Etika Berforum : Mari Bincang Bersama..

Kak Nik

freshman
Joined
Jul 18, 2011
Messages
39
Points
0
Kita jangan salahkan newbie kerana mungkin mereka tidak tahu tata cara berforum dan mereka tidak faham tentang istilah tertentu..nama lagi baru..baru nak belajar dan explore..kalau orang lama baru boleh ban atau denda.Saya faham kerana saya pun baru dan masih refer pada buku fasal forum dan lain2.terima kasih
 

matnor

freshman
Joined
Dec 3, 2009
Messages
119
Points
16
Sedikit pendapat dari saya lak:

1) Bagi saya kalo setakat mengucapkan 'terima kasih' tu xpe kot. Ye la kalo orang dah beri tunjuk ajar apa salahnya kita berterima kasih. Hanya sekali jekan kita ucap perkataan tu?

-cuma komen yang patut dianggap tiada ber-value ialah komen BERBUAL KOSONG sehingga menjadikan THREAD yang dibuka dah jadi mcm Yahoo Messenger atau mIRC. Terus terbabas habis la pokok perbincangan THREAD tu.

3) Yang lain saya sokong apa yang diusulkan oleh Zul.

P/S: Disini saya juga ingin meminta maaf pada semua warga WC jika saya ada terkasar bahasa atau melakukan kesalahan dalam berforum (baru saya sedar selepas membaca etika berforum nie). Saya orang first time berforum mana tau perkara2 nie dan x ambik alert pun. Saya yakin benda nie akan berulang jika PERINGATAN tidak diberikan dari semasa ke semasa. Terima kasih kepada Shuth kerana mewujudkan forum yang amat bermanfaat ini.
Saya sama jugak lah macam imo imora.Saya nak mintak maaf jugak lah kalu ada sesiapa terasa dengan saya nih...kadang2 perasaan manusia ni sukar dikawal...bila ditegur supaya sopan santun semasa berpost nih...ttp tak nak dengar...buat ego je tu yang cepat hangin tu...insaf terus bila dgr nasihat dari sahabat smartusaha nih.
 

Theron451

freshman
Joined
Nov 9, 2011
Messages
15
Points
0
eh.. ada pengecualian ker kat mystic? hehe.. kalo saya dah biasa ngan sopan santun, x leh la nak melaser2, ye x?:p saya terperasan ada thread yang soalannya tak berjawab. lain yang ditanya, lain plak yang dijawab(termasuk ngan sindir2 skali)cmner tuh? hehe

 
Last edited:

David465

freshman
Joined
Nov 10, 2011
Messages
3
Points
0
eh.. ada pengecualian ker kat mystic? hehe.. kalo saya dah biasa ngan sopan santun, x leh la nak melaser2, ye x?:p saya terperasan ada thread yang soalannya tak berjawab. lain yang ditanya, lain plak yang dijawab(termasuk ngan sindir2 skali)cmner tuh? hehe
 

Led54Vale

freshman
Joined
Nov 25, 2011
Messages
38
Points
0
Ok,no hard feeling.Moga dengan teguran ni pasni kita boleh tengok post-post yang lagi mantap dan berkualiti.=)

 

Konseptujuh

freshman
Joined
Aug 12, 2009
Messages
41
Points
0
Pendapat saya..panduan untuk beretika dlm forum sebegini mmg diperlukan..utk mewujudkan sifat hormat-menghormati, berlapang dada, meraikan perbezaan pendapat, bantu-membantu, menjaga sensitiviti, tidak menyakiti org lain dsbnya..supaya kita dpt mencapai matlamat dlm berforum utk kebaikan, bkn utk berkonfrontasi..agar banyak manfaat kita dapat perolehi. inshaAllah
 

Konseptujuh

freshman
Joined
Aug 12, 2009
Messages
41
Points
0
Pendapat saya..panduan untuk beretika dlm forum sebegini mmg diperlukan..untuk mewujudkan sifat hormat-menghormati, berlapang dada, meraikan perbezaan pendapat, bantu-membantu, menjaga sensitiviti, tidak menyakiti org lain dsbnya..supaya kita dpt mencapai matlamat dlm berforum utk kebaikan, bkn utk berkonfrontasi..agar banyak manfaat kita dapat perolehi. inshaAllah
 

muna mohammad

freshman
Joined
May 1, 2012
Messages
1
Points
0
Age
36
saya juga bersetuju..sbb sbg admin dalam fanpage sendiri, saya rasa kekadang ramai penduduk yg nak like sbb nak promote brg masing2 kt situ..dah susah payah kita pikir bab konsep, beli banner, cari tips, post dalam page tu, pastu senang2 jer org lain nak promote ajer..sbnrnya, saya juga rasakan lebih baik bersulamkan tips dan jangan sampai mengganggu..mcm nak kasi info tp tak nak kasi..tak phm saya..mohon maaf sbb sy seorang newbie..ini pendapat peribadi ajer..tak der kena mengena dgn mana2 pihak pun :)
 

sayyed86

Newbie
Joined
Aug 18, 2010
Messages
75
Points
0
aku maleh nak join WC nie sebab asyik kena hentam ja, so aku pun masuk skali skala....

bukan slalu la kena hentam, tp aku tgk bnykkan forumer dlm WC nie ada yg cakap besar, ada yang suka melemahkan semangat, ada yang terlebih laser... ada juga yang baik. tp bnyakkannya suka hentam atau bahasa lembutnya tegur

x salah hentam. tegur, tp berpada2 la... kalau 1 thread nubie bukak x menyenangkan anda semua, jgnla sampai 10-20 org nak tegur dlm 1 thread. betul x?

ini kata2 ku yang jujur. maaf if aku silap tp aku rasa yang aktif online dlm WC ni pun x ramai, last aku tgk td 497 user online, kalau ada member 74k above, yg online bnyk ni ja kita leh pk sebab apa... most active user pun 1500 lebih ja... ini mmg shocking bg aq... ahli 74 k above, online 400 lebih...

so cadangan aku, kalau ada newbie nak buka thread, mayb mod leh include satu nota kaki bila diorang klik 'post new thread' bgtaw tatacara membuka thread.

kalau stakat buka post panduan di sini, n sticky dsb, nubie xkan buka... sebab, mana diorang tau benda2 nie n kita kena paham...

mohon maaf if tersalah kata... juz utarakan pendapat....
 
Last edited:
Top