jual pakaian bundle

aleh49

freshman
Joined
Dec 10, 2008
Messages
273
Likes
1
Points
18
Age
31
Offline
#1
salam semua...

sy nak tanya pendapat anda semua..
mcm mn sy nak jual pakaian bundle dengan cara yg effective
di internet?ebay ke?lelong.com ke?xpon kedai online sendiri?
 

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
1,987
Likes
1
Points
38
Offline
#2
Abg_x pun ada jual kain baju bundle. Harga rm35 jer satu. Tak mahal.. boleh buat pakai sembahyang sebab di basuh cuci-cuci.
 
Joined
Jul 31, 2008
Messages
3,347
Likes
5
Points
38
Offline
#3
Ramai jual bundle online sekarang.
Ada dua jenis cara marketing bundle kat Malaysia ni berdasarkan apa yg aku lihatlah.

1) Guna blogspot
Yang ni just perlu update dengan list2 item yang baru, letak gambar item, conditions dia, size etc.

2) Guna Myspace
Sama seperti cara di atas. Cuma dia exploit sikit bahagian album myspace utk paparkan item bundle.
Rasa-rasanya, yang ni berkesan kot.
Sebab apa? Sebab myspace jadi tumpuan remaja.
So market dia besar kat situ :)

Dua2 cara di atas adalah cara free. Kalau nak bukak lelaong or ebay kena ada fee nya jugak.
Tapi rasanya jaranglah peminat bundle local bukak lelong/ebay.
Kot aje ;)
 

abg_x

freshman
Joined
Dec 14, 2006
Messages
1,987
Likes
1
Points
38
Offline
#4
Best jual bundle dgn Abg_x...RM35 jer.. PM Abg_x for details.
 

aleh49

freshman
Joined
Dec 10, 2008
Messages
273
Likes
1
Points
18
Age
31
Offline
#5
Ramai jual bundle online sekarang.
Ada dua jenis cara marketing bundle kat Malaysia ni berdasarkan apa yg aku lihatlah.

1) Guna blogspot
Yang ni just perlu update dengan list2 item yang baru, letak gambar item, conditions dia, size etc.

2) Guna Myspace
Sama seperti cara di atas. Cuma dia exploit sikit bahagian album myspace utk paparkan item bundle.
Rasa-rasanya, yang ni berkesan kot.
Sebab apa? Sebab myspace jadi tumpuan remaja.
So market dia besar kat situ :)

Dua2 cara di atas adalah cara free. Kalau nak bukak lelaong or ebay kena ada fee nya jugak.
Tapi rasanya jaranglah peminat bundle local bukak lelong/ebay.
Kot aje ;)
thanks,atas cadangan..kalo sy nk guna blogspot..
kira kne letak la mcm order form kt dalam blog 2 ?
 
Joined
May 13, 2009
Messages
2,087
Likes
1
Points
0
Offline
#10
buat satu website, promot and promot....
jual dkt ebay, amazon, alibaba, lelong, mudah and yg seangkatan.
dh maju buka la kedai.
nk buat website guna GDI, best orr...sambil² tu leh dpt income tambahan.
jgn marah arrr abg_x promosi GDI ckit je...huhuhu
 

aleh49

freshman
Joined
Dec 10, 2008
Messages
273
Likes
1
Points
18
Age
31
Offline
#11
buat satu website, promot and promot....
jual dkt ebay, amazon, alibaba, lelong, mudah and yg seangkatan.
dh maju buka la kedai.
nk buat website guna GDI, best orr...sambil² tu leh dpt income tambahan.
jgn marah arrr abg_x promosi GDI ckit je...huhuhu
xpe2..xmara pon..rilex udah..heeheehee..
thanks ats cadangan...skrang ni sedang berkira2..nk wat pakai blogspot dlu..
 

aleh49

freshman
Joined
Dec 10, 2008
Messages
273
Likes
1
Points
18
Age
31
Offline
#12
kalo sy nak jual pakaian bundle guna blogspot..
cmne plak sistem pembayarannye?leh bagi pendapat x?
 
