Dropship business model

aymiens

freshman
Joined
Feb 16, 2006
Messages
11
Likes
0
Points
1
Offline
#22
a'kum...memula skali saya tertarik dengan idea perniagaan dropship ni..the idea is really great!! khasnyer utk pemasar: i mean internet people. kalo ikutkan byk perniagaan kat malaysia ni specially yang kecik2 tapi boleh menjanjikan pulangan yang lumayan. tetapi malangnyer kekurangan ilmu dalam online biz yang menghadkan skop pasaran..so, idea dropship actually selain dapat membantu mengembangkan pasaran industri iks amnya, tapi dalam masa yang sama menguntungkan pihak ketiga iaitu si pemasar.

tapi, persoalannya, di malaysia..adakah idea ini boleh diterima..khasnya dari golongan pembekal yang nyata ada yang masih kurang percaya dengan idea perniagaan online. bagaimana mahu meyakinkan mereka? mungkin ini dapat diatasi jika kita meletakkan deposit. satu lagi bagaimana, jika duit sudah diterima tetapi pihak pembekal gagal menghantar barang? siapa yang terkena kesannya? akhir sekali, bagaimana flow perniagaan ini..

di harap, sesiapa sahaja yang mahir dan faham tentang idea ini..tolonglah huraikan kekusutan saya ini...saya ucapkan berbanyak2 terima kasih untuk bantuan anda...
 

Laptop

freshman
Joined
Feb 24, 2006
Messages
207
Likes
1
Points
18
Offline
#23
A'kum, rasanya bentuk perniagaan mcm ni tak susah sgt kot. Just kena yakinkan supplier ttg kredibiliti kita dlm internet bisnes & pastikan kita ada ramai pengunjung. Lepas tu trus jumpa supplier dan bincang ttg produk yg simple & low risk dulu utk kita promote. Bila dah start running, mesti supplier akan confidence utk produk lelain plak.

Agaknya kena betul2 approach pembekal dulu baru kita bleh tau lebih teliti. Ala...cam org jual kat lelong.com tu la. Website lelong.com tu sebagai agen cam kite, dan ada pembekal2 yg lelong barang kat situ, termasuk org persendirian pun ada. Setiap pembekal ada different terms & conditions dia. Lepas jual, adalah jadi tanggungjawab pembekal dgn pembeli jer, tak libatkan site tu dah. -ini ikut kefahaman saya la, tolong betulkan kalau salah-

Tapi saya rasa selain kita ada website, kita juga kena ada company sendiri utk lebih bagi keyakinan kepada pembekal terutama local. Klu Enterprise jer pun ok kot.....hihi....at least kita tunjuk yg this business is serious. Nanti sorang wat slack ngn supplier, langsung sumer org takleh wat bisnes ni dah.

Anyway, this is just my opinion.....:)
 

myname

freshman
Joined
Jan 24, 2006
Messages
255
Likes
1
Points
18
Offline
#24
Bagi saya perkara dalam dropship ini ialah anda kena berhati2 dalam memilih pembekal. Sekiranya anda tersilap memilih pembekal anda sendiri yang akan menanggung risikonya. Risikonya ialah pelanggan anda sukar mempercayai perniagaan anda lagi.

Masih ada orang keliru yang dropship ini anda kena beli barang dahulu dan jual kemudian. Salah tu...

Yang sebenarnya...

Anda cuma provide e-commerce portal dengan barangan serta harga retail yg ingin dijualkan. Setelah anda mendapat payment dr pelanggan anda, anda dihendaki membuat pembelian dr Dropship Wholesale anda.
Dropship Wholesale yang akan membuat penghantaran terus ke pelanggan anda dimana pelanggan anda hanya mengetahui barangan tersebut datang drpd anda sendiri.

Jadi kalau anda tersilap memilih Dropship Wholesale, adakah barangan tersebut akan sampai ke tangan pelanggan? Mungkin ya, mungkin tidak...
 
