Duit Halal + Duit Haram = ?

zekhafizi

freshman
Joined
Aug 13, 2011
Messages
16
Points
0
Menarik.. Ramai sangat yang terbabas dalam mengejar kemewahan.. Boleh dijadikan rujukan.
 

faezil

Newbie
Joined
Oct 2, 2007
Messages
7,061
Points
38
duit haram dari segi ape? kalau memperolehi duit tersebut dengan bekerja keras?

kalau ikut TT... duit haram yg TT maksudkan adalah rasuah.

Apapun yg penting kita mesti memastikan duit yg kita terima adalah halal dari apa jua segi pun.

Bekerja keras tidak ada salahnya pun... malah kita dituntut bekerja kumpul harta seolah2 mcm nak hidup 1000 tahun. Tapi kalau kerja tu haram (cthnya mencuri), kerja keras sekalipun tetap haram
 

24iesya

freshman
Joined
Mar 11, 2013
Messages
175
Points
0
kdg2 bkn x memahami tapi sekadar ambil jalan mudah utk jadi kaya..mudah kan manusia ni..hmm...
 

selaseh

freshman
Joined
Jun 7, 2013
Messages
14
Points
0
Hadith :
Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:”Tidak seorangpun yang bekerja untuk mendapatkan kekayaan dengan jalan haram kemudian ia membelanjakan padanya dengan harapan mendapat berkat daripadanya dan ia bersedekah dengannya dengan harapan sedekah itu akan diterima dan meninggalkan harta pusaka (sesudah meninggal) melainkan semua itu sebagai bekalannya ke neraka...”
 
Joined
May 9, 2011
Messages
1,473
Points
36
sebab duit jer habis gelap mata..duit bukn sgalanya.. rezeki dtg dari Allah, kita perlu menjemput rezeki
 

AqueAjie

freshman
Joined
Jun 12, 2013
Messages
21
Points
0
Zaman sekarang semua perlu kepada RM, RM & RM...
Hatta nak kencing pun kena RM...
Bila semua dinilai dengan RM...maka, dah x nampak sumber dah...
Janji RM tu banyak...hadoi la donia...memang Ringgit kasorga...:(
 

tokmudin

freshman
Joined
Jul 4, 2013
Messages
16
Points
1
duit halal +haram =duit halam ..

apa pun, biar sedikit..janji berkat
 

tokmudin

freshman
Joined
Jul 4, 2013
Messages
16
Points
1
duit halal +haram =duit halam ..

apa pun, biar sedikit..janji berkat
 

hafiyhazmi

freshman
Joined
Mar 7, 2012
Messages
21
Points
1
kadang2 kita dah cuba untuk make sure rezeki kita 100% halal. namun ada kemungkinan kita terlepas pandang. macam contoh. kerja makan gaji 8 jam sehari. adakah kita spend betul2 8 jam sehari utk kerja. kadang2 dah punch card, tapi pergi breakfast dulu. tgh hari pula keluar makan awal pastu masuk lambat. petang pula pergi minum petang. sedangkan majikan hanya peruntukan sejam sahaja untuk rehat waktu tengah hari.
 

salphire

freshman
Joined
Aug 16, 2013
Messages
17
Points
0
Post pertama saya.

Bagaimana dgn teknik pemasaran white hat, grey hat dan black hat. Adakah dia halal, jika kita mengaut keuntungan darinya? Soalan yg selalu bermain di fikiran saya...:-/
 

blessedprincess

freshman
Joined
Apr 21, 2012
Messages
7
Points
0
Walau pun kita dah cuba sebaik-baiknya untuk tentukan rezeki kita halal.Wajib juga bayar zakat.
So jangan lupa zakat,..ianya menyucikan harta:)
 

apexsoad

freshman
Joined
Oct 27, 2013
Messages
17
Points
0
itu semua duniawi
 
Top