Jom buat startup?

tmuhammadsafwan

freshman
Joined
Dec 5, 2011
Messages
15
Points
0
Setuju. Kebanyakkan golongan 'angel investor' atau 'venture capitalist' menginginkan keuntungan atau pemilikan saham merangkumi 20 - 30 % (minima) atau >70% (maksima) di dalam sesebuah usahasama..
 

kidino

Newbie
Joined
Feb 2, 2006
Messages
149
Points
16
tak perlulah nak create teknologi baru baru nak buat startup. mungkin kita ada problem yang kita terpikir "kalau benda ni 'macam ni' kan bagus..." jadi kenapa tak kita create something yang jadikan benda tu ''macam ni'". at first benda tu tak perlu lengkap, tak perlu sempurna. janji ada jea dulu, then release kat public dan kita tengok macam mana response daripada public. dan kemudian kita perkembangkan lagi mengikut feedback. kalau boleh mulakan dengan apa modal yang ada, apa resources yang available. tak perlulah nak kena ada angel atau VC baru nak start. mulakan dulu, dan kemudian baru carik investor. by then idea kita dah lebih menarik, lebih tangible...

the point is -- mulakan sekarang dengan apa yang ada
 

zudierahman

Newbie
Joined
Mar 15, 2009
Messages
290
Points
0
Idea yang baik untuk kita letakkan di dalam salah satu pelan perancangan peribadi masing-masing termasuklah saya...Thread yang menarik :)

Saya secara peribadi berpendapat, untuk memudahkan kita merencanakan apa dan bagaimana nak buat, kita boleh ikut model-model yang dah ada dan terbukti telah berjaya di pasaran. Kita boleh ikut model dan strategi yang telah ada dan terbukti berjaya ( Facebook & Google), kemudian kita lakukan ubahsuai sedikit bersesuaian dengan pasaran tempatan.

Pendapat saya dan mungkin antara langkah yang akan saya ambil pada masa akan datang:

1.kita mungkin telah nampak pasaran tersebut, dan kita telah nampak potensi untuk market tersebut selepas dibuat kajian.

2. Kita cari model-model yang telah berjaya yang berkaitan dengan pasaran berpotensi tersebut, ambil contoh dan ubah sedikit ikut kesesuaian market fokus kita.

3. Cari resource dan modal untuk membangunkan model yang kita baru cipta. Mungkin pakar-pakar technology yang berkaitan dengan model kita tadi...

4. Marketkan model kita tadi...

Mungkin ini adalah salah satu idaman bagi semua forumer di WC ni termasuklah saya... iaitu sebagai IM mahupun Startuper...


Terima kasih :)
 

Ak-Modz*

freshman
Joined
Oct 13, 2011
Messages
286
Points
0
startup memang masyuk*.. *if only you succeed*.. tapi nak tau x banyak sangat startup yg x berjaya.. seriously..

startup tanpa modal juta2 memang susah nak gerak.. sebab apa?

banyangkanlah anda buat satu website.. ada 10 ribu pengunjung sehari, pastu ade agent businessman nampak potensi website anda dan terus report kat bos..

kalau bos tu nak bekerjasama dengan anda xpe... tapi kalau dye upah org, 50 k, suruh tiru website anda, then labur 100k untuk iklan.. dalam sejam jea pengunjung website bos tu lebih dari website anda.. dan terus popular sehingga website anda di cop peniru..

haa.. anda buat dulu tapi anda di cop peniru.. itulah namanya bisnes.. jadi kalau anda dapat untung, terus roll balik buat modal..

ulang sampai website anda betul2 dikenali.. then, baru kutip duit.. dalam 2-3 tahun bersedia untuk re-brand.. sebab nanti anda akan lingkup..

ade orang saje buat lain untuk nampak macam pesaing pada website asalnya.. tapi pesaing tu dye buat noob skit.. teknik nie untuk serlahkan kehebatan website asalnya..

dan teknik nie sangat berguna bagi mengurangkan competitor sebenar.. sebab org x nak compete dengan website yg banyak saingan..

teknik lebih kurang atas nie digunakan oleh syarikat webhosting iaitu EIG... nie list syarikat webhosting oleh EIG

FatCow, Powweb, iPowerWeb, IPOWER, dot5hosting, HostClear, Startlogic, Globat, Easycgi, Serverbeach, virtualave, Choopa, Webhost4life, iPage, BizHostNet

Pelik.. syarikat satu tapi brand banyak.. haa nie lah taktik bagi mengelakkan tumbuh syarikat webhosting baru..

kalau rase ok boleh apply teknik nie.. teknik mmg jahat sikit..
 

