Duit teknik BlackHat.halal haram?

Status
Not open for further replies.

Shahrul

Senior
Joined
Mar 23, 2006
Messages
838
Points
18
setuju dgn bro PinguSpy. blackhat ni sbnarnye byk berkisar dgn teknikal dan teknik. kdg2 ianya dikatakan blackhat sbb teknik yg digunakan adalah uncommon.

cthnya, speed cut pd kereta. jepun akan letak max 180km/j tak kire sepower mane pun kereta tu. ia adalah undang2 jepun. pemilik kereta nak buang speed cut lalu hantar ke bengkel. perkara blackhat yg dilakukan adalah remove speedcut.

pikir2 kan lah..
memang lah teknikal dan teknik.... mudah ajer...

blackhat dah tentu niat tak baik...

kalau niat baik, buat baik.... mana boleh panggil blackhat.... macammanapun istilah blackhat nie mesti dikaitkan dengan main jalan belakang dari yang dibenarkan oleh tempat yang kita join.... tu jer...
 

Shahrul

Senior
Joined
Mar 23, 2006
Messages
838
Points
18
aku dah lama lepak dekat forum omputih... segala blackhat aku taula.... dari kajian aku... black hat adalah sesuai dipanggil melanggar peraturan.... ko hantar bot ke awstat orang... tuan punya pelik klik... tu dah kira tertipu.... video2 tu..... banyakla aku tengok cedok.... kalau yer pun cedok dekat youtube yang kata kononnya sapa yang letak tu kira umum sebab youtube kata hanya letak bukan copyright.... takkan kita tak tau benda tu bukan free... semua dah besarla....

ohhhh aku pun nak insaf nie....
 

zakeri

Senior
Joined
Oct 20, 2008
Messages
4,854
Points
38
insaf... insaf.... macam blackhat ni lebih mudah drpd whitehat :D
 

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
korang semua dah besar.... tentu tahu... bahawa kita mana boleh tipu diri sendiri..... jadi janganlah menipu dan terus menipu demi nak orang lain ngaku itu benda halal.... sedangkan benda tu berdosa.... sebabnya kalau kita ajar orang, orang ikut, saham yang kita dapat tak putus-putus...
masalahnye skang br0...
br0 x fhm langsung apa itu blackhat...
br0 dah tanam kan dalam kepala otak blackhat = haram...

tp padahal bg aku blackhat = shortcut/teknikal

bile kite kate jalan shortcut x semestinye merompak/mencuri..
maybe kite bole main biz tenet ke kaya gak = cepat..

ya aku akui, ade blackhat haram dan tak..

dan kadang2 mende bod0h pun yg nampak seperti teknikal expertz org akn ckp.. woooooo....

ganas2 teknik nih so aku secara rasmi mengkategorikan teknik nih = blackhat...

dan disebabkan aku sesuka-suki masukkan teknik nih dalam term "blackhat" so simple = aku mengandaikan yg ia = haram??????

bg aku senangnye... bile sesuatu teknik tuh dah termasuk dalam teknik "blackhat"

cube korang tegok bagaimana mende tuh berfungsi???
jahat x??

senang cite meh aku kasi contoh basic.....

mamat A bersusah payah post satu demi satu "iklan" promote die punya website dekat craiglist...
total sehari iklan yg dia post pakai tgn die = 10

manakala..

mamat B die code satu script...
then run die punye program... dan dalam keadaan rilek..
program/bot itu automatik post iklan nye ke craiglist = 1000 untuk 1 hari... dan mamat B menjadi kaya....!!

agak2 mende nih jahat x???

aku rase x ....

tu just 1 contoh... padahal kalau aku list kan beratus2 jenis teknik/program/bot/software blackhat memang x semua nye haram maybe bagi aku around 10% ~ 20% je haram..

bg aku blackhat memudahkan keje aku(based on blackhat software)

kalau teknik2blackhat?? yg melangar TOS etc..etc....
dan juga teknik2 blackhat yg just memudahkan(exploitasi dari bug/kelemahan system)???

senang cite based on situation.. ;)
 

SFX

Senior
Joined
Apr 1, 2008
Messages
1,930
Points
38
smua nak dolar cepat.mana la tau dosa pahala ni.yg buruk dikata baik.nk duit mudah la kononnya.dah tau salah lg nak bela.sila jawab dlm kubur masing2.chow
 

Shahrul

Senior
Joined
Mar 23, 2006
Messages
838
Points
18
aku rasa ko dan mereka tu yang tak faham.....

ni contoh....

