Etika Berforum : Mari Bincang Bersama..

Joined
Dec 18, 2009
Messages
84
Likes
0
Points
0
Offline
#41
Berforum biarlah dapat membantu antara satu sama lain..infomasi yang diberikan serba sedikit dapat membantu pada orang-orang baru nie..terima kasih infomasi yang diberikan..


 
Last edited by a moderator:
Joined
Feb 20, 2010
Messages
23
Likes
0
Points
0
Offline
#42
Topik ni mungkin membosankan dan tidak begitu penting bagi seseorang. Atau ia dilihat membesarkan benda yang kecil. Tapi akibat sebaliknya amat kontroversi dan amat kritikal. Contohnya, TANPA ETIKA, forum tak akan terjaga, menjadi bosan, tak ada input dan output yang bermanfaat. Spam pula berleluasa sana dan sini. Lihatlah forum2 lain, banyak benda2 sebegini terjadi.

Bila disebut etika, maka ia akan dianggap untuk menghadkan hak peribadi seseorang. Tapi, benarkah andaian sebegitu? Begitu juga moderator, mereka terpaksa menebalkan muka dan tidak memilih kasih untuk menegur, juga menanggung risiko untuk 'membina musuh' hatta teguran tadi. Kasihan mereka, dilemparkan pula tuduhan yang tak sepatutnya.
Begitulah, pelbagai jenis ragam manusia atas muka bumi ni.. Namun tak boleh nak salahkan mereka juga, sebab benda2 'dalaman' ni, ambil masa nak ubah dan memilikinya. Ok sudah, tulis panjang2 pulak, nanti saya dikata guna teknik 'forum physcology' lak. Hmm.. :)

Baik, tujuan saya buka topik ni adalah kita sama-sama bincang, apakah etika yang sepatutnya dimiliki oleh seorang forumer. Saya harap, tak ada unsur2 emosi dalam topik ni atau dalam mana2 topik pun. Emosi meluak2 tak akan terjadi jika kita tidak memulakan sesuatu yg buat orang tidak senang.

Oklah, tak payah banyak cakap, biar saya mulakan dulu menyenaraikan ciri-ciri seorang forumer yang baik:

1. Tidak melakukan spam. Ramai yang hanya mengganggap spam hanyalah letak iklan di topik yang salah, tapi selain itu juga, post yang bersulamkan promosi juga adalah spam.

2. Tidak lari topik. Kalau kita sedang berbincang pasal A, maka usahalah sebaik mungkin untuk bincang pasal A, JANGAN alih ke perkara C, D atau yang TAK BERKAITAN. Ramai yang melakukan 'kesalahan' ini dalam tak sedar.

3. Komen / post mestilah ada value. Tak cukup hanya setakat, "hehehe", "TQ", "mekacehh" dan yang seumpamanya. Jika anda ingin membalas sesuatu topik dengan cara itu, STOP. Tak perlu balas topik itu. Selain memantapkan perbincangan, ia juga dapat jimatkan ruang storan database forum ini. Tak gitu shuth? :D

4. Terima teguran membina (yang betul) dengan hati terbuka. Ramai yang ego dan susah untuk menerima teguran yang baik. Selepas ditegur, dibuatnya lagi. Kemudian ditegur lagi sehingga membuatkan orang lain naik marah atas sebab ke-ego-an kita. Maka di sini, agak-agak salah siapa? Yang menegur atau yang ditegur? Saya rasa, kebanyakan teguran yang diberikan adalah untuk kebaikan. Ingat saja2 jer ke nak tegur2 nih? Xder masa.. :)

5. Bermaaf-maafan. Jika ada yang berselisih pendapat dan bertikam lidah, bermaafan adalah satu sifat dan jalan yang tepat. Kalau masing2 ada pendapat yang bercanggah dan dua-dua adalah betul dari segi pertimbangan tertentu, maka lapangkanlah dada. Teruskan dengan pendapat anda, dan mereka dengan pendapat mereka. Tidak ada paksaan. Dan kalau orang dah minta maaf, janganlah ego dan keras hati. Menerima maaf tu satu sifat yang sukar dimiliki oleh ramai orang. Ia satu sifat mulia.

