gcp or publicgold?

Joined
Feb 14, 2011
Messages
53
Likes
0
Points
0
Offline
#2
GCP vs PG?? Nampaknya semakin panas isu-isu antara GCP dan PG yang timbul, memandangkan 2 syarikat ini merupakan antara yang terkemuka sebagai pembekal emas di Malaysia. Post ini bukanlah untuk memburukkan mana-mana pihak, cuma untuk mengkaji keberkesanan produk, servis dan juga feedback dari dealer2 yang terlibat secara langsung.
1. Bayaran minimum untuk menjadi dealer
Untuk GCP, yuran minimum adalah RM600 tetapi dealer tidak mendapat apa-apa di atas bayaran tersebut. Amaun ini adalah kos pendaftaran seumur hidup GCP.
Bagi PG pula, bayaran minimum untuk menjadi 'normal dealer' adalah RM20k, yang mana wang itu adalah pembelian emas sama ada jongkong, dinar atau barang kemas.

baca lagi di www.sejutaemas.blogspot.com
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#3
jika sebagai pelabur emas...saya pilih PG..
sebab?

1 - Spread PG lebih rendah...
PG = 5-6%
GCP = 17%

2 - senang nak jual semula sebab ada banyak agen


Jika sebagai peniaga emas.. saya pilih PG..
sebab?.

1 - for what bayar RM600 tapi tak dapat apa dengan GCP?
2 - spread emas GCP besar giler.. susah nak jual
(pelabur yang bijak takkan beli emas yang mempunyai spread yang sangat tinggi)
 
Joined
Jan 5, 2011
Messages
274
Likes
0
Points
0
Offline
#4
Saya baru beli emas PG 100g. Saya nak tanya kpd sesiapa yg pakar dalam pelaburan emas ini. Apa cadangan untuk saya kembangkan lagi hasil dari pembelian tersebut.. ?
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#5
Untuk pelabur..
the best option.. anda pajak emas tersebut.
kemudian, duit hasil pajak tu, anda laburkan ke tempat yang boleh beri return lebih banyak,
yang mengatasi kadar upah simpan.

selalunya.. kepada bisnes...
tapi kalau takde bisnes.. boleh juga gunakan wang tu untuk beli emas lagi.

tetapi kalau tak tahu nak buat apa....
tak payah buat apa2... just simpan je emas tu..
bila kalau ada rasa terdesak dan perlukan duit... barulah pajak..

kelebihan emas nie... walaupun kita pajak.. kita still akan dapat keuntungan hasil dari kenaikan harga emas (capital appreciation).
which is 15 - 30% gain, as long as emas tu masih milik kita..

berbanding ASB... kalau simpan... duit tu memang tak boleh disentuh langsung (buku akaun asb tak boleh pajak),
kalau-kalau terdesak, dan kita sentuh duit tu (keluarkan sikit).. semakin kuranglah dividen kita nanti.. :)
 
Joined
Sep 11, 2009
Messages
429
Likes
0
Points
0
Offline
#6
lagi-lagi ?? nak lagi ilmu emas ni...sebab ada rasa gatal tangan nak beli...
dah terbookmark web GCP tetapi bila baca post ni fikir 2 kali pula samada nak ke GCP or PG pulak...
 
Joined
Sep 11, 2010
Messages
46
Likes
0
Points
6
Offline
#7
saya pun beli PG punya jgk.

salah satu faktornya sebab spread lebih kecil banding gcp.
selain tu kebetulan sy tinggal di penang dan hq mereka pun disini.
kebetulan lagi dlm senarai FB saya ada plak sorang dealer PG yg sy kenal. (penah berurusan dgn beliau suatu ketika dahulu sebelum kewujudan FB tetapi bukan atas urusan emas)

tapi bukanlah nak cakap GCP punya tak bagus.
terpulang kepada kehendak masing2. bagi yg ingin melabur utk tempoh masa panjang rasanya spread GCP pun Insyaallah boleh dicapai.

p/s: Perak pun nk lancarkan dinar/dirham esok. pun boleh usha jgk mana tau best. dinar kelantan dah susah nk dpt sekarang nih.
 
Joined
Sep 11, 2009
Messages
429
Likes
0
Points
0
Offline
#8
ok....saya dah faham serba sikit...tapi apa yg bermain di fikiran saya :

1-kalau beli GCP punya emas,maka kita boleh jual semula pada syarikat GCP ajer ker?

2-Boleh tak kalau beli GCP,pastu nak jual semula ke PG ?

maksud mudahnya,boleh ke emas GCP dijual ke syarikat PG ?
 

Daus_F

freshman
Joined
Oct 21, 2007
Messages
155
Likes
0
Points
16
Offline
#9
tak boleh bro faiz...kalau bro beli emas GCP, then PG takkan terima.

syarikat yang keluarkan emas tu yang akan beli emas tu balik.

tapi saya cadangkan, kalau bro faiz, contohnya bro dah beli emas GCP, kalau nak jual balik, jual dekat orang perseorangan.
 
