Dropship business model

Filzan

freshman
Joined
Dec 28, 2005
Messages
295
Likes
0
Points
16
Offline
#1
Salam semua...,
Emm saya ni pun baru nak belajar2 ttg online business ni.. dan setelah surf2 jumpa ttg dropship model dan dropship ni pun salah satu cara utk buat business. Dalam ebay dan webstore tu pun ramai yg gunakan kaedah ni kalau tak silap dan mmg terbukti boleh la senang kalau kena caranya. So sesapa yg ada cerita, bahan atau panduan dlm menjalankan style bisnes spt ni harap bolehlah share.
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#2
Dropship nie kalo kat US memang popular..
tapi kalau kat malaysia mcm tak berapa ada sangat dan susah nak cari kompeni yang buat style nie.

Ingat dulu nak buat juga.. tapi usaha tergantung kat situ la... tak tahu kompeni mana yg kat malaysia nie ada buat dropship. Tak jumpa... :cry:
 

Filzan

freshman
Joined
Dec 28, 2005
Messages
295
Likes
0
Points
16
Offline
#3
Emm shuth, tapi tak bolehke kita cari company yg bukan kat Malaysia yg boleh terima internationalnya reseller..., saya rasa kalau dpt company yg legal dan ok boleh buat kot sbb ada orang yg buat mcm tu.., dan tak semestinya company dropship company dari malaysia jer... kita just berurusan secara online jer.. kalau ada org beli dari webstore or ebay kita, then just kita beli dari dropship company ni and diorang akan uruskan semua termasuk shipping with kitapunya name and address atas shipping box tu... kita ambik untung "atas angin" jer...tapi tulah masalahnya nak cari company yg betul2 legal ni payah gak.. yg banyak scam jer...
 

Filzan

freshman
Joined
Dec 28, 2005
Messages
295
Likes
0
Points
16
Offline
#5
Sebenarnya saya pun baru je surf2 ttg dropship ni.. sufian boleh ler search kat gogle ttg dropship model ni dan banyak penerangan boleh kita dapat... sbg contoh saya ada terbaca pendedahan kat blog one of our member kita ttg salah satu bisnes dia orang http://www.saifulsham.com/index.php/archives/2006/02/04/wwwplanesplanetcom-suatu-pendedahan/
Ni sbg contoh utk dropship yg dibuat oleh rakan kita..
tapi kalau kita search kat google tu terlalu banyak ttg bisnes ni and ada bnyk offer kita utk join tapi tak pasti la as Malaysian kita boleh join or tak dan tak pasti juga keberkesanannya utk kita...and normally perlukan modal... so sesapa yg tau banyak lagi boleh ler share...
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#6
Mengenai dropship ini.. saya pernah baca banyak juga artikel mengenainya.
Basicly, dia punya konsep mcm nie.
Anda buka kedai/web jual barang2....
Then.. pembeli beli barang tersebut dari anda melalui website anda itu...
Then.. anda pula.. akan membeli barang tersebut dari pembekal dan memberi maklumat pembeli tadi..
Then.. pembekal.. akan terus hantar barang tersebut kepada pembeli.

Kelebihan model perniagaan dropship ini.
1) Anda tak perlu simpan stok
2) Anda tak perlu susah2 nak handle urusan pembungkusan dan penghantaran.

Berkenaan soalan pzi pula...
Terlupa pula saya... saya nie kalau buat bisnes internet.. lebih suka buat local market je..
Tu yang bila nak buat dropship tu.. asyik terpikir skop local market je...
In the end.. sangkut sebab tak jumpa kompeni local yang buat stail ini... hu hu!.. :oops:

Nampaknya.. untuk program dropship nie.. saya kena pikir untuk international market plak.. hu! hu!... :oops: kenapalah aku tak terpikir sebelum ini...

Apa-apa pun thanks pada p_zi.. lepas baca web saifulsham tu.. barulah datang idea skit.. :wink:
 

Filzan

freshman
Joined
Dec 28, 2005
Messages
295
Likes
0
Points
16
Offline
#7
Wah shuth kalau dah mmg otak bisnes ni laju jer dpt idea... :lol: Saya gak yg masih terkial2 bertatih dlm online bisnes ni... :( Tapi takpe slow2 le ye tak.. tapi istiqamah... :D
Mmg betul saya rasa kalau dpt international nya market lagi elok lebih luas market kita tapi ye lah kena usaha lebih sikit sbb mmg banyak saingan dia... dan drpd forum2 yg di baca ttg bisnes ni antara masalah utama ialah utk dptkan dropship company yg efisen dan valid tu yg payah tu... dan nak kena carik niche market gak... ni kena buat research gak...
 
Joined
Jan 22, 2006
Messages
1,053
Likes
8
Points
38
Offline
#8
wehss.... market UK la wehsss

6.7 nilai pertukaran tu

so kalo produk dapat jual pd harga 50 pound pun, still make money wat

tapi UK citizen ni agak memilih sket, berhati2 dan suka bertanya banyak sangat...jenuh nak layan...diorang nie konservatif laaa...sepupu gue yang kat dublin, making money kat sana melalui daily press...ikut formula SISTEM ler...eheheh
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
1,253
Likes
4
Points
38
Offline
#9
ok, dah paham dah, tadi ada terjumpa ebook tentang perniagaan ini, di tulis oleh seorang yang berjaya dalam perniagaan dropship nie.
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#13
Ini dia artikel yang saya rasa sangat bagus bagi sesiapa yang nak mulakan bisnes secara dropship. Di ambil dari goarticles.com

---------

How you can avoid the three M's of drop shipping by Brad Beiermann


Remember the last time you were learning to do something new and you made a mistake? It seems everyone has at least one of those memories. Some of us have many of them! So, wisdom has taught us the following: When you are learning to do something new, it's common to make mistakes. Often our mistakes are the real lessons in life. We make mistakes because we simply do not have the past experience to know right from wrong. We can carry this same wisdom over to the world of drop shipping.

There are many Website owners trying to find authentic drop shipping companies for their online retail business. An authentic drop shipper is a supplier of wholesale products who will drop ship single item orders direct to your customers. Our business (www.hienotedirectory.com) is focused on researching and publishing information about authentic drop shippers for Internet based retailers. Our experience has taught us the do's and don't of identifying authentic drop shippers. Let's now cut to the chase. In finding an authentic drop shipper, it is important to avoid the three M's. What are the three M's of drop shipping?

(M)inimum orders (M)iddlemen (M)embership fees We are going to examine each one of these to get a better understanding of their meanings, and how they impact you as an Internet retailer.

Quick Lessons For Success

Okay, let's see:

- You have your website running.

- You can accept