jual pakaian bundle

aleh49

freshman
Joined
Dec 10, 2008
Messages
277
Points
18
Age
32
salam semua...

sy nak tanya pendapat anda semua..
mcm mn sy nak jual pakaian bundle dengan cara yg effective
di internet?ebay ke?lelong.com ke?xpon kedai online sendiri?
 

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
2,030
Points
38
Abg_x pun ada jual kain baju bundle. Harga rm35 jer satu. Tak mahal.. boleh buat pakai sembahyang sebab di basuh cuci-cuci.
 

syuxx

Senior
Joined
Jul 31, 2008
Messages
3,361
Points
38
Ramai jual bundle online sekarang.
Ada dua jenis cara marketing bundle kat Malaysia ni berdasarkan apa yg aku lihatlah.

1) Guna blogspot
Yang ni just perlu update dengan list2 item yang baru, letak gambar item, conditions dia, size etc.

2) Guna Myspace
Sama seperti cara di atas. Cuma dia exploit sikit bahagian album myspace utk paparkan item bundle.
Rasa-rasanya, yang ni berkesan kot.
Sebab apa? Sebab myspace jadi tumpuan remaja.
So market dia besar kat situ :)

Dua2 cara di atas adalah cara free. Kalau nak bukak lelaong or ebay kena ada fee nya jugak.
Tapi rasanya jaranglah peminat bundle local bukak lelong/ebay.
Kot aje ;)
 

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
2,030
Points
38
Best jual bundle dgn Abg_x...RM35 jer.. PM Abg_x for details.
 

aleh49

freshman
Joined
Dec 10, 2008
Messages
277
Points
18
Age
32
Ramai jual bundle online sekarang.
Ada dua jenis cara marketing bundle kat Malaysia ni berdasarkan apa yg aku lihatlah.

1) Guna blogspot
Yang ni just perlu update dengan list2 item yang baru, letak gambar item, conditions dia, size etc.

2) Guna Myspace
Sama seperti cara di atas. Cuma dia exploit sikit bahagian album myspace utk paparkan item bundle.
Rasa-rasanya, yang ni berkesan kot.
Sebab apa? Sebab myspace jadi tumpuan remaja.
So market dia besar kat situ :)

Dua2 cara di atas adalah cara free. Kalau nak bukak lelaong or ebay kena ada fee nya jugak.
Tapi rasanya jaranglah peminat bundle local bukak lelong/ebay.
Kot aje ;)

thanks,atas cadangan..kalo sy nk guna blogspot..
kira kne letak la mcm order form kt dalam blog 2 ?
 

aleh49

freshman
Joined
Dec 10, 2008
Messages
277
Points
18
Age
32
Abg_x pun ada jual kain baju bundle. Harga rm35 jer satu. Tak mahal.. boleh buat pakai sembahyang sebab di basuh cuci-cuci.

Abg_x jual pakaian bundle ape?bjuke?suar ke?
 

aleh49

freshman
Joined
Dec 10, 2008
Messages
277
Points
18
Age
32

worldezam

Newbie
Joined
May 13, 2009
Messages
2,138
Points
0
buat satu website, promot and promot....
jual dkt ebay, amazon, alibaba, lelong, mudah and yg seangkatan.
dh maju buka la kedai.
nk buat website guna GDI, best orr...sambil² tu leh dpt income tambahan.
jgn marah arrr abg_x promosi GDI ckit je...huhuhu
 

aleh49

freshman
Joined
Dec 10, 2008
Messages
277
Points
18
Age
32
buat satu website, promot and promot....
jual dkt ebay, amazon, alibaba, lelong, mudah and yg seangkatan.
dh maju buka la kedai.
nk buat website guna GDI, best orr...sambil² tu leh dpt income tambahan.
jgn marah arrr abg_x promosi GDI ckit je...huhuhu

xpe2..xmara pon..rilex udah..heeheehee..
thanks ats cadangan...skrang ni sedang berkira2..nk wat pakai blogspot dlu..
 