Joined
Sep 11, 2009
Messages
429
Likes
0
Points
0
Offline
#10
tak boleh bro faiz...kalau bro beli emas GCP, then PG takkan terima.

syarikat yang keluarkan emas tu yang akan beli emas tu balik.

tapi saya cadangkan, kalau bro faiz, contohnya bro dah beli emas GCP, kalau nak jual balik, jual dekat orang perseorangan.

oh.....tenkiu...tenkiu...macam tu rupanya...

hmm...nasib bek ada thread ni..kalau tak dah beli dari GCP dah...hoho..

tapi GCP spread dia besar gedabak gila.....lagi satu GCP ada 10g emas jongkoong (RM1600++)...PG pula tiada..ada 20g jongkong (RM3400++)...

adess...kena bli dinar la..tapi tak berapa nak berkenaan dinar. Minat nak beli jongkong jugak.
 
Joined
Dec 17, 2010
Messages
200
Likes
0
Points
0
Offline
#11
pembetulan :20g Pg tk smpi pun rm3400...masih rm3100+

sy bermula jd dealer dgn PG..sehingga dh layak jd Master Dealer (tp atas nama suami la..sng sales atas satu nama)

kemudian sy survey gcp..lama juga sy kaji dan buat pemerhatian..

rmi tak tahu..kedua-dua syarikat ini ada kelebihan dan kekurangan masing..

mcm melengkapi ..

kebetulan sy minat brg kemas emas 999 nya..nk beli..terus jd dealer mereka..

tk sngka rmi yg follow lak..beli dan ada yg jd dealer join sy..

siapa yg minat..blhla contact..sy akan cite..

mcm mana nk kecikkan spread dan untung dgn gcp..atau pun pg..

sy pilih keduanya..atas sbb2 yg berlainan..
 
Joined
Sep 11, 2010
Messages
46
Likes
0
Points
6
Offline
#12
oh.....tenkiu...tenkiu...macam tu rupanya...

hmm...nasib bek ada thread ni..kalau tak dah beli dari GCP dah...hoho..

tapi GCP spread dia besar gedabak gila.....lagi satu GCP ada 10g emas jongkoong (RM1600++)...PG pula tiada..ada 20g jongkong (RM3400++)...

adess...kena bli dinar la..tapi tak berapa nak berkenaan dinar. Minat nak beli jongkong jugak.
sy pun minat nk dapatkan gold bar jgk...
tp nk terus beli seketul tak mampu.
wat mase ni sy cuba kumpulkan dulu dinar sikit2...nanti dh banyak baru tolak sikit dinar beli gold bar plak...:D :D :D
 
Joined
Sep 11, 2009
Messages
429
Likes
0
Points
0
Offline
#13
pembetulan :20g Pg tk smpi pun rm3400...masih rm3100+

sy bermula jd dealer dgn PG..sehingga dh layak jd Master Dealer (tp atas nama suami la..sng sales atas satu nama)

kemudian sy survey gcp..lama juga sy kaji dan buat pemerhatian..

rmi tak tahu..kedua-dua syarikat ini ada kelebihan dan kekurangan masing..

mcm melengkapi ..

kebetulan sy minat brg kemas emas 999 nya..nk beli..terus jd dealer mereka..

tk sngka rmi yg follow lak..beli dan ada yg jd dealer join sy..

siapa yg minat..blhla contact..sy akan cite..

mcm mana nk kecikkan spread dan untung dgn gcp..atau pun pg..

sy pilih keduanya..atas sbb2 yg berlainan..

tips pemasaran FORUM...Semakin anda share di sini..maka kredibiliti anda akan meningkat...dan saya pasti bukan saya seorang ajer akan mmbeli dari anda...(^^)...

sesiapa ajer yg baca thread ni akan meletakkan kepercayaan pada anda bahwa anda memang pakar dalam bidang pelabauran emas...
jadi tak perlu la nak PM or contact...

saya sarankan agar anda share ajer di sini..Insyaallah rezeki akan lebih terbuka luas...


p/s-saya bukan nak provoke supaya anda buka rahsia or apa teknik pelaburan emas...just bagi tips...tak nak bagitahu pun takpa...tunggu org call anda yer. (^^)
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#14
kalau nak kecilkan spread dalam pelaburan emas...
caranya adalah dengan menjadi agen kepada company tersebut..

itu je caranya..

sebab kalau jadi agen, anda akan dapat beli emas tu dengan harga agen..
dan juga boleh jual emas tu kepada orang lain pula..

tapi kalau dari perspektif pelabur (hanya jadi pelabur sahaja.. tidak jadi agen)..
memang tade cara nak kecikan spread..
 

