Jangan Harapkan Klik Saja Untuk Berjaya

affuone

freshman
Joined
Oct 9, 2006
Messages
397
Points
16
Ramai lak cakap pasal adsense dalam tajuk Program Wang Online ni. Nanti Shuth kena la sediakan bahagian untuk bincang pasal adsense je.. Hehe. Saya memulakan bisnes internet dengan menyertai affiliate, memandangkan ianya paling mudah. Usaha pun nampak. Kalau nak harapkan klik je, macam x besh je.. Tambah2 lagi musim Google tengah pening nak jaga dua2 belah pihak (Advertiser dan Promoter) dan memperkenalkan Smart ntah apa aku luper.. ekeke

Just my two cents :)
 

aad_lfcfn

freshman
Joined
Jul 31, 2006
Messages
48
Points
6
1) adsense untuk keuntungan jangka masa panjang
2) Affiliate+hasuilkan produk sendiri untuk keuntungan jangka masa pendek
..imo :)
 

affuone

freshman
Joined
Oct 9, 2006
Messages
397
Points
16
Betul gak tu tp adsense cerewet skit untuk newbie kan? Affiliate senang jer untuk recruit n ajar org baru.. Masing2 ada pros and cons kan? :)
 

kodin

Senior
Joined
Jul 6, 2006
Messages
968
Points
18
smartusaha... ehh..silap plak.. smart pricinglaa!! heheh... klau sape yg gemar sgt membuat blog n website, adsense is good. klau nak cari duit btol2 try blajar affiliate.. aku pun tgh focus affiliate nih...
 

onlineniaga

freshman
Joined
Nov 1, 2006
Messages
24
Points
1
Pas ni (kalo jadi la), stakat klik je x aci. Google sdg memperkenalkan CPA plak. Penin tol. Kalo orang klik je tp x wat apa2 (daftar atau beli), kiter xleh kimosyen adsense. Haru tol.. Btol dah nak mati kot adsense nih seperti yang Scott Boulch ckp tu..
 

rajaads

Senior
Joined
May 15, 2006
Messages
1,279
Points
38
CPA lagi best sebenarnye...Syok la promote affiliate guna Adwords..Lagi² la kalo ada produk sendiri lagi best 100% duit masuk poket sendiri..Adsense sekarang tak mcm dulu. Kalo Google tak kene saman dulu..xde la smart pricing ni..

Sebab tu dia consentrate nak jaga hari Advertiser sebab duit dari diorg sebenarnye..

tapi Adsense takkan mati..Sebab kalo takde Adsense dari mana Google nak tunjuk Ads dia tu???

Advertiser akan lari jugak kalo xde traffic masuk dari duit yang diorg bayar untuk promosi..Google akan rugi jugak kalo tutup program Adsense..

Satu lagi,sekarang Adsense banyak competitor..Tapi payout dia still takleh lawan dengan Adsense..Tak percaya? Try promote selain Adsense,comfirm akan dapat kurang dari Adsense...

Saya dah test semuanya..Adsense still yang terbaik dari segi Ads yang keluar mahupun payout dia..
 

Shahrul

Senior
Joined
Mar 23, 2006
Messages
838
Points
18
senang cerita, kalau nak menceburi adsence tu... jangan buat website dalam bahasa melayu (kalau dah jadi CPA) sebab orang melayu banyak tak reti sangat bahasa omputih yang ada dalam iklan pengiklan tu, so malas nak baca atau beli.... orang putih mana paham bahasa melayu.... jadi itujelah caranya :)
 

Shahrul

Senior
Joined
Mar 23, 2006
Messages
838
Points
18
maksud saya, iklan orang putih untuk content website dalam bahasa omputih lagi elok :)
 

affuone

freshman
Joined
Oct 9, 2006
Messages
397
Points
16
Kalo camtu xleh la target local visitor, kan? Apa-apa pun, kena gak target global visitor. Tp blog dalam English persaingan mmg hebat.
 

affuone

freshman
Joined
Oct 9, 2006
Messages
397
Points
16
Tu pun kalo traffic berlambak sampai terlanggar bumper..:D Kalo x, jangan hrp la org nak iklan di website kita. Hehe.. Bagi saya la, kalo setakat cerita pasal adsense dan affiliate atau yang sewaktu dengannya yang leh dibaca di mana2, susah skit nak tarik pelawat untuk membaca. Kalo nak cerita pasal produk org lain, sedikit 'tweaking' perlu digunakan. Lagi satu, info2 yang disediakan perlulah fresh dan diupdate setiap hari.;)
 

amanz

Senior
Joined
Jul 20, 2006
Messages
1,102
Points
38
hmmm...aku dua-dua pakai..and keputusan cam brikut:
Google AdSense : U$4> dah malas nak continue, sebab asyik kuar iklan masyarakat je...mentang-mentang page aku mlayu...dah lama remove die nyer code...malas nak bazir space kat blog aku...skrang aku jual space kat blog aku, RM10 sebulan

Affiliate : Dulu malas nak promote gak..tapi tetiba aku check aku nyer income malaysia pal tadi...tup tap tup tap, dapat rm15..alhamdulillah..nyesal tak concentrate kat affiliate dulu.. :((
 

affuone

freshman
Joined
Oct 9, 2006
Messages
397
Points
16
Tu sebab saya cakap jangan harapkan klik saja untuk berjaya:)Maksudnya, jgn tinggalkan program2 lain juga terutamanya program affiliate. Ewen Chia leh berjaya, xkan kita x bleh. Rasanyer, tahap kesedaran org kita terhadap BI adalah sama tarafnya dengan rakyat singapore. Tp, x semestinya Adsense x bagus, cuma 'tweaking' dier banyak skit drpd affiliate program.:rolleyes:
 

eastmail

freshman
Joined
Feb 16, 2006
Messages
101
Points
18
Tu sebab saya cakap jangan harapkan klik saja untuk berjaya:)Maksudnya, jgn tinggalkan program2 lain juga terutamanya program affiliate. Ewen Chia leh berjaya, xkan kita x bleh. Rasanyer, tahap kesedaran org kita terhadap BI adalah sama tarafnya dengan rakyat singapore. Tp, x semestinya Adsense x bagus, cuma 'tweaking' dier banyak skit drpd affiliate program.:rolleyes:
banyak sikit?banyak banyak...hehe..aku pun kene follow pelan2 setiap ape perubahan yang dia buat..kene alert lebih..x salah rasanya kalo tumpu pada adsense..ada hati mesti jadi..
 

Labanon

Senior
Joined
Jul 14, 2006
Messages
1,802
Points
38
Tol kot.. Tp, kalo dalam English, x ramai kot nak baca. Kalo ader pon, grammar konpem terbabas..:rolleyes:
Copy jer artikle yang dibenarkan konpem x terbabas lagi :D
 
Top