Ekzos keluar asap putih

kobeee

freshman
Joined
Mar 30, 2012
Messages
44
Points
8
Nak tanya kenapa kereta aku kerap kelaur asap putih ye... bukan biasa - biasa. Sekali dua start enjin dah macam jerebu.
Pastu aku perasan sebulan dua ni kerap makan minyak pulak la. Aku bawak toyota corolla. Mintak pendapat tuan tuan dulu.
 

mensye

junior
Joined
May 29, 2013
Messages
62
Points
8
x silap ni mmg sbb enjin je overheat, sbb tu yg sampai and kalau silap bulan ni boleh buat effect kat tmpt lain jugak tau. so mmg kena cepat2 gi workshop ni
 

cyclebin10

freshman
Joined
Jun 17, 2013
Messages
61
Points
8
mmg bahaya kalu biar kan lama2. xleh on terus kereta tu nnti susah nak gi memana. tpi punca dia makan minyak tu pun sbb bnyk friction and minyak tak ngam untuk absorb kat seluruh enjin tu
 

rickymart123

freshman
Joined
Oct 21, 2019
Messages
23
Points
1
Age
23
Nak tanya kenapa kereta aku kerap kelaur asap putih ye... bukan biasa - biasa. Sekali dua start enjin dah macam jerebu. Pastu aku perasan sebulan dua ni kerap makan minyak pulak la. Aku bawak toyota corolla. Mintak pendapat tuan tuan dulu.
Asap putih ni tanda ada kebocoran melibatkan bahan penyejuk. segera pi bengkel cpat sbb takut melarat.
 

manpit

freshman
Joined
Aug 30, 2019
Messages
21
Points
1
Age
23
mmg bahaya kalu biar kan lama2. xleh on terus kereta tu nnti susah nak gi memana. tpi punca dia makan minyak tu pun sbb bnyk friction and minyak tak ngam untuk absorb kat seluruh enjin tu
kalau minyak tak serap elok oleh enjin jadi apa ya? tnda2 tak elok serap, enjin kita kasar ka..
 

cyclebin10

freshman
Joined
Jun 17, 2013
Messages
61
Points
8
kalau minyak tak serap elok oleh enjin jadi apa ya? tnda2 tak elok serap, enjin kita kasar ka..
kalu x serap tu sbb bnyk friction kan bila bergerak jadi nnti enjin cepat panas. plus mmg akan rasa lain kalau minyak ok and x ok dengan enjin
 

mensye

junior
Joined
May 29, 2013
Messages
62
Points
8
Asap putih ni tanda ada kebocoran melibatkan bahan penyejuk. segera pi bengkel cpat sbb takut melarat.
ye boleh jdi jugak. lagi2 ni masa pkp ni tak de selalu bagi kereta jalan takut kereta bnyk mengejut mmg senang rosak la kereta
 

manpit

freshman
Joined
Aug 30, 2019
Messages
21
Points
1
Age
23
kalu x serap tu sbb bnyk friction kan bila bergerak jadi nnti enjin cepat panas. plus mmg akan rasa lain kalau minyak ok and x ok dengan enjin
penting juga penyerapan minyak ni..patut la ada kereta yg enjin baru berapa tahun dah haus kena overhaul..
 

cyclebin10

freshman
Joined
Jun 17, 2013
Messages
61
Points
8
penting juga penyerapan minyak ni..patut la ada kereta yg enjin baru berapa tahun dah haus kena overhaul..
haah mmg penting. sbb enjin tu mmg kena jaga betul2 dri start dapat kereta. jgn takat 2 3 bulan je lepastu tak pergi check up kan
 

mensye

junior
Joined
May 29, 2013
Messages
62
Points
8
haah mmg penting. sbb enjin tu mmg kena jaga betul2 dri start dapat kereta. jgn takat 2 3 bulan je lepastu tak pergi check up kan
betul tu. adik aku selalu sngt tk pergi check lagi2 ni pkp x gerak kereta tu mmg degil lah nak ckp ngn org muda kan. nasib la aku dah recommend minyak bagus kat dia
 

rickymart123

freshman
Joined
Oct 21, 2019
Messages
23
Points
1
Age
23
betul tu. adik aku selalu sngt tk pergi check lagi2 ni pkp x gerak kereta tu mmg degil lah nak ckp ngn org muda kan. nasib la aku dah recommend minyak bagus kat dia
minyak apa tu bro? moto aku ni elok tersadai kat rumah sewa dh dkat 6 bln sbb aku balik kg ada hal kena urus. takut juga la kang tak hdup trus sbb moto lama.
 

mensye

junior
Joined
May 29, 2013
Messages
62
Points
8
minyak apa tu bro? moto aku ni elok tersadai kat rumah sewa dh dkat 6 bln sbb aku balik kg ada hal kena urus. takut juga la kang tak hdup trus sbb moto lama.
ap kata kau cuba guna minyak shell. aku mmg dh lme guna and xpenah lgi ada problem yg bukan2. and pling bestnya siap dpt extra km tu
 

cyclebin10

freshman
Joined
Jun 17, 2013
Messages
61
Points
8
betul tu. adik aku selalu sngt tk pergi check lagi2 ni pkp x gerak kereta tu mmg degil lah nak ckp ngn org muda kan. nasib la aku dah recommend minyak bagus kat dia
haah. aku pun dulu jenis tukar2 sampai la enjin aku ni meragam teruk, dahtu mmg aku menyesal. tu psl sekrg aku guna shell je. bagus pun bagus..
 

rickymart123

freshman
Joined
Oct 21, 2019
Messages
23
Points
1
Age
23
ap kata kau cuba guna minyak shell. aku mmg dh lme guna and xpenah lgi ada problem yg bukan2. and pling bestnya siap dpt extra km tu
aku mmg cdg nk bawa blik pun hbis pkp itulah pening pikir jauh gak tmbh la duit pun tk berapa rancak. extra km ni mcm mna sbnrnya?
 

manpit

freshman
Joined
Aug 30, 2019
Messages
21
Points
1
Age
23
haah. aku pun dulu jenis tukar2 sampai la enjin aku ni meragam teruk, dahtu mmg aku menyesal. tu psl sekrg aku guna shell je. bagus pun bagus..
la tak boleh tukar2 minyak ka..aku mmg tukar2 mana sempat singgah itu ja dulu..jadi afdhal guna satu ja lah kan..
 

rickymart123

freshman
Joined
Oct 21, 2019
Messages
23
Points
1
Age
23
la tak boleh tukar2 minyak ka..aku mmg tukar2 mana sempat singgah itu ja dulu..jadi afdhal guna satu ja lah kan..
rasanya lebih baik dgn satu brand ja sbb lama2 effect kat enjin. apa yg aku baca dri fb lah.
 

mensye

junior
Joined
May 29, 2013
Messages
62
Points
8
aku mmg cdg nk bawa blik pun hbis pkp itulah pening pikir jauh gak tmbh la duit pun tk berapa rancak. extra km ni mcm mna sbnrnya?
Kalau ko isi amaun yang sama dengan petrol brand lain kiranya kereta tu dapat pergi lagi jauh laa. Kualiti petrol dia lagi best aku rasa.
alright nak experience sendiri lah gitu cuba lama sikit mcm sebulan ka klau ok on terus lah..
Tak payah nak tunggu sebulan laa, myvi keluaran 10 tahun yang lepas pun pakai seminggu dah dapat rasa perubahan mileage tuu bawak pun smooth je.
 
Top