Duit teknik BlackHat.halal haram?

Status
Not open for further replies.

Shahrul

Senior
Joined
Mar 23, 2006
Messages
838
Points
18
itu saya bagi contoh kalau nak hujah bagi la something source yang di rujuk.... nie saya tengok memasing cakap jer.... tak bagitau mana dia dapat definisi tu..... buku ke?, jurnal ke? penglipurlara ke.... :) , sometimes tu boleh kata separuh-separuh jugak.... yang penting tengok la apa ko buat... baca lah post saya sebelum nya dengan minda terbuka...

kalau anda buat tak langgar TOS kenapa nak panggil blackhat kenapa tak panggil whitehat terus....

cuma saya nak kata yang blackhat nie menjurus merujuk pada perkara yang tak baik.... berdasarkan rujukan yang ada, tak kiralah sikit ke.... (penat nak ulang tak pandai-pandai), anda dah besarlah.... fikirlah sendiri....

kalau benda tu dah macam rupa ubi kayu, katakan ia ubi kayu kenapa nak kata juga ia manggis? dah tau manggis nak juga samakan dengan ubi kayu lalu direbus macam ubi kayu heheh :p

ahhhh ni link definisi http://en.wikipedia.org/wiki/White_hat

bacalah yer..... lepas tu fikir... taulah korang buat blackhat... tapi janganlah tegakkan benang yang basah dan galakkan orang lain.... kalau kita ajar orang buat perkara tidak baik.... walaupun dia tak amalkan, dosa pertama dah dapat...

aku pun pernah cuba benda alah nie dulu.... tapi aku berpegang "berkatalah benar walaupun pahit"... itu jer...


Saya rasa shahrul perlu baca semula maksud "blackhat" yang terdapat di dalam link yang shahrul beri itu..

Mengikut link yg shahrul beri, ada 2 definasi blackhat..

1) Definasi dari perspektif karakter movie- blackhat ialah orang jahat/ watak jahat..
2) Definasi dari perspektif SEO - blackhat ialah marketing techniques that are not necessarily ethical, and sometimes not even legal.. perhatikan perkataan sometimes

so.. sekarang ini kita membicarakan blackhat dari perspektif SEO dan bukannya Character movie..

ia macam perkataan "mouse"..
kalau perspektif dunia luar / orang kampung.. mouse ialah tikus yang menyorok kat dapur tu..
kalau perspektif IT.. mouse ialah device yg kat komputer tu..

jadi.. siapa nak ikut saya pergi kelas bahasa inggeris? :)
 
Last edited:

rizalembi

Newbie
Joined
May 29, 2009
Messages
155
Points
16
hahahaha... mengarut je semua nie... bagi aku.. blackhat adalah teknik dominasi "aka" robot yang berkerja untuk tuannya. Semua pakar2 guna teknik ini... termasuk la korang yang bagi komen kat sini takde terkecuali....

Jadi apa masalah? kalau tranformers bertindak?.. hahahaha...

Work smart but don't work hard...
 

mutt

Newbie
Joined
Feb 24, 2007
Messages
1,928
Points
38
hahahaha... mengarut je semua nie... bagi aku.. blackhat adalah teknik dominasi "aka" robot yang berkerja untuk tuannya. Semua pakar2 guna teknik ini... termasuk la korang yang bagi komen kat sini takde terkecuali....

Jadi apa masalah? kalau tranformers bertindak?.. hahahaha...

Work smart but don't work hard...
memang betul. kalau betul2 dikaji mmg majoriti menggunakan teknik blackhat tanpa disedari. sbb tu nak jatuhkan hukum kena kaji dulu ape sebenarnya teknik blakchat. mcm bro ckp, blackhat adalah utk orang nak work smart :cool: tapi memang tak dinafikan ada teknik blackhat yg menipu. yg tu memang sah2 salah toksahlah buat.
 

hassaidi

Senior
Joined
Mar 21, 2009
Messages
1,328
Points
38
kalau mcm tu sy tak layak la nak masuk raja lawak musim ke 4..baru je plan nak gi ujibakat rajalawak..aduhai. ;)
hak3..kalo ikut ckp bro kaiba...

keputusan pertandingan raja lawak:

no. 3=SFX
no. 2= Hassaidi
no. 1= Pinguspy..

hak3...xpe2..kena asah bakat lagi..
 

+kool+

freshman
Joined
Nov 12, 2008
Messages
1,366
Points
36
haha, shuth dah datang, alang pun dah bersuara, izo pun dah berkata-kata, ijad pun dah beri pendapat..kakeru dah bagi hujahnya..

so, simplenya. benda ni subjektif. Nak buat blackhat, buat. Nak beli ebook blackhat, whitehat, greyhat, bluehat..beli kalau ada duit. Tapi nak amalkan ilmu blackhat ke apa..terpulang pada individu.

Nak nasihat, nasihat aje. Terpulang pada individu itu sendiri.Nak dengar atau tidak. Sekurang-kurangnya, ada yang memberi nasihat, memberi pendapat dan berkongsi pandangan. Jangan tak ada langsung.