shuth

Senior
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,936
Points
48
kalau bos tu nak bekerjasama dengan anda xpe... tapi kalau dye upah org, 50 k, suruh tiru website anda, then labur 100k untuk iklan.. dalam sejam jea pengunjung website bos tu lebih dari website anda.. dan terus popular sehingga website anda di cop peniru..
sebab tu, dalam amalan startup..
teknologi & trademark/patent adalah 2 perkara yang sangat kritikal...

dan investor/pelabur tu juga sangat penting untuk membantu di dalam hal-hal marketing, brand dan resource..

di malaysia nie.. memang tak banyak lagi angel investor...
yang ada cuma harap dari pihak kerajaan jerla.. cradle

tapi skerang sudah ada juga beberapa VC yang diwujudkan
untuk menyokong budaya startup nie..

*tak ingat pula url website yg list VC untuk startup nie, nanti kalau ingat akan tepek kat sini*.
 

madeyla

freshman
Joined
Oct 29, 2008
Messages
222
Points
16
sebab tu, dalam amalan startup..
teknologi & trademark/patent adalah 2 perkara yang sangat kritikal...

dan investor/pelabur tu juga sangat penting untuk membantu di dalam hal-hal marketing, brand dan resource..

di malaysia nie.. memang tak banyak lagi angel investor...
yang ada cuma harap dari pihak kerajaan jerla.. cradle

tapi skerang sudah ada juga beberapa VC yang diwujudkan
untuk menyokong budaya startup nie..

*tak ingat pula url website yg list VC untuk startup nie, nanti kalau ingat akan tepek kat sini*.
website yg dicari ialah www.MVCA.org.my :malaysian venture capital and private equities association...

lg satu, orang cradle bagitau..website-related idea/project are less considered skarang ni berbanding 10 tahun lalu..UNLESS(melainkan) inovasi, tenologi, kebolehpasaran (commercial viability) terutamanya business model & revenue modelnya boleh dijustifikasikan (dibuktikan)..

orait...aku gerak dulu pegi sembahyang jumaat (masjid sebelah ofis jer)
 

tmuhammadsafwan

freshman
Joined
Dec 5, 2011
Messages
15
Points
0
startup memang masyuk*.. *if only you succeed*.. tapi nak tau x banyak sangat startup yg x berjaya.. seriously..

startup tanpa modal juta2 memang susah nak gerak.. sebab apa?

banyangkanlah anda buat satu website.. ada 10 ribu pengunjung sehari, pastu ade agent businessman nampak potensi website anda dan terus report kat bos..

kalau bos tu nak bekerjasama dengan anda xpe... tapi kalau dye upah org, 50 k, suruh tiru website anda, then labur 100k untuk iklan.. dalam sejam jea pengunjung website bos tu lebih dari website anda.. dan terus popular sehingga website anda di cop peniru..

haa.. anda buat dulu tapi anda di cop peniru.. itulah namanya bisnes.. jadi kalau anda dapat untung, terus roll balik buat modal..

ulang sampai website anda betul2 dikenali.. then, baru kutip duit.. dalam 2-3 tahun bersedia untuk re-brand.. sebab nanti anda akan lingkup..

ade orang saje buat lain untuk nampak macam pesaing pada website asalnya.. tapi pesaing tu dye buat noob skit.. teknik nie untuk serlahkan kehebatan website asalnya..

dan teknik nie sangat berguna bagi mengurangkan competitor sebenar.. sebab org x nak compete dengan website yg banyak saingan..

teknik lebih kurang atas nie digunakan oleh syarikat webhosting iaitu EIG... nie list syarikat webhosting oleh EIG

FatCow, Powweb, iPowerWeb, IPOWER, dot5hosting, HostClear, Startlogic, Globat, Easycgi, Serverbeach, virtualave, Choopa, Webhost4life, iPage, BizHostNet

Pelik.. syarikat satu tapi brand banyak.. haa nie lah taktik bagi mengelakkan tumbuh syarikat webhosting baru..

