i wanna cut my petrol bill

Joined
Oct 7, 2011
Messages
31
Likes
2
Points
8
Offline
#1
hi guys !

acctly i baru start kerja... soo tempat keje i tu jauh la sikit..
then hari2 i memang kena ulang alik by driving car la... because that area no Lrt staion.. hmm
my salary everymonth not bigger btw+Tunduk+
Is there a very simple way to save money on petrol ?
 
Joined
Feb 18, 2010
Messages
428
Likes
52
Points
28
Offline
#3
hi guys !

acctly i baru start kerja... soo tempat keje i tu jauh la sikit..
then hari2 i memang kena ulang alik by driving car la... because that area no Lrt staion.. hmm
my salary everymonth not bigger btw+Tunduk+
Is there a very simple way to save money on petrol ?
lrt station dr rumah berapa km?
 
Joined
Jan 20, 2018
Messages
14
Likes
0
Points
1
Age
29
Offline
#4
Kalau nak drive pergi kerja, macam mana nak jimat kos petrol. Jika dapat tahu jalan mana ada shortcut, boleh ikut jalan tu untuk jimat kos sikit. Kalau tak ada jalan lain rasa tak ada cara lain yang boleh jimat kos.
 
Joined
Jan 17, 2018
Messages
8
Likes
0
Points
1
Age
22
Offline
#5
Kalau nak drive pergi kerja, macam mana nak jimat kos petrol. Jika dapat tahu jalan mana ada shortcut, boleh ikut jalan tu untuk jimat kos sikit. Kalau tak ada jalan lain rasa tak ada cara lain yang boleh jimat kos.
Guna petrol yang tak cepat haus je lah, boleh tahan mileage yang panjang dan meningkat prestasi kereta.... ni lah cara saya jaga kereta dan belanja minyak.
 
Joined
Jan 20, 2018
Messages
7
Likes
0
Points
1
Age
24
Offline
#6
Guna petrol yang tak cepat haus je lah, boleh tahan mileage yang panjang dan meningkat prestasi kereta.... ni lah cara saya jaga kereta dan belanja minyak.
Bagi saya petron yang paling tahan lama, macam saya isi rm30 petron boleh jalan sebanyak 250km. Tapi masa guna petrol lain cuma 220km dah kena is lagi.
 
Joined
Jan 20, 2018
Messages
14
Likes
0
Points
1
Age
29
Offline
#7
Guna petrol yang tak cepat haus je lah, boleh tahan mileage yang panjang dan meningkat prestasi kereta.... ni lah cara saya jaga kereta dan belanja minyak.
wahh idea yang bagus.. betul jugak tu cari petrol yang tahan mileage jauh & meningkatkan performance kereta.
 
Last edited:

papala

freshman
Joined
Apr 22, 2014
Messages
52
Likes
1
Points
8
Offline
#8
hi guys !

acctly i baru start kerja... soo tempat keje i tu jauh la sikit..
then hari2 i memang kena ulang alik by driving car la... because that area no Lrt staion.. hmm
my salary everymonth not bigger btw+Tunduk+
Is there a very simple way to save money on petrol ?
Dengan cara yang lebih berkesan boleh cubakan Petronas 95 Pro Drive tu yang dapat jimatkan minyak kereta dengan dulu minyak kereta hanya boleh tahan seminggu sekarang dah dapat sampai seminggu lebih baru perlu isikan.
 
Joined
Aug 21, 2011
Messages
37
Likes
0
Points
6
Offline
#9
hi guys !

acctly i baru start kerja... soo tempat keje i tu jauh la sikit..
then hari2 i memang kena ulang alik by driving car la... because that area no Lrt staion.. hmm
my salary everymonth not bigger btw+Tunduk+
Is there a very simple way to save money on petrol ?
setuju dgn pndapat @papala . dah tgk review minyak baru petronas, sesuai utk prjalanan jarak jauh.so tt dah boleh jimat dah kalau ulang alik klu nk drive jgk. rmai gak komen enjin pon lebih senyap pada top speed.
 
Last edited:
Joined
Mar 4, 2019
Messages
4
Likes
0
Points
1
Age
25
Offline
#10
Petrol mana satu yang lebih tahan, kalau guna ron97 walaupun boleh meningkat pretasi kereta tapi mahal saangat. Ini juga bukan cara yang bagus untuk jimat kos petrol.
petronas ron 95 yang baru. cuba yang ni. harga minyak memang sama kat mana mana. tapi kualiti petrol tu yang penting untuk jarak yg lebih jauh.
 
