Jom Ikut Saya.Case Study Dominasi Muka 1 Enjin Carian Google.Perkongsian Percuma

zuliema

Newbie
Joined
Aug 11, 2012
Messages
233
Points
18
Salam perkenalan kepada warga wangcyer.Saya ambil kesempatan ini untuk berkongsi teknik yang saya gunakan untuk memperolehi ranking yang baik dalam enjin carian.

Apa yang saya akan kongsikan melalui teknik ini adalah berdasarkan pengalaman saya dan minat dalam bidang seo selama beberapa tahun.

Serba sedikit asas or panduan yang saya akan gunakan untuk menguji keberkesanan teknik saya ini ialah:

Part 1 - niche/keyword/monetization Klik Untuk Penerangan
part 2 - blog setup
part 3 - blog optimization
part 4 - offpage seo/ backlink


Update Ranking Semasa


Saya akan cuba memberi update dari semasa ke semasa mengikut kelapangan saya.
 
Last edited:

zuliema

Newbie
Joined
Aug 11, 2012
Messages
233
Points
18
Asas dan penerangan berkaitan SEO

Ada 3 komponen utama dalam yang penting perlu kita tahu jika kita ingin menggunakah kaedah pemasaran melalui SEO

1 - Relevan - Kaitan dengan keyword
2 - Knowledge in the subject
3 - Popularity - Seo/Backlink

No.1 - Relevan

Google cuba nak faham apa kaitan website kita dengan keyword yang orang cari.
Sama la macam kita tengok signboard or iklan.
Kita lihat jualan murah di XXX.
So kita berminat dan mencari kedai tu untuk membeli

Jadi google pon sama basically.
Apabila orang mencari jualan murah di google,
Google akan memberi semua berbilion result yang berkaitan dengan apa yang orang tu cari.

Bagaimana cara google kesan jawapan untuk soalan tu?
Google memeriksa url site, title, meta description, meta keyword, image alternate tag.
Oleh itu kalau semua berkait rapat dengan soalan tu, google akan pilih site yang mempunyai ciri seperti diatas
untuk dipaparkan sebagai jawapan di google.

No. 2 - Knowledge in subject

Ianya lebih kurang dengan komponen No. 1
Kalau kita ingin tahu tentang sesuatu.
Kita kena tanya pada yang tahu tentang perkara tu.
Sama juga dengan google.

Google mencari maklumat berdasarkan kepada soalan yangg ditanya,selepas mendapat maklumat yang dirasakan relevan,
Google akan menilai sama ada site yang dipaparkan itu mempunyai maklumat yang cukup berdasarkan soalan yang ditanya.
Jadi google akan periksa berapa banyak page yang ada atau artikel yang berkaitan dengan soalan tu.
Kalau dah relevan,maka knowledge pon ada.

No. 3 - Popularity

Populariti ni kira berapa ramai orang suka site kita
kalau kita punya site ni relevan, ada banyak knowledge, mesti ramai yang suka and refer site kita.
Ini dinamakan backlink

kita nak tunjuk kat google, kita ni relevan, knowlegable, and popular
Kalau nak popular, kita kena la promote diri kita
Kalau tak promote diri, takda orang nak kenal, betul tak?
Untuk promote ke website2 ni,ia dipanggil backlink

Backlink pula ada macam2 sumber
Kuasa backlink berlainan untuk berlainan sumber
Contoh macam kalau kita promote kat surat khabar, lain popularity dengan promote dekat radio n tv
Untuk backlink, lain popularity kalau promote kat forum biasa dengan .edu blog

Google punya persepsi,dia ni cuma popular kat forum je. forum pula tak berapa dipercayai, sebab semua orang boleh buat
Selepas itu google tengok kepada yang lain, dia ni pula ada blog edu yang endorse,ranking dia akan naik

Kesimpulannya, popularity/ backlink ni lagi penting dari knowledge
sebab google akan pilih yang lebih popular dari yang byk knowledge, and google pilih yang paling tinggi peratus relevan

relevan>backlink/popularity>knowledge

Googe juga ada cara tersendiri untuk determine ranking site

1 - Trafik bukan dari enjin carian - direct traffic/referral etc
2 - Activity dalam site tu - komen, facebook, google+ etc
3 - Regular content - selalu update

Penerangan
1 - Kalau ada trafik luar dari enjin carian, ranking akan lagi senang naik
2 - Kalau ada banyak social share, komen, like etc
ranking akan senang naik
3 - Kalau selalu update, ranking akan senang naik
 
Last edited:

zuliema

Newbie
Joined
Aug 11, 2012
Messages
233
Points
18
part 1 - niche/keyword/monetization

3 perkara ni berkait rapat
Boleh mula dari mana2. kalau dah pilih cara monetization, boleh pilih niche/keyword
kalau nak decide niche/keyword dulu then determine monetization pon boleh
untuk casestdy ni
kita decide untuk buat monetization dalam bentuk affiliate
affiliate - jual barang/product/software/info/servis etc
n dapat komisyen
kita pilih platform clickbank.com
boleh cek site tu untuk tgk.
Since dah pilih nak buat affiliate n pilih CB, kita perlu pilih product
basically
1 - graviti bawah 200/150, atas 20
2 - pilih keyword berdasarkan product name
3 - buat kajian di competition di google keyword tool
4 - pilih exact match atas 1k dan bawah 10K
5 - decide keyword nak rank untuk product
 

feroz

Newbie
Joined
Sep 21, 2009
Messages
704
Points
16
part 1 - niche/keyword/monetization

3 perkara ni berkait rapat
Boleh mula dari mana2. kalau dah pilih cara monetization, boleh pilih niche/keyword
kalau nak decide niche/keyword dulu then determine monetization pon boleh
untuk casestdy ni
kita decide untuk buat monetization dalam bentuk affiliate
affiliate - jual barang/product/software/info/servis etc
n dapat komisyen
kita pilih platform clickbank.com
boleh cek site tu untuk tgk.
Since dah pilih nak buat affiliate n pilih CB, kita perlu pilih product
basically
1 - graviti bawah 200/150, atas 20
2 - pilih keyword berdasarkan product name
3 - buat kajian di competition di google keyword tool
4 - pilih exact match atas 1k dan bawah 10K
5 - decide keyword nak rank untuk product
possible ke kalu nk target product name sbb mgkin ramai yg akan gune teknik same?
 
Top