Jangan Terlalu..

Joined
May 8, 2008
Messages
445
Likes
0
Points
16
Age
33
Offline
#1
Content ini dixerox dr satu forum. Tak pasti kebenaran isi kandungannya diiktiraf oleh doktor ke tak :D
Namun ada sense.. elok jugaklh diguna pakai utk pembangunan kendiri & kesihatan.





Jangan Terlalu ....

1. Terlalu lama berdiri - merosakkan tulang. Urat sekitar kaki menjadi kembang.

2. Terlalu lama duduk - merosakkan lipatan daging. Akan mudah dihinggapi penyakit tua. Tubuh badan menjadi kendur.

3. Terlalu lama berjalan - merosakkan urat.

4. Terlalu lama melihat - merosakkan darah.

5. Terlalu banyak tidur - merosakkan tenaga. Menjadi pemalas. Jauh jodoh!

6. Terlalu banyak ketawa - merosakkan usus / menghilangkan nur wajah (yg ini aku tambah :p).

7. Terlalu kerap marah - merosakkan hati. Cepat kelihatan tua.

8. Terlalu banyak berfikir - merosakkan limpa. Kulit muka cepat berkedut. (fikir masalah umat takpe kot?)

9. Terlalu banyak bersedih - merosakkan jantung.

10. Terlalu merana - merosakkan paru-paru.

11. Terlalu takut - merosakkan ginjal. Apabila fungsi ginjal terjejas, boleh mengakibatkan gejala kencing manis dan lemah jantung.

12. Terlalu kerap terkejut - merosakkan pundi hempedu. Gejala pening kepala kerap dialami.

13. Terlalu banyak makan - merosakkan pencernaan. Mudah mengalami keletihan, malas dan selalu mengantuk.

14. Terlalu banyak minum minuman berais - merosakkan otot & lambung. Badan menjadi lembik. Berat badan meningkat. Mudah diserang penyakit & tidak kelihatan awet muda.

15. Terlalu banyak masa lapang - merosakkan fikiran. Kelapangan masa yang terlalu banyak menimbulkan berbagai khayalan dan menimbulkan berbagai penyakit jiwa, kecuali masa lapang diisi dgn aktiviti hidup yg positif .

...


xerox.
 
Last edited:
Joined
May 8, 2008
Messages
445
Likes
0
Points
16
Age
33
Offline
#3
erk..nak gembira pun tak boleh ker, tuan tanah? first time tgk fakta ni :D
Kena praktik sendri kot baru tau. Cuba try. Menterlalu gembira buat bbrp jam. Hehe. Tapi saya edit lah ek..nanti ramai yg salah faham sbb content ini diimport dr satu forum lain dan kurang faham maksud si penulis mengatakan 'terlalu gembira' itu bagaimana.. ekspresi ke mende ape.. Whoa..
 
Joined
Apr 30, 2007
Messages
364
Likes
1
Points
18
Offline
#4
sebab tu Islam ajar, utamakan yg pertengahan.
Nak terlalu gembira & ketawa tak kisah, tapi selalunya buat kita lupa Tuhan.
Selalu gembira dengan terlalu-lalu gembira, mempunyai
maksud yang berbeza.

yg side affect yang disebut di atas tu, tak tahulah saya.

Saya bukan pakar kesihatan. ;)
 
Last edited:
Joined
Dec 14, 2005
Messages
159
Likes
1
Points
18
Offline
#5
Kena praktik sendri kot baru tau. Cuba try. Menterlalu gembira buat bbrp jam. Hehe. Tapi saya edit lah ek..nanti ramai yg salah faham sbb content ini diimport dr satu forum lain dan kurang faham maksud si penulis mengatakan 'terlalu gembira' itu bagaimana.. ekspresi ke mende ape.. Whoa..
emm, saya rasa mungkin org yg buat content ni ada maksud lain kot untuk 'terlalu gembira' tu.

saya selalu juga baca buku motivasi dan mereka selalu sarankan kita kena selalu pastikan diri kita berasa gembira. Apabila kita selalu gembira, kita dapat rasakan 'pengisian positif' dalam kehidupan kita seharian.

Kalau awak pernah tengok video The Secret, awak akan faham maksud saya. Nak explain guna ayat saikologi ni saya tak reti :D

Btw, nice share sweetmango :)
 
Joined
Oct 16, 2008
Messages
84
Likes
0
Points
6
Offline
#6
bab kesihatan nie kalau xde approve toksah r tunjuk kat orang nanti ada yang terpengaruh plak....kadang2 kita selalu memandang enteng benda2 cmni
 
Joined
May 8, 2008
Messages
445
Likes
0
Points
16
Age
33
Offline
#7
Just nak share, ambik mana yg rasanya memberi kebaikan. Penulisan2 begini tentunya memerlukan huraian yg lebih lagi.. ex. Terlalu lama melihat, adakah yg dikatakan terlalu lama melihat itu apabila berdepan di komputer atau pun melihat matahari..sejauh mana boleh merosakkan darah dsg..klu nak detail..google jek.

Sedikit sebanyak adalah jugak piont2 yg memberi manfaat. :D
 
Joined
Sep 7, 2008
Messages
735
Likes
3
Points
18
Age
35
Offline
#8
alamak ... semua xleh lebih lebih... tapi kalu rezeki lebih macam mana
 

zaki77

freshman
Joined
Sep 4, 2007
Messages
224
Likes
0
Points
16
Offline
#10
banyaknya jangan.. tapi manusia suka buat perkara yang jangan.. heh.
Apa pun bagi saya.. kita perlu sederhana tak boleh melampau...
contohnya marah.. tak boleh melampau.. manalah tau orang kita marah hari ini mungkin menjadi org yg kita kasihi satu masa akan datang. siapa tahu?
 

krolbiz

freshman
Joined
Sep 22, 2008
Messages
1,600
Likes
0
Points
36
Offline
#11
Kebanyakan perkara pun memang begitu. Sebab tu jugak Islam menganjurkan kesederhanaan. Ibarat nasi.. Kalau terlebih masak akan jadi hangit, kalau kurang masak jadi keras dan mentah pulak.. Yg terbaiknya biarlah sedang elok saje..

Biar seimbang dan sederhana..... :)
 

joker

freshman
Joined
Sep 26, 2008
Messages
247
Likes
1
Points
18
Offline
#12
banyak beribadah
banyak berzikir
ni pling bgus..

p/s: aku juz ckp tapi nk wat terasa berat.. ampunkan dosaku Ya Allah.
 
Joined
Jan 26, 2009
Messages
284
Likes
0
Points
16
Offline
#13
kesimpulannya, bersederhanalah dalam apa2 perkara. Betullah ada orang2 lama pesan pada saya, jangan sangat2, nanti sakit : )
 
Top