[JANGAN SILAP LAGI!!] Tips Penting Untuk Letak Nama Perniagaan Korang

hirman

freshman
Joined
May 24, 2009
Messages
562
Points
16
Nak Lagi Gah beli company yang ada nama corporation.
Mat Saleh tengok memang respek pada perkataan corporation.
 

mrchocolate

freshman
Joined
Aug 18, 2010
Messages
33
Points
0
sayangnya.. nama company aku Modern Inspiration Enterprise.. ok ke? lau nk tuka nama perniagaan bpe caj nye ek?
 

hafizizain

Newbie
Joined
Sep 6, 2009
Messages
318
Points
0
betul tu bro fizi.sy mula2 daftar company sy 4 tahun lepas, namanya WANTED GALAXY..sebenarnya nk bg nama WAN GALAXY..tp masa tu pk pun mcm budak2 lg, nk bunyi ganas tambah TED kat ujung nama..jadi macam WANTED..haha

tapi efeknya sekarang, bila saya bagitau nama cmpany, orang dgr dh lain macam..haha..dulu masa bg nama xpernah terpikir pasal kredibiliti n so on..

sekarang sy daftar 1 lg cmpany, IHI Creative & Design..bunyi cm gempak le sikit..hehe..(itupon lama dok pikir tu)lebih fokus kepada servis design..

memang diakui nak bg nama cmpany yg baik memanglah penting..



ps:nk tanya boleh tukar nama cmpany tak?kalau boleh berapa cajnya?:)

Nama company dah tak boleh tukar.. Kalau nak tukar jugak, tutup je yang tu then bukak company baru..

aku mmg tak letak... tp automatik dia akn ada enterprise...
maybe nk membezakan antara "Enterprise" dan "Sdn.Bhd".. rasa2 aku lah

Kalau tak letak, memang staf ssm tu akan terus letakkan.. kena ada perkataan yang menunjukkan kita ada menjalankan bisnes..


bila pula aku nak daftar kat SSM ni......

Bro daftar jer bro... Lagi semangat nak online bila dah daftar ni... =)

boleh tukar ke nama yang didaftar tu?

atau tutup dan buka yang baru.

Dah tak boleh tukar dah.. tutup jer yang lama then bukak yang baru..

sayangnya.. nama company aku Modern Inspiration Enterprise.. ok ke? lau nk tuka nama perniagaan bpe caj nye ek?

Alaaa... takpe dah tu.. saya hanya bagi pendapat jer.. Sampai sekarang pun saya masih guna Idea Master Enterprise jugak.. yang penting, servis yang kita berikan kepada customer adalah servis yang terbaik...
Apa yang saya bagitau adalah khas untuk mereka yang belum bukak company jer..
Yang dah bukak tu.. takpe nye... teruskan berbisnes okayy...
 

hafizizain

Newbie
Joined
Sep 6, 2009
Messages
318
Points
0
Menarik perkongsian ringkas abe Hafizi Zain nih! :)

Yupp2, saya sedar akan apa yang bro nak maksudkan
tu. Alhamdulillah, saya bertuah! (Walaupun redah jer..) :D

Nama 'company' saya yang berdaftar di SSM ialah:
TENGKU FARIS Network = Kreadibiliti Peribadi + Perkataan Emas
(Mudah tak anda nak sebut? Dan senang nak ingat tak?)

Mantap perkongsian big boss IDEA MASTER ENTERPRISE!

Saya suka nama TENGKU FARIS NETWORK..!!
Insya-Allah satu hari nanti TFN akan berkembang lebih maju lagi... Aminn...
 

AsYraF

freshman
Joined
Nov 26, 2009
Messages
472
Points
16
Alhamdulillah, saya mendaftarkan nama syarikat
pada tahun lalu dengan: Smartbiz Genuine Network :)

Syukran Tuan Hafizi diatas perkongsian hebat ini.
 

apes

Senior
Joined
Apr 7, 2008
Messages
290
Points
18
Kalau tak letak, memang staf ssm tu akan terus letakkan.. kena ada perkataan yang menunjukkan kita ada menjalankan bisnes..

Apa maksud bro kalau tak letak diorang akan letakkan enterprise tu?? Bukan ke kita tak nak enterprise tu, kenapa die letak jugak??
 

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
Apa maksud bro kalau tak letak diorang akan letakkan enterprise tu?? Bukan ke kita tak nak enterprise tu, kenapa die letak jugak??

cuba bro tgk dkt sijil perniagaan bro.
ade Enterprise x?
 

hafizizain

Newbie
Joined
Sep 6, 2009
Messages
318
Points
0
Apa maksud bro kalau tak letak diorang akan letakkan enterprise tu?? Bukan ke kita tak nak enterprise tu, kenapa die letak jugak??

Untuk pengetahuan, kalau kita nak daftar nama perniagaan, mesti ada terma yang menunjukkan kita menjalankan perniagaan..

Sebagai contoh, PINTU BESI ENTERPRISE.

"ENTERPRISE" tu adalah terma yang menunjukkan kita ada menjalankan perniagaan.

Kalau buang ENTERPRISE tu, akan jadi PINTU BESI. So, ianya tidak menunjukkan kita menjalankan perniagaan.

Contoh terma yang lain adalah seperti TRADING, NETWORK, BUSINESS, MARKETING dan lain-lain.. ada di 1st post.

Harap membantu.;)
 

mnf

Newbie
Joined
Dec 19, 2008
Messages
269
Points
16
kalau letak boutique ke collection ke kat blakang nampak gempak x?
 

NazriBiz

freshman
Joined
Jan 5, 2011
Messages
275
Points
0
Good info... nama yg bagus untuk cari krebiliti ialah nama yg unik,, cuba tgk syarikat gergasi... SONY, CELCOM, MAXIS, HONDA, dan sebgainya.. namanya ringkas tp unik... yang penting promosi perlu dilakukan tanpa jemu...
 

Shamsul Amry

freshman
Joined
Jan 10, 2010
Messages
94
Points
6
Good info... nama yg bagus untuk cari krebiliti ialah nama yg unik,, cuba tgk syarikat gergasi... SONY, CELCOM, MAXIS, HONDA, dan sebgainya.. namanya ringkas tp unik... yang penting promosi perlu dilakukan tanpa jemu...

Honda tu sempena nama founder dia sendiri, Soichiro Honda. :)
 
Top