Jika pelajar membuat e-biz

Labanon

Senior
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,802
Points
38
Saya 'jeles' dengan Labanon sebenarnya.. hehe.. Bukan jeles dengki, benci, tetapi Labanon dah mula buat (bukan tahu, tapi dah mula) masa time sekolah ni lagi.. Kita umur 20 lebih baru start, tapi labanon dah buat masa sekolah lagi. Mana x 'dengki', hehe..

Apapun, buktikan kat orang luar tu bahawa tak semua yg masih sekolah ni tak boleh dipakai dan tak terpakai.. :D

Good luck Labanon! Moga budak2 seangkatan dengan Labanon yg masih sekolah ni terkesima sikit kalau labanon dah berjaya b4 habis sekolah lagi.. Moga2 boleh naik pentas dan bagi talk motiviasi.. hehe.. Ingat, ni bukan just kata2, tapi satu doa dari bro.. InsyaAllah.

Mana2 yg masih sekolah tu, ingat, study tetap NO 1. Lain2 no 2..

Wassalam.
Hoho ingat bro Zul nak pukul saya(kecut perut dibuatnya) insyallah saya akan buktikan kepada dunia hoho... study tetap no 1 sekarang ni.. thanx bro Zul. :D
 

Imo Imora

freshman
Joined
Sep 7, 2006
Messages
461
Points
18
Noorizam..mmg best e-book anda tu. Saya dah download dah. Anda saya tgk mmg boleh memotivasikan orang seperti saya. Kata2 anda membuat saya termenung dan berfikir 2 kali.

Ok..salam ukhwah dan salam perkenalan dari saya.

Mekasih bro..good luck buat anda juga. ;)
 

Mike

freshman
Joined
Oct 22, 2006
Messages
7
Points
1
ala..nak wat duit ni tak kira umur la..yang penting cara kena betul la kan?hehehe..tapi tak terkejut la..coz kan de berita yang budak je..dah dapat earning adsense ribu ribuan dollar..hehe..tapi bile dah dapat duit..jangan gelap mata..coz nikmat yang tuhan kasi, anytime je leh tarik balik..bersyukur la
Kalau tak silap aku, ikut undang-undang kena 18 tahun baru leh buat bisnes sbb bawah 18 walaupun leh jual tapi Akta Kontrak kata penjual tu tak boleh memasukki kontrak oleh kerana bawah umur (tiada kapasiti memasukki kontrak). Bila tak leh 'memasukki kontrak' ini bermakna pembeli tidak boleh menguatkuasakan kontrak atau mengambil tindakan undang-undang ke atas penjual bawah umur tersebut. Memang tak adil bagi adik-adik kita yang brilliant... :( tapi ini untuk melindungi pengguna.

Nasihat aku.. guna nama dan akaun bank ayah ke, mak ke, uncle ke, nenek ke ... supaya transaksi diiktiraf sah dibawah undang-undang.
 

aariz

freshman
Joined
Oct 23, 2006
Messages
3
Points
1
Ko nibetul2 bertuah la Labonan!.. kecik2 lagi dah tau serba sikit internet business.. masa ko masih panjang lagi.. 5 - 10 tahun lagi mesti ko dah jadi jutawan... ko mesti tetapkan matlamat ko dari sekarang, nak jadi jutawan umur berapa tahun. tapi apa-apa pun SPM dulu, belajo betul2.. tak semestinya USR,PMR ko score, SPM pun ko bole score.. yg penting belajo sungguh2.. mesti bole punya!

http://www.jutawanebook.com
 

Labanon

Senior
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,802
Points
38
Ko nibetul2 bertuah la Labonan!.. kecik2 lagi dah tau serba sikit internet business.. masa ko masih panjang lagi.. 5 - 10 tahun lagi mesti ko dah jadi jutawan... ko mesti tetapkan matlamat ko dari sekarang, nak jadi jutawan umur berapa tahun. tapi apa-apa pun SPM dulu, belajo betul2.. tak semestinya USR,PMR ko score, SPM pun ko bole score.. yg penting belajo sungguh2.. mesti bole punya!

http://www.jutawanebook.com
Insyallah... yup SPM teramat-amat penting :D terima kasih kerana peringatan :D
 

kaiba910

Newbie
Joined
Oct 29, 2006
Messages
3,558
Points
36
Kalau bawah umur mmg la kene gune nama ayah.Saya daftar akaun paypal atas nama ayah saya.Accent card pun saya registerkan atas nama ayah.

