GBP/JPY Technical Analysis

Status
Not open for further replies.

Jebatfx

freshman
Joined
Feb 23, 2008
Messages
1,161
Points
36
17dec09953am1h.gif


Please be noted that the previous alt count in magenta is already invalid. At this moment, I believed market just performed a "bull trap" scenario which is a typical trap happen in diagonal triangle (rising wedge) pattern. Therefore, I'm looking forward for a pullback from the upper yellow trendline and further breakout towards the lower yellow trendline. Otherwise, please be careful for any breakout towards the bullish continuation critical line 1. Good luck.
 

brozul

freshman
Joined
Dec 16, 2009
Messages
4
Points
0
aikkkk.....sifu kenapa ni....????...terpulanglah...tuhan maha melihat dan mengetahui....:rolleyes:
ni lagi sorang....menyamar gak...hentikan aktiviti tidak sihat forum dgn register byk acc bro surfxwave. tak abis abis nak tipu orang....tuhan maha melihat dan mengetahui.
 

Jebatfx

freshman
Joined
Feb 23, 2008
Messages
1,161
Points
36
aikkkk.....sifu kenapa ni....????...terpulanglah...tuhan maha melihat dan mengetahui....:rolleyes:

aik, so tak jawab soalan saya nie... nama apa...batch mana....no hp apa...email apa...alamat rumah apa...

lain kali jgn ulang cakap macam tu lagi bro...free free dpt dosa.
 

dwan888

freshman
Joined
Jul 5, 2009
Messages
27
Points
1
kan forex ni ada demo akaun.., boleh belajar dulu sama ada boleh untung atau tidak.., ni yg pergi gadai kereta.., perabis duit asb.., buat ****.., bla..bla..,

kalau rasa tak pandai jgn main.., buat nyusahkan org lain jeee., he..he.. he..
 

TebuanFX

freshman
Joined
Dec 17, 2009
Messages
5
Points
0
Salam,

Since nobody open this thread, so I decided to start this thread so everybody can share their knowledge and forecast about this cross pair.

Gbp vs Jpy 1H Monday Pre-Market Overview

There are 2 wave count possibility for next week market. Is either Bullish Reversal or Bearish Continuation. After some consideration from my technical analysis, I still prefer for Bullish Reversal because :-
1) Upper Trendline already been taken (breakout).
2) Strong support at 210.18 (false breakout)
3) Some sort of "Head & Shoulder" pattern can be seen (in blue rectangle)
4) BSTS signal more bias towards Bullish trend.
5) Confirmation upon major upper trendline breakout later (still has not been taken yet)
But there is also a strong potential for Bearish Continuation trend. So watch closely those critical line before making any decission. Just make sure before making any entry, there is a strong signal from BSTS for that particular trend. Good lucks and may Allah swt bless we all.

Salam Bro JebatFx,
Saya juga adalah pengamal EW.... terima kasih di atas analysis seperti ini.... tapi boleh tak tunjuk nak entry kat mane? SL kat mane? nak TP kat mane? at least boleh saya comparekan ngan saya... kalau tidak bgtau takperlah. Cuma saya rasa apalah salahnya sesekali kita tunjuk sebab kite ikhlas.... walaupun cara kiraan EW bro berbeza sedikit dengan cara saya tapi saya juga predict for Bullish but not Bullish reversal...berbeza sikitlah...sebab bagi saya big wave trend is still Bullish so saya takleh nak panggil Bullish reversal, tapi Bullish continuation.... sekian. Comment dari saya.

TebuanFX.
 

wardina

freshman
Joined
Dec 17, 2009
Messages
3
Points
0
sy sokong en.duan888...jgnla gado2...mari kite memorex...untung makan sendrik....rugi pn tanggung sndri....sifu2 yg berpengalaman tlg la bg tips....nasihat...spye xla byk rugi....jgn sombong bongkak....berselindung disebalik kata2 alarqam...xbaik kan...klau nk niaga kt malaysia ni ade bebelas juta org...hang tuah amik sejuta org hang jebat amik sejuta org....x abis makan:D....tp klau hang jebat nk amik lg sejuta org pn xpe...xde org marah pn....amik lah ye....yg penting nasihat dr sy jgn gado2
kan forex ni ada demo akaun.., boleh belajar dulu sama ada boleh untung atau tidak.., ni yg pergi gadai kereta.., perabis duit asb.., buat ****.., bla..bla..,

kalau rasa tak pandai jgn main.., buat nyusahkan org lain jeee., he..he.. he..
 
