gcp or publicgold?

kaneshiro

freshman
Joined
Sep 25, 2009
Messages
17
Points
1
betul, sangat setuju.

Sphread adalah penentu kepada kejayaan pelaburan EMAS seseorang itu.
Ejen2 PG tak boleh nak bermain dengan harga sangat melainkan mereka mampu
menyimpan stok yang banyak. Bagi ejen2 GCP still boleh bermain dengan harga
memandangkan mereka mendapat supply pada harga yang agak murah.
Sememangnya kami di Ikhwan GOLD menawarkan sphread yang rendah untuk produk2
GCP, iaitu cuma 10% sahaja.
Selain itu, kepada mereka yang kekurangan modal, bayaran secara Ar-rahnu(pajak Gadai Islam) boleh diuruskan dicawangan2 pilihan anda. Tiada had minima pembelian! Dengan rm4K anda mampu memiliki stok EMAS 999 sebanyak 100g.

Tetapi melalui kaedah arrahnu ini adalah dinasihatkan pelabur2 cuba untuk menebus barang2 mereka di arrahnu secara beransur2. Jangan asyik buat spot gold(top up hutang) sahaja kerana akhirnya anda menanggung hutang yang banyak + kos upah simpan yang semakin meningkat.
 
Last edited:

alin14

freshman
Joined
Jul 26, 2009
Messages
6
Points
0
Salam ....

Tanya sikit ... kalau kita beli gold coin macam kijang emas .. kita rasa macam yakin sikit sebab gold coin tu keluaran bank, tp mcm PG danGCP ni... macam mana kita nak tau produk yg dijual tu emas ori ke tak?
 

Jutawan Gold

freshman
Joined
Dec 17, 2010
Messages
229
Points
0
Salam ....

Tanya sikit ... kalau kita beli gold coin macam kijang emas .. kita rasa macam yakin sikit sebab gold coin tu keluaran bank, tp mcm PG danGCP ni... macam mana kita nak tau produk yg dijual tu emas ori ke tak?
salam..
gold keluaran PG dan gcp disertakan dgn sijil ketulenan dan mmg telah terbukti tulen..

PG ada assayer yg mengesahkan ketulenan..
jika kurang yakin,blh check di ar rahnu..free je..

kalau betul tk tulen..blh pulangkan balik..(tp belum pernah ada kes sejak 2008 PG beroperasi dan gcp 2009)

beli dgn ejen yg berdaftar
 

Daus_F

freshman
Joined
Oct 21, 2007
Messages
160
Points
16
tambah sikit ye cikgu,

kalau sis alin14 still tak confident dengan certificate tu, booleh bawak sendiri pergi kedai emas untuk buat ujian ketulenan.
 

zilasafein

freshman
Joined
Mar 6, 2011
Messages
60
Points
0
betul, sangat setuju.

Sphread adalah penentu kepada kejayaan pelaburan EMAS seseorang itu.
Ejen2 PG tak boleh nak bermain dengan harga sangat melainkan mereka mampu
menyimpan stok yang banyak. Bagi ejen2 GCP still boleh bermain dengan harga
memandangkan mereka mendapat supply pada harga yang agak murah.
Sememangnya kami di Ikhwan GOLD menawarkan sphread yang rendah untuk produk2
GCP, iaitu cuma 10% sahaja.
Selain itu, kepada mereka yang kekurangan modal, bayaran secara Ar-rahnu(pajak Gadai Islam) boleh diuruskan dicawangan2 pilihan anda. Tiada had minima pembelian! Dengan rm4K anda mampu memiliki stok EMAS 999 sebanyak 100g.

Tetapi melalui kaedah arrahnu ini adalah dinasihatkan pelabur2 cuba untuk menebus barang2 mereka di arrahnu secara beransur2. Jangan asyik buat spot gold(top up hutang) sahaja kerana akhirnya anda menanggung hutang yang banyak + kos upah simpan yang semakin meningkat.
statement yg paling bagus.. telus dan jelas dari setiap aspek.
 

Jutawan Gold

freshman
Joined
Dec 17, 2010
Messages
229
Points
0
tambah sikit ye cikgu,

kalau sis alin14 still tak confident dengan certificate tu, booleh bawak sendiri pergi kedai emas untuk buat ujian ketulenan.
thanks..:)
 

shuth

Senior
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,936
Points
48
betul, sangat setuju.

Sphread adalah penentu kepada kejayaan pelaburan EMAS seseorang itu.
Ejen2 PG tak boleh nak bermain dengan harga sangat melainkan mereka mampu
menyimpan stok yang banyak. Bagi ejen2 GCP still boleh bermain dengan harga
memandangkan mereka mendapat supply pada harga yang agak murah.
Sememangnya kami di Ikhwan GOLD menawarkan sphread yang rendah untuk produk2
GCP, iaitu cuma 10% sahaja.
Selain itu, kepada mereka yang kekurangan modal, bayaran secara Ar-rahnu(pajak Gadai Islam) boleh diuruskan dicawangan2 pilihan anda. Tiada had minima pembelian! Dengan rm4K anda mampu memiliki stok EMAS 999 sebanyak 100g.

