Jadilah Pelancong Bijak

Joined
May 10, 2014
Messages
19
Likes
0
Points
0
Offline
#1
Kegiatan pelancongan bukan sekadar terbang ke suatu tempat dan berjalan makan angin. Ada banyak buku di pasaran dan rencana menerusi akhbar, majalah atau Internet bercerita apa yang boleh dan tidak pelancong lakukan.

Namun, lebih mustahak diketahui ialah bagaimana melakukan kegiatan ini secara bijak dan betul. Terdapat beberapa tip mudah yang boleh menukarkan anda untuk menikmati tinggal lebih lama sebagai pelancong di tempat asing.

Justeru jadilah pelancong bijak dengan mengikut beberapa petua mudah ini:

Buat sikit kerja rumah – Sebelum pergi ke sesebuah negara, contohnya Thailand; baca sedikit mengenai fakta umum negara itu termasuk sejarahnya serta tahu secara purata apa yang lelaki dan wanita Thai suka, cara pakaian, makanan, dan maklumat tambahan untuk faedah jangka panjang.

Belajar bahasa asas – Anda tahu serba sedikit ungkapan atau ayat mudah penduduk tempatan agar mereka tidak janggal dengan anda. Percakapan seperti ‘ya’, ‘tidak’, ‘terima kasih’, ‘apa khabar’ membuatkan anda diminati masyarakat tempatan yang pasti sedia layan anda ketika kesusahan.

Cara sapa orang – Sesetengah negara ada ada budaya khusus ketika beri ucapan hello, contohnya China, Korea dan Jepun, mereka tunduk sedikit kepala sebagai tanda menyapa hormat seseorang. Anda kena belajar asas ini walaupun mungkin mudah dan remeh agar tidak nampak seperti biadap.

Hormat budaya setempat – Usah perlekeh tradisi atau norma harian tempatan serta anggap standard tamadun anda lebih tinggi kerana ini akan beri persepsi negatif terhadap diri anda. Misalnya di India; gajah, monyet dan lembu dianggap haiwan suci, jadi elak hina simbol masyarakat di situ.

Tanya orang tempatan – Ada buku panduan atau pemandu pelancong sendiri tidak arif dengan suasana di kawasan pelancongan itu. Jadi lebih baik usah malu bertanya terus kepada penduduk setempat mengenai pengalaman makan, beli-belah dan tempat menarik yang beri anda pengalaman unik.

Rujuk ulasan pelancong – Jika anda kenal sesiapa pernah pergi ke tempat itu, dapatkan maklumat daripada mereka, selain pendapat dan komen jujur pelancong itu kerana ada kala lebih baik daripada buku pelancongan yang berat sebelah hanya paparkan benda baik atau mungkin buruk sahaja.

View attachment geo_intl_tourists.jpg

Belajar serba sedikit maklumat asas mengenai tempat anda pergi melancong menjadikan anda lebih bijak merancang percutian.

:):):):):):)
 
Last edited:
Joined
Feb 12, 2016
Messages
5
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#3
okeh thanks gan untuk infonya semoga jadi pelancong bijak seperti artikel diatas
 
Joined
Jun 3, 2016
Messages
15
Likes
0
Points
1
Age
30
Offline
#5
Ada tips utk booking ticket lebih murah? aku selalu pilih lebih RM500 sudah x ada larat nak bayar dah...
 
Joined
Feb 10, 2014
Messages
50
Likes
3
Points
8
Offline
#6
Ada tips utk booking ticket lebih murah? aku selalu pilih lebih RM500 sudah x ada larat nak bayar dah...
Pilih Air Asia la. Paling murah punya tiket penerbangan you boleh dpt kt Air Asia. Jika you join member, lebih banyak kebaikan you boleh dpt.
 
Joined
Aug 29, 2011
Messages
75
Likes
2
Points
8
Offline
#7
Pilih Air Asia la. Paling murah punya tiket penerbangan you boleh dpt kt Air Asia. Jika you join member, lebih banyak kebaikan you boleh dpt.
Saya setuju. Saya selalu guna Air Asia pergi mana2 pelancong kerana memang jimat ketika saya guna big member guna point tukar tiket. 100% cadangkan semua orang nak pergi pelancong boleh join Air Asia big member.
 
Joined
Jan 30, 2019
Messages
2
Likes
0
Points
1
Age
23
Offline
#8
Aku nak pilih tempat kegemaraan aku.... dan saya jumpa Air Asia ada promosi sekarang.... beli air ticket sebanyak RM300 dan dapat RM 88 diskaun... Ingat ya type "BIGCNY88". Aku tak sabar nak pergi melancong
 
Joined
Apr 16, 2011
Messages
9
Likes
0
Points
1
Offline
#9
Ada tips utk booking ticket lebih murah? aku selalu pilih lebih RM500 sudah x ada larat nak bayar dah...
sekarang ni Air Asia ada promosi CNY you boleh dapat rm88 diskaun dengan minimum rm300 tiket penerbangan. jgn lupa guna promo code "BIGCNY88" kena cepat sebab prmosi ni start 30hb jan sampai 1hb feb
 

qqbeh

freshman
Joined
Apr 25, 2011
Messages
17
Likes
0
Points
1
Offline
#10
b
Pilih Air Asia la. Paling murah punya tiket penerbangan you boleh dpt kt Air Asia. Jika you join member, lebih banyak kebaikan you boleh dpt.
betul bila join jadi member ni banyak kelebihan mcm skrg ada promosi CNY you boleh dpt diskaun rm88 bila beli tiket penerbangan rm300. cuma kena cepat la sebab limited 150 sahaja
 
Joined
Apr 11, 2011
Messages
20
Likes
0
Points
1
Offline
#11
sekarang ni Air Asia ada promosi CNY you boleh dapat rm88 diskaun dengan minimum rm300 tiket penerbangan. jgn lupa guna promo code "BIGCNY88" kena cepat sebab prmosi ni start 30hb jan sampai 1hb feb
untuk yg tak tahu nk tengok kat mana , boleh tengok kat deals.airasia.com dan www.airasiago.com . pastu letak je code promo tu utk diskaun rm88 :)
 
Joined
Jan 31, 2019
Messages
4
Likes
0
Points
1
Age
29
Offline
#13
Ada tips utk booking ticket lebih murah? aku selalu pilih lebih RM500 sudah x ada larat nak bayar dah...
daftar big member Air Asia boleh kumpul point pastu redeem dpt percuma tiket penerbangan. skrg pun kalau you beli tiket flight dengan Air Asia rm300 dah boleh dpt diskaun rm88 cuma guna code "BIGCNY88" . kat situ dah boleh jimat
 
Joined
Sep 11, 2013
Messages
20
Likes
0
Points
1
Offline
#15
Pilih Air Asia la. Paling murah punya tiket penerbangan you boleh dpt kt Air Asia. Jika you join member, lebih banyak kebaikan you boleh dpt.
betul tu kdg kdg boleh dpt free tiket penerbangan, pastu boleh dpt tiket murah tak masuk akal dengan air asia. jgn risau la AA ni semua org mampu beli tiket penerbangan
 
Joined
Sep 11, 2013
Messages
20
Likes
0
Points
1
Offline
#16
b

betul bila join jadi member ni banyak kelebihan mcm skrg ada promosi CNY you boleh dpt diskaun rm88 bila beli tiket penerbangan rm300. cuma kena cepat la sebab limited 150 sahaja
esok hari last tamat CNY promosi , kalau tak dptkan skrg mmg rugi sebab dah boleh jimat teruk hehe
 

Yesin

freshman
Joined
Jun 28, 2016
Messages
18
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#17
esok hari last tamat CNY promosi , kalau tak dptkan skrg mmg rugi sebab dah boleh jimat teruk hehe
cuba book dulu... jika habis baru guna big point booking... mesti pergi cuti nak book hotel kan... mengapa x nak ambil rm88 discount ni jika ada beli ticket...
 
Joined
Aug 28, 2017
Messages
6
Likes
0
Points
1
Age
25
Offline
#19
daftar big member Air Asia boleh kumpul point pastu redeem dpt percuma tiket penerbangan. skrg pun kalau you beli tiket flight dengan Air Asia rm300 dah boleh dpt diskaun rm88 cuma guna code "BIGCNY88" . kat situ dah boleh jimat
Aku tengah planning nak pergi ke Thailand bulan April nanti. Boleh tak aku pakai promo ni utk beli tiket penerbangan tu? Kena beli kat website mana ye?
 
Joined
Sep 1, 2017
Messages
8
Likes
0
Points
1
Age
23
Offline
#20
Aku tengah planning nak pergi ke Thailand bulan April nanti. Boleh tak aku pakai promo ni utk beli tiket penerbangan tu? Kena beli kat website mana ye?
boleh jer...anda boleh beli tiket penerbangan tu kat deals.airasia.com atau https://www.airasiago.com.my/...Ingat masukkan promo code" BIGCNY88" kat checkout page utk nikmati diskaun RM88 dengan pembelian minimum RM300...
 
Top