Jana 1st income online

razorz18

Super Senior
Joined
Jun 11, 2011
Messages
1,046
Points
48
Salam dan selamat sejahtera.
Ari ni sy nak share sikit ape yg anda patut wat if nak jana income online secara beterusan.

Pertama. Kenali avatar audience anda. Jangan target membuta tuli. Buat sikit kajian dan dapatkan demographic seorang customer ideal anda. Samada dia ni lelaki atau perempuan..berumur 20an atau 60an..keja ape.. semua tue tuan2 create berdasarkan kajian anda... And bagi sikit nama.. contoh..kasi nama Rizal..seorang lelaki berumur 27 yang bekerja di office bergaji purata rm2500/sebulan. Barangkali anda tefikir ape kepentingannnya kalu setakat tahu benda ni. Mcm sya..sy imagine si rizal ni adalah kwn sy si yusri yg mempunyai latar belakang yg hampir sama.. kat sini.. just fikir..bagaimana cara
Sy berkomunikasi dgn si yusri. Sy guna ayat yg die leh faham dan bukannya guna ayat tak sesuai. Ada masanya kita terlalu fikir sales page sampai lupa utk sape kita tulis.

Kedua.. bina list email anda. Betapa pentingan list email ni bukan hanya boleh promote product tapi kita mcm beli insurance je. Maksudnya kalu lah facebook tiba2 banned account anda..fanpage yg penuh sarat dengan promosi anda ini tidaklah 100% hilang begitu sahaja. Fikirkan bahawa facebook yg control semua ni..tapi with email anda boleh hubungi semula subscriber anda dan wat much more sale. Dalam banyak kajian yang dibuat..email adalah antara faktor utama penyumbang income dan lagi bernilai utk traffic berbanding platform yg lain.

Ketiga. Focus benda kita yg mahir..jangan kita melompat dari satu bidang ke satu..jack of all trades kata org luar..sometimes tak bagus. Kenapa? Kerana kita bukannya seorg pakar dalam sesuatu bidang...pakar dalam sesuatu bidang mempunyai authority yg kuat utk pengaruhi market dan generate income besar kepada dieorg.

Last, sy nak share adalah..wat benda simple2 dulu. Sy tak tau nak cite berape hebatnya penangan 1st sale sy..kecik je. Less than $10. Tapi satu sale ni telah buka minda sy...lebih motivated utk wat lebih lagi baik. Benda ni mcm main bola atau gitar katakan..makin kerap kita praktis makin bagus and effective kita akan jadi. So kwn2. Renung2 kan and kalu anda suka atau ada comment.. sy amat mengalu2kan. Banyak lagi sebenarnya. Tapi yg sy nak share ni adalah penting dalam bisnes online sy

Sekian..
 
Last edited:

Tokey

Staff member
administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
525
Points
28
Bagus tip nie +Terbaik+
 

HafizM

Senior
Joined
Jun 25, 2015
Messages
311
Points
28
Age
46
Terima kasih atas tips yang diberikan....saya baru saja memulakan blog saya Januari 2015, jadi bulan ini baru bulan ke 8......saya kini mempunyai income tambahan sebanyak RM 2400 sebulan hasil dari penulisan saya menegenai program ARBA Network......itu tidak termasuk menyertaan dari modal saya sendiri......kerjaya saya masih lagi diteruskan seperti biasa.....pendapatan melalui ARBA Network mmg sudah melebihi 100 % gaji bulanan saya....tapi saya sayang kerja saya....saya belum lagi berkesempatan untuk membuat promosi secara lebih teratur.....segala nasihat dari otai2 berpengalaman akan saya gunakan sebaiknya.
 

razorz18

Super Senior
Joined
Jun 11, 2011
Messages
1,046
Points
48
Terima kasih atas tips yang diberikan....saya baru saja memulakan blog saya Januari 2015, jadi bulan ini baru bulan ke 8......saya kini mempunyai income tambahan sebanyak RM 2400 sebulan hasil dari penulisan saya menegenai program ARBA Network......itu tidak termasuk menyertaan dari modal saya sendiri......kerjaya saya masih lagi diteruskan seperti biasa.....pendapatan melalui ARBA Network mmg sudah melebihi 100 % gaji bulanan saya....tapi saya sayang kerja saya....saya belum lagi berkesempatan untuk membuat promosi secara lebih teratur.....segala nasihat dari otai2 berpengalaman akan saya gunakan sebaiknya.

