirt band ni, customer pentingkan value. Value pulak terletak pada sejauh mana level "rare" and "antique" baju tersebut. let say baru baru ni, baju michael jackson melambung sampai beribu ribu ringgit. Kebanyakkan pembeli terdiri dari collector and dah tentu, peminat muzik.

Member aku mmg dah lama terlibat dngn scene muzik tanahair (underground), so dari myspace dia build up network dengan kawan kawan yg sama minat dengan dia, and dari kawan kawan ni la berkembang kepada customer.

Method jualan pulak - manual. Pelanggan PM PM, deal, bank in duit. And dia post barang. mana tempat dia dapat barang, berapa sen harga asal, itu di luar topik. Hope ko dapat skit input on how this thing run. Tak timbul soal professional, website cantik canggih, yg penting.. barang yg terpakai tu berbaloi ke dibeli? apa alasan dorang untuk membeli? apa yg dorang dapat if membeli? Kalo alasanya just "dapatlah baju" , banyak lagi tempat lain yg boleh dibeli. Tak susah nak dapatkan baju rm5 sehelai, Kedai bundle ada di mana mana. And pembeli yg nak membeli pakaian semata-mata lebih selesa untuk mencuba dulu sebelum membeli (limitasi bila menjual online). And kenapa masih ada yg nak membeli pakaian yg sudah di pakai? itu point penting.

selamat bejaya
waalaikumussalam...

ok..thanks bg pendapat...bundle smmgnye kbnyakkan brg trpakai..ataupon 2nd hand..yup..smmgnya ada org..menangung hdup dengan brg...trpakai..sy sendiri dri kecik smpi ke besar walopon untuk sesuap nasi...smua dri hasil darijualan...pakaian terpakai ni..

mmg sy xnafikan..mmg kebanyakan org2 yg layan bundle ni..
merupakan pengumpul brg2 yg mempunyai nilai "rare" yg ter sendiri...dari kasut ke seluar..kemudian ke bju hingga ke topi..smuanya mempunyai..peminatnya yg tersendiri..tp sy xda la byk brg2 antiq ni...yg ada pon untuk simpanan sendiri..bapak sy lg byk koleksi dr sy..mmg peminat brg2 yg sukar didapati ni..mmg
sanggup kuar duit untuk dapat apa yg diorg nk..

bundle mmg sgt bergantung kpd marketing..mcm mn kte jual...pakaian yg mcm mn kte jual..semuanya menjadi faktor..secara offline mungkin xbrapa sush sbb mmg dah lama buat secara offline..mungkin bermasalh skit untuk buat scara online..sbb msih baru,kurang pengalaman secara online..dan networking dalam online yg kurang..semua ini lah yg perlu atasi...sy sendiri tkut nk mulakan jual bju bundle scara online ni..mcm2 dalam kpala..tp sy cb mengkaji..sedalam yg mungkin..dah btul2 ready bru buat..

yup..mmg byk bju shelai rm5 kt mn2 kdai bundle..3 rm5 pon ada..tp mmg ada beza la untuk bju yg shelai rm5 dan bju yg di ltak harga rm20-rm50..mmg btul untuk org yg nk bli bju smata2..mmg mementingkan keselesaan..kalo secara online..cmne nk try bju ye x...ok..sy cb cri jalan penyelesaiannye..sy cuma ingin mencuba...kalo ada hasil bersyukur kpd ALLAH S.W.T...kte hanya boleh mencuba dan berusaha..rezki bukan urusan kte...ALLAH menentukannye..semoga berjaya untuk ryan juga..:D
 

dr_zool

freshman
Joined
May 15, 2009
Messages
1,204
Likes
1
Points
0
Offline
#23
bro,kalu aku,aku wt 1 blog khas untuk pakaian bundle tuh.pandai2 la bro bg nmpk cun.

sebb mostly aku tgk penjual2 online nh gune blogspot je.sentiase update barang2 bru.

letak skali maklumt tntg baju,cre pembayaran and everythng yg dirasekn perlu

and pastu wt promosi.mesti ad yg sngkut pnye

good luck
 

untung

freshman
Joined
May 16, 2009
Messages
934
Likes
0
Points
0
Offline
#25
Ebay ngan Portal Lelong..
kalau nak duit lebih
lebih baik Portal Lelong..
Ebay semua barang kena
kualiti tinggi..
 
Joined
Jan 19, 2007
Messages
913
Likes
2
Points
18
Offline
#26
barang bundle ni klau kena caranya, memang masyuk sangat.. aku sokong idea ni.. cthnya cara ambil gambar pakaian tu, kasi clear. pastu detail ttg size baju tu, ukuran dan lain2 lagi..

ada yang ckp website tak penting, itu salah sebenarnya. website memainkan peranan penting utk hasilkan jualan. website tunganglanggang, bole ke nak wat jualan. org nak beli pun tak berapa percaya.. barang bundle ni kan barang yang 'rare', bukan jual baju RM5.. betul tak? mesti ko nak jual baju yang sekurangnya harga RM40-50.. :D

guna blogspot/myspace pun orait jugak asalkan nampak kemas n teratur. tak perlu kuar modal pun..

kalau nak buat kedai online, boleh tengok kat siggy aku.
ni demo untuk member wc yang aku dah buat:

http://crazyaudio.net
http://techartx.com

.
.
.
.
.
 

untung

freshman
Joined
May 16, 2009
Messages
934
Likes
0
Points
0
Offline
#27
Senang bukak je keda idi tepi jalan..
Kat tempat sy pun sudah ada..
Ramai beli..
 
Joined
Dec 2, 2008
Messages
159
Likes
0
Points
16
Offline
#28
Senang bukak je keda idi tepi jalan..
Kat tempat sy pun sudah ada..
Ramai beli..
apala bro ni..org citer pasal online bkn offline..
kekeke..
pada TT..
try jer yg free dulu..
ebay malaysia free..
mudah.com.my free..
byk lagi yg free..try google..
masing2 ada kelebihan..
gunakan sosial networking..
friendster..forum pun okey..
facebook..n mcm2 lg..
yg penting ikhlas berniaga..
bina reputasi..
good luck k..
 

molque

freshman
Joined
Sep 14, 2012
Messages
6
Likes
0
Points
0
Offline
#31
salam. semua jika anda semua berminat untuk menjual baju bundle kami ada membekal kan baju bundle 10kg,45kg dan 100kg untuk bundle kanak2
boleh sms/call untuk sebarang pertanyaan 0173774561 aidil

kami juga ada membekal kan baju bundle dewasa 45kg dan 100kg

bundle japan gred A
 
Joined
Mar 4, 2013
Messages
17
Likes
0
Points
0
Offline
#32
kalau nak jual yang online... kena barang rare je... baru ada buyer.... mahal pun org beli....

kalau barang murah2 susah sikit.... kena amik masa utk yakinkan org masuk blog,facebook kita.... mostly diaorg suka tgk2 je..... amik masa lebih kurang 6 bulan juga kot baru ada ramai buyer.... itupun kena jual 1 helai 5-10 je.... kalau tak percara try search blog2 bundle kanak2.... ada diaorg jual $1 pun ada...... so susah nak untung juga.....

nak amik kepercayaanan, amik customer pada buyer yang dah lama buat...bukan kerja mudah....
 
Top