Tapi kalau budak bawah 18 tahun nak register domain dgn hosting xpe kan?
 

aad_lfcfn

freshman
Joined
Jul 31, 2006
Messages
48
Points
6
takde masalah..tp better kalau sign up domain provider yg ada bg security skali untuk hide personal information.
 

Labanon

Senior
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,802
Points
38
Allhamdulilah atas rezeki yang allah bagi...tahun ni nampaknya leh bayar yuran skool sendiri...:p thanx ebiz :D
 

Labanon

Senior
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,802
Points
38

kodin

Senior
Joined
Jul 6, 2006
Messages
968
Points
18
Aiyark... hehe kes naya nih :p
hahahah... gurau je no.. Labanon! ebook ko baru je aku bace, tp lame dah dload.. sebok sgt smp tak sempat nak bace... n aku teruja bile baca ebook ko tu.. sususan ayat yg kemas, bleh buat novel cinta dah.. heheh.. ke ko amik kelas sastera? hehe...

papehal pun ebook ko sesuai utk motivate diri.. ringan utk dibace.. tak berat sgt.. well, keep up good work!! :)
 

Labanon

Senior
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,802
Points
38
hahahah... gurau je no.. Labanon! ebook ko baru je aku bace, tp lame dah dload.. sebok sgt smp tak sempat nak bace... n aku teruja bile baca ebook ko tu.. sususan ayat yg kemas, bleh buat novel cinta dah.. heheh.. ke ko amik kelas sastera? hehe...

papehal pun ebook ko sesuai utk motivate diri.. ringan utk dibace.. tak berat sgt.. well, keep up good work!! :)
Owh ebook Dari Sifar Menjadi Usahawan ker? Try ebook ni pulak http://www.forum.jomberniaga.com/viewtopic.php?t=61

p/s: Jangan gelak pulak :p
 

kodin

Senior
Joined
Jul 6, 2006
Messages
968
Points
18
hahahaha!! aku bukak2 je dah gelak... skali btol laa ape aku ckp td... hehehe... RM5 je.. cantekk gak tuh... siap ade jaminan dpt awek lg!! cunnn.....
 

Labanon

Senior
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,802
Points
38
Aiyark... gelak jugak.. hahaha saya sendiri pun nak tergelak ni :p
 

Labanon

Senior
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,802
Points
38
Huhuhu harap2 tahun 2007 semakin ramai pelajar yang akan bergiat dengan ebiz :D... hehe

p/s: Ayuh pelajar.. JOM BERNIAGA!!! haha :D
 

ezat7

freshman
Joined
Dec 27, 2006
Messages
2
Points
1
Yes!! First reply..Salam semua org (Assalamualaikum)..
Jika pelajar membuat e-biz? Dah bace gk reply2 dlm thread ney..
Congrats to labanon atas usaha anda..
Saya ney budak tahun pertama kat ipta. Baru nak kenal2 dengan
internet marketing.. Harap korang bagi support/nasihat kalo ader
silap dan salah.. :)

p/s:Saket ati ar tgk org promote2 bende2 program bace email dpat duet,
last2 xde pn dpat duit..buang mase je ader ar..sian diorang~

p/s/s:Ader mane2 sifu/otai nk bantu ajar cara2 nak mula internet marketing? PM me plz..
Semoga WangCyber.com terus maju melahirkan usahawan internet Malaysia!!!! chaiyok2!! :)
 

MeeRoll

freshman
Joined
Oct 2, 2006
Messages
41
Points
6
Age
41
Yes!! First reply..Salam semua org (Assalamualaikum)..
Jika pelajar membuat e-biz? Dah bace gk reply2 dlm thread ney..
Congrats to labanon atas usaha anda..
Saya ney budak tahun pertama kat ipta. Baru nak kenal2 dengan
internet marketing.. Harap korang bagi support/nasihat kalo ader
silap dan salah.. :)

p/s:Saket ati ar tgk org promote2 bende2 program bace email dpat duet,
last2 xde pn dpat duit..buang mase je ader ar..sian diorang~

p/s/s:Ader mane2 sifu/otai nk bantu ajar cara2 nak mula internet marketing? PM me plz..
Semoga WangCyber.com terus maju melahirkan usahawan internet Malaysia!!!! chaiyok2!! :)
Salam Marhain...

