Hijabi struggle

rosalinda9988

freshman
Joined
Mar 26, 2013
Messages
23
Points
3
Salam korang, nk share sikit struggle i pakai tudung...i baru je tau start pakai, dulu i jenis tak consisten kadang2 pakai kadang2 tak pakai, tapi tahun ni i betul2 nak pakai tudung..tapi masalah nya, rambut i jadi keriiinggggg sgt sbb hari2 i akan dry rambut i guna hair dryer...tak kan nk pakai tudung bila rambut masih lembab kan +Berpeluh+ nnti rambut busuk sbb terus pakai tudung...haih entah la tatau cane nk solve masalah ni. korang mcm mana?
 

arigato45

freshman
Joined
Jun 27, 2011
Messages
27
Points
1
Salam korang, nk share sikit struggle i pakai tudung...i baru je tau start pakai, dulu i jenis tak consisten kadang2 pakai kadang2 tak pakai, tapi tahun ni i betul2 nak pakai tudung..tapi masalah nya, rambut i jadi keriiinggggg sgt sbb hari2 i akan dry rambut i guna hair dryer...tak kan nk pakai tudung bila rambut masih lembab kan +Berpeluh+ nnti rambut busuk sbb terus pakai tudung...haih entah la tatau cane nk solve masalah ni. korang mcm mana?
ohh hmm susah gak sbnarnya nk maintain rambut bila pakai hijab.. I slalunya basuh kepala malam2, so pagi esok tu takyah basuh kepala..toksah nk keringkan rambut

atau maybe u boleh try potong rambut kot, so senang sikit nk manage rambut tapi i personally tak suka lah sbb nnti nampak flat kan bila pakai tudung hahaha
 

prettybloom

freshman
Joined
Mar 1, 2021
Messages
7
Points
1
Age
36
i think la kalau pakai hijab ni rambut memang kerap berminyak sebab terperap. sbb i pun alami benda yg sama cuma sekarang dh kurang sikit la
 

hustlequeen1

freshman
Joined
Mar 1, 2021
Messages
5
Points
1
Age
34
kalau awak kerja pagi maybe awak kena bersiap awal la. and elakkan syampu waktu pagi so masa awak tak terhad nak bersiap tu
 

rosalinda9988

freshman
Joined
Mar 26, 2013
Messages
23
Points
3
i think la kalau pakai hijab ni rambut memang kerap berminyak sebab terperap. sbb i pun alami benda yg sama cuma sekarang dh kurang sikit la
ha'ah kan...mmg beza sgt lepas pakai tudung, sbb rambut kita terperap
benda ni org yg pakai tudung je faham huhu the struggle is real
Post automatically merged:

ohh hmm susah gak sbnarnya nk maintain rambut bila pakai hijab.. I slalunya basuh kepala malam2, so pagi esok tu takyah basuh kepala..toksah nk keringkan rambut

atau maybe u boleh try potong rambut kot, so senang sikit nk manage rambut tapi i personally tak suka lah sbb nnti nampak flat kan bila pakai tudung hahaha
yaa betulll, I tak suka if rambut Nampak flat...so I mmg prefer rambut Panjang sikit, even if sampai shoulder lengthh hmm
Post automatically merged:

kalau awak kerja pagi maybe awak kena bersiap awal la. and elakkan syampu waktu pagi so masa awak tak terhad nak bersiap tu
haah tula, I mmg try utk siap awal sikit now...tp rambut I dh kering skarang, I rasa annoyed gila! dh tak macam dulu :(
u pakai hair dryer tak?
 

hustlequeen1

freshman
Joined
Mar 1, 2021
Messages
5
Points
1
Age
34
ha'ah kan...mmg beza sgt lepas pakai tudung, sbb rambut kita terperap
benda ni org yg pakai tudung je faham huhu the struggle is real
Post automatically merged:


yaa betulll, I tak suka if rambut Nampak flat...so I mmg prefer rambut Panjang sikit, even if sampai shoulder lengthh hmm
Post automatically merged:


haah tula, I mmg try utk siap awal sikit now...tp rambut I dh kering skarang, I rasa annoyed gila! dh tak macam dulu :(
u pakai hair dryer tak?
lahh yeke. kering tu baru baru jadi or dah lama dah kena? and sy pakai jugak hair dryer cuma kadang2 la. and dah lama pun belinya
Post automatically merged:

i think la kalau pakai hijab ni rambut memang kerap berminyak sebab terperap. sbb i pun alami benda yg sama cuma sekarang dh kurang sikit la
memang betul. susah sikit nak jaga so klu pkai hijab tu... mmg bnyk step la nk kena jaga and sy pun potong rmbut pendek je biar senang nk jaga sikit
 

prettybloom

freshman
Joined
Mar 1, 2021
Messages
7
Points
1
Age
36
ha'ah kan...mmg beza sgt lepas pakai tudung, sbb rambut kita terperap
benda ni org yg pakai tudung je faham huhu the struggle is real
Post automatically merged:


yaa betulll, I tak suka if rambut Nampak flat...so I mmg prefer rambut Panjang sikit, even if sampai shoulder lengthh hmm
Post automatically merged:


haah tula, I mmg try utk siap awal sikit now...tp rambut I dh kering skarang, I rasa annoyed gila! dh tak macam dulu :(
u pakai hair dryer tak?
betul sangat.. kadang tu rasa menyirap jgk rmbut buat apa pun msih berminyak. tpi klu nak avoid tu memang kena elak pkai hair oil la even organic. tkpun mcm seminggu sekali ok lagi then lepas pakai tinggal few hours and then cuci rambut
 

evonvon

freshman
Joined
Oct 13, 2011
Messages
23
Points
1
Salam korang, nk share sikit struggle i pakai tudung...i baru je tau start pakai, dulu i jenis tak consisten kadang2 pakai kadang2 tak pakai, tapi tahun ni i betul2 nak pakai tudung..tapi masalah nya, rambut i jadi keriiinggggg sgt sbb hari2 i akan dry rambut i guna hair dryer...tak kan nk pakai tudung bila rambut masih lembab kan +Berpeluh+ nnti rambut busuk sbb terus pakai tudung...haih entah la tatau cane nk solve masalah ni. korang mcm mana?
u kena tukar hair dryer u kot, pakai yg teknologi dia dh canggih..dia bukan boleh dry rambut je, tapi dia boleh pulihkan balik rambut u yg dh rosak kering tu!! sbb ada nano tech, molekul air sebesar zarah yg boleh lembabkan rambut u...

rambut i dh tak kering dh sejak pakai hair dryer tu, lagi lembut dan berkilat ada la heheh
 

rosalinda9988

freshman
Joined
Mar 26, 2013
Messages
23
Points
3
lahh yeke. kering tu baru baru jadi or dah lama dah kena? and sy pakai jugak hair dryer cuma kadang2 la. and dah lama pun belinya
Post automatically merged:


memang betul. susah sikit nak jaga so klu pkai hijab tu... mmg bnyk step la nk kena jaga and sy pun potong rmbut pendek je biar senang nk jaga sikit
baru2 je ni, sejak pakai tudung dia jadi mcm ni... saya dh berazam tak nk bukak tudung, so kalau boleh nakkk sgt cari solusi utk benda ni yg paling efektif
Post automatically merged:

betul sangat.. kadang tu rasa menyirap jgk rmbut buat apa pun msih berminyak. tpi klu nak avoid tu memang kena elak pkai hair oil la even organic. tkpun mcm seminggu sekali ok lagi then lepas pakai tinggal few hours and then cuci rambut
yuppp betul tu better pakai sekali sekala je kan...rambut berminyak x best!! susah btol, berminyak tak best, kering sgt tak best, susah nk balance dpt ideal hair en xDDD
Post automatically merged:

u kena tukar hair dryer u kot, pakai yg teknologi dia dh canggih..dia bukan boleh dry rambut je, tapi dia boleh pulihkan balik rambut u yg dh rosak kering tu!! sbb ada nano tech, molekul air sebesar zarah yg boleh lembabkan rambut u...