kalau rase ok boleh apply teknik nie.. teknik mmg jahat sikit..
Hehehe best baca komen ko Ak-Modz. =D
 

nang.it86

freshman
Joined
Nov 12, 2011
Messages
2
Points
0
wahh.. best jugak ni. tapi kene perancangan betul2 kan..saye nak jugak la
 

creativecaliph

freshman
Joined
Jul 24, 2008
Messages
3
Points
1
Salam,

Saya ada pengalaman sikit untuk share. Anda semua pernah dengar mengenai kickstarter.com? Sayangnya perkhidmatannya masih lagi hanya utk rakyat Amerika sahaja. Saya terfikir kalau kita boleh buat begitu di sini. Sebabnya saya percaya, jika kickstarter boleh berjaya, insyaAllah kita pun boleh cuba. Syarikat saya creativecaliph.com baru setahun menjalankan operasinya. untuk membangunkan projek digital comic atau animasi memerlukan dana yg besar. Puas kami bentangkan bisnes plan pada pemberi2 geran kerajaan tetapi malangnya tak semudah itu. Sehinggalah saya berjumpa dengan seorang individu. Beliau pula kenal dengan individu lain yang ada duit dan suka buat pelaburan perniagaan. Kalau dlm bisnes mereka ini di gelar angel investor. Bukan venture capital. Sebabnya..... :) mereka bermurah hati utk membantu kami kerana ingin menghasilkan komik Islam tanpa mengenakan syarat ketat. Ada lagi sebenarnya..tapi ini adalah antara highlightnya..Kalaulah kita boleh bangunkan satu sistem portal yang menemukan developer/creator dan investor ini bagus juga. Wallahualam.
 

joker

freshman
Joined
Sep 26, 2008
Messages
249
Points
18
komen saya.. saya sokong benda ini dan suka saya menginggatkan diri saya sendri dan kawan2 semua, biarlah benda yg kita buat tu memberi manafaat kpd org mengikut hukum syarak. barulah selamat dunia akhirat. maaf kalau komen ini menyinggung mana-mana pihak. terima kasih
 

tmuhammadsafwan

freshman
Joined
Dec 5, 2011
Messages
15
Points
0
Menarik menarik bro! yup, pernah survey konsep kickstarter.com.
Teruskan effort buat digital content ya! : )
i personally like infographic, etc. Salam
 

Mini_2011

Newbie
Joined
Mar 31, 2009
Messages
117
Points
16
aku pernah attend conference SVC2M di KL...

mmg best dan banyak exposure..

angel investor byk berkumpul kat sini angelist.co

terima kasih.
 

IsmailPadil

Senior
Joined
Nov 27, 2010
Messages
271
Points
18
Alhamdulillah...
Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!

Salam bakal startupper semua..(Insya'Allah..) :)
Syukur aku tjumpa thread ni..byk info2 ku dapat..hope dlm thread Technoprenuer ni,thread ni akan jadi sticky..

In 1st tym ku tdengar pasal startup..honestly ku x tau nk label apa utk web2 im yg bjaya ni (google,FB,Linkedin n so on mcm yg korang mention b4)..
Cara yg mdh,ku n partnership ku (adik ku sndiri) label kan dia org ni PHENOMENON MARKETING.. Syukur ku tjumpa dgn word tu d sini.
Terima Kasih dgn korg sbb sudi share kat sini..betol2 mmbuka minda..n ku akui,dlm IM ni..dgn info yg ku dpat dr cni..ku mlangkah stapak lagi..skrg yg tggal hanya lh focus n istiqamah..

Memang kdg2 rasa heran gak,knapa IM kt Singapura n Indonesia dia org lbh cepat..mksud ku Startup ni? D Mlysia mcm slow ckit..tp mybe Underground kta x tau..

Byk sbenarny Malaysian guy yg ku pcaya skrg mcm ni..mybe,kta hanya knal mreka bla web mreka dh bjaya je..perhaps.
Malaysian ni pun sbnarny kreatif..jaoh kreatif dr jiran2 kta..tngok jer Boboboi..asal ny dr upin n epin..tp skarang,hmapir semua suka..nmapak prubahan yg ketara dr Usop Santorian hnggalh ke See Food skarng..bdk2 yg baru gred dr U..jka dbri pluang,mreka sbnarny jaoh lbh bernilai dr just pembantu grafik kat Jabtan Kerajaan..yg pling pting- PENDEDAHAN..thats all..bg mreka pluang..mybe lambat utk mgharapkan bntuan krajaan even da dana utk industi kreatif..always easy said than done..