6. Membuka topik baru. Yang ni masalah utama juga. Sebelum membuka sesuatu topik baru, lihat dahulu topik-topik sebelum ini kot-kot dah ada diperbincangkan. Kalau dah ada, rujuk yang tu dan sambung perbincangan di situ jika ada sesuatu nak diutarakan. Jangan gatal-gatal nak buka topik baru MELAINKAN di-izinkan oleh para moderator dan admin. Jika belum ada, bukalah topik baru MENGIKUT ruang (thread) yang SESUAI.

7. EMOSI dan gaya penyampaian. Sebelum saya sentuh bab emosi, anda perlu bezakan emosi dan ketegasan. Contohnya saya sebagai moderator adalah tegas, tapi boleh bertukar menjadi emosi yang tak terkawal jika teguran tak diendahkan. Elakkan ber-emosi dalam berforum DAN jangan buat orang lain ber-emosi (marah) yang meluak-luak. Elokkan tutur kata anda. Mana yang laser-laser tu, hmmm, hehe (mysticmind?), semua dah biasa dengan dia dan dah tahu style dia. So, go on dengan cara dia.. Ada sesaper tak kenal lagi mysticmind? Semua dah kenal, so biasa2kanlah dengan cara dia yer.. Mana yang bukan jenis me-laser, tak payah nak melaser-laser.. Cukuplah mysticmind sorang jer guna cara tu. :D

8. Borak kosong? Mudah jer, gunakan ruang Sembang Kosong yang dah dibuat khas untuk kita ketawa, borak itu dan ini yg tak ada kaitan dengan ebiz. Gunakan sebaiknya..

Apa lagi yer? Ada lagi yang saya nak taip ni, tapi cukup tu dulu. Dan saya nak anda juga sebagai forumer memberikan komen yang membina. Mana-mana komen yang dirasakan 'menyindir' mana2 pihak, membuat orang terasa, ber-emosi atau yang seumpamanya, komen itu akan di-delete.

Komen di sini bermakna, idea, saranan, pandangan dan apa sahaja cadangan anda yang berkaitan dengan isu etika berforum ini. Walau ia benda kecik, tapi ia juga menentukan hala tuju forum ini.

Jangan sekadar membaca, SAYA NAK kita sama-sama mempraktikkan etika-etika forum ini. Ingat, ini adalah 'rumah orang' yang membenarkan kita masuk untuk memeriahkannya. Maka, bersopan dan beretikalah sebagai tanda terima kasih kepada yang mewujudkan forum ini.. 'Tuan rumah' ni tak mintak satu sen pun dari anda, so benda yang paling simple adalah, berforum dengan baik.

Wassalam.

- mod -
salam..
terima kasih atas peringatan tersebut.semoga saya juga akan lebih berhati-hati sebelum memulakan post dan sabagainya..

mana yang baik kita buat, dan mana yang kurang berkesan eloklah di jauhkan sama sekali..

suri sokong pendapat dan pandangan mod tu.
wassalam.
 
Joined
Feb 20, 2010
Messages
23
Likes
0
Points
0
Offline
#43
Yup, tak salah bertanye..biasa la kan..newbie nie mudah terase skit..hehe..aku pun newbie..kui3
salam..saya pula orang baru disini.Jadi saya mohon pada semua mana-mana bahagian yang silap tu tergurlah saya. saya sudi menerimanya..
wassalam..
 
Joined
Feb 20, 2010
Messages
23
Likes
0
Points
0
Offline
#44
buat SPAM dekat mana2 forum/topik org adalah kurang ajar namanya.
salam.benar tu saya setuju sebab ia seakan mengganggu privasi seseorang individu itu sendiri..

belajarlah sikap hormat kerana di situ orang akan respect kita kelak..
 
Joined
Mar 19, 2010
Messages
12
Likes
0
Points
0
Offline
#45
Salam..