Daus_F

freshman
Joined
Oct 21, 2007
Messages
155
Likes
0
Points
16
Offline
#15
dan company yang terbaik untuk jadi agen adalah dengan jadi agen PG, sebab Rm20,000 tu adalah jumlah emas yang kita dapat(dengan kata lain, kita jadi pelabur + peniaga). kalau GCP, bayar RM600 untuk jadi agen sahaja.

sama macam yang bro shuth dah cakap awal-awal thread
 
Joined
Feb 14, 2011
Messages
53
Likes
0
Points
0
Offline
#17
bro fifa.. info ni.. Rm600 adalah kos penghantaran seumur hidup. tapi kalai pg ader kos penghantaran setiap kali beli kan.. kalau untuk 20gm RM20 untung dalam Rm 40. kadang2 org takder modal sampai Rm20,000 nak jadi dealer tu pun dapat untung 1% jer tahun nie

nak kira pasal spread sama jer lebih kurang.. kalau jadi ejen gcp = pembeli pg.
 
Joined
Dec 17, 2010
Messages
200
Likes
0
Points
0
Offline
#18
tips pemasaran FORUM...Semakin anda share di sini..maka kredibiliti anda akan meningkat...dan saya pasti bukan saya seorang ajer akan mmbeli dari anda...(^^)...

sesiapa ajer yg baca thread ni akan meletakkan kepercayaan pada anda bahwa anda memang pakar dalam bidang pelabauran emas...
jadi tak perlu la nak PM or contact...

saya sarankan agar anda share ajer di sini..Insyaallah rezeki akan lebih terbuka luas...


p/s-saya bukan nak provoke supaya anda buka rahsia or apa teknik pelaburan emas...just bagi tips...tak nak bagitahu pun takpa...tunggu org call anda yer. (^^)
thanks tuan..tips tu sy dh berjaya praktikkan..tp bukan di forum ini..kalau nk tau di mana..blh baca di web saya..menu "cerita emas'

mmg betul kalau dh ada kredibiliti..kita blh berjaya..sy mndapat pelanggan dan permintaan utk menjdi dealer dri forum tersebut..bygkan..sy hnya ada blog tahun ini..trade emas tahun lepas lagi..tp sudah ada rangkaian yg blh tahan juga kerana sy mmbuat trading online 90%..

ini forum ke-4 yg sy join..sy silap kerana sy lupa di sini tidak rmi yg terdedah dgn ilmu emas yg betul sperti di sana..

tiada rahsia..lihat sahaja di web saya..smuanya sy cite..terpulang pd individu je nk godek atau tidak..

sy akan cuba share sebrapa byk yg blh dgn cara mnjwb soalan dikemukan..:)
 
Joined
Dec 17, 2010
Messages
200
Likes
0
Points
0
Offline
#19
kalau nak kecilkan spread dalam pelaburan emas...
caranya adalah dengan menjadi agen kepada company tersebut..

itu je caranya..

sebab kalau jadi agen, anda akan dapat beli emas tu dengan harga agen..
dan juga boleh jual emas tu kepada orang lain pula..

tapi kalau dari perspektif pelabur (hanya jadi pelabur sahaja.. tidak jadi agen)..
memang tade cara nak kecikan spread..
dari segi teori..maybe blh pakai pendapat anda ni..

tp sy dah praktikkan..sbb tu sy berani kata blh kecikkan spread..

apakah dia spread?beza harga jual dan beli..

bagaimana sy kecikkan spread pelanggan?

1.ye betul..galakkan mereka menjadi dealer..ini hanyalah plihan yg diberi ketika pelanggan mndpatkan penerangan ttg emas dri saya

2.jika mereka tidak mahu mnjdi dealer,sy kecikkan spread dgn cara memberi diskaun yg agak menarik kpd mereka..

tp utk gcp sahaja..kerana komisen gcp besar..sy blh bntu kecikkan spread tersebut dgn cara sy megurangkan komisen sy dan beri pelanggan diskaun

PG pula..sy tidak mengenakan transport fee utk emas yg dipos ke serata malaysia..kos pos juga free..

jika masih inginkan diskaun..ye boleh..sila ambil sendiri di cawangan

sy ada rmi pelanggan yg berdaftar dgn sy sbgai pelanggan di PG yg mengambil sndiri emas,dan sy memberi mereka diskaun.ini kerana mereka mngambil sendiri stok..

see..tiada rahsia..

terpulang kpd anda sahaja..fikirkan yg mana terbaik..jika ada soalan lagi..boleh kemukakan..
 
Joined
Dec 17, 2010
Messages
200
Likes
0
Points
0
Offline
#20
mmg PG dan GCP..ada kelebihan dan kekurangan masing2..saling melengkapi..
emas PG sesuai utk 1.pelaburan 2.simpanan + pelaburan
emas gcp sesuai utk 1.simpanan jangka masa panjang

tp dgn kecikkan spread dan jual balik dgn hrga tinggi..gcp mmpu juga dijadikan pelaburan..
 
Top