[[Free Ebook]] Panduan Asas PHPList

danbytes

Newbie
Joined
Dec 14, 2005
Messages
104
Points
18
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sebelum ini saya telah menghasilkan sebuah ebook percuma mengenai asas PHPList yang diberikan secara percuma kepada subscriber mailing list saya sahaja.

Kini ianya adalah PERCUMA 100% dimana anda boleh download terus tanpa perlu subscribe... :D

Apa itu PHPList?

PHPList yang merupakan satu sistem pengurusan newsletter atau mailing list open source dimana anda boleh gunakan secara percuma dan perlu dipasangkan di hosting anda sendiri.

phplist's 30+ feature set includes:

* double opt-in subscription mechanism
* scheduling
* RSS
* list segmentation
* click-tracking
* attachments
* bounce management

Untuk maklumat lanjut tentang PHPList ini sila rujuk laman web rasminya:

phplist.com : Homepage : home

Kandungan e-buku Panduan Asas PHPlist - Versi BETA ini:

Langkah 1: Pemasangan melalui Fantastico
Langkah 2: Create List
Langkah 3: Create Attributes
Langkah 4: Create Subscribe Pages
Langkah 5: Send Message
X-tra Tips: Customize Subscribe Form

Hah!.. Jangan tunggu lagi, Download Sekarang!!

Update dan berita terkini mengenai projek ebook percuma: Panduan Asas PHPList ini boleh diperolehi di weblog:

Blog Webmaster Melayu Malaysia

Sebarang komen atau maklumbalas mengenai ebook ini, sila reply di topik ini.

Terima kasih.

Hamdan a.k.a danbytes
Penulis dan Penerbit
 

pheyz

Senior
Joined
Dec 12, 2007
Messages
964
Points
18
terima kasih kerana sudi berkongsi panduan yang sangat berguna..:)

p/s: mmg tcari2 pun panduan ni :D
 

danbytes

Newbie
Joined
Dec 14, 2005
Messages
104
Points
18
ni script autoresponder ke?
Taukey, phplist ni lebih kepada newsletter management jer dan tiada fungsi autoresponder cam aweber dll...

Tapi ok ler untuk bina list sebelum mampu gunakan aweber or getresponse... :D
 

kodin

Senior
Joined
Jul 6, 2006
Messages
968
Points
18
menarik dan details cammane nk setup phplist. thanks.. :)

danbytes, bleh tau tak hasil(demo) X-tra Tips: Customize Subscribe Form yg awak buat? sbb saya try ikut, tp hasilnye berlainan dr yg saya buat.. saya buat agak pening skit, awak nye simple..
 

syarif20

freshman
Joined
Jun 12, 2008
Messages
74
Points
6
macam menarik jer nie..ader tutorial skali ker?aku x download lagi..huhu
 

danbytes

Newbie
Joined
Dec 14, 2005
Messages
104
Points
18
menarik dan details cammane nk setup phplist. thanks.. :)

danbytes, bleh tau tak hasil(demo) X-tra Tips: Customize Subscribe Form yg awak buat? sbb saya try ikut, tp hasilnye berlainan dr yg saya buat.. saya buat agak pening skit, awak nye simple..
Kodin, contoh spage tu terdapat >> di sini <<

syarif20, ebook ni mmg ebook tutorial cara-cara menggunakan PHPlist.
 
Last edited:
Joined
Jun 6, 2013
Messages
50
Points
8
Salam semua...

Saya telah menggunakan phplist sejak tahun 2006...

Setahu saya, dulu ramai otai internet menggunakan email software percuma ni
tetapi akhirnya beralih ke sistem autoresponder berbayar...

Saya pula...?

Saya habiskan 4 tahun lamanya untuk study phplist;
Kelemahan phplist?

1) Jika guna localhost email anda tidak akan sampai kepada penerima
penyelesaiannya: gunakan external smtp server.

Dengan cara ni, boleh hantar email ke 30K subscribers setiap bulan dengan kos cuma RM30/bulan.
Murah bukan?

2) phplist tak cantik dan tak kelihatan professional
penyelesaiannya: banyak codes kena modify dan customize

Nak lihat contoh opt in page phplist yang dah customize?
Lihat sini Contoh kertas kerja perniagaan

Anda boleh lihat pop up opt in yang unik!
 
Last edited:
Top