Etika Berforum : Mari Bincang Bersama..

Joined
Jul 18, 2011
Messages
39
Likes
0
Points
0
Offline
#61
Kita jangan salahkan newbie kerana mungkin mereka tidak tahu tata cara berforum dan mereka tidak faham tentang istilah tertentu..nama lagi baru..baru nak belajar dan explore..kalau orang lama baru boleh ban atau denda.Saya faham kerana saya pun baru dan masih refer pada buku fasal forum dan lain2.terima kasih
 

matnor

freshman
Joined
Dec 3, 2009
Messages
118
Likes
0
Points
16
Offline
#62
Sedikit pendapat dari saya lak:

1) Bagi saya kalo setakat mengucapkan 'terima kasih' tu xpe kot. Ye la kalo orang dah beri tunjuk ajar apa salahnya kita berterima kasih. Hanya sekali jekan kita ucap perkataan tu?

-cuma komen yang patut dianggap tiada ber-value ialah komen BERBUAL KOSONG sehingga menjadikan THREAD yang dibuka dah jadi mcm Yahoo Messenger atau mIRC. Terus terbabas habis la pokok perbincangan THREAD tu.

3) Yang lain saya sokong apa yang diusulkan oleh Zul.

P/S: Disini saya juga ingin meminta maaf pada semua warga WC jika saya ada terkasar bahasa atau melakukan kesalahan dalam berforum (baru saya sedar selepas membaca etika berforum nie). Saya orang first time berforum mana tau perkara2 nie dan x ambik alert pun. Saya yakin benda nie akan berulang jika PERINGATAN tidak diberikan dari semasa ke semasa. Terima kasih kepada Shuth kerana mewujudkan forum yang amat bermanfaat ini.
Saya sama jugak lah macam imo imora.Saya nak mintak maaf jugak lah kalu ada sesiapa terasa dengan saya nih...kadang2 perasaan manusia ni sukar dikawal...bila ditegur supaya sopan santun semasa berpost nih...ttp tak nak dengar...buat ego je tu yang cepat hangin tu...insaf terus bila dgr nasihat dari sahabat smartusaha nih.
 
Joined
Nov 9, 2011
Messages
15
Likes
0
Points
0
Offline
#63
eh.. ada pengecualian ker kat mystic? hehe.. kalo saya dah biasa ngan sopan santun, x leh la nak melaser2, ye x?:p saya terperasan ada thread yang soalannya tak berjawab. lain yang ditanya, lain plak yang dijawab(termasuk ngan sindir2 skali)cmner tuh? hehe

 
Last edited:
Joined
Nov 10, 2011
Messages
3
Likes
0
Points
0
Offline
#64
eh.. ada pengecualian ker kat mystic? hehe.. kalo saya dah biasa ngan sopan santun, x leh la nak melaser2, ye x?:p saya terperasan ada thread yang soalannya tak berjawab. lain yang ditanya, lain plak yang dijawab(termasuk ngan sindir2 skali)cmner tuh? hehe
 
Joined
Nov 25, 2011
Messages
38
Likes
0
Points
0
Offline
#65
Ok,no hard feeling.Moga dengan teguran ni pasni kita boleh tengok post-post yang lagi mantap dan berkualiti.=)

 

shafiq

freshman
Joined
Apr 6, 2011
Messages
746
Likes
0
Points
16
Offline
#66
Terima kasih berkongsi info rules di forum...Berforum mengikut topik sesuai..Macam percakapan harian..Orang tanya soalan A kita wajib jawab A..Tak boleh lari tajuk..Kalau dalam exam dah tentu markah zero..:D
 
Joined
Aug 12, 2009
Messages
40
Likes
0
Points
0
Offline
#67
Pendapat saya..panduan untuk beretika dlm forum sebegini mmg diperlukan..utk mewujudkan sifat hormat-menghormati, berlapang dada, meraikan perbezaan pendapat, bantu-membantu, menjaga sensitiviti, tidak menyakiti org lain dsbnya..supaya kita dpt mencapai matlamat dlm berforum utk kebaikan, bkn utk berkonfrontasi..agar banyak manfaat kita dapat perolehi. inshaAllah
 
Joined
Aug 18, 2010
Messages
75
Likes
0
Points
0
Offline
#69
aku maleh nak join WC nie sebab asyik kena hentam ja, so aku pun masuk skali skala....

bukan slalu la kena hentam, tp aku tgk bnykkan forumer dlm WC nie ada yg cakap besar, ada yang suka melemahkan semangat, ada yang terlebih laser... ada juga yang baik. tp bnyakkannya suka hentam atau bahasa lembutnya tegur

x salah hentam. tegur, tp berpada2 la... kalau 1 thread nubie bukak x menyenangkan anda semua, jgnla sampai 10-20 org nak tegur dlm 1 thread. betul x?

ini kata2 ku yang jujur. maaf if aku silap tp aku rasa yang aktif online dlm WC ni pun x ramai, last aku tgk td 497 user online, kalau ada member 74k above, yg online bnyk ni ja kita leh pk sebab apa... most active user pun 1500 lebih ja... ini mmg shocking bg aq... ahli 74 k above, online 400 lebih...

so cadangan aku, kalau ada newbie nak buka thread, mayb mod leh include satu nota kaki bila diorang klik 'post new thread' bgtaw tatacara membuka thread.

kalau stakat buka post panduan di sini, n sticky dsb, nubie xkan buka... sebab, mana diorang tau benda2 nie n kita kena paham...

mohon maaf if tersalah kata... juz utarakan pendapat....
 
Last edited:
Joined
Mar 14, 2007
Messages
33
Likes
0
Points
6
Age
34
Offline
#71
Sopan santun, beretika adalah budaya kita. Jika kita mengikut perturan yg ditetapkan, secara automatik orang akan nampak profesional kita. Baru lah orang yakin nak berurusan bisnes dengan kita.
 
Joined
Aug 16, 2015
Messages
194
Likes
21
Points
18
Age
31
Offline
#72
terima kasih....sangat berguna...untuk saya yang baru, selalu main reda jer...x kira apa2 post...tapi dah ada guidline ni..+Menyumpah++Menyumpah+

ikhlas....dari saya...+Terharu++Terharu++Terharu+en keladi...
 
Joined
Sep 15, 2016
Messages
14
Likes
2
Points
3
Age
34
Offline
#73
Salam, bagus ade ruangan ni. semoga kita semua dapat berkongsi padangan2 positif tentang perkara2 yang membawa kebaikan.salam kenal kawan2..
 
Top