Jangka hayat kereta?

sedili23

freshman
Joined
Oct 28, 2013
Messages
66
Points
6
Nak tanya forumer kat sini lah, aku ni dah ada lesen cuma belum ade kereta. Aku nak tanya andai kata aku beli kereta baru berapa lama boleh tahan ye? Bergantung jugak kepada cara penjagaan jugak kan? So macam mana korang jaga kereta untuk memaksimumkan jangka hayat kereta korang?
 

tungkelly

freshman
Joined
Aug 22, 2011
Messages
67
Points
6
aku usually jangka hayat kereta tu around habis bayar kereta bulanan or beberapa bulan lepas habis bayar penuh. meaning kalau dalam 7 atau 8 tahun kena bayar, so tu lah prediction aku. sbb lagi2 kita jenis guna hari ni sama macam telephone kita
 

abraham205

junior
Joined
May 23, 2013
Messages
60
Points
8
cara penjgaan kereta mmg affect bape lama dia tahan. sbb kalau jenis x reti check enjin, air bateri pun selalu kering baru nk tukar la apa. mmg "kesihatan" kereta tu susah nk jamin. sbb tu even step kecil macam panaskan kereta masa nak jalan jauh tu kena ambik berat. lagi satu sbb nak elak accident, kita bawak nyawa kan. x bole nak main taram je
 

udinawang

freshman
Joined
Sep 10, 2019
Messages
9
Points
1
Age
29
Nak tanya forumer kat sini lah, aku ni dah ada lesen cuma belum ade kereta. Aku nak tanya andai kata aku beli kereta baru berapa lama boleh tahan ye? Bergantung jugak kepada cara penjagaan jugak kan? So macam mana korang jaga kereta untuk memaksimumkan jangka hayat kereta korang?
cara penggunaan tu penting, minyak enjin apa pakai, minyak petrol apa, servis mesti on time, kereta wira saya dh 16 thun guna. tu la tips dia.
 

jailani80

freshman
Joined
Sep 17, 2019
Messages
23
Points
1
Age
32
aku usually jangka hayat kereta tu around habis bayar kereta bulanan or beberapa bulan lepas habis bayar penuh. meaning kalau dalam 7 atau 8 tahun kena bayar, so tu lah prediction aku. sbb lagi2 kita jenis guna hari ni sama macam telephone kita
tu tempoh dinasihatkan tapi boleh ja bertahan lama pandai la jaga mcm skincare bnyak labur terjalah dia..kdg kereta [email protected] tahun guna pun dh memacam..
 

abraham205

junior
Joined
May 23, 2013
Messages
60
Points
8
cara penggunaan tu penting, minyak enjin apa pakai, minyak petrol apa, servis mesti on time, kereta wira saya dh 16 thun guna. tu la tips dia.
lama gila bro pkai kete tu. tpi betul tu sbb tu bnyk je kereta antik yg dh modify boleh jalan balik. kalau kita jga betul2 mmg x de masalah nak pakai sampai 7 keturunan pun xD
 

tungkelly

freshman
Joined
Aug 22, 2011
Messages
67
Points
6
tu tempoh dinasihatkan tapi boleh ja bertahan lama pandai la jaga mcm skincare bnyak labur terjalah dia..kdg kereta [email protected] tahun guna pun dh memacam..
haah betul. dia mmg bergantung pada cara kita jugk. cuma bagi aku minyk tu pling penting kot sbb tu klau xde, kereta x gerak. and tu pun punca enjin kita bergerak cmne
 

jailani80

freshman
Joined
Sep 17, 2019
Messages
23
Points
1
Age
32
haah betul. dia mmg bergantung pada cara kita jugk. cuma bagi aku minyk tu pling penting kot sbb tu klau xde, kereta x gerak. and tu pun punca enjin kita bergerak cmne
minyak petrol ka? tak ada masalah sbb skrg semua power2 tgok iklan memasing..
 