teruskan sehingga anda mempunyai konsisten income dan list email yang bekualiti sekurang2nya mungkin 5000-10000 baru fikir fulltime. Taksemestinya follow semua cuma tue langkah berjaga2. Setkan income sebagai goal..tapi tue bukan pekara utama jika anda hendak lebih berjaya iaitu jadi authority. Maksudnya org yang boleh mempengaruhi market yg anda ceburi dan dipercayai kredebility. Biasanya kita boleh tengok Kredibility ni adalah bekadar langsung dengan income. Kalu tinggi kredibility biasanya tinggilah income. Keep it up. Walaupun saya kata jangan fokus byk pekara jangan fikir kita xboleh kembangkan income kita..fikir cara yg praktikal. Macam penulisan ni boleh jadi income pertama, income kedua lak...jual product yg ada related ngan servis penulisan. bundelkan kemahiran itu.:)
 

HafizM

Senior
Joined
Jun 25, 2015
Messages
311
Points
28
Age
46
Terima kasih atas nasihat. Saya akan cuba sedaya-upaya untuk maximize kompetensi dan menulis dengan lebih kreatif lagi. Masalah saya sekarang adalah masa di mana saya masih ada anak kecil, masih bekerja sepenuh masa, dan ada hobi yang memakan masa juga. Walau bagaimana pun, pencapaian sekarang agak memuaskan. Alhamdulillah.
 

japari

junior
Joined
Feb 18, 2012
Messages
93
Points
8
lagi satu ialah ilmu. Ilmu penting gak. Tu la sebab saya join forum nih. Dapat banyak kawan secara tak langsung dapat banyak ilmu.
 

razorz18

Super Senior
Joined
Jun 11, 2011
Messages
1,046
Points
48
Untuk permulaan, jangan setkan goal kita kepada jumlah amount kita dapat, sebaliknya fokus kepada jumlah kuantiti email list, engagement dan wujudkan network. Kalu fokus income, last2 dia akan turun balik..tapi kalu kita fokus client and need , kita akan stay lebih lama dalam bidang yang anda ceburi. Jangan fikir online only untuk business mcm internet marketing niche, sebaliknya local niche adalah paling untung kalu pandai manage.
 

Tokey

Staff member
administrative
Joined
Jun 5, 2015
Messages
525
Points
28
Untuk permulaan, jangan setkan goal kita kepada jumlah amount kita dapat, sebaliknya fokus kepada jumlah kuantiti email list, engagement dan wujudkan network. Kalu fokus income, last2 dia akan turun balik..tapi kalu kita fokus client and need , kita akan stay lebih lama dalam bidang yang anda ceburi. Jangan fikir online only untuk business mcm internet marketing niche, sebaliknya local niche adalah paling untung kalu pandai manage.
Banyak kena belajar dari bro razorz18 razorz18 nie..Thank You bro
 

razorz18

Super Senior
Joined
Jun 11, 2011
Messages
1,046
Points
48
First thing kalu fikir nak wat income online or offline, sama je pandangan saya, jangan letak target terlalu tinggi sedangkan kebanyakan ianya teori semata-mata. First kalu saya buat part time lah something, katakan jual barang online. 1st sy will target dapatkan satu sale dulu! tue adalah motivation segala2 nya. 2. target income yg logic. kalu jual buku rm20/komisen , janglah target rm1000 /seminggu/ walaupun dapat tapi ianya mcm bebanan je kepada anda sendiri untuk achieve 50 sales seminggu atau rata2 hampir 8 sales sehari. Berilah peluang untuk diri anda dapatkan momentum supaya anda berada dalam growth. Becakap pasal growth ni, ia adlaah lagi penting dari sale. Sebab inanya adalah menunjukan samada anda dapat skalakan saiz business anda ke x.

Contoh pasal growth, katakan Facebook pada awal 2005, Day 1: Signup 1000. Day 2: Signup 1000. wah bagus...

Everyday dapat 1000. Tapi dari sudut growth, FB dapat ZERO% sebab tiada peningkatan daripada jumlah signup.

Jangan kita fikir everyday kita sale dapat RM500 ianya success . Yes, sebahagian je success. Kalu anda mampu meningkatkan sales anda, ianya adalah kejayaan walaupun sedikit. Usahawan yg berjaya semuanya mampu memacu pendapatan mereka ke positif bukannya negatif atau consistent.. Perlu ada peningkatan.

Sekian
 
Last edited:

Naz Akhtar

Super Senior
Joined
Jun 21, 2014
Messages
533
Points
43
ramai newbie yang mudah kiciwa sebab letak target tinggi awal.
sebab rambang mate tgk otai letak print screen income riban2.

walhal susah senang dan kegagalan yang di lalui otai tu
tak di citer kat nubiw.

so nubi2, nak belajar leh..pilih orang yang mmg leh bimbing, dan
jangan set dlm otak wat bisnes online senang goyang kaki.

kalau ada pelaburan yang suh kt labur duit kedian tido,
tgk juge dia wat bisnes ape...yang penting halal +Awas+
 

razorz18

Super Senior
Joined
Jun 11, 2011
Messages
1,046
Points
48
Yup betul tu letak target yang munasabah. Saya pun kadang-kadang hilang fokus. Nak buat artikel pendahuluan punyala payah. Bila dah start terus laju je type sampai siap. Nak mula tu yg slow, bak kta orang lambat panas.

Tahniah kalu dah mula.. biasanya starting yg susah.. janganlah kita iri hati ngan org dah berjaya..dieorg ni pun lalui susah senang mcm kita mula2 gak..kecuali mmg kerabat raja adelah senang sikit dari mula2..hihi.

Cuma sy nak tekankan.. kosistent kena ada. tapi bila kita wat something, biarlah logic datang first. Sorry bukan nak condem business MLM.. tapi satu benda sy tak berape kenan dengan bisnes MLM.. dieorg mula2 approach pasal product X, Y and Z... tue tak pe
saya leh terima..tapi last2 pitching mcm ner nak cari sale.. Tue masalahnya.. dieorg bukan nak berjual product..tapi sebenarnya jual sistem MLM dieorg..which tak kena.. Kalu sy berbisnes, direct lah..nak wat investment mcm ner.. tue padanlah.. kalu cite pasal air kopi leh wat duit..xbest lah..kena logic gak..bukan senang make money.. Sy tau ramai yg susah..nak cari jalan cepat..last2 byk belanja dari perolehan.

Be possitive. Sy tak kata MLM tue teruk everything. Kalu kena dgn target, takpe.. takde masalah pun MLM.

Jgn wat separuh jalan..especially yg xpenah dpt satu sales pun..

Biar sy cita sikit, ade one guy, pakar..die ni bagi consultant utk atlet, business man..celebrity. So one day, die di ajak utk wat talk. Talk tue dihadiri oleh semua usahawan berjaya..yg kaya raya. So die tanya kat audience, sapa yg penah fail, sila angkat tangan. Takde sorang pun angkat tangan..die kata lam hati..mustahil ni.. So die tanya sekali lagi..sapa yg benar2 penah fail sila jujur dan angkat tangan.. so, ramai yg angkat tangan. Seperti di duga dia.. ok.. So die pun tanya kenapa fail? Menakjubkan..jawapan dieorg ni adalah sama je dengan kalu tanya audience mcm kita ni.. contohnya, takde capital(modal), tak sumber, takde network..takde masa, mcm2 lah..
So die kata ngan dieorg sebenarnya kita bleh je berjaya..which they prove dah dieorg ni berjaya. Die kata..kita kena creatively cari resourceful. Maksudnya, kalu kita takde modal, tapi kita pelu sangat2 duit, kadang2 tue kita dapat gak cari kan.. sebab kita try fikir sedaya upaya untuk lebih resourceful.. bukan ertinya sy mengajar everything mcm ni. Maksud sya, kita mesti lebih kreatif fikir utk mencari jalan penyelesaian..bukannya mengalah.

Hopefully ada yg enjoy reading. TQ
 

missnina

freshman
Joined
Jul 26, 2009
Messages
21
Points
1
tip yang sangat membantu untuk saya berjinak2 dalam online bisnes.
semoga tuan2 dilimpahi rezeki melimpah ruah
 

ridhwan90

freshman
Joined
Oct 7, 2017
Messages
23
Points
1
Age
30
Pendapat newbie yang baru nk berjinak. Email list tu ibarat nombor whatsapp dari customer kita. Lagi banyak nombor lagi banyak target audience kita bole dapat. Tips yang sangat untuk dapatkan motivasi
 
Top