Search Engine Optimization

In recent years, the terms black hat and white hat have been applied to the Search Engine Optimization (SEO) industry. Black hat SEO tactics, also called spamdexing, attempt to redirect search results to particular target pages in a fashion that is against the search engines' terms of service, whereas white hat methods are generally approved by the search engines.[2]

Some of the blackhat SEO tactics include: keyword stuffing, hidden text and links, doorway and cloaked pages, link farming and blog comment spam.

lain ko baca la... sendiri.... kat http://en.wikipedia.org/wiki/Black_hat

kalau dah black hat tu kira buat jahat la langgar term..... kalau ko buat sesuatu yang mempercepatkan tetapi tak langgar term search engine ke apa ke.... itu bukan black hat... itu whitehat whatever....


kenapa lah korang nie..... ilmu rendah sangat..... suka sangat ubah term.... bukan black hat panggil blackhat.... yang blackhat tak panggil blackhat tapi panggil malaikathat

kalau istilah katak.... kataklah.... kenapa nak samakan term katak dengan term gajah.... sejak bila dunia nie ada istilah blackhat yang tak langgar term...

aku tak kesah la ko nak blackhat ke, katakhat ke.... cuma berkatalah benar walaupun pahit dan kene batang idung sendiri, bukan aku kenal kau pon....


ko bagi contoh


mamat B die code satu script...
then run die punye program... dan dalam keadaan rilek..
program/bot itu automatik post iklan nye ke craiglist = 1000 untuk 1 hari... dan mamat B menjadi kaya....!!

agak2 mende nih jahat x???

aku rase x ....

ni jawapan aku....

kalau craidlist tu tak bagi TOS melarang benda macam tu.... bukan blackhat la tu.... apasal ko panggil balckhat.... abih tu whitehat ko nak letak mana....


aku bertahunlah dalam dunia ilmu IM nie....

senang citer...

Blackhat = buat perkara keji
greyhat= campur2 buat baik selang benda keji
whitehat = buat cara smart tapi tak langgar TOS





masalahnye skang br0...
br0 x fhm langsung apa itu blackhat...
br0 dah tanam kan dalam kepala otak blackhat = haram...

tp padahal bg aku blackhat = shortcut/teknikal

bile kite kate jalan shortcut x semestinye merompak/mencuri..
maybe kite bole main biz tenet ke kaya gak = cepat..

ya aku akui, ade blackhat haram dan tak..

dan kadang2 mende bod0h pun yg nampak seperti teknikal expertz org akn ckp.. woooooo....

ganas2 teknik nih so aku secara rasmi mengkategorikan teknik nih = blackhat...

dan disebabkan aku sesuka-suki masukkan teknik nih dalam term "blackhat" so simple = aku mengandaikan yg ia = haram??????

bg aku senangnye... bile sesuatu teknik tuh dah termasuk dalam teknik "blackhat"

cube korang tegok bagaimana mende tuh berfungsi???
jahat x??

senang cite meh aku kasi contoh basic.....

mamat A bersusah payah post satu demi satu "iklan" promote die punya website dekat craiglist...
total sehari iklan yg dia post pakai tgn die = 10

manakala..

mamat B die code satu script...
then run die punye program... dan dalam keadaan rilek..
program/bot itu automatik post iklan nye ke craiglist = 1000 untuk 1 hari... dan mamat B menjadi kaya....!!

agak2 mende nih jahat x???

aku rase x ....

tu just 1 contoh... padahal kalau aku list kan beratus2 jenis teknik/program/bot/software blackhat memang x semua nye haram maybe bagi aku around 10% ~ 20% je haram..

bg aku blackhat memudahkan keje aku(based on blackhat software)

kalau teknik2blackhat?? yg melangar TOS etc..etc....
dan juga teknik2 blackhat yg just memudahkan(exploitasi dari bug/kelemahan system)???

senang cite based on situation.. ;)
 
Last edited:

PinguSpy

Senior
Joined
Jan 7, 2007
Messages
7,432
Points
38
aku rasa ko dan mereka tu yang tak faham.....

ni contoh....