tungkelly

freshman
Joined
Aug 22, 2011
Messages
67
Points
6
minyak petrol ka? tak ada masalah sbb skrg semua power2 tgok iklan memasing..
yupp minyak petrol. hahaa mmg xde masalah tpi kita kena bijak memilih jugak. harga kadang sama tapi quality dia mesti ada berbeza sikit tau. mcm aku guna Shell... sampai skrg lekat
 

abraham205

junior
Joined
May 23, 2013
Messages
60
Points
8
yupp minyak petrol. hahaa mmg xde masalah tpi kita kena bijak memilih jugak. harga kadang sama tapi quality dia mesti ada berbeza sikit tau. mcm aku guna Shell... sampai skrg lekat
mcm jodoh pulak haha aku pun pakai Shell, dari awal ada motor tu smpai sekarang x pernah tukar. kadang tu ada jgk sngkut pakai minyak lain sbb nak try kan tpi mmg x best macam aku pakai skrg ni
 

jailani80

freshman
Joined
Sep 17, 2019
Messages
23
Points
1
Age
32
yupp minyak petrol. hahaa mmg xde masalah tpi kita kena bijak memilih jugak. harga kadang sama tapi quality dia mesti ada berbeza sikit tau. mcm aku guna Shell... sampai skrg lekat
loyal ni bro.. apa yg buat ko loyal ni jrg la org tak ubah pilihan ni..
 

udinawang

freshman
Joined
Sep 10, 2019
Messages
9
Points
1
Age
29
mcm jodoh pulak haha aku pun pakai Shell, dari awal ada motor tu smpai sekarang x pernah tukar. kadang tu ada jgk sngkut pakai minyak lain sbb nak try kan tpi mmg x best macam aku pakai skrg ni
kenapa minyak lain rasa mcm mana. saya ni kan bkn rasa sngt bila guna heheh
 

abraham205

junior
Joined
May 23, 2013
Messages
60
Points
8
kenapa minyak lain rasa mcm mana. saya ni kan bkn rasa sngt bila guna heheh
bila drive tu, dia x rasa mcm clogging atau clumpy enjin tu since minyk dia mmg lincirkan enjin. so xde la rasa terganggu. lgipun aku suka sbb points dia mmg bnyk
 

tungkelly

freshman
Joined
Aug 22, 2011
Messages
67
Points
6
loyal ni bro.. apa yg buat ko loyal ni jrg la org tak ubah pilihan ni..
haha xtau la maybe sbb sejak aku pakai dia punya minyak tu enjin aku xde dah masalah cm berbunyi bising. pastu dapat extra km setiap kali pam. mmg Shell ni semua ekstralah kira
 

udinawang

freshman
Joined
Sep 10, 2019
Messages
9
Points
1
Age
29
bila drive tu, dia x rasa mcm clogging atau clumpy enjin tu since minyk dia mmg lincirkan enjin. so xde la rasa terganggu. lgipun aku suka sbb points dia mmg bnyk
bagus juga la kalau dia lindung enjin kenderaan kita. boleh la guna shell pula lepas ni.
 

jailani80

freshman
Joined
Sep 17, 2019
Messages
23
Points
1
Age
32
haha xtau la maybe sbb sejak aku pakai dia punya minyak tu enjin aku xde dah masalah cm berbunyi bising. pastu dapat extra km setiap kali pam. mmg Shell ni semua ekstralah kira
banyak tu extranya.. uish untunglah gitu isi normal dapat pg jauh.. mcm ni aku pun bleh loyal..
 

tungkelly

freshman
Joined
Aug 22, 2011
Messages
67
Points
6
banyak tu extranya.. uish untunglah gitu isi normal dapat pg jauh.. mcm ni aku pun bleh loyal..
haha sbb tu la. lgipun ada banyak kali jgk ulang alik kg dri kl ke perak and still ada dalam 2 ke 3 bar lagi minyak tu. sumpah mcm x caye
 

abraham205

junior
Joined
May 23, 2013
Messages
60
Points
8
bagus juga la kalau dia lindung enjin kenderaan kita. boleh la guna shell pula lepas ni.
yup bro mmg kena guna at least 1 minggu kan biar kereta adapt degn minyak tu. nnti bru boleh rasa beza dia tu. silap2 sebulan pam 2 kali je xD selamat mencuba!
 
Top