Free Atau Beli Yang Mana Satu?

Nur Shafiqah

freshman
Joined
Aug 28, 2012
Messages
103
Points
16
saya newbie dlm dunia IM nie..tapi saya sangat berminat untuk menghasilkan blog sendiri..persoalannya ialah saya tak tahu samada nak buka akaun blog yang percuma atau berbayar..rase-rasenya yang mana satu lebih bagus?
perkara yang sering bermain di fikiran saya kalau saya beli domain dan hosting sendiri takut nanti buat kerja sekerat jalan je so dah membazir..

dan saya juga nak minta pendapat anda servis hosting dlm malaysia nie mana satu yang terbaikk di ladang,murah dan selalu org guna?
 

fivio

Newbie
Joined
Nov 19, 2007
Messages
415
Points
18
Assalamualaikum,

Jika Shafiqah masih lagi dipersimpangan jalan, rasanya lebih baik gunakan dahulu free services seperti blogspot, wordpress.com (free hosted version). Ini kerana jika ada yang bertukar citarasa, Shafiqah boleh terus back-off dari dunia IM tanpa sebarang kommitment.

Tetapi apa yang perlu diinvestkan ialah branding terlebih dahulu. Maka, elok shafiqah beli domain *.com (seperti shafiqah.com ke shafiqah.net ke etc) untuk securekan domain name. Domain name ini boleh digunakan di FREE hosting dan PAID hosting.

Kalau insyaAllah business online Syafiqah berjaya dan meletup, boleh migrate ke PAID service sekali dengan domain name. Mana, backlink, SEO, ranking tidak berubah sangat.

Yang penting, securekan dulu domain name.

Terima kasih,
 

Nur Shafiqah

freshman
Joined
Aug 28, 2012
Messages
103
Points
16
ok..tq fivio..:)
saya ada bercadang untuk beli domain atas nama saya sendiri seperti fivio cadangkan tu..kalau kita ade domain mesti ade hosting juga ke ataupun boleh guna yang percuma seperti blogspot?
 

fivio

Newbie
Joined
Nov 19, 2007
Messages
415
Points
18
Assalamualaikum,

Kalau ada domain name, ianya boleh digunakan untuk blogspot dan paid hosting :)
Plus, boleh jadikan email jika letak di google apps gmail.

Terima kasih,
 

Anas Asarani

Senior
Joined
Jun 24, 2009
Messages
1,500
Points
38
Jangan buat silap free blog. google akan shut down blog sape2 ikut suke2 mak abah die je walaupun xde adult content dsb. mule nk berblog trs pakai domain sendiri.klik siggy sy bwh tu utk info lanjut psl cerita google shutdownl blog
 

fivio

Newbie
Joined
Nov 19, 2007
Messages
415
Points
18
Asssalamualaikum,

Blogspot boleh dibackup pada bila bila masa. Tujuan untuk mendapatkan free service adalah untuk menjaga cashflow TT di mana cash untuk hosting itu boleh digunakan untuk tempat lain. Apabila income dah churn in, boleh la upgrade ke paid hosting.

Yang nak ditekankan adalah branding itu perlu jaga walaupun pada peringkat awal product atau servis. Janganlah di blogspot guna nama lain, kemudian masa paid hosting guna nama lain.

Harap ini dapat membantu.

Salam,
 

BlackWoods

freshman
Joined
Jul 16, 2012
Messages
354
Points
18
Kalau nak completely free punya blog, guna Google bloggers / blogspot.
Selepas ada traffic yg lebih baik dan kalau kamu nak customization yg lebih banyak dan bebas, saya rekomen guna Wordpress.
Kamu boleh beli hosting yg sendiri dan host Wordpress tu.

Hosting sekarang murah saje, RM39 setahun sudah ade.
 

Nur Shafiqah

freshman
Joined
Aug 28, 2012
Messages
103
Points
16
ok saya pham..hosting dan domain seelok-eloknya beli secara berasingan contoh lain company ke ataupun beli dari company yang sama?
 

fivio

Newbie
Joined
Nov 19, 2007
Messages
415
Points
18
Assalamualaikum,

@Blackwoods,
harap tidak OVER Advertise di sini
Kalau nak advertise services Exabytes, sila gunakan Thread WTS atau Signature.

Normally orang advertise untuk product review atau recommendation (genuine). Ini adalah effect word of mouth.

Sesama kita menegur antara kita termasuk diri saya sendiri.

Terima kasih,
 

jijoy

freshman
Joined
Jul 22, 2012
Messages
20
Points
0
Kalau nak beli hosting cubalah pakai netkl ,support dia bagus .Kalau kita mintak support cepat aje dapat.
 
Top