Last edited:

brozul

freshman
Joined
Dec 16, 2009
Messages
4
Points
0
cara tuan ni kasar lah....mb tuan ni masih muda dn mentah dlm bab komunikasi ni.....utk pngetahuan tuan saya xde kne mengena pn dgn surfxwave....tuan lh org yg memperkenalkan sy dgn surfxwave ni melalui kritikan tuan.....time kasih krane memperkenalkan saya yeinsyallah rabu depan saya akan ke kelas surfxwave....dr apa yg saya thu strategy entry..tp...sl...mm...mmg bagus dan bekesan....maaf tuan tanah saya sekadar ingin melihat mana yg terbaik....dan yg penting murah

oohhh ye pasai anak murid tu....sbnarnye saya ni lom pon join jadik member team jebatfx....sbb kos yg tuan wat tu tlalu mahal......dan npk mcm nk slamatkan diri lepas dpt dwit kalau2 bnm block forex ni......saya hanya silent student yg hanya mengikuti analysis yg tuan bg ari2....pada saya tuan boleh dikatakan sifu la jgak....sbb tu lh saya anggap diri saya ni murid sifu....bolehkn sifu?

buat ahli2 komuniti surfxwave jgn risau saya hanya mempertahankan hak saya je....xde apa2 pn hanya menasihati...tulkan ustaz

tuan tanah ni ustaz ke?...mcm ustaz je....mesti ustaz ni...assalamualaikum ustaz....jangan marah2 x baik tau ustaz....happy trading:p:p
 
Last edited:

Jebatfx

freshman
Joined
Feb 23, 2008
Messages
1,161
Points
36
salam,

mudah saja nak kesan. Kenapa selepas saya komen pasal surfxwave, tiba tiba ramai pulak ahli baru yg baru 1 post terus masuk thread saya dan komen. Selama nie tak pernah pun nak bertanya or komen. Dan satu lagi...siap mengaku jadi anak murid saya... bila tanya tul tul siapa...tak jawab pulak malah tukar topik ke lain.
Pandai pulak tukar ayat...cover line..hehehe...
Hentikan lah nak kaya dgn mudah ...iaitu dgn menipu orang...dgn janji janji manis...


Yang peliknya saya komen dgn saudara surfxwave, dekat thread surfxwave...ramai pulak orang lain yg baru 1 post beri komen...dlm thread lain pulak tu...boleh pulak dia copy post komen di thread surfxwave dan post sini pulak.....kenapa tak balas dekat thread surfxwave....takut lagi byk komen sana...lagi ramai tahu cerita sebenar ke.... so elok la komen dlm thread nie.....macam macam.....anyway, Siapa agaknya ya...?? hehehe.. tuhan maha mengetahui.

Jadi kepada para pembaca..anda fikirkan sendiri....inilah lumrah forum...macam macam nick boleh guna dan buka...boleh di gunakan untuk kebaikan tapi boleh juga untuk menipu. Elok stop je la komen...lagi berlanjutan...lagi byk dosa u dpt. Sempena maal hijrah nie...elok istigfar byk byk....muhasabah diri ....tak semestinya ustaz je boleh berdakwah....or menegur...semua orang berhak dan sepatutnya begitu.

Aduh bro...kita semua bukan budak kecil....semua dah besar. Faham dosa dan pahala...Rujuk balik kepada niat dan perbuatan kita.

Inilah lumrah duit....semua mudah tersilap langkah sebab duit...elok baliklah ke pangkal jalan.

wallahualam.

Saya menasihati dan menegur je...apa yg kurang betul dan juga kepada yg tidak tahu. Semoga Allah swt bukakan hati kita semua ke jalan yg baik dan di beri petunjuk dan hidayah sempena tahun baru maal hijrah nie.

wassalam.
 
Last edited:

Jebatfx

freshman
Joined
Feb 23, 2008
Messages
1,161
Points
36
18dec091124am1h.gif


At this moment, I'm looking forward for another bearish trend either sub corrective wave b in aqua or an extension of subwave iii in white. Selamat menyambut Maal Hijrah to all muslim and happy weekends.
 

brozul

freshman
Joined
Dec 16, 2009
Messages
4
Points
0
en.ustaz....ganas eeh...saya ni dh mgaku pn ustaz tetap dgn bidaah ustaz....dengar cita dah beso panjang dh tua pn...ermmm...tp knp cam nie eeh???....saya xakan mengalah ustaz....jom kita terus ber gado2....erm...sbenarnya apa tujuan ustaz ni?????salah ke saya memberi pendapat saya????....ni kan forum....

nk copy skit....
Sempena maal hijrah nie...elok istigfar byk byk....muhasabah diri ....tak semestinya ustaz je boleh berdakwah....or menegur...semua orang berhak dan sepatutnya begitu.

Aduh bro...kita semua bukan budak kecil....semua dah besar. Faham dosa dan pahala...Rujuk balik kepada niat dan perbuatan kita.

Inilah lumrah duit....semua mudah tersilap langkah sebab duit...elok baliklah ke pangkal jalan.

wallahualam.

Saya menasihati dan menegur je...apa yg kurang betul dan juga kepada yg tidak tahu. Semoga Allah swt bukakan hati kita semua ke jalan yg baik dan di beri petunjuk dan hidayah sempena tahun baru maal hijrah nie.

wassalam
salam,

mudah saja nak kesan. Kenapa selepas saya komen pasal surfxwave, tiba tiba ramai pulak ahli baru yg baru 1 post terus masuk thread saya dan komen. Selama nie tak pernah pun nak bertanya or komen. Dan satu lagi...siap mengaku jadi anak murid saya... bila tanya tul tul siapa...tak jawab pulak malah tukar topik ke lain.
Pandai pulak tukar ayat...cover line..hehehe...
Hentikan lah nak kaya dgn mudah ...iaitu dgn menipu orang...dgn janji janji manis...


