Jogging Untuk Kuruskan Badan

dEsTiNyy

freshman
Joined
Jul 24, 2012
Messages
19
Points
0
klu x da geng, mmg bosan ler..pnh jog sorg2, sbb kwn smua mlas, so trpksa ler..haha
 

BuahDurian

freshman
Joined
Mar 10, 2012
Messages
353
Points
0
joging mg best.. mula2 mg jantung rasa cam nk meletup. tp slow2 la tambah distance joging tu, mula2 500meter tanpa henti, pastu tambah sket 600meter, sampai la mampu joging 2-3 km. lg jauh lg bgus.. bruce lee dlu tiap2 pagi joging 10km sbb nk dptkan fitness n stamina..
 

Hafiz_Khairil

freshman
Joined
Aug 2, 2012
Messages
43
Points
6
Yep, pemakanan faktor paling utama.

Walaupun kita bertungkus lumus exercise 2 jam setiap petang & setiap hari, akan tetapi baki masa 22 jam dlm hari tersebut lagi penting sebenarnya. Lifestyle haruslah sihat dari segi pemakanan. Rehat pun kena cukup, baru cergas.

Ubahlah cara kehidupan kita seharian. :)
 

zamrie

Senior
Joined
Oct 29, 2010
Messages
827
Points
18
Dah ada kategori kesihatan rupanya WC ni.. bagus betul.

Cara aku dapatkan motivasi untuk berjogging..

1) Ajak member.. masalah utama. Member tak mau berjogging. Tak minat la..apa la. Solution dia.. pergi tempat orang berjoging.. cari kawan kat sana. Awek-awek pun ramai. Lagi la semangat... kan. Dah dapat kawan..senang.. sms saja.. mesti jadi.

2) Setting lagu yang "laju" sikit. Dengar la lagu yang rancak, baru rasa lebih semangat. Jangan dengar lagu meruntun jiwa.. nanti langkah pun jadi longlai :)

3) Merancang. Dah rancang awal-awal sok nak jogging. Jadi dah tau apa diet yang sesuai before dan after jogging. Betul ke kena makan dulu sebelum joggin? Tak ke nanti kalori yang dibakar tu semua datang dari makanan.. patutla lemak tak kurang :D

Ada juga yang berpendapat jogging tak bagus.. boleh bagi side effect pada lutut untuk jangka masa panjang. Tak pasti sejauh mana kebenaran. Cycling pun ada yang cakap tak bagus.. Apa pun.. orang yang bersenam tu lebih bagus dari yang tak bersenam.

Walaupun orang yang tak bersenam tu kurus.. yang bersenam tu lebih gemok.. tak semestinya yang kurus tu sihat..yang gemok tu tak sihat. Stamina mesti berbeza. Kekuatan jantung, ketahanan otot, mesti berbeza. Tak caya.. sesapa yang tak bersenam tu.. cuba la race jogging dengan kawan yang selalu korang perli "joging selalu..tapi tak kurus pun".. tengok sapa yang pancit.. sapa yang kena gelak.. :D
 
Joined
Sep 2, 2011
Messages
250
Points
18
Dah ada kategori kesihatan rupanya WC ni.. bagus betul.

Cara aku dapatkan motivasi untuk berjogging..

1) Ajak member.. masalah utama. Member tak mau berjogging. Tak minat la..apa la. Solution dia.. pergi tempat orang berjoging.. cari kawan kat sana. Awek-awek pun ramai. Lagi la semangat... kan. Dah dapat kawan..senang.. sms saja.. mesti jadi.

2) Setting lagu yang "laju" sikit. Dengar la lagu yang rancak, baru rasa lebih semangat. Jangan dengar lagu meruntun jiwa.. nanti langkah pun jadi longlai :)

3) Merancang. Dah rancang awal-awal sok nak jogging. Jadi dah tau apa diet yang sesuai before dan after jogging. Betul ke kena makan dulu sebelum joggin? Tak ke nanti kalori yang dibakar tu semua datang dari makanan.. patutla lemak tak kurang :D

Ada juga yang berpendapat jogging tak bagus.. boleh bagi side effect pada lutut untuk jangka masa panjang. Tak pasti sejauh mana kebenaran. Cycling pun ada yang cakap tak bagus.. Apa pun.. orang yang bersenam tu lebih bagus dari yang tak bersenam.

Walaupun orang yang tak bersenam tu kurus.. yang bersenam tu lebih gemok.. tak semestinya yang kurus tu sihat..yang gemok tu tak sihat. Stamina mesti berbeza. Kekuatan jantung, ketahanan otot, mesti berbeza. Tak caya.. sesapa yang tak bersenam tu.. cuba la race jogging dengan kawan yang selalu korang perli "joging selalu..tapi tak kurus pun".. tengok sapa yang pancit.. sapa yang kena gelak.. :D


Suka yang last ayat tu "Walaupun orang yang tak bersenam tu kurus.. yang bersenam tu lebih gemok.. tak semestinya yang kurus tu sihat..yang gemok tu tak sihat. Stamina mesti berbeza. Kekuatan jantung, ketahanan otot, mesti berbeza"

memang ada beza pun :) kalau challenge dengan orang tua pun belum tentu orang muda boleh menang.. kesmeua sebab stamina
 

Menstors

freshman
Joined
Aug 3, 2012
Messages
15
Points
0
terbaik jogging bg kuruskan berat badan, tapi bak badan mantap gym lagi bagus :0
 

Cikgu Loh

Senior
Joined
Nov 22, 2010
Messages
1,732
Points
0
Age
30
Jogging nie satu kena fokus..Saya nak capai matlamat berjogging 20 minit tnpa henti..Kena tetapkan matlamat..HEHE
 

Josfdph

freshman
Joined
Dec 24, 2012
Messages
19
Points
0
janji exercise.. cayalah bro.
1.jpg

2.jpg
 
Last edited:

Pauline544

freshman
Joined
Dec 28, 2012
Messages
13
Points
0
kne jge mkn especially...klu jog hari2 tp mkn pn berganda2, sme jgk x kurus2...
09ht.jpg
20.jpg
21.jpg
22.jpg
23.jpg
 
Last edited:

Brobozoider

freshman
Joined
Nov 18, 2012
Messages
26
Points
0
Berjogging memang boleh kuruskan badan, sebab jogging tu senaman pembakar lemak kedua tehebat selepas cross country skiing. Yang penting, pastikan kita makan dengan betul. Jangan jogging bakar 500 kalori, kita pergi hantam sup gearbox 1500 kalori. berat x turun tuh...

saya ada tulis blog pasal jogging ini. mungkin bro-bro sini boleh pergi tengok, pastu bagi komen?
 

Armentzs

freshman
Joined
Nov 30, 2011
Messages
10
Points
0
Sgt setuju cara menguruskan bdn melalui jogging berdsrkn pengalaman sy sendiri... Before 85kg... Slps 3 bln trn kpd 54 kg... Caranya 3 round pg 3 round ptg... tempat: cr pdg malis daerah atau perbandaran... coz besar skit...
 
Top