Handphone Android PertamaKu - Pening Nak Beli Yang Mana Satu?

faizal.ahmad

Newbie
Joined
Jun 30, 2011
Messages
259
Points
0
akuTT.jpg
Salam & selamat menjalani ibadah puasa Ramadan buat semua warga WC sekalian.
Izinkan saya perkenalkan diri; saya Faizal Ahmad TT untuk Thread ini.

Saya sebenarnya berimpian untuk memiliki sebuah handphone android sempena Aidilfitri yang akan datang ni. (Itupun kalau-kalau ada bajet lebih :D). Oleh kerana ini kali pertama saya berniat untuk membeli handphone android, maka banyaklah persoalan yang tenggelam timbul dalam kepala saya ini;

1. Apakah jenis/brand handphone android yang sesuai dibeli oleh mereka yang baru pertama kali ingin mencuba seperti saya?

2. Jika bajet sekitar RM600 - RM750, handphone android yang bagaimana boleh beli?

3. Apakah handpone android terbaik bagi tahun 2011 mengikut pandangan kawan-kawan?

Pandangan dan komen kawan-kawan sekalian memang saya harapkan. Jika tidak kemalasan untuk menaip, sudilah kiranya rakan-rakan sekalian bercerita tentang handphone android kawan-kawan itu dan pengalaman menggunakannya. Semoga thread ini memberi manfaat kepada semua.

Terima kasih.
 

mnf

Newbie
Joined
Dec 19, 2008
Messages
269
Points
16
kalau bajet camtu..sony ericson bule dapat dah kot..cuma xtau model yg mana yg ok..banyak sgt..aku pun tgh usha samsung s2...
 

shuth

Senior
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,936
Points
48
1. Saya cadangkan samsung.. dulu saya guna HTC.. tapi saya rasa, HTC macam ada masalah phone sebagai sebuah handphone..
connection line selalu terputus2 (seperti antenna dia tak berapa power), dan suara pemanggail tak seclear handphone lain.

2. Samsung galaxy gio

3. Samsung galaxy S2..
 
Last edited:

mnf

Newbie
Joined
Dec 19, 2008
Messages
269
Points
16
1. Saya cadangkan sambung.. dulu saya guna HTC.. tapi saya rasa, HTC macam ada masalah phone sebagai sebuah handphone..
connection line selalu terputus2 (seperti antenna dia tak berapa power), dan suara pemanggail tak seclear handphone lain.

tambah lagi yg pakai window 6.5...aduyai~..setiap kali incoming kol asik hang..
 

meezwan

Newbie
Joined
Sep 27, 2009
Messages
1,969
Points
38
galaxy ace dalam 800 lebih lagi rasanya..kalau nak android yang sekitar harga 600-750 boleh ambil samsung galaxy mini :)
 

mnf

Newbie
Joined
Dec 19, 2008
Messages
269
Points
16
tt pun dah pening kopala nak pening yg mana..hehe..

mintak tt try usha kat www.gsmarena.com

kat situ semua hp..tgk feedback past user dan spec hp..
 

tryje

freshman
Joined
Feb 22, 2006
Messages
104
Points
16
Saya pengguna HTC Desire Hd .. setakat nie ok.. tak da masalah apa-apa

Wife saya guna LG Optimus One P500

Kedua-duanya ialah HP jenis android.

kalau budget macam TT boleh cuba LG Optimus one --- antara yang terbaik budget android phone.

LG Optimus One pun boleh di root dan macam-macam aplikasi android boleh dicuba di market atau di ehem-ehem.

Terima kasih
 

Irham Dhani

Senior
Joined
May 1, 2010
Messages
596
Points
0
saya cadangkan beli galaxy mini. mmg berbaloi dgn harga..klo x silap just around RM560-570 camtu jek.
 

abutalib

Senior
Joined
Dec 29, 2010
Messages
4,058
Points
0
Atau boleh guna sony ericsson xperia8

ok gak la
 

mnf

Newbie
Joined
Dec 19, 2008
Messages
269
Points
16
tt senyap je ni..mesti pening dia nak buat pilihan ni..hehe
 

faizal.ahmad

Newbie
Joined
Jun 30, 2011
Messages
259
Points
0
saya cadangkan beli galaxy mini. mmg berbaloi dgn harga..klo x silap just around RM560-570 camtu jek.

Ade cek kat mudah.my td harga dlm RM550.00 kalo bodek2 tokey tue, ingt boleh diskaun lg dlm RM50.00. Terima kasih sudi berkongsi bro.

Atau boleh guna sony ericsson xperia8

Ada gak try belek2 member punya 2 bulan lepas. Tp mcm tak bpe serasi la ngan sy :D Terima kasih sudi berkongsi info bro.

ok gak la

tt senyap je ni..mesti pening dia nak buat pilihan ni..hehe

Memang pening pun. Banyak sangat pilihan. Nak beli semua bajet ciput jer :D
 

faizal.ahmad

Newbie
Joined
Jun 30, 2011
Messages
259
Points
0
kalau bajet camtu..sony ericson bule dapat dah kot..cuma xtau model yg mana yg ok..banyak sgt..aku pun tgh usha samsung s2...

Dr dlu lg tak minat sony ericson. xtau nape :D

tt pun dah pening kopala nak pening yg mana..hehe..

mintak tt try usha kat www.gsmarena.com

kat situ semua hp..tgk feedback past user dan spec hp..

Tq bro. mmg byk info. byng2 hanphone android pertamaku mula nmpk dah nie :D
 

faizal.ahmad

Newbie
Joined
Jun 30, 2011
Messages
259
Points
0
1. Saya cadangkan samsung.. dulu saya guna HTC.. tapi saya rasa, HTC macam ada masalah phone sebagai sebuah handphone..
connection line selalu terputus2 (seperti antenna dia tak berapa power), dan suara pemanggail tak seclear handphone lain.

2. Samsung galaxy gio

3. Samsung galaxy S2..

Saya sangat berbesar hati founder WC JUGA turut sudi berkongsi info. Terima kasih Tn Shuth. Nampaknya saya akan fokus pada brand Samsung nie.
 
Top