HUKUM ROKOK ADALAH HARAM !! Sila baca....

Shah B Kamal

freshman
Joined
Jan 6, 2011
Messages
35
Points
0
Ramai org yg merokok ....zaman sekarang nih..budak2 sekolah pun dh pandai merokok.....Walaupun Rokok dah difatwakan HARAM tapi masih ramai yg merokok.......ada yg kata hukum rokok adalah makruh...kalau hisap banyak baru jadi haram ( pandai2 je dorang kuar fatwa sendiri )..kalau difikirkan secara logik pun ..rokok bknlah sesuatu yg boleh mnyihatkan badan...nak kata Vitamin pun x..

Habiskan duit utk apa? Untuk asap je..beli rokok hanya untuk sedut asap...? X ke mnghabiskan duit je tu...keluarkan duit utk beli asap.

Sila baca Laporan dlm harian metro ni ttg Fatwa rokok

http://www.harian-metro-online.com/jangan-ambil-mudah-fatwa-merokok-adalah-haram
 

meezwan

Newbie
Joined
Sep 27, 2009
Messages
1,969
Points
38
Walaupun ramai yang tahu rokok tu tak bagus..tapi masih hisap juga..hurmmm..Ramai kawan saya juga macam ni. Ramai kata nak berhenti rokok, tapi sekejap saja sebab tak tahan.. Nasihat saya: Berhentilah merokok kerana ia pembunuh senyap :D
 

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
sedap ek merokok?
baik jangan merokok..

hisapla benda lain.. hehe

Ia bukan sedap.. ia feeeling.. hanya perokok je faham..
kalau bro puasa.. lepastu bukak puasa.. lepastu hisap rokok.. perghhh....
berair mata menahan kenikmatan..







aku rasa mcm style pulak hisap paip.. nk kena test ni
 
Last edited:

putera izman

freshman
Joined
Jan 1, 2012
Messages
315
Points
0
kelebihan rokok salah satunya dapat menghalau nyamuk :) dan bergaya tapi keburukannya bajet maa bayangkan sekotak RM10.00 kalau berkotak-kotak dalam sebulan ? hanya perokok saja yang tahu
 

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
kelebihan rokok salah satunya dapat menghalau nyamuk :) dan bergaya tapi keburukannya bajet maa bayangkan sekotak RM10.00 kalau berkotak-kotak dalam sebulan ? hanya perokok saja yang tahu
rokok brand astro sekotak RM2.50 bro hehe


kelebihan merokok:

- menggurankan risiko kena parkinson
- menggurangkan risiko kena obesity
- menggunrangkan risiko mati bila kena serangan jantung
- knee pemende ntah
- membantu heart drug clopidogrel work better
 
Last edited:

mamatpenang

Senior
Joined
May 11, 2008
Messages
2,551
Points
38
nasib baik saya tidak merokok.Majoriti tidak mampu berhenti disebabkan kandungan nikotin.

jika ada produk yang mampu berhentikan perokok ,maka individu tersebut boleh jadi jutawan sekelip mata disebabkan lebih beratus juta manusia di seluruh dunia yang akan mencuba produk tersebut
 

KISS

freshman
Joined
Nov 22, 2010
Messages
617
Points
0
rokok ERA, buatan sarawak, harga RM1.50 sekotak, 20 batang sedappp hahaha

tapi aku dah berhenti dah hehehe
 

abutalib

Senior
Joined
Dec 29, 2010
Messages
4,058
Points
0
Kalau boleh berhenti slow-slow la :)
 

idham78

freshman
Joined
Dec 25, 2008
Messages
192
Points
16
Age
42
aku berhenti merokok pasal
aku bersolat.. aku takut solat aku tak diterima
kerana hari hari aku buat kerja haram
malah semua ibadat aku diterima ke?
hari hari aku isap okok.. hari hari haram
akhirnya aku berhenti ..
 

Ak-Modz*

freshman
Joined
Oct 13, 2011
Messages
286
Points
0
Aku kat sekolah selalu lepak ngan senior2.. Dah beribu kali tawarkan rokok.. tpi aku berat hati nak amik.. pikir parents maa..

dan sekarang jantungku masih bersih.. :D xde tar punya maa..
 

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
Aku kat sekolah selalu lepak ngan senior2.. Dah beribu kali tawarkan rokok.. tpi aku berat hati nak amik.. pikir parents maa..

dan sekarang jantungku masih bersih.. :D xde tar punya maa..
tahniah.. bro akan hidup 1000 tahun :D
 

alexasusu

freshman
Joined
Sep 8, 2013
Messages
27
Points
3
Salam skalian. Merokok adalah haram dalam pandangan Islam. Jadi boleh x Muslim merokok? Aku nmpk byk kawan isap rokok putih spt John, Luffman, Era dll sbb murah dan buatan Malaysia.
 

BBphire

junior
Joined
Apr 11, 2011
Messages
93
Points
8
Ini isu2 bergantung kpd kepegangan terhdp agama. Bg aku, rokok tu merosakkan badan tp aku bukan rompak. Sbb aku beli rokok putih John tu adalah murah. Bandingkan rege Marlboro RM12 sebungks aku boleh beli 3 bungkus sejak minggu lalu.
 
Top