Hidup Pun Macam Hard Disk

mnashriq

freshman
Joined
May 20, 2009
Messages
190
Points
0
Assalamualaikum wbt,

Nak share something psl KEHIDUPAN BEKERJASAMA.

Sebelum tu, anda tahu bagaimana hard disk berfungsi menyimpan data?

Secara ringkasnya, segala proses penyimpanan dan pembuangan data (dll...) akan dilakukan secara rawak ke dalam cluster di dalam hard disk.

Kalau lama tak buat defragmenting, performance pc akan jadi slow, disebabkan pc perlu fetch data yg direkodkan secara berselerak pd hard disk.

Sebab itu, perlu buat defragmenting, spya data yg direkodkan dpt DISUSUN + DIKUMPULKAN semula, barulah pc boleh capai tahapnya yg optimum.

Begitu juga dgn kehidupan bermasyarakat. Bila kita BERSAMA + BERSATU, segalanya akan berjalan lancar. Segala kekurangan akan dpt ditampung. Baru boleh masyarkat maju~ :D

"Berkongsi dan Ingin Dikongsi"
 

supanoob

Senior
Joined
Nov 2, 2009
Messages
616
Points
0
Assalamualaikum wbt,

Nak share something psl KEHIDUPAN BEKERJASAMA.

Sebelum tu, anda tahu bagaimana hard disk berfungsi menyimpan data?

Secara ringkasnya, segala proses penyimpanan dan pembuangan data (dll...) akan dilakukan secara rawak ke dalam cluster di dalam hard disk.

Kalau lama tak buat defragmenting, performance pc akan jadi slow, disebabkan pc perlu fetch data yg direkodkan secara berselerak pd hard disk.

Sebab itu, perlu buat defragmenting, spya data yg direkodkan dpt DISUSUN + DIKUMPULKAN semula, barulah pc boleh capai tahapnya yg optimum.

Begitu juga dgn kehidupan bermasyarakat. Bila kita BERSAMA + BERSATU, segalanya akan berjalan lancar. Segala kekurangan akan dpt ditampung. Baru boleh masyarkat maju~ :D

"Berkongsi dan Ingin Dikongsi"
Betul tu, tapi di sebabkan hard drive mempunyai RAID (assabiyah) punya function, maka, Hard Drive2 tersebut, terbahagilah kepada beberapa RAID.

Ada yg RAID1 hanya geng RAID1 je, taknak campur RAID5.

dah le ada RAID, dalam RAID tu pulak ada lagi partition-partition.(puak2 kecik dlm assobiyah ni)
Belum citer lagi pasal dalam PArtition tersebut di buat Virtualization- Virtual Machine ( Sub Assobiyah, dari assobiyah peringkat kedua tadi- musuh dalam selimut)

Tapi, tu belum citer lagi pasal HDD yg di cluster kan mengikut lokasi2 storage server tu, maybe ada kat Datacenter A, kendian di join dgn Datacenter B.

Maka, sememangnya hidup kita seperti HDD. Yang pentingnya OS (agama) yg di gunakan/di bawak dlm kehidupan seharian.

Kalau guna OS yg kukuh sekalipun, namun configuration (iman) serta security (amal) kurang, maka, jgn hairan lah kalau OS tersebut kena crack oleh script kiddie (syaitan yg junior).

Sekian...
 

mnashriq

freshman
Joined
May 20, 2009
Messages
190
Points
0
Betul tu, tapi di sebabkan hard drive mempunyai RAID (assabiyah) punya function, maka, Hard Drive2 tersebut, terbahagilah kepada beberapa RAID.

Ada yg RAID1 hanya geng RAID1 je, taknak campur RAID5.

dah le ada RAID, dalam RAID tu pulak ada lagi partition-partition.(puak2 kecik dlm assobiyah ni)
Belum citer lagi pasal dalam PArtition tersebut di buat Virtualization- Virtual Machine ( Sub Assobiyah, dari assobiyah peringkat kedua tadi- musuh dalam selimut)

Tapi, tu belum citer lagi pasal HDD yg di cluster kan mengikut lokasi2 storage server tu, maybe ada kat Datacenter A, kendian di join dgn Datacenter B.

Maka, sememangnya hidup kita seperti HDD. Yang pentingnya OS (agama) yg di gunakan/di bawak dlm kehidupan seharian.

Kalau guna OS yg kukuh sekalipun, namun configuration (iman) serta security (amal) kurang, maka, jgn hairan lah kalau OS tersebut kena crack oleh script kiddie (syaitan yg junior).

Sekian...
wah! terima kasih supanoob~!
 

e1xtrim

freshman
Joined
Nov 9, 2009
Messages
445
Points
0
Assalamualaikum wbt,

Kalau lama tak buat defragmenting, performance pc akan jadi slow, disebabkan pc perlu fetch data yg direkodkan secara berselerak pd hard disk.

Sebab itu, perlu buat defragmenting, spya data yg direkodkan dpt DISUSUN + DIKUMPULKAN semula, barulah pc boleh capai tahapnya yg optimum.

"Berkongsi dan Ingin Dikongsi"
Kalau format & reinstall hardisk pun boleh buatkn pc laju, he3.
 

lancelot002

freshman
Joined
Apr 10, 2009
Messages
23
Points
0
nice info bro...thanks sbb sudi berkongsi kat sini.

thanks.
 

mnashriq

freshman
Joined
May 20, 2009
Messages
190
Points
0
kalau pakai hotswap, cabut dan tukar je yg baru.Pakailah hdd storage server untuk kemudahan,gunakan RAID1 ke atas untuk memudahkan hdd management..
huhu, ni jwpn teknikal....

klu jwpn berkaitan main topic thread ni, eum, boleh sye
katakan, "hard disk kehidupan" ni sebuah "hard disk special"
yg akan rosak, tapi PASTI boleh diperbaiki... ;)
 

krypdrak

freshman
Joined
Mar 2, 2014
Messages
18
Points
0
Hurmm...

Kalau macam tu guna SSD (Solid State Drive) sebagai ganti. Tak perlu defrag 2 minggu sekali, dan SSD 5+ kali ganda lebih laju dan lebih tahan berbanding Hard Disk.

Hehehehe :D bergurau sahaja. "Jangan ambil hati ye !"

~krypdrak
 

avdnowhere

freshman
Joined
Feb 14, 2012
Messages
121
Points
16
Hurmm...

Kalau macam tu guna SSD (Solid State Drive) sebagai ganti. Tak perlu defrag 2 minggu sekali, dan SSD 5+ kali ganda lebih laju dan lebih tahan berbanding Hard Disk.

Hehehehe :D bergurau sahaja. "Jangan ambil hati ye !"

~krypdrak
hahaha, baru nak reply pasal SSD, dah ada rupanya.. :D
 
Top