Cra trbaik,buat ckit2 pun dh kira ok..blh gak klu d buat 1 web marketplace yg himpun kn IM base niche in 1 place...kt cni kta blh dpatkn designer,script-ter n programmer,hackers,IMer yg lain,Perlabur,graduan2 yg baru gread (blh show kt cni,kpakaran diaorg..) ,newbie..(Guru pun asalnya newbie) n org awam pun blh..sbb kdg2 idea2 yg hebat2 ni..asalny idea picisan jer...evo..evo...n evo..mjadi mantap..
(sbb tulh, g mana2 pun jgn lupa bwak buku kcik kt kocek..kdg2 Allah Taala akn bg kta idea2 yg mletop2 tym kta x sangka2..catit kan...sbb honestly,lpas dpt idea tu pasti ada Sang Tanduk yg mngacau cucuk- x dpt ni,xda modal,kau newbie lagi n so on..smpai kta ptah smangat..hu3)


Paling penting,mmg bnar spti yg dmention kt ats,kesan ke atas masyarakat..bnda yg mampu brtahan ni slaluny mmbri impak yg besar ke atas semua org..in other word,mndatangkan kebaikan dgn org lain..klu asyik nk mngopek2 duit org,rsany blh btahan ke? (blh..klu kopek dgn cara baik-win2 situation)..
So,klu da idea nk developed pa2 yg baik utk semua..silakan..

Ok,jaoh dh ku mlalut..

Ringkasnya,Buat Saja..Startup tu semua asalny kocik,tp skarg Giant dh...
Slam kejayaann dr ku aka SangGuna..
 

Alexandria90

Newbie
Joined
Oct 27, 2011
Messages
438
Points
0
Alhamdulillah...
Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!

Salam bakal startupper semua..(Insya'Allah..) :)
Syukur aku tjumpa thread ni..byk info2 ku dapat..hope dlm thread Technoprenuer ni,thread ni akan jadi sticky..

In 1st tym ku tdengar pasal startup..honestly ku x tau nk label apa utk web2 im yg bjaya ni (google,FB,Linkedin n so on mcm yg korang mention b4)..
Cara yg mdh,ku n partnership ku (adik ku sndiri) label kan dia org ni PHENOMENON MARKETING.. Syukur ku tjumpa dgn word tu d sini.
Terima Kasih dgn korg sbb sudi share kat sini..betol2 mmbuka minda..n ku akui,dlm IM ni..dgn info yg ku dpat dr cni..ku mlangkah stapak lagi..skrg yg tggal hanya lh focus n istiqamah..

Memang kdg2 rasa heran gak,knapa IM kt Singapura n Indonesia dia org lbh cepat..mksud ku Startup ni? D Mlysia mcm slow ckit..tp mybe Underground kta x tau..

Byk sbenarny Malaysian guy yg ku pcaya skrg mcm ni..mybe,kta hanya knal mreka bla web mreka dh bjaya je..perhaps.
Malaysian ni pun sbnarny kreatif..jaoh kreatif dr jiran2 kta..tngok jer Boboboi..asal ny dr upin n epin..tp skarang,hmapir semua suka..nmapak prubahan yg ketara dr Usop Santorian hnggalh ke See Food skarng..bdk2 yg baru gred dr U..jka dbri pluang,mreka sbnarny jaoh lbh bernilai dr just pembantu grafik kat Jabtan Kerajaan..yg pling pting- PENDEDAHAN..thats all..bg mreka pluang..mybe lambat utk mgharapkan bntuan krajaan even da dana utk industi kreatif..always easy said than done..

Cra trbaik,buat ckit2 pun dh kira ok..blh gak klu d buat 1 web marketplace yg himpun kn IM base niche in 1 place...kt cni kta blh dpatkn designer,script-ter n programmer,hackers,IMer yg lain,Perlabur,graduan2 yg baru gread (blh show kt cni,kpakaran diaorg..) ,newbie..(Guru pun asalnya newbie) n org awam pun blh..sbb kdg2 idea2 yg hebat2 ni..asalny idea picisan jer...evo..evo...n evo..mjadi mantap..
(sbb tulh, g mana2 pun jgn lupa bwak buku kcik kt kocek..kdg2 Allah Taala akn bg kta idea2 yg mletop2 tym kta x sangka2..catit kan...sbb honestly,lpas dpt idea tu pasti ada Sang Tanduk yg mngacau cucuk- x dpt ni,xda modal,kau newbie lagi n so on..smpai kta ptah smangat..hu3)


Paling penting,mmg bnar spti yg dmention kt ats,kesan ke atas masyarakat..bnda yg mampu brtahan ni slaluny mmbri impak yg besar ke atas semua org..in other word,mndatangkan kebaikan dgn org lain..klu asyik nk mngopek2 duit org,rsany blh btahan ke? (blh..klu kopek dgn cara baik-win2 situation)..
So,klu da idea nk developed pa2 yg baik utk semua..silakan..

Ok,jaoh dh ku mlalut..

Ringkasnya,Buat Saja..Startup tu semua asalny kocik,tp skarg Giant dh...
Slam kejayaann dr ku aka SangGuna..
Saya pun setuju sangat2 :)
 
Top