Search Engine Optimization

In recent years, the terms black hat and white hat have been applied to the Search Engine Optimization (SEO) industry. Black hat SEO tactics, also called spamdexing, attempt to redirect search results to particular target pages in a fashion that is against the search engines' terms of service, whereas white hat methods are generally approved by the search engines.[2]

Some of the blackhat SEO tactics include: keyword stuffing, hidden text and links, doorway and cloaked pages, link farming and blog comment spam.

lain ko baca la... sendiri.... kat http://en.wikipedia.org/wiki/Black_hat

kalau dah black hat tu kira buat jahat la langgar term..... kalau ko buat sesuatu yang mempercepatkan tetapi tak langgar term search engine ke apa ke.... itu bukan black hat... itu whitehat whatever....


kenapa lah korang nie..... ilmu rendah sangat..... suka sangat ubah term.... bukan black hat panggil blackhat.... yang blackhat tak panggil blackhat tapi panggil malaikathat

kalau istilah katak.... kataklah.... kenapa nak samakan term katak dengan term gajah.... sejak bila dunia nie ada istilah blackhat yang tak langgar term...

aku tak kesah la ko nak blackhat ke, katakhat ke.... cuma berkatalah benar walaupun pahit dan kene batang idung sendiri, bukan aku kenal kau pon....
Some of the blackhat SEO tactics include: keyword stuffing, hidden text and links, doorway and cloaked pages, link farming and blog comment spam.
masalhnye skang aku x pakai pun menatang2 nih sume(tp mungkin ade kowt sikit)????
aku pakai teknik lain dalam NMD ...
so??? ade yg halal dan haram ..

kalau br0 nk ikut 100% ape yg dibenarkan oleh google senang jek...

br0 buat blog..post and post then just tunggu...
tungggu.....tungggu.......
tahun depan pown xder org masuk and no money...

skema2 gak tp jgn terlampau NERD!
 

mutt

Newbie
Joined
Feb 24, 2007
Messages
1,928
Points
38
harus dalami dahulu ape tu blackhat sebelum menjatuhkan hukum. kalau setakat tahu pasal teknik blackhat ppc belum boleh jatuhkan keseluruhan teknik blackhat tu haram.. mcm yg sy ckp td blackhat tu besar skopnye..

mcm pingu ckp, ade org yg develop software yg power gile utk buat internet marketing. software tu tak kan di jual bersepah2. takdenye nak promote kat adwords ke, ysm, msn dll. hanya akan tertumpu pd group tertentu shj. sbb tu nampak ganas dan dipanggil blackhat.
 

Shahrul

Senior
Joined
Mar 23, 2006
Messages
838
Points
18
camana aku nak cerita ya.....

aku tengok tajuk tread nie lebih kepada halal ke harem... nie aku rasa ada masalah kefahaman istilah blackhat itu sendiri.....

well, aku tau ko faham.... tapi yelah... untuk mengaku nie memang perit la... tapi sebenarnyakan bila kita mengaku yang salah tu salah.... insyaalah akan tenteramlah jiwa.... disebalik mempertahankan tu.... aku rasa jiwa ko sedang memberontak... satu hati yang baik akan berlaga dengan hati blackhat... ko akan rasa serbasalah.... keinginan duit nak sara anak bini, girl [email protected] makwe.... menyebabkan kita terpaksa (nada sedih) menutup dua belah mata.... kerana tak sanggup melihat anak bini kelaparan, kemiskinan didunia. miskin akhirat itu lain cerita la.... jadi blackhat akan ku teruskan jua demi menjadikannya sesuap nasik untuk dipersembahkan kepada anak isteri, girl friend sambil membaca doa makan dan makan erkkkk dan berharap rezeki itu menjadi darang daging kelas 1.

kadang2 demi mencapai impian, rumah banglo, mercedes, memang kita tak boleh tolak... tarik boleh....

errr... apa aku melalut nie...

okey lah... lu fikirrrrrrrrr !!!!!! lah sendiri <----- nabil kata, bukan aku :)
 

moonwalker

freshman
Joined
May 11, 2009
Messages
433
Points
16
terpulangla pada individu itu tersendiri..baik dan buruk pasti ada balasan..
 

shuth

Senior
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,936
Points
48
dah agak dah.. topik ini akan jadi macam topik forex.. forex halal ke haram?..
sampai kiamat pun tak boleh nak dapat kata sepakat..

dan saya nak tegaskan.. saya tak nak campur pasal meletakkan hukum ini ini, kerana ia diluar bidang kuasa saya..

apa yang pasti.. as long as dia tak membawa "kerosakan berkelompok" seperti mana SKIM CEPAT KAYA.. maka saya bersikap neutral terhadapnya..

pasal hukum, saya tak nak masuk campur..
kalau korang rasa halal.. korang buat la..
kalau rasa haram.. tinggalkan...

kat kubur.. masing2 jawap sendiri..
 

Shahrul

Senior
Joined
Mar 23, 2006
Messages
838
Points
18
kita nie menasihati , anda nasihat saya, saya nasihat anda dan diri saya sendiri... kalau dalam kubur masing2 kalau ditanya dah nasihat ke kawan tu.... senang kita jawab dah.... lepas dah tanggungjawap :)
 
Status
Not open for further replies.
Top