rambut i dh tak kering dh sejak pakai hair dryer tu, lagi lembut dan berkilat ada la heheh
aaaa hair dryer apa ni???tak pernah dengar hair dryer boleh keluarkan molekul air... brand apa tu sis
 

prettybloom

freshman
Joined
Mar 1, 2021
Messages
7
Points
1
Age
36
baru2 je ni, sejak pakai tudung dia jadi mcm ni... saya dh berazam tak nk bukak tudung, so kalau boleh nakkk sgt cari solusi utk benda ni yg paling efektif
Post automatically merged:


yuppp betul tu better pakai sekali sekala je kan...rambut berminyak x best!! susah btol, berminyak tak best, kering sgt tak best, susah nk balance dpt ideal hair en xDDD
Post automatically merged:


aaaa hair dryer apa ni???tak pernah dengar hair dryer boleh keluarkan molekul air... brand apa tu sis
haah!! annoying sangat. nasib baik la dah pkpb ni boleh la jugak pergi salun. tapi yg penting rambut kena still jaga even dah pergi cuci rambut kan.. sy kadang2 pakai ellips je sebab dia tak melekit sangat
 

hustlequeen1

freshman
Joined
Mar 1, 2021
Messages
5
Points
1
Age
34
baru2 je ni, sejak pakai tudung dia jadi mcm ni... saya dh berazam tak nk bukak tudung, so kalau boleh nakkk sgt cari solusi utk benda ni yg paling efektif
Post automatically merged:


yuppp betul tu better pakai sekali sekala je kan...rambut berminyak x best!! susah btol, berminyak tak best, kering sgt tak best, susah nk balance dpt ideal hair en xDDD
Post automatically merged:


aaaa hair dryer apa ni???tak pernah dengar hair dryer boleh keluarkan molekul air... brand apa tu sis
faham sangat! mungkin awk boleh cuba guna hair mask lah. and tengok macam mana. sbb saya guna aaround 1/2 seminggu and rmbut jadi silky
 

prettybloom

freshman
Joined
Mar 1, 2021
Messages
7
Points
1
Age
36
u kena tukar hair dryer u kot, pakai yg teknologi dia dh canggih..dia bukan boleh dry rambut je, tapi dia boleh pulihkan balik rambut u yg dh rosak kering tu!! sbb ada nano tech, molekul air sebesar zarah yg boleh lembabkan rambut u...

rambut i dh tak kering dh sejak pakai hair dryer tu, lagi lembut dan berkilat ada la heheh
biar betikk?? hair dryer apa yg awk ckp ni? mcm menarik jugk dengar dia siap ada nano bagai
 

evonvon

freshman
Joined
Oct 13, 2011
Messages
23
Points
1
biar betikk?? hair dryer apa yg awk ckp ni? mcm menarik jugk dengar dia siap ada nano bagai
haha yeahhh i pakai Panasonic Na-98 serious best gila sbb i tak pernah pakai hair dryer yg boleh buat rambut makin lembut dan licin...rasa bertuah sbb dpt discover hair dryer ni xD i byk buat research gak sbb btol2 nk cari hair dryer yg berkualiti, takut rambut dh rosak nnti bukan senang nk fix

ni hair dryer i tu, cantik kan design diaaa nampak high tech gitchu

IMG_20210304_192433.jpg
 

rosalinda9988

freshman
Joined
Mar 26, 2013
Messages
23
Points
3
haah!! annoying sangat. nasib baik la dah pkpb ni boleh la jugak pergi salun. tapi yg penting rambut kena still jaga even dah pergi cuci rambut kan.. sy kadang2 pakai ellips je sebab dia tak melekit sangat
i guna ellips, tapi rasa mcm takda beza pun pakai huhuhu pastu i mcm tak berapa suka sgt sbb dia punya bau...entah mcm it bothers me abit
Post automatically merged:

haha yeahhh i pakai Panasonic Na-98 serious best gila sbb i tak pernah pakai hair dryer yg boleh buat rambut makin lembut dan licin...rasa bertuah sbb dpt discover hair dryer ni xD i byk buat research gak sbb btol2 nk cari hair dryer yg berkualiti, takut rambut dh rosak nnti bukan senang nk fix

ni hair dryer i tu, cantik kan design diaaa nampak high tech gitchu

View attachment 23140
eee cantiknya hair dryer!!! yg button tu dia ada hot cold punya switch utk apa eh?? mcm interesting pulak ada mcm2 modes, dh la colour favorite i +Cinta+
 

prettybloom

freshman
Joined
Mar 1, 2021
Messages
7
Points
1
Age
36
i guna ellips, tapi rasa mcm takda beza pun pakai huhuhu pastu i mcm tak berapa suka sgt sbb dia punya bau...entah mcm it bothers me abit
Post automatically merged:


eee cantiknya hair dryer!!! yg button tu dia ada hot cold punya switch utk apa eh?? mcm interesting pulak ada mcm2 modes, dh la colour favorite i +Cinta+
ohh mungkin tak sesuai la kot ellips untuk rmbut awk. tpi rasanya boleh cuba tukar product yg organik or if ada pakai mcm hair straightener, make sure jangan terlalu kerap pakai sbb takut overheat
 

hustlequeen1

freshman
Joined
Mar 1, 2021
Messages
5
Points
1
Age
34
haha yeahhh i pakai Panasonic Na-98 serious best gila sbb i tak pernah pakai hair dryer yg boleh buat rambut makin lembut dan licin...rasa bertuah sbb dpt discover hair dryer ni xD i byk buat research gak sbb btol2 nk cari hair dryer yg berkualiti, takut rambut dh rosak nnti bukan senang nk fix

ni hair dryer i tu, cantik kan design diaaa nampak high tech gitchu

View attachment 23140
cantik!! tapi saiz dia ok tak? sbb kadang kita ni nk pergi outstation berhari2 kan. msti ada cuci rambut
kalau besar sangat susah nak pack dalam bag
 
Last edited:

prettybloom

freshman
Joined
Mar 1, 2021
Messages
7
Points
1
Age
36
haha yeahhh i pakai Panasonic Na-98 serious best gila sbb i tak pernah pakai hair dryer yg boleh buat rambut makin lembut dan licin...rasa bertuah sbb dpt discover hair dryer ni xD i byk buat research gak sbb btol2 nk cari hair dryer yg berkualiti, takut rambut dh rosak nnti bukan senang nk fix

ni hair dryer i tu, cantik kan design diaaa nampak high tech gitchu

View attachment 23140
lawaaaa hihi. mesti mahal hair dryer mcm ni
 

evonvon

freshman
Joined
Oct 13, 2011
Messages
23
Points
1
cantik!! tapi saiz dia ok tak? sbb kadang kita ni nk pergi outstation berhari2 kan. msti ada cuci rambut
kalau besar sangat susah nak pack dalam bag
okay je size dia, mmg besar sikit tp dia punya handle tu boleh lipat… so takde lah makan space sgt bila letak dlm bag :)
Post automatically merged:

lawaaaa hihi. mesti mahal hair dryer mcm ni
pricey sikit lah tp sbb fungsi dia sgt bagus kan, so berbaloi kalua beli...lagi2 if rambut dh rosak and kering, sbb kadang2 kita tak sedar bila guna hair dryer ke apa2 tools boleh rosak kan rambut kita, bukan sbb factor2 yg lain..
 

hustlequeen1

freshman
Joined
Mar 1, 2021
Messages
5
Points
1
Age
34
okay je size dia, mmg besar sikit tp dia punya handle tu boleh lipat… so takde lah makan space sgt bila letak dlm bag :)
Post automatically merged:


pricey sikit lah tp sbb fungsi dia sgt bagus kan, so berbaloi kalua beli...lagi2 if rambut dh rosak and kering, sbb kadang2 kita tak sedar bila guna hair dryer ke apa2 tools boleh rosak kan rambut kita, bukan sbb factor2 yg lain..
lahh boleh lipat ke. kira cun dh ni
susah nak cari hair dryer yang muat dalam beg. dengan wire nya lagi rimas
 
Last edited:

prettybloom

freshman
Joined
Mar 1, 2021
Messages
7
Points
1
Age
36
okay je size dia, mmg besar sikit tp dia punya handle tu boleh lipat… so takde lah makan space sgt bila letak dlm bag :)
Post automatically merged:


pricey sikit lah tp sbb fungsi dia sgt bagus kan, so berbaloi kalua beli...lagi2 if rambut dh rosak and kering, sbb kadang2 kita tak sedar bila guna hair dryer ke apa2 tools boleh rosak kan rambut kita, bukan sbb factor2 yg lain..
kalau hrga dia ok dgn quality sy boleh terima lgi la. ye ah tu, susah nk tahu punca rambut rosak yg sbenar...
Post automatically merged:

Click to expand...
lahh boleh lipat ke. kira cun dh ni
susah nak cari hair dryer yang muat dalam beg. dengan wire nya lagi rimas
betul!! kadang balik kampung lama lama tak bawak hair dryer sbb wire panjang je. malas betul.
dah nak kena sumbat skincare makeup la mcm2 lagi mana muat hahaha
 
Last edited:
Top