Sebab tu kita kena yakin. benda ni aku dah fikir 6-7 tahun lepas. Memang banyak keraguan. Kalau korang rasa teknik ni cam tak besh dan korang dah setat ragu-ragu. Takyah guna trik nih. Cuba cari jalan alternatif yang membuatkan korang yakin dan tak ragu-ragu..

macam apa yang charlis bagitau. Buat akaun adsense banyak2..text link ads dan banyak benda lagi. Itu memang blackhat punya style. Kita bermain dengan sistem. Kita main kat HPK. Kat Adsense for domain. kalau korang main main letak je nama domain, berapa bulan korang nak dapat duit dari adsense? setahun? 2 tahun? kalau korang twing sikit, setiap bulan korang leh dapat cek dari adsense..

Kalau korang follow putih-putih cara yang memang whitehat..memang takkan korang dapat duit beratus ringgit, berpuluh ringggit, berpulug ribu, beratus-ratus ribu tuh.. kalau produk seks..tak letak gambar yang menghairahkan, tak letak ayat yang memberahikan..takkan ada sorang pun yang beli produk seks tu..

kalau google pagerank tu tak wujud, aku yakin banyak benda yang kita takkan dapat. Pernah tak korang terfikir yang Google dah rancang semua nih? Depa tahu yang Google pagerank akan banyak main peranan dalam dunia internet terutamanya blogging..dan diorang tahu ramai yang create banyak akaun dan exploitasi pagerank untuk keuntungan masing-masing. Dan mungkin juga Google tahu yang benda ni akan memporak-perandakan umat Islam? Sebab tu depa dok gelak-gelak bila kita semua jadi macam ni sedangkan kita masih tak tahu agenda mereka..

yang kakeru bagitau, guna video orang lain dan guna gambar hak orang lain. kalau ikutkan, memang tak boleh kan? Tapi orang kita masih buat juga. Jadi benda ni subjektif.. Kita buat apa yang kita mampu dan kita tolak apa yang kita mampu tolak.

Jadi, bagi aku, blackhat adalah satu cara untuk bermain dengan sistem. Ada cara blackhat dah tak relevan. Ada yang mungkin relevan sampai ke hari ini. Sebab tu, sampai ke hari ini, ada orang suka, ada orang tak suka. Ada orang yang tak tahu itu black hat, tapi anggapnya sebagai white hat. (Yang nih, ramai..) Yang tahu benda tu blackhat, dan apply cara blackhat (yang ni, kurang..)

Dan satu lagi blackhat paling ketara. Memberi insentif kepada ebook-ebook. Yang ni ramai gila otai kita buat. kalau korang beli ebook ni, korang akan dapat rebat. Dapat bonus ebook itu ini semata-mata untuk dapat sales. Mesti beli dari link referrals aku. Kalau tak, aku takkan bagi bonus tuh..(lebih kurang macam tu la, ayat aku kelam-kabut sikit) - Part ni, ada tak korang fikir benda ni menyerupai blackhat? Tapi ramai orang kata ini whitehat.. kalau whitehat, korang promote aje. Tak yah tawar apa-apa bonus..tengok. ada orang nak beli dari link korang ke tak? cuba tampal aje banner tu kat blog atau forum, berapa % yang akan beli dari situ? Sebab tu aku kata blackhat ni lebih kepada bermain pada sistem

Takyah cakap banyak. Satu lagi main blackhat paling melampau. Kita tak sembahyang. Tapi Allah tahu..dan kita boleh buat dek aje..boleh pulak melambat-lambatkan solat. Boleh bagi alasan, kerjalah, penatlah. Kejap lagilah. lagi 5 minitlah. Nak makan dululah. Ada meetinglah. Tak sempatlah.Gi dating. Pegang tangan sana sini. Tapi pada masa yang sama dia solat. Bukankah kita sedang bermain dengan sistem? Sistem yang Allah dah tentukan dan aturkan..kenapa masih ramai yang langgar benda sesimple tu? Tak blackhat ke tu? Tapi kita semua tahu, itu hak Allah. Dia yang tentukan. Itu belum lagi yang mengular time bekerja. Itu belum lagi yang tak bayar parking. Pendek kata, banyak ah blackhat dalam kehidupan kita nih..

Dan sebab tu aku rasa blackhat ini adalah subjektif. Bukan Google atau sesiapa yang tentukan walaupun ada orang kata gOogle is the god on net. Dan ianya terlalu sukar untuk diertikan dan diberikan pemahaman yang sesuai. Pendek kata, subjektif. Susah nak cakap la..

Ps: Mungkin ada ayat aku mengarut dan ada yang terasa. tapi itulah blackhat. Cuma kita sedar atau tak sedar aje..
termasuk jugak langgar lampu isyarat, bawak lebih 110km dkt highway, modify kereta sini sana.. macam2 lagi yg berkaitan dengan kehidupan seharian kita.. semua 2 termasuk dalam blackhat jugak tk bro?.. hehe
 
Status
Not open for further replies.
Top