Tetapi melalui kaedah arrahnu ini adalah dinasihatkan pelabur2 cuba untuk menebus barang2 mereka di arrahnu secara beransur2. Jangan asyik buat spot gold(top up hutang) sahaja kerana akhirnya anda menanggung hutang yang banyak + kos upah simpan yang semakin meningkat.
spread 10% rendah?.. lol!...
 

Jutawan Gold

freshman
Joined
Dec 17, 2010
Messages
229
Points
0
spread 10% rendah?.. lol!...
sy rsa saudara ikhwani tersalah taip..

spread gcp 5%-8%..

biasanya sy akan kecikkan spread tu dgn bg diskaun kpd pelanggan..

kalau minat simpan smbil meniaga..better jd dealer..lbh untung..

minat blh hubungi saya utk mndapat bimbingan :)
 

Jutawan Gold

freshman
Joined
Dec 17, 2010
Messages
229
Points
0
hubungi saya juga untuk bimbingan.. tumpang sekaki hehehe
hehe..isyida bukan dh jd dealer ke..?

kalau belum..jom la join..

sedia mmbntu dan mmberi bimbingan..:)

nk ym blh..nk smbang kat phone pun blh..sms je..sy call..(tp kena la bgtau..cth "call saya,minat nak tau ttg biz emas" )
 

Daus_F

freshman
Joined
Oct 21, 2007
Messages
160
Points
16
cikgu, boleh tak cikgu listkan serba sedikit kelebihan & kekurangan jadi agen GCP dan PG? sebab cikgu dah ada pengalaman jadi agen untuk kedua-dua syarikat ni. so, nak bagi forumer semua boleh buat tindakan bijak untuk pilih salah 1 antara syarikat ni.
 

Jutawan Gold

freshman
Joined
Dec 17, 2010
Messages
229
Points
0
klu nak join gcp, kena blanja 1 dinar lebih kurang la tp klu beli emas ada diskaun/ komisen x? klu public gold, kena blanja dlm 30 dinar tp emas tu kt punya kan? sbenar nye elok beli dinar ke jongkong emas?
kalau join gcp..kos 1 dinar (rm600 /rm1k(dgn peralatan pengedar)
dapat beli dgn hrga runcit..komisen lumayan..
kalau nk kira untung..kena tolak modal yg anda kuarla..katakan anda jd dealer dgn rm600..selepas untung lbh dri rm600..kira untung dah tu..

public gold..beli gold dlm nilai rm20k..dpt gold dgn nilai tu.kelebihannya..ready stok dh ada dlm rm20k(ikut hrga semasa)..komisen sederhana..

dinar atau jongkong emas?

jongkong emas yg terbaik kerana emas 999..kenaikan pergram lebih ketara..beza dgn emas 916 - rm8-9 /gram

dinar sesuai untuk yg bajet kecil..tdk sesuai dipajak..kerana peranan dinar yg sebenar ialah utk tujuan muamalat..wpun skrg tdk digunakan secara meluas..tp kita blh beli utk simpanan dan gunakan di tmpt2 yg sdh mula menerima DnD

namun tdk salah dinar dijadikan pelaburan kerana dinar belum lagi jd matawang
 

Jutawan Gold

freshman
Joined
Dec 17, 2010
Messages
229
Points
0
cikgu, boleh tak cikgu listkan serba sedikit kelebihan & kekurangan jadi agen GCP dan PG? sebab cikgu dah ada pengalaman jadi agen untuk kedua-dua syarikat ni. so, nak bagi forumer semua boleh buat tindakan bijak untuk pilih salah 1 antara syarikat ni.
..kebetulan sy dlm proses nk buat artikel ttg kedua syarikat ni..


ok..sy list kan serba sikit(tp padat)..nnt full version leh baca di web sy..kat sini nnt pnjg sgt..

kos jd dealer

PG -rm20k (dpt gold dgn nilai tersebut,dh ada ready stok)satu permulaan yang baik

gcp-rm600 atau rm1k (bezanya rm1k dpt kit pengedar emas)..anda harus rncang utk beli stok dan ikut kemampuan anda..

produk :