Joined
Mar 4, 2019
Messages
6
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#11
hi guys !

acctly i baru start kerja... soo tempat keje i tu jauh la sikit..
then hari2 i memang kena ulang alik by driving car la... because that area no Lrt staion.. hmm
my salary everymonth not bigger btw+Tunduk+
Is there a very simple way to save money on petrol ?
kalau namanya naik kereta memang takkan boleh lari dari petrol lagipun harga semua sekata. yang membezakan cuma prestasi dan cara petrol tu dibuat. kena pandai buat perbandingan prestasi petrol
 
Joined
Mar 5, 2019
Messages
6
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#12
Dengan cara yang lebih berkesan boleh cubakan Petronas 95 Pro Drive tu yang dapat jimatkan minyak kereta dengan dulu minyak kereta hanya boleh tahan seminggu sekarang dah dapat sampai seminggu lebih baru perlu isikan.
yes betul. dengan taknologi yang terbaru. tak kisah jenis kereta lama atau baru. perjalanan lebih jimat dan lebih kilometer. lancar pun makin lancar. penjimatan yg optimum.
 
Joined
Sep 11, 2013
Messages
39
Likes
1
Points
8
Offline
#13
Dengan cara yang lebih berkesan boleh cubakan Petronas 95 Pro Drive tu yang dapat jimatkan minyak kereta dengan dulu minyak kereta hanya boleh tahan seminggu sekarang dah dapat sampai seminggu lebih baru perlu isikan.
Selepas gunakan rasanya memang ada peningkatan atas fungsinya dan kualiti tu enjin kereta saya sekarang berfungsi lebih kuat dan licin.
 
Joined
Sep 11, 2013
Messages
39
Likes
1
Points
8
Offline
#14
yes betul. dengan taknologi yang terbaru. tak kisah jenis kereta lama atau baru. perjalanan lebih jimat dan lebih kilometer. lancar pun makin lancar. penjimatan yg optimum.
Dahulu kereta saya berbunyi bising sebab minyak jenama tu tak sesuai dan kualiti kurang baik sekarang minyak ni dah selesaikan masalah saya pun.
 
Joined
Mar 4, 2019
Messages
6
Likes
0
Points
1
Age
28
Offline
#15
Selepas gunakan rasanya memang ada peningkatan atas fungsinya dan kualiti tu enjin kereta saya sekarang berfungsi lebih kuat dan licin.
dan kita banyak berjimat dari segi petrol dan juga maintenance enjin kereta. kurang masalah yang paling penting.
 
Joined
Mar 5, 2019
Messages
5
Likes
0
Points
1
Age
27
Offline
#16
Petrol mana satu yang lebih tahan, kalau guna ron97 walaupun boleh meningkat pretasi kereta tapi mahal saangat. Ini juga bukan cara yang bagus untuk jimat kos petrol.
petronas 95 yang baru tu dorang buat kan bila kita pakai rasa macam pakai 97 dah. pernah tengok dorang blind test drive haritu. memang semua pilih minyak tu.
 
Joined
Jan 20, 2018
Messages
14
Likes
0
Points
1
Age
29
Offline
#17
petronas ron 95 yang baru. cuba yang ni. harga minyak memang sama kat mana mana. tapi kualiti petrol tu yang penting untuk jarak yg lebih jauh.
saya sudah cubakan Primax 95 pro drive ini... ya btl petrol ni sesuai digunakan untuk jarak yang lebih jauh.
 
Last edited:
Joined
Jan 19, 2018
Messages
12
Likes
0
Points
1
Age
24
Offline
#18
petronas 95 yang baru tu dorang buat kan bila kita pakai rasa macam pakai 97 dah. pernah tengok dorang blind test drive haritu. memang semua pilih minyak tu.
Ada kesan macam tu ke? kalau ikut pandangan saya tak mungkin ron 95 boleh ada fungsi atau prestasi macam ron 97, kalau ada siapa nak isi minyak 97, sekrang sangat mahal.
 
Joined
Jan 17, 2018
Messages
8
Likes
0
Points
1
Age
22
Offline
#19
Dengan cara yang lebih berkesan boleh cubakan Petronas 95 Pro Drive tu yang dapat jimatkan minyak kereta dengan dulu minyak kereta hanya boleh tahan seminggu sekarang dah dapat sampai seminggu lebih baru perlu isikan.
Kalau kamu jalan dengan mileage yang lain pun ada beza dia. macam minggu lepas kamu jalan mileage yang panjang, jadi seminggu sahaja boleh tahan. Mana tahu minggu ni kamu kurang pakai kereta, mesti minyak tak habis dengan cepat.
 
Joined
May 20, 2013
Messages
6
Likes
0
Points
1
Offline
#20
petronas 95 yang baru tu dorang buat kan bila kita pakai rasa macam pakai 97 dah. pernah tengok dorang blind test drive haritu. memang semua pilih minyak tu.

ye btl guna lah primax 95 pro drive.. memang menjimatkan pun. iolls da try! hehe
 
Top