Jaga-jaga dengan Post anda...

Status
Not open for further replies.

smartusaha

Active
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,875
Points
48
Semenjak dua menjak ni, saya perhatikan semakin ramai ahli forum yang keliru untuk letak di mana Post mereka. Bahkan, kadang-kadang, saya dan juga moderator lain juga keliru dan serba salah untuk bertindak terhadap Post yang salah threadnya atau tak cukup syarat.

Mahu delete atau tidak? Kami serba salah...

Kalau kami delete, maka kami akan dikatakan tidak memikirkan masa depan utk forum ini atau terlalu tegas atau tidak berfikir panjang. Sepatutnya, sebagai ahli forum ini, ahlilah yg perlu berfikir panjang sebelum membuka sesebuah Post.

Ada sesetengah ahli yg membuka sesebuah topik merasakan ia bukan iklan. Tapi jika diselidiki, ia membawa kelebihan kepada si pemilik pembuka topik terse.but scr langsung atau tidak langsung.

Tambahan:

Ada ahli yg membuat cabaran/pertandingan secara persendirian sama ada untuk produk mereka, blog mereka dan sebagainya. Ada dua cara untuk anda melakukannya (mempromosi) di forum ini:

Cara 1:
Buka cabaran anda di ruangan Cabaran WC. Namun, perlu ikut turutan sebab biasanya setiap bulan sudah ada cabaran2 yg tertentu (dah ada orang booking utk bulan tersebut). Cara terbaik, boleh contact Shuth untuk kepastian.

Cara 2: Buka cabaran/pertandingan yg anda mahu lakukan di ruangan Pengiklanan. Saya rasa inilah tempat yg paling sesuai. Tidak di lain-lain ruangan. Buat masa skrg sy ada perhatikan, ada yg membuka peluang cabaran dan pertandingan di ruangan Umum, padahal jika ditinjau kembali ia berbau promosi (tersirat).

Kemudian, ruangan Perkhidmatan Bebas. Saya tidak tahulah apa syarat2 untuk ruangan ini (ia baru diwujudkan). Mungkin Shuth boleh explain di sini. Sebab, saya perhatikan, ada Post yg berunsurkan pengiklanan di ruang tersebut. Bukan lagi Post yg menawarkan PERKHIDMATAN seperti terjemahan, pemasangan sistem, pembangunan web, design dan sebagainya.

Jika dilihat pada keterangan ruangan tersebut:

"Anda tersangkut dengan sesuatu perkara teknikal yang tidak mampu anda lakukan? Mahukan perkhidmatan freelance yang profesional dengan harga yang berpatutan? Dapatkan disini.."

Maka secara asasnya, anda boleh faham dan tahu, jenis Post/topik bagaimana yg boleh dibuka di sana. Pada pandangan saya, ada dua bentuk Post yg boleh dibuka di ruang tersebut:

1. Anda yg ingin menawarkan service tertentu. Boleh gunakan ruang tersebut walau anda baru sahaja masuk ke forum ini.

2. Anda yg memerlukan khidmat tertentu. Buka sahaja permintaan anda di ruang tersebut. Contohnya anda mahukan khidmat penterjemah, maka bukalah topik yg berkaitan. Namun jika boleh, lihat dahulu kalau2 sudah ada topik atau request yg mahu anda lakukan.

Kami pihak moderator tidaklah tegas sangat dalam bab sebegini. Kami juga bertimbang rasa. Tapi masalahnya, jika sorang demi sorang melakukan hal yg sama, bertambah-tambahlah kerja kami di sini untuk melayani karenah dan ragam ahli-ahli forum.

Diharapkan, sebelum membuka sesebuah topik, bukalah di tempat atau ruang yg sepatutnya. Ringankanlah tanggungjawab kami sebagai moderator ini. Contohnya, ada ramai yg tanya pasal Adsense tapi mereka buka topik di ruangan umum. Sepatutnya mereka perlu buka di bahagian Program Jana Wang Secara Online.

Kami sebagai moderator tidak pasal2 perlu buat kerja semakan dan kemudian mengalih thread tersebut. Kemudian, berbangkitlah "eh, post aku hilang?". Jangan salahkan kami jika topik yg anda dibuka didelete atau dialih jika anda tidak mengikut syarat-syarat yg telah dinyatakan.

*Saya perhatikan bilangan View untuk bahagian syarat2 forum. Amat kecewa, kerana tidak ramai yg meluangkan masa untuk membaca syarat2 forum...

Begitu juga yg ingin mempromosikan Ebook percuma atau sebagainya, ia mesti diletak di bahagian Pengiklanan walaupun ia percuma. Ini muktamad. Anda sebagai ahli perlu tahu mengenai hal ini. Kami tidak mahu, jika seorang dua dikenakan tindakan pada Post mereka, kemudian mereka mengungkit tidak berpuas hati kenapa si dia yg sorang tu tidak kena tindakan?

Untuk ruang iklan, masih ramai yg tidak tahu sebenarnya. Untuk membolehkan anda membuka topik di ruang iklan, anda mestilah 'aktif' di forum ini dan membuat paling kurang 30 buah post. Sesiapa yg membuka 'iklan' tersurat atau tersirat, kami moderator akan delete Post tersebut TANPA banyak soalan. Jangan salahkan kami kerana kami telah banyak kali mengingatkan hal sebegini.

Maka, ringankanlah beban tugas kami, admin dan moderator di forum ini. Jika anda ingin tahu, moderator di forum ini ialah:

SmartUsaha, Hasrul, Sufian, Alang, Kak G dan SaifulSham.

*Shuth adalah Admin.

Semua sedia maklum, kami kadang2 sibuk dgn projek2, blog kami dan kerja kami. Kami amat sayang dengan forum ini dan sebab itu kami perlu tegas tanpa memilih-milih. Hanya inilah forum komuniti Ebiz yg terbaik buat masa skrg di Malaysia. Tiada yg lain dapat menandingi WangCyber.

Diharapkan forum ini terus kekal dan bebas daripada amalan berkomuniti yang tidak tersusun spt mana forum2 lain yg telah dikuasai oleh ketidakdisiplinan ahli-ahlinya.

Kami para moderator tegas bertempat, bukan tegas tanpa berfikir...

Harap maklum.

ps. Sekadar memanaskan apa yg telah sejuk:

http://wangcyber.com/forum/showthread.php?t=865

http://wangcyber.com/forum/showthread.php?t=2021

http://wangcyber.com/forum/showthread.php?t=958
 
Status
Not open for further replies.
Top