PG - gold bar 20g,50g 100g dan 250g emas 999
dinar (1,5 dan 10 dinar) emas 916
silver bar 250g,500g dan 1kg 999
barang kemas emas 916

gcp - gold bar gcp 10g,20g,50g dan 100g
dinar emas 999
RT (rantai tgn ) 10g-50g emas 999
RL (rantai leher) 30g+ - 100g
pamp (harga dipaparkan utk dealer sahaja)..maybe sbb stok kurang

overriding

PG - 3 lapis : Dealer,Priority Dealer dan Master Dealer.PD mendapat 0.5% dri Dealer yg ditaja,manakala MD mendapat 0.5% dri PD dan 1% dri Dealer

gcp- 1 lapis :introducer dpt rm100 'dealer get dealer komisen dan rm1/gram bagi setiap jualan dealer di bwhnya

harga produk

PG- hrga di web hrga cust..hrga dealer 1%-2% dri hrga tersebut

gcp- harga di web hrga cust..hrga dealer akan dpt di login oleh dealer berdftr..kurang 5%-8% dri harga cust

perkhidmatan

PG- boleh ditempah 24 jam 7 hari seminggu..harus lock harga.harga berubah 20 minit sekali berkadaran dgn harga spot gold

gcp- boleh ditempah dari 10am-4pm,isnin -jumaat.harga diupdate sekali sehari

serahan produk

PG- perlu ambil sendiri di cawangan2 yg ada.

gcp- mmbuat penghntran by pos,terus smpi ke rumah,hilang ditanggung oleh syarikat
..menyediakan modal utk belian balik dri cust

komisen

PG- 1%- 2% (ikut level dealer) dri hrga web..dibayar sebulan sekali..biasany 20hb setiap bulan.dealer tk dpt bg less byk kerana mreka tk untung byk

gcp- komisen lbh kerana blh dpt 5%-8% dri harga cust di web.bergntung kpd dealer nk bg less atau ikut hrga web..

spread produk

PG - 5%-6% sahaja..beli balik dgn hrga lbh tinggi...sesuai utk tujuan pelaburan.simpanan pun sesuai

gcp-spread lbh besar..kalau nk untung..kena smpan lama..
inisiatif dealer..ada yg kecikkan spread dgn cara mmberi diskaun kpd pelanggan..(bergntung kpd dealer)

ok..ringkas dulu..nnt artikel dh siap..sy inform kat sini..
 

shuth

Senior
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,936
Points
48
maaf cakap ya,

tapi pada pandangan saya (just pendapat sahaja)
saya masih tidak nampak sebarang kelebihan emas gcp,
sama ada sebagai buyer (pelabur) ataupun dealer..

jika pembeli biasa, spread emas yang perlu ditanggung ialah 17%
sebagai dealer, spread emas yang perlu ditanggung ialah 9%

kedua-duanya masih tinggi..

cuma 1 je kelebihan yang saya nampak pada gcp,
emas tersebut di pos.. so memudahkan buyer.

jika dilihat dari perspektif dealer,
pastinya mereka akan kata emas GCP untung gila..
siapa yg untung? dealer ler.. sebab komisyen sampai 8%

dari perspektif pembeli...
ianya rugi besar.. sebab spread sampai 17%.
(jika dealer bagi diskaun, paling kecik spread tu boleh pergi.. 10%)
masih lagi besar jika nak dibandingkan dengan emas yg lain..
 

Jutawan Gold

freshman
Joined
Dec 17, 2010
Messages
229
Points
0
maaf cakap ya,

tapi pada pandangan saya (just pendapat sahaja)
saya masih tidak nampak sebarang kelebihan emas gcp,
sama ada sebagai buyer (pelabur) ataupun dealer..

jika pembeli biasa, spread emas yang perlu ditanggung ialah 17%
sebagai dealer, spread emas yang perlu ditanggung ialah 9%

kedua-duanya masih tinggi..

cuma 1 je kelebihan yang saya nampak pada gcp,
emas tersebut di pos.. so memudahkan buyer.

jika dilihat dari perspektif dealer,
pastinya mereka akan kata emas GCP untung gila..
siapa yg untung? dealer ler.. sebab komisyen sampai 8%

dari perspektif pembeli...
ianya rugi besar.. sebab spread sampai 17%.
(jika dealer bagi diskaun, paling kecik spread tu boleh pergi.. 10%)
masih lagi besar jika nak dibandingkan dengan emas yg lain..
yup..sbb tu sy lbh suka cite pro dan kontra..dan lbh byk jual emas PG kerana spread nya yg rendah..wpun komisennya kecil..tp puas hati sbb dpt beri pilihan terbaik kpd pelanggan..

sememangnya gcp ni menguntungkan dealer..kerana itu sy mengesyorkan org2 yg menghubungi sy yg minat sgt dgn gcp utk mnjadi dealer terus..kerana mereka blh dpt hrga yg murah..

stelah cite pro dan kontra..kalau masih nk gcp..sy go on je..tp sy bg diskaun yg bsar juga kpd pelanggan..

lagi satu kelebihan gcp ni pada brg kemas 999 nya..sesuai utk wanita yg ingin bergaya sambil menyimpan..susah nk jumpa di kedai2 emas biasa brg kemas 999..

sy join gcp pun asalnya kerana nk beli rantai tangan ni..
 

monoloque

freshman
Joined
Feb 23, 2011
Messages
300
Points
0
Shuth,
Thanks for the FREE Report.
Baru je download from your website http://www.wangemas.com

Very useful info indeed!
 

shuth

Senior
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,936
Points
48
Top