Halusi hukum MLM sebelum ghairah melabur

bertong

freshman
Joined
May 30, 2010
Messages
3,387
Points
36
mlm macam mcam ada plan....untuk cari duit senang
 

ikadesca

freshman
Joined
Mar 8, 2010
Messages
20
Points
0
hmm...yang penting..sebelum nk masuk apa2 pon kena buat kajian dulu...
forum WB byk menjawab persoalan yg terbuku selama ini...
 

nsdder

freshman
Joined
Jun 23, 2011
Messages
156
Points
0
Ye..pelaburan internet kebanyakannya menipu...ada ke labur RM??? dalam masa sebulan dapat 125%la, 150%la dan macam-macam lagi janji manisnya. Niaga apa tu...pulak tu dibayar hari-hari...tapi yang peliknya, belum sampai sebulan..bayaran dah mula buat hal...kebanyakannya begitu..:(
 

hanny75

freshman
Joined
Jan 11, 2011
Messages
33
Points
0
mcm mana plak dgn MLM yg katanya mmg dh mengikut hukum syarak tp....cara merekrut downline tuuu...mmg ada unsur2 penipuan??..mmg ramai yg sukses dgn MLM tuuu tp ramai gak yg rase tertipu...

contohnya cam ni....sy diajar oleh leader MLM utk menarik seramai mungkin kwn2/kenalan atau mungkin mereka yg br dikenali ke seminar yg dianjurkan...di sana, leader yg akan bercerita aka memanipulasi minda mrk yg baru dtg... mrk seolah2 tidak dibenarkan keluar dr seminar kecuali mrk yg tersgt2 menyampah dgn MLM...blh ler blah...hehe...tp utk golongan yg konon2nye beretika tidak mahu merosakkan majlis niii...akan ikut jerr...kalu x minat pon...disuruhnya daftar keahlian...tidak diberitahu secara detail mcm mana cara bisnes...suruh org join dulu n pujuk ler ambil pakej yg besar2 utk bonus yg gempak2...dah buat bayaran...ikut kelas...baru tau bisnes tuuu...sebenarnya mmg x dpt dilakukan...esp utk mrk yg senyap, tiada kawan dsb....

kira boleh ker bisnes camniii??....
 

hanny75

freshman
Joined
Jan 11, 2011
Messages
33
Points
0
Ye..pelaburan internet kebanyakannya menipu...ada ke labur RM??? dalam masa sebulan dapat 125%la, 150%la dan macam-macam lagi janji manisnya. Niaga apa tu...pulak tu dibayar hari-hari...tapi yang peliknya, belum sampai sebulan..bayaran dah mula buat hal...kebanyakannya begitu..:(

btul3....mmg masuk dlm e-wallet setiap hari...tp bila mintak transfer ke bank...smpai sudah x dpt...last2 tau bisnes tu rugi...or trader wat lari duit....
 

Char54Ra

freshman
Joined
Sep 2, 2011
Messages
19
Points
0
tepuk dada tanya IMAN...
 

lordkadda

Newbie
Joined
Dec 10, 2008
Messages
521
Points
16
abis gak thread nih aku baca. agak celaru kepala aku ngan mlm nih. hahaha.

Pendapat aku, MLM ni ada yang betul ada yang tak betul .
dari yg aku baca kat beberapa forum, ada MLM yg betul,
tp yg jadikan x betul orang yang jooin MLM tuh sendiri.
Awal2 join, bukan pikir nak pasarkan produk syarikat MLM tuh, tapi dah pikir camner nak tarik orang semata-mata.


kompius aku.
 
Last edited:

mohd azwan

freshman
Joined
Nov 17, 2011
Messages
3
Points
0
setiap perniagaan yang diceburi harus difikirkan semasak-masaknya soal halal dan haramnya mengikut ilmu dan batasan agama. Matlamat tidak menghalalkan cara bermaksud apa-apa perniagaan selain dari MLM pun jika tak kena pada caranya dan menganiaya pihak lain akan diklasifikana sebagai haram.
 

azwanfadzli

freshman
Joined
Oct 11, 2011
Messages
37
Points
0
setiap perniagaan yang diceburi harus difikirkan semasak-masaknya soal halal dan haramnya mengikut ilmu dan batasan agama. Matlamat tidak menghalalkan cara bermaksud apa-apa perniagaan selain dari MLM pun jika tak kena pada caranya dan menganiaya pihak lain akan diklasifikana sebagai haram.


sokong bro azwan... tiap2 perniagaan boleh menjadi haram jika tergelincir dari landasan syarak
 

Master Zuheir

freshman
Joined
Dec 11, 2011
Messages
509
Points
0
aq dari awal hingga akhir kekal bersama ELKEN..bukan sekadar MLM..tapi xtaw la..mmg pakar dunia yg wat produk elken ni..mane2 yg da penah cube..bgos la..yg xpenah , penahkan ea..hahaha

aq bole tunjukkan..kah3

nk pilih MLM tu biarla btol3..cm elken ni da 15tahun..mmg xde keraguan.lau ade mesti da lingkup 5tahun yg lepas ke.upline aq jer org endon,xder i/c lak tu..rileks jer...tpi for information MLM yg xbgos ialah MLM yg menjanjikan mende yg mustahil contoh nya dapat kereta dalam mase yg secepatnye.dpt pndptn 5angka sebulan dgn cepat..memang hampeh penipu tol la.....

sekadar perkongsian~~
 
Top