Joined
Dec 8, 2005
Messages
3,780
Likes
42
Points
48
Offline
#25
betul tu myname. Itulah konsep dropship yg sebenar.. Dan yang penting sekali ialah, PILIH PEMBEKAL DENGAN BETUL. Ada cara sebenarnya nak tahu pembekal tu wujud ke tak, ok ke tak. Antaranya:

1. Suruh pembekal tu berikan maklumat yang secukupnya mengenai mereka spt nama company, no pendaftaran, alamat, no tel dan website mereka jika ada. Kalau info2 ni mereka susah nak bagi atau ada keraguan pd info tu, baik jangan teruskan..

2. Minta mereka memberikan beberapa orang yang telah buat urusan dengan mereka. Selepas tu contact mereka untuk tanya ok ke tak company tu. Atau anda boleh bertanyakan sesiapa sahaj untuk meminta pendangan

Ada byk lagi tips, tapi antara yang terpenting adalah yg tu lah.

Hati2 dengan dunia maya kerana di samping ada 1001 kebenaran, di situ juga TERSELIT 1001 penipuan.. 8)
 

myname

freshman
Joined
Jan 24, 2006
Messages
255
Likes
1
Points
18
Offline
#26
ya saya setuju dengan SmartUsaha.. gunakan tips2 tersebut utk memilih pembekal...

Bisnes Dropship bagus dan inilah konsep bisnes yng digunakan dalam perniagaan luar internet! Retail and Wholesale!
 
Joined
Dec 26, 2005
Messages
185
Likes
0
Points
16
Offline
#27


Well...rasa2nya semua orang kat sini pun dah faham tentang Dropship Biz model kan...

Jadi...nak share link kat sini yg ada sumber2 yg berguna....

http://www.dropship-review.com


Sekarang ada 2 kemuskilan yg saya harap dapat dijawab oleh mana2 member yg berpengalaman :-


S1. Ada saper2 kat sini pernah join World Wide Brands tak ?

http://www.worldwidebrands.com/


S2. Apa kelebihan utk mendapatkan supplier di negara sendiri berbanding supplier diluar negara?
 
Joined
Jan 22, 2006
Messages
1,053
Likes
8
Points
38
Offline
#28
saya tengah research nationwidemerchandise.com skang nie... anyhow, thanks shuth 4 bringing this awareness..

thanks for the ebook also...encik sufian

sesape ade ebook Think and Grow Rich, Napoleon Hill kat sini ? hehe
 
Joined
Mar 29, 2006
Messages
209
Likes
0
Points
16
Offline
#32
Saya rasa tertarik sangat dgn perniagaan dropship. Sebenarnya saya tengah cari pemegang2 CC utk digunakan CC mereka secara tetap/sambilan.

Maksud saya begini, katakan ada org yg nak beli suatu brgn dlm online, duit ade tapi tak bleh beli sebab takde CC @ paypal @ egold. Jadi kalu ada2 yg bleh berikan perkhidmatan CC mereka utk belikan brgn kpd org yg nak beli ni. Khidmat penggunaan CC akan dillakukan bila org ni telah bayar duit brgn online + cas perkhimatan. Maknanya untung perniagaan ni adalah drpd cas perkhidmatan...
 

gentoo

freshman
Joined
Mar 25, 2006
Messages
12
Likes
0
Points
1
Offline
#35
A'kum, waa wanted dah join ker toysdropshipper tu atau ade member2 kat sini yg dah join ....boleh laa share tips2 kat sini as a guide utk newbie mcm aku ni...

dah lama aku tercari2 menda ni..
 

wanted

freshman
Joined
Feb 6, 2006
Messages
139
Likes
0
Points
16
Offline
#36
gentoo said:
Assalammualaikum, waa wanted dah join ker toysdropshipper tu atau ade member2 kat sini yg dah join ....boleh laa share tips2 kat sini as a guide utk newbie mcm aku ni...

dah lama aku tercari2 menda ni..
takder la, saye join shopster je. 2 program ni ade banyak bezanya:

toysdropshipper
-guna kad kredit
-korang kene buat tempahan untuk pelanggan korang
-kene buat kedai online sendiri
-market internasional

shopster
- Tempahan pelanggan secara terus melalui diorang
- ade kedai online sendiri ( maknanya korang kene promote kedai online tu je, yang lain diorang uruskan)
-market US & canada

saye tak banyak sangat info pasal dropship ni,
better tanya kat http://www.saifulsham.com/,
sebab diorang lagi pakar pasal ni.
 
Top