Joined
May 3, 2008
Messages
702
Likes
3
Points
18
Offline
#15
salam..
cuma beri pandangan di sini..
kalau aleh serius nak jual pakaian bundle ni..better pakai hosting & domain berbayar..
bukan apa, kita nak nampak more professional.
n jangan lupa guna professional themes.
:)

sekadar cadangan ye
 

aleh49

freshman
Joined
Dec 10, 2008
Messages
273
Likes
1
Points
18
Age
31
Offline
#16
salam..
cuma beri pandangan di sini..
kalau aleh serius nak jual pakaian bundle ni..better pakai hosting & domain berbayar..
bukan apa, kita nak nampak more professional.
n jangan lupa guna professional themes.
:)

sekadar cadangan ye
ok..xpe..Thanks sbb beri pendapat..btul gak kan..
tp tak pe..sy try dlu yg free..rs ok..bru upgrade.
yg berbayar..
 
Joined
Feb 10, 2009
Messages
13,730
Likes
1
Points
38
Offline
#17
yang free pun boleh... try dulu yang free... kalau masyuk.. terus tukar yang berbayar... kalau taknak gune form... letakkan no phone atau ym untuk anda mudah dihubungi dan untuk berhubung,....
 

aleh49

freshman
Joined
Dec 10, 2008
Messages
273
Likes
1
Points
18
Age
31
Offline
#18
yang free pun boleh... try dulu yang free... kalau masyuk.. terus tukar yang berbayar... kalau taknak gune form... letakkan no phone atau ym untuk anda mudah dihubungi dan untuk berhubung,....
ok..trima kasih..ats cadangan akak..
 

ryan

freshman
Joined
May 22, 2009
Messages
111
Likes
0
Points
0
Offline
#20
assalamualaikum..

jual pakaikan bundle ya? aku assume bundle kat sini merujuk pada terpakai. If salah, then apa yg aku post ni, totally out of topic la :)
just nak berkongsi cerita siince ada few freinds yg hidup dengan menjual pakaian terpakai ni. Banyak benda boleh dicerita, tapi aku fokus pada online marketing saja ya.

Yg aku tengok, member aku 100% guna myspace. mungkin dia dah start zaman myspace mula naik, so melekat la myspace sampai skrang. Dia ni fokus pada pakaian "artis band". Dia tak jual baju sukan, baju kameja lengan panjang, sweater, jacket kulit and so on (yg aku selalu nampak kat kedai bundle).

Laku ke? mmg cam goreng pisang panas. harga paling rendah rm40 - beratus ratus. Kenapa mahal sangat mengalahkan baju baru? Sebab "tak ada baju baru dah" , maksud aku, dalam market tshirt band ni, customer pentingkan value. Value pulak terletak pada sejauh mana level "rare" and "antique" baju tersebut. let say baru baru ni, baju michael jackson melambung sampai beribu ribu ringgit. Kebanyakkan pembeli terdiri dari collector and dah tentu, peminat muzik.

Member aku mmg dah lama terlibat dngn scene muzik tanahair (underground), so dari myspace dia build up network dengan kawan kawan yg sama minat dengan dia, and dari kawan kawan ni la berkembang kepada customer.

Method jualan pulak - manual. Pelanggan PM PM, deal, bank in duit. And dia post barang. mana tempat dia dapat barang, berapa sen harga asal, itu di luar topik. Hope ko dapat skit input on how this thing run. Tak timbul soal professional, website cantik canggih, yg penting.. barang yg terpakai tu berbaloi ke dibeli? apa alasan dorang untuk membeli? apa yg dorang dapat if membeli? Kalo alasanya just "dapatlah baju" , banyak lagi tempat lain yg boleh dibeli. Tak susah nak dapatkan baju rm5 sehelai, Kedai bundle ada di mana mana. And pembeli yg nak membeli pakaian semata-mata lebih selesa untuk mencuba dulu sebelum membeli (limitasi bila menjual online). And kenapa masih ada yg nak membeli pakaian yg sudah di pakai? itu point penting.

selamat bejaya
 
Last edited:
Top