Sungguh teruja saya semangat adik2 yg masih belajar tetapi nak niaga. BELAJAR vs NIAGA...mana penting?!!! Belajar?!!! kalau setakat nak kejar segulung ijazah...baik niaga. Bniaga?!! kalau setakat nak cari untung buat cover duit poket. baik belajar. Buat yg masih belajar. nikmatilah saat n zaman keemasan anda (dah tua nanti mesti asyik terkenang jer...).yg berada di universiti...gunakanlah gedung ilmu itu sebaik mungkin.sebab?kalau anda menikmati saat dan zaman keemasan campur dengan ilmu2 dari universiti.anda akan berjaya dalam apa jua bidang. pengalaman saya...zaman sekolah takderlah pandai mana...result pun just cukuplah nak masuk U.enjoy belajar....saya betul2 gunakan U untuk timba ilmu...(belajar acct...tapi kuliah masak2,pertanian,aerospace,sastera dll pun saya masuk...sebab? ilmu)...kata2 yg selalu saya ingatkan diri saya..."Ilmu tidak cukup sekadar pengetahuan sahaja...Tetapi, ilmu itu perlu dimatangkan dengan pengalaman.Kematangan pengalaman akan mendahului batas akal fikiran kita...".

saya melihat ramai anak2 M****U yang berniaga.muda2.skolah lagi pun ada.masih belajar.bagus..satu usaha yang murni.tapi...untung yg dapat tah kemana dia belanjakan.tah kemana dilaburkan.lagi dasyat...ada yg melingkup.kenapa jadi cam tu...nafsu tidak dikawal oleh akal.angan2 tinggi,cita2 kosong...

Saya tak malu untuk bagi tau...saya grade dengan klass 3...third class tau...bukan first class!!! pernah gak saya dapat AMARAN...DALAM PERHATIAN dalam slip peperiksaan.Tapi, saya grade jugak.saya bleh survive (merasa gak bawak CRV skang...errr,minggu lepas ada gi naza world...naik kelabu bijik mata pilih kete) apa saya buat...BUSINESS (makan gaji...makan gaji gak...).
Itu cerita saya,tapi saya tak mau adik2 ikut...Nasihat saya buat adik2 yg nak berniaga "Kuasai minat anda...Ketahui kekuatan anda...Cari dan Atasi kelemahan anda...Matangkan ilmu dangan pengalaman...keputusan diakhirnya, ikan bilis mampu harung,dilautan penuh jerung..."

macamana nak kutip pengalaman kalau business pun blum lagi? camner nak matangkan ilmu kalau belajar pun tak abis lagi? ha'ahkan...betul gak tu. tiada manusia dalam dunia yg benar2 sedar bahawa pengalaman telah mereka cipta pada setiap detik setiap saat. Cipta pengalaman anda dengan..."jangan takut untuk melakukan kesilapa dan jangan sesekali lari dari kesilapan..."...TQ

p.s : zaman sekolah saya jarang minta duit kat mak bapak..buat business jual kedondong ngan kengkawan (cikgu pun ada beli...seposen sbijik jer masa tu)
p.s.s : zaman U, tak pernah minta duit ngan mak bapak...buat eBiz pun yer(tak untung mana pun)...buat bizz biasa pun ye (yg nie ada untung)...masa kat U nie lagi senang buat duit...kaya lah gak masa tu...tiap2 minggu tengok wayang
p.s.s.s : TAK MAU LIHAT ANAK2 MELAYU TERKULAI DALAM MEDAN PEPERANGAN KEUSAHAWANAN
p.s.s.s : dah grade...dah kawin...business lagi besar...
 

Labanon

Senior
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,802
Points
38
Yes!! First reply..Salam semua org (Assalamualaikum)..
Jika pelajar membuat e-biz? Dah bace gk reply2 dlm thread ney..
Congrats to labanon atas usaha anda..
Saya ney budak tahun pertama kat ipta. Baru nak kenal2 dengan
internet marketing.. Harap korang bagi support/nasihat kalo ader
silap dan salah..

p/s:Saket ati ar tgk org promote2 bende2 program bace email dpat duet,
last2 xde pn dpat duit..buang mase je ader ar..sian diorang~

p/s/s:Ader mane2 sifu/otai nk bantu ajar cara2 nak mula internet marketing? PM me plz..
Semoga WangCyber.com terus maju melahirkan usahawan internet Malaysia!!!! chaiyok2!! :)
Thanx .. baguslah jika saudara sudah berminat untuk memulakan perniagaan. Baca jer post2 di wangcyber semuanya berguna. Bagi saya wangcyber merupakan satu ebook lengkap untuk memulakan perniagaan internet .

Saya sarankan saudara membaca dahulu barulah bertanya. Boleh download ebook percuma di sini http://www.wangcyber.com/download dan kalau ebook di link itu masih tidak mencukupi download pulak di sini http://download.jomberniaga.com/

sekian... JOM BERNIAGA!!!
 
Top