aleh49

freshman
Joined
Dec 10, 2008
Messages
277
Points
18
Age
32
kalo sy nak jual pakaian bundle guna blogspot..
cmne plak sistem pembayarannye?leh bagi pendapat x?
 

worldezam

Newbie
Joined
May 13, 2009
Messages
2,138
Points
0
awk letak la no akuan bank awak.
 

aleh49

freshman
Joined
Dec 10, 2008
Messages
277
Points
18
Age
32

aqifdg

Senior
Joined
May 3, 2008
Messages
704
Points
18
salam..
cuma beri pandangan di sini..
kalau aleh serius nak jual pakaian bundle ni..better pakai hosting & domain berbayar..
bukan apa, kita nak nampak more professional.
n jangan lupa guna professional themes.
:)

sekadar cadangan ye
 

aleh49

freshman
Joined
Dec 10, 2008
Messages
277
Points
18
Age
32
salam..
cuma beri pandangan di sini..
kalau aleh serius nak jual pakaian bundle ni..better pakai hosting & domain berbayar..
bukan apa, kita nak nampak more professional.
n jangan lupa guna professional themes.
:)

sekadar cadangan ye

ok..xpe..Thanks sbb beri pendapat..btul gak kan..
tp tak pe..sy try dlu yg free..rs ok..bru upgrade.
yg berbayar..
 

aleh49

freshman
Joined
Dec 10, 2008
Messages
277
Points
18
Age
32
yang free pun boleh... try dulu yang free... kalau masyuk.. terus tukar yang berbayar... kalau taknak gune form... letakkan no phone atau ym untuk anda mudah dihubungi dan untuk berhubung,....

ok..trima kasih..ats cadangan akak..
 

ryan

freshman
Joined
May 22, 2009
Messages
117
Points
0
assalamualaikum..

jual pakaikan bundle ya? aku assume bundle kat sini merujuk pada terpakai. If salah, then apa yg aku post ni, totally out of topic la :)
just nak berkongsi cerita siince ada few freinds yg hidup dengan menjual pakaian terpakai ni. Banyak benda boleh dicerita, tapi aku fokus pada online marketing saja ya.

Yg aku tengok, member aku 100% guna myspace. mungkin dia dah start zaman myspace mula naik, so melekat la myspace sampai skrang. Dia ni fokus pada pakaian "artis band". Dia tak jual baju sukan, baju kameja lengan panjang, sweater, jacket kulit and so on (yg aku selalu nampak kat kedai bundle).

Laku ke? mmg cam goreng pisang panas. harga paling rendah rm40 - beratus ratus. Kenapa mahal sangat mengalahkan baju baru? Sebab "tak ada baju baru dah" , maksud aku, dalam market tshirt band ni, customer pentingkan value. Value pulak terletak pada sejauh mana level "rare" and "antique" baju tersebut. let say baru baru ni, baju michael jackson melambung sampai beribu ribu ringgit. Kebanyakkan pembeli terdiri dari collector and dah tentu, peminat muzik.

Member aku mmg dah lama terlibat dngn scene muzik tanahair (underground), so dari myspace dia build up network dengan kawan kawan yg sama minat dengan dia, and dari kawan kawan ni la berkembang kepada customer.

Method jualan pulak - manual. Pelanggan PM PM, deal, bank in duit. And dia post barang. mana tempat dia dapat barang, berapa sen harga asal, itu di luar topik. Hope ko dapat skit input on how this thing run. Tak timbul soal professional, website cantik canggih, yg penting.. barang yg terpakai tu berbaloi ke dibeli? apa alasan dorang untuk membeli? apa yg dorang dapat if membeli? Kalo alasanya just "dapatlah baju" , banyak lagi tempat lain yg boleh dibeli. Tak susah nak dapatkan baju rm5 sehelai, Kedai bundle ada di mana mana. And pembeli yg nak membeli pakaian semata-mata lebih selesa untuk mencuba dulu sebelum membeli (limitasi bila menjual online). And kenapa masih ada yg nak membeli pakaian yg sudah di pakai? itu point penting.

selamat bejaya
 
Last edited:
Top