dropshipping tu ape?

Ayishh

freshman
Joined
Mar 25, 2011
Messages
10
Points
0
Rata rata org ckp dropshipping tp dropshipping tu ape?ape beza jual barang dengan cre biase.lebih untung ke jual secara dropshipping?mntak otai ebay jwb.terima kasih
 

bertong

freshman
Joined
May 30, 2010
Messages
3,387
Points
36
tak tau le nak terang camna..aku pon tak tau gak apa menatang dropshop tu..hahaha..

jual barang orang kot
 

Irham Dhani

Senior
Joined
May 1, 2010
Messages
596
Points
0
dropshipping:
satu kaedah/bisnes model dimana penjual tidak perlu menyimpan stok sesuatu barang yg nak dijual.
anda sebagai penjual perlu memasarkan produk tu, and kalau ade org nak beli, anda akan contact dropshipper, dan dropshipper akan antar terus ke pembeli.

so kat sini penjual x perlu tanggung kerugian kalau stok tak abis or tak laku.

harap membantu

p.s: aku bukan otai ebay,jarang menjual kat ebay. cuma tau term tu sbb term tu sgt general n dah lama diguna pakai :)

Rata rata org ckp dropshipping tp dropshipping tu ape?ape beza jual barang dengan cre biase.lebih untung ke jual secara dropshipping?mntak otai ebay jwb.terima kasih
 
Last edited:

AlimAriff

Newbie
Joined
Jul 2, 2011
Messages
124
Points
0
Rata rata org ckp dropshipping tp dropshipping tu ape?ape beza jual barang dengan cre biase.lebih untung ke jual secara dropshipping?mntak otai ebay jwb.terima kasih

Dropship tu adalah satu konsep menjual barang sebagai org tengah & tak perlu simpan stok.
Kita cari pembeli, uruskan jual beli & shipping direct kp buyer, then supplier akan byr komisen.
Kebanyakan dropshipping ni digunakan pada platform eBay..iaitu lebih kp produk fizikal.
Kalalu nak di ikutkan, affiliate pun menggunakan konsep yg sama, cuma mungkin affiliate tu kebanyakkannya produk digital...

serba sedikit yg hamba tahu...
>:D<
 

afiqaiman.hpost

freshman
Joined
Jul 9, 2011
Messages
86
Points
0
Apa yang saya faham; bisnes dropship ni adalah bisnes yang mendapat untung atas angin.

Tugas anda hanyalah mempromosikan produk fizikal di e-bay dengan harga runcit. Manakala urusan jual beli anda dengan dropshipper adalah berdasarkan harga borong. Dari situ keuntungan boleh dikaut!

Itu apa yang saya faham, saya tak pernah cuba pun bisnes dropship ni. Tak tahu macam mana nak mulakan... ;)
 

shuth

Senior
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,936
Points
48
harap gambar ini dapat membantu..
attachment.php
 

Attachments

  • Dropship.jpg
    Dropship.jpg
    15.6 KB · Views: 217

bertong

freshman
Joined
May 30, 2010
Messages
3,387
Points
36
Apa yang saya faham; bisnes dropship ni adalah bisnes yang mendapat untung atas angin.

Tugas anda hanyalah mempromosikan produk fizikal di e-bay dengan harga runcit. Manakala urusan jual beli anda dengan dropshipper adalah berdasarkan harga borong. Dari situ keuntungan boleh dikaut!

Itu apa yang saya faham, saya tak pernah cuba pun bisnes dropship ni. Tak tahu macam mana nak mulakan... ;)

ya lah tu kot untung ataih angin ka
 

Ayishh

freshman
Joined
Mar 25, 2011
Messages
10
Points
0
Ok2.terima kasih semua.nk tnye jugak.cmne nk mulakan bisnes dropshipping ni?ade sape2 buat and tau x?
 

faizal.ahmad

Newbie
Joined
Jun 30, 2011
Messages
259
Points
0
Ok2.terima kasih semua.nk tnye jugak.cmne nk mulakan bisnes dropshipping ni?ade sape2 buat and tau x?

Kalau dah dapat produk yg sesuai dgn kaedah dropship nie, platform jualan spt ebay, ioffer, mudah.my, lelong.my boleh digunakan. Kalau nak jual kat kedai facebook, blog, forum mcm wangcyber nie pun boleh juga asalkan produk ada permintaan. Sekadar berkongsi jer. TQ.
 

bertong

freshman
Joined
May 30, 2010
Messages
3,387
Points
36
bagus gak jual alah ni ye...barang tak le dok lepak kat umah kita
 

jejakaduit

freshman
Joined
Jul 16, 2011
Messages
11
Points
0
Info yang baik dan berguna mcm sya newbie ni
 

abutalib

Senior
Joined
Dec 29, 2010
Messages
4,058
Points
0
Soal tipu menipu ada tak dalam perniagaan dropship ni :)
 

mr.Z

freshman
Joined
Dec 7, 2010
Messages
14
Points
0
kepada yang newbie lain pun dapat info jgk.. terima kasih
 
Joined
Nov 1, 2011
Messages
71
Points
0
Soal tipu menipu ada tak dalam perniagaan dropship ni :)

mana2 business method akan ada tipu menipu jd kene berhati2 dan buat research dulu tentang company/individu yg provide dropshipping service tu.

berhati-hati jika anda di minta utk membayar sebarang bayaran untuk menjadi agen dropship mereka...
 
Top