Yang peliknya saya komen dgn saudara surfxwave, dekat thread surfxwave...ramai pulak orang lain yg baru 1 post beri komen...dlm thread lain pulak tu...boleh pulak dia copy post komen di thread surfxwave dan post sini pulak.....kenapa tak balas dekat thread surfxwave....takut lagi byk komen sana...lagi ramai tahu cerita sebenar ke.... so elok la komen dlm thread nie.....macam macam.....anyway, Siapa agaknya ya...?? hehehe.. tuhan maha mengetahui.

Jadi kepada para pembaca..anda fikirkan sendiri....inilah lumrah forum...macam macam nick boleh guna dan buka...boleh di gunakan untuk kebaikan tapi boleh juga untuk menipu. Elok stop je la komen...lagi berlanjutan...lagi byk dosa u dpt. Sempena maal hijrah nie...elok istigfar byk byk....muhasabah diri ....tak semestinya ustaz je boleh berdakwah....or menegur...semua orang berhak dan sepatutnya begitu.

Aduh bro...kita semua bukan budak kecil....semua dah besar. Faham dosa dan pahala...Rujuk balik kepada niat dan perbuatan kita.

Inilah lumrah duit....semua mudah tersilap langkah sebab duit...elok baliklah ke pangkal jalan.

wallahualam.

Saya menasihati dan menegur je...apa yg kurang betul dan juga kepada yg tidak tahu. Semoga Allah swt bukakan hati kita semua ke jalan yg baik dan di beri petunjuk dan hidayah sempena tahun baru maal hijrah nie.

wassalam.
 

TebuanFX

freshman
Joined
Dec 17, 2009
Messages
5
Points
0
Selamat Menyambut Kalendar baru buat umat Islam,

GJ forecasted to downtrend as well as me..... nice bro Jebat...but where is your TP? I'm expecting to go further to 130.56... what is your prdeiction bro Jebat?
 

TebuanFX

freshman
Joined
Dec 17, 2009
Messages
5
Points
0
Salam bro Jebat,

I duduk atas pagar.... saya kat sini just in process of learning since you ade buat posting of your analysis. Shall we share so that it could be more nice and ilmiah rather dari kite cakap siapa salah......... better kite review sesama to find out what can avoid us do wrong and guide us to do the correct one....

Salam,
TebuanFX
 

Jebatfx

freshman
Joined
Feb 23, 2008
Messages
1,161
Points
36
21dec091036am1h.gif


Favourably, I'm looking forward for a bearish trend to perform subwave iii in white. Otherwise, please be careful for any breakout towards the upper green trendline and possibility to a "bull trap" scenario in magenta. Good luck.
 

Putih121

freshman
Joined
Nov 23, 2009
Messages
24
Points
0
apasal kat theard ni byk IP sama tapi nick berlainan ya.. konfius.. jgn aa gadoh2 x baik.. yg buruk jadikan iktibar, yg baik jadikan panduan..
 

Putih121

freshman
Joined
Nov 23, 2009
Messages
24
Points
0
Bila saya perhatikan..tuan buat 3 alt count berlainan.. dan bila saya praktiskan.. mmg ada baiknya buat count berlainan untuk memudahkan kita tengok bias yg kuat untuk count yg mana..betul ke ni tuan Jebatfx.. jika salah tolong betulkan..

p/s: menumpang di tepi gantang jee..
 

Jebatfx

freshman
Joined
Feb 23, 2008
Messages
1,161
Points
36
22dec091130am1h.gif


Please be noted that the previous alt count in white is already invalid. Favourably, I believed market just performed a "bull trap" scenario which consist of a corrective abcde in diagonal triangle pattern. Therefore, I'm still looking for a possible bearish trend to be perform later. Otherwise, please be careful for any breakout towards the upper green trendline and magenta critical line. I also would like to take this opportunity to wish everybody a very Merry Christmas and a Happy New Year. See you all and I'll be back after holidays. Take care....
 

Jebatfx

freshman
Joined
Feb 23, 2008
Messages
1,161
Points
36
Bila saya perhatikan..tuan buat 3 alt count berlainan.. dan bila saya praktiskan.. mmg ada baiknya buat count berlainan untuk memudahkan kita tengok bias yg kuat untuk count yg mana..betul ke ni tuan Jebatfx.. jika salah tolong betulkan..

p/s: menumpang di tepi gantang jee..

betul la tu. Kita perlu fikirkan semua kemungkinan sebagai persediaan. tak siapa pasti or confirm yg mana kecuali tuhan. Happy trading.
 

Dogol

freshman
Joined
Dec 3, 2009
Messages
436
Points
0
loh pening ku lihat teknik trading mu
 
Status
Not open for further replies.
Top