Dalam Negara jaga kebersihan bilik/tilam

chimney

freshman
Joined
Jul 26, 2019
Messages
44
Points
8
Age
23
Korang, saya taktahu pulak yg kalau tilam tak jaga elok2 boleh jadi punca masalah kesihatan?! Korang ada tips tak mcm mana nak bagi tilam sentiasa elok dan boleh pakai lama? Sbb setahu saya tilam tukar dalam 5 tahun sekali mcm tu kan? So takkan kalau ada isu mcm hama ke gatal2 ke nak kena tukar setiap tahun??
 

zaqzaq

junior
Joined
Feb 7, 2012
Messages
180
Points
18
mmg betull. kulit akan senang sensitif tau bila gatal gatal naik satu badan.. kalau yg jenis suka menggaru lagi la.. kulit akan cpt rosak which smpi luka kan.. susah jadi cmtu
 

freyafreya

junior
Joined
Sep 8, 2013
Messages
76
Points
8
klau mcm saya baru beli tilam mmg takkan bukak plastic dia unless dah masuk tahun ke dua. sebab kalau terus bukak and x jaga katil.. mmg ssusah laa.. silap silap harimau pun bleh ada kat katil hahahaha
 

pikochew

freshman
Joined
Apr 16, 2011
Messages
27
Points
1
Korang, saya taktahu pulak yg kalau tilam tak jaga elok2 boleh jadi punca masalah kesihatan?! Korang ada tips tak mcm mana nak bagi tilam sentiasa elok dan boleh pakai lama? Sbb setahu saya tilam tukar dalam 5 tahun sekali mcm tu kan? So takkan kalau ada isu mcm hama ke gatal2 ke nak kena tukar setiap tahun??
boleh spray dgn febreez every week, tukar cadar every 2 weeks and boleh beli air purifier jgak sbbnya udara pn mainkan peranan dlm penjagaan tilamm
Post automatically merged:

klau mcm saya baru beli tilam mmg takkan bukak plastic dia unless dah masuk tahun ke dua. sebab kalau terus bukak and x jaga katil.. mmg ssusah laa.. silap silap harimau pun bleh ada kat katil hahahaha
ada betul jgak ehh, selain tu boleh jgak jemur tilam kt matahari every once in awhile
 

freyafreya

junior
Joined
Sep 8, 2013
Messages
76
Points
8
boleh spray dgn febreez every week, tukar cadar every 2 weeks and boleh beli air purifier jgak sbbnya udara pn mainkan peranan dlm penjagaan tilamm
Post automatically merged:


ada betul jgak ehh, selain tu boleh jgak jemur tilam kt matahari every once in awhile
yess tapi kalau nak jemur tu.. makan masa jugak, plus x berapa efektif pun sbb dia x dpt buang hama n habuk yg ada dalam tilam kan.. surface je boleh hilang
 

xianxian

freshman
Joined
Nov 16, 2013
Messages
49
Points
8
yess tapi kalau nak jemur tu.. makan masa jugak, plus x berapa efektif pun sbb dia x dpt buang hama n habuk yg ada dalam tilam kan.. surface je boleh hilang
kalau mcm tu lebih baik panggil servis kan.. sbb guna vacuum sndiri mmg x lut lahh.. sy skrg ni subscribe coway punya and mmg puas hati tauu
 

kobeee

freshman
Joined
Mar 30, 2012
Messages
46
Points
8
kalau mcm tu lebih baik panggil servis kan.. sbb guna vacuum sndiri mmg x lut lahh.. sy skrg ni subscribe coway punya and mmg puas hati tauu
owh sy ada tgk video ni
Sy tgk diorg sedut hama and habuk tu puas hati .
 
Last edited:

pikochew

freshman
Joined
Apr 16, 2011
Messages
27
Points
1
yess tapi kalau nak jemur tu.. makan masa jugak, plus x berapa efektif pun sbb dia x dpt buang hama n habuk yg ada dalam tilam kan.. surface je boleh hilang
haah mmg tak effective sgt .kita buat apa yg nmpk depan mata je..yg xnmpk?
Post automatically merged:

la
haa kan.. mmg best guna servis diorg.. lgi stu dah la cepat kan servis dia.. xde la kita yg nk pergi kedai diorg ke apa, diorg yg datang rumah kita.
mmg kerja dia lain result nye la kan
 
Last edited:

xianxian

freshman
Joined
Nov 16, 2013
Messages
49
Points
8
haah mmg tak effective sgt .kita buat apa yg nmpk depan mata je..yg xnmpk?
Post automatically merged:

la

mmg kerja dia lain result nye la kan
Hahahah yess. Lgipun dia siap make sure bed frame kita ni pun bersih tau.. Which bukan la diorg buang habuk and hama jee. Satu katil tu bersih. Baru selesa nak tidooo. lgpun tak kisah apa jenis tilam,tak semestinya tilam brand diorg je
 
Last edited:

freyafreya

junior
Joined
Sep 8, 2013
Messages
76
Points
8
haah mmg tak effective sgt tapi tu the least yg boleh buat klau nk deep clean boleh upah professional sbb dorg ada alatan2 yg boleh bunuh semua kuman2
Post automatically merged:

la

lgi satu sbb coway kan mmg known brand, confirm2 result and service tiptop!
stuju.. lgipun smbil smbil diorg mengemas tu kita boleh buat kerja lain. tu yg seronok jugak. semua benda kita bleh settle cepat2
 

pikochew

freshman
Joined
Apr 16, 2011
Messages
27
Points
1
kalau mcm tu lebih baik panggil servis kan.. sbb guna vacuum sndiri mmg x lut lahh.. sy skrg ni subscribe coway punya and mmg puas hati tauu
tilam atau satu katil?kalau katil nk bersih ape nye?
Post automatically merged:

stuju.. lgipun smbil smbil diorg mengemas tu kita boleh buat kerja lain. tu yg seronok jugak. semua benda kita bleh settle cepat2
betul, lagi2 masa tu kan emas. masa tak boleh diundur tapi duit boleh dicari so tak rugi klau upah
 
Last edited:

freyafreya

junior
Joined
Sep 8, 2013
Messages
76
Points
8
adaaa dgr dorg sanitize kan frame katil sekali! mmg recommend lah sbb dorg pn brand yg berjaya, mmg takkan rugi upah
Post automatically merged:


betul, lagi2 masa tu kan emas. masa tak boleh diundur tapi duit boleh dicari so tak rugi klau upah
lgi stu lebih baik kita cegah dulu dari ubati.. sbb kalau bab kulit sensitive ni mmg x snang nak rawat if dah start gatal2
 

xianxian

freshman
Joined
Nov 16, 2013
Messages
49
Points
8
betul, lagi2 masa tu kan emas. masa tak boleh diundur tapi duit boleh dicari so tak rugi klau upah
ye betul. senang kerja kita kan sebab kadang habuk melekat kita x perasn ke . tak nmpk dgn mata kasaq. skrg semua di hujung jari.. tak payah susah2
 
Last edited:
Top