Jadi Internet Marketer: Fokus 1 Niche Atau Diverse Pelbagai Bidang (Yang Ada Demand)...?

Joined
Apr 22, 2016
Messages
30
Likes
2
Points
8
Age
37
Offline
#1
Saya masih tertanya-tanya kalau menkadi Internet Marketer ni (IM), cara menjana pendapatan tu haruskah IM fokus pada satu bidang niche sahaja atau 'diverse'kan kepada bidang-bidang yang mempunyai demand mengikut trend? Cuba tarbiah sikit kat saya....:)
 
Joined
Jan 16, 2007
Messages
305
Likes
1
Points
18
Offline
#2
Kalau dalam blog, niche ni memandu kita menulis dalam ruang kategori. Jadi penulisan tak tersasar jauh dan target audience senang kita tetapkan. Contoh kalau blog berkaitan produk kesihatan, kita boleh dapat pembaca/follower dari mereka yang perlukan info kesihatan.

Kalau tak niche pun boleh tapi kena ada idea penulisan yang banyak. Dalam non-niche blog, setiap kategori akan jadi niche-niche kecil.

Untuk pendapatan, rasanya niche lebih masyuk sebab pengiklan lebih suka ada audience yang specific. Jadi harga CPC misalnya akan lebih tinggi. produk affiliate juga senang terjual mengikut pasaran niche ni.

Sekadar info yang saya tahu sikit2..
 
Joined
Jun 9, 2019
Messages
9
Likes
3
Points
3
Age
22
Offline
#3
Hi, faez dari Hit The Market ni

Pendapat saya, kalau kita ni baru mula sbg IM, lebih cantik kalau kita stay to one niche

Tpi kalau kita dh ada experience, tak salah utk diverse sbb boleh add value dkt portfolio kita
 

rawi

freshman
Joined
Jan 29, 2013
Messages
8
Likes
2
Points
3
Offline
#4
bagi saya terpulang pada kemampuan anda.. dan lagi bagus kalau anda promosikan yang anda tahu dan minat lagi bagus.
 
Joined
Sep 12, 2017
Messages
1
Likes
0
Points
1
Age
31
Offline
#5
Kalau anda baru nak jadi usahwan online. lebih baik fokus pada 1 niche dulu (Yang betul2 anda minat).

Kalau dah mula dapat sambutan dan dapat ramai followers, baru anda kembangkan niche anda kepada lebih advance.
 
Top