Saya baru saja sertai forum..
Apa yg smartusaha senaraikan itu memang berguna untuk saya..
Tip berforum... Tq
 
Joined
Jun 30, 2008
Messages
109
Likes
0
Points
16
Offline
#46
Topik ni mungkin membosankan dan tidak begitu penting bagi seseorang. Atau ia dilihat membesarkan benda yang kecil. Tapi akibat sebaliknya amat kontroversi dan amat kritikal. Contohnya, TANPA ETIKA, forum tak akan terjaga, menjadi bosan, tak ada input dan output yang bermanfaat. Spam pula berleluasa sana dan sini. Lihatlah forum2 lain, banyak benda2 sebegini terjadi.

Bila disebut etika, maka ia akan dianggap untuk menghadkan hak peribadi seseorang. Tapi, benarkah andaian sebegitu? Begitu juga moderator, mereka terpaksa menebalkan muka dan tidak memilih kasih untuk menegur, juga menanggung risiko untuk 'membina musuh' hatta teguran tadi. Kasihan mereka, dilemparkan pula tuduhan yang tak sepatutnya.
Begitulah, pelbagai jenis ragam manusia atas muka bumi ni.. Namun tak boleh nak salahkan mereka juga, sebab benda2 'dalaman' ni, ambil masa nak ubah dan memilikinya. Ok sudah, tulis panjang2 pulak, nanti saya dikata guna teknik 'forum physcology' lak. Hmm.. :)

Baik, tujuan saya buka topik ni adalah kita sama-sama bincang, apakah etika yang sepatutnya dimiliki oleh seorang forumer. Saya harap, tak ada unsur2 emosi dalam topik ni atau dalam mana2 topik pun. Emosi meluak2 tak akan terjadi jika kita tidak memulakan sesuatu yg buat orang tidak senang.

Oklah, tak payah banyak cakap, biar saya mulakan dulu menyenaraikan ciri-ciri seorang forumer yang baik:

1. Tidak melakukan spam. Ramai yang hanya mengganggap spam hanyalah letak iklan di topik yang salah, tapi selain itu juga, post yang bersulamkan promosi juga adalah spam.

2. Tidak lari topik. Kalau kita sedang berbincang pasal A, maka usahalah sebaik mungkin untuk bincang pasal A, JANGAN alih ke perkara C, D atau yang TAK BERKAITAN. Ramai yang melakukan 'kesalahan' ini dalam tak sedar.

3. Komen / post mestilah ada value. Tak cukup hanya setakat, "hehehe", "TQ", "mekacehh" dan yang seumpamanya. Jika anda ingin membalas sesuatu topik dengan cara itu, STOP. Tak perlu balas topik itu. Selain memantapkan perbincangan, ia juga dapat jimatkan ruang storan database forum ini. Tak gitu shuth? :D

4. Terima teguran membina (yang betul) dengan hati terbuka. Ramai yang ego dan susah untuk menerima teguran yang baik. Selepas ditegur, dibuatnya lagi. Kemudian ditegur lagi sehingga membuatkan orang lain naik marah atas sebab ke-ego-an kita. Maka di sini, agak-agak salah siapa? Yang menegur atau yang ditegur? Saya rasa, kebanyakan teguran yang diberikan adalah untuk kebaikan. Ingat saja2 jer ke nak tegur2 nih? Xder masa.. :)

5. Bermaaf-maafan. Jika ada yang berselisih pendapat dan bertikam lidah, bermaafan adalah satu sifat dan jalan yang tepat. Kalau masing2 ada pendapat yang bercanggah dan dua-dua adalah betul dari segi pertimbangan tertentu, maka lapangkanlah dada. Teruskan dengan pendapat anda, dan mereka dengan pendapat mereka. Tidak ada paksaan. Dan kalau orang dah minta maaf, janganlah ego dan keras hati. Menerima maaf tu satu sifat yang sukar dimiliki oleh ramai orang. Ia satu sifat mulia.

6. Membuka topik baru. Yang ni masalah utama juga. Sebelum membuka sesuatu topik baru, lihat dahulu topik-topik sebelum ini kot-kot dah ada diperbincangkan. Kalau dah ada, rujuk yang tu dan sambung perbincangan di situ jika ada sesuatu nak diutarakan. Jangan gatal-gatal nak buka topik baru MELAINKAN di-izinkan oleh para moderator dan admin. Jika belum ada, bukalah topik baru MENGIKUT ruang (thread) yang SESUAI.

7. EMOSI dan gaya penyampaian. Sebelum saya sentuh bab emosi, anda perlu bezakan emosi dan ketegasan. Contohnya saya sebagai moderator adalah tegas, tapi boleh bertukar menjadi emosi yang tak terkawal jika teguran tak diendahkan. Elakkan ber-emosi dalam berforum DAN jangan buat orang lain ber-emosi (marah) yang meluak-luak. Elokkan tutur kata anda. Mana yang laser-laser tu, hmmm, hehe (mysticmind?), semua dah biasa dengan dia dan dah tahu style dia. So, go on dengan cara dia.. Ada sesaper tak kenal lagi mysticmind? Semua dah kenal, so biasa2kanlah dengan cara dia yer.. Mana yang bukan jenis me-laser, tak payah nak melaser-laser.. Cukuplah mysticmind sorang jer guna cara tu. :D

8. Borak kosong? Mudah jer, gunakan ruang Sembang Kosong yang dah dibuat khas untuk kita ketawa, borak itu dan ini yg tak ada kaitan dengan ebiz. Gunakan sebaiknya..

Apa lagi yer? Ada lagi yang saya nak taip ni, tapi cukup tu dulu. Dan saya nak anda juga sebagai forumer memberikan komen yang membina. Mana-mana komen yang dirasakan 'menyindir' mana2 pihak, membuat orang terasa, ber-emosi atau yang seumpamanya, komen itu akan di-delete.

Komen di sini bermakna, idea, saranan, pandangan dan apa sahaja cadangan anda yang berkaitan dengan isu etika berforum ini. Walau ia benda kecik, tapi ia juga menentukan hala tuju forum ini.

Jangan sekadar membaca, SAYA NAK kita sama-sama mempraktikkan etika-etika forum ini. Ingat, ini adalah 'rumah orang' yang membenarkan kita masuk untuk memeriahkannya. Maka, bersopan dan beretikalah sebagai tanda terima kasih kepada yang mewujudkan forum ini.. 'Tuan rumah' ni tak mintak satu sen pun dari anda, so benda yang paling simple adalah, berforum dengan baik.

Wassalam.

- mod -
YUP...rasanya ini adalah teguran ikhlas dari smartusaha dan tak berbelah bagi...mari kita sma-sama fikirkan...objektif utma WC ni ape? jangan lari dari objektif dan skop perbicangan....
 
Joined
Jun 30, 2008
Messages
109
Likes
0
Points
16
Offline
#47
satu lagi...minta kepada semua warga WC tolong berforum ikut adab dan saling hormat menghormati...walaupun perbincangn kita di alam maya tp itu menunjukkan siapa kita sebenarnya jika kita melakukan sesuatu perkara org lain tak nampak...jd berforum la seolah2 kita tgh berforum dalam satu round table..orang lain xnampak kita, tapi kita xkn tlepas dari DIA yang maha melihat...
 
Joined
Aug 20, 2009
Messages
982
Likes
0
Points
0
Offline
#48
Saya setuju apa kata Bro Musz.. tambahan sikit.. bila dah join forum ni, kita letak link sana sini, promote produk & servis kita lebat2, tp bila berforum sesama members kat sini, berbalah2, kuar kata2 yg tak sepatutnye... habis tercalar reputasi secara tak langsung. reputasi tu penting.. ia membantu dlm membina kredibiliti kita sbg usahawan internet. kena byk bersabar dan jgn terikut2 perasaan 'tak nak mengaku kalah' lebih2 lagi bila dlm perbincangan yg open. just my two cents :)
 
Joined
Jun 30, 2008
Messages
109
Likes
0
Points
16
Offline
#49
Saya setuju apa kata Bro Musz.. tambahan sikit.. bila dah join forum ni, kita letak link sana sini, promote produk & servis kita lebat2, tp bila berforum sesama members kat sini, berbalah2, kuar kata2 yg tak sepatutnye... habis tercalar reputasi secara tak langsung. reputasi tu penting.. ia membantu dlm membina kredibiliti kita sbg usahawan internet. kena byk bersabar dan jgn terikut2 perasaan 'tak nak mengaku kalah' lebih2 lagi bila dlm perbincangan yg open. just my two cents :)
hahaha...tergelak sorg2 sy kat depan komputer ni sambil di tegur org rumah, "abag ni da buang tebiat ke gelak sorg2.." rasanya lucu sgt post dilla.13..ape taknye..betul la! kita berforum letak link dan banner mcm2 konon promosi produk masing2 tp sana sini bertikam lidah ...mcm mn org nak produk kita...tringat la pulak kisah filem nasib do re mi...konon nak berniaga tp pakaian berniaga mcm jebon (perompak) ....xpsl2 kena kejar polis...
 
Joined
May 18, 2010
Messages
14
Likes
0
Points
0
Offline
#51
saya sokong ape yg telah ditulis oleh saudara zul..bermanfaat dalam menjage etika semase berforum..

cume nak tambah sikit bolehkan?

perlu ade sifat menerima idea dan pendapat..dan perlulah berkongsi ilmu yang berkenan dengan topik..klau boleh post yg positif lg baikkn??

kalau boleh kite elakkan diri kite dari terjebak dalam pergadohan dalam forum..kerana ia akan menurunkan kreadibiliti kita dalam berforum..=)
 

emf

Newbie
Joined
Dec 8, 2009
Messages
190
Likes
0
Points
16
Offline
#52
Salam semua, barula... saya tahu bagaimana nk berforum terima kasih atas teguran dan tunjuk ajar anda semua selama ni yg tidak lokek ilmu....teruskan sifu2 semua....
 

taqo

freshman
Joined
Jul 19, 2010
Messages
1
Likes
0
Points
0
Offline
#53
Salam semua.
minta pertolongan.
Sy baru disini.nak buat thread baru,tapi xboleh coz sy mmg baru sangat2.
Jadi kat mana sesuai utk sy buat thread baru mengenai "pengiklanan perniagaan?"

Terima Kasih. :)
 
Joined
Mar 21, 2010
Messages
6,548
Likes
0
Points
0
Offline
#54
Ucapkan terima kasih boleh kan, hehehehehehe nak ucap terima kasih banyak-banyak kat Mod kerana bukak Tread ni bukan apa kadang dalam forum jenuh mencari T&C tapi tak jumpa pengalaman sendiri saya sebagai orang yang baru kat sini.... nasib baik tak kena baned hehehheheheheeh , apa-apa pun tak kira alam maya atau nyata budi bahasa harus ada jangan terjah tak tentu hala hehehehehehe

taqo nak iklan tak silap saya kat WTS...
 

nafi46

freshman
Joined
Apr 26, 2010
Messages
54
Likes
0
Points
0
Offline
#55
salam semua,

etika forum baru hari ini saya baca,heheh...kalo tersilap sila beri tunjuk ajar
 

MokhZam

freshman
Joined
Oct 29, 2009
Messages
7
Likes
0
Points
0
Offline
#56
thanks bro smartzul, thread ni patut jadi thread paling wajib dibaca sebelum sape2 berforum kat sini...boleh dijadikan sebagai panduan...kadang2 yang kaki spam ni sebenarnya ada yang tak tau dan mmg patutla ditegur tapi untuk 1st time jela...tapi ada plak yang buat2 tak tau dan annoying semua orang...
 
Joined
Oct 18, 2009
Messages
90
Likes
0
Points
6
Offline
#57
:)....bab - bab pengecualian ni tak bleh di amalkan...kalau benda tu salah katakan salah...jangan kita beri pengecualian kepada sesiapa.Jika ada yang dapat pengecualian orang lain pun nak buat perkara yang sama.Jadi jangan kita mulakan dengan pengecualian walaupun seorang.kan naik toncang pulak sebab dia dapat pengecualian.
 

maju88

freshman
Joined
Dec 2, 2010
Messages
55
Likes
0
Points
0
Offline
#58
Ok...... saya dah faham dah sikit sikit penggunaan FORUM NI... TERIMA KASIH ATAS PENERANGAN TUAN... Smartusaha....
 
Joined
Jun 8, 2010
Messages
670
Likes
0
Points
18
Offline
#59
Walaupun thread sudah lama ditulis... inilah pertama kali saya membacanya...

Satu perkongsian yg menarik & berguna... Terima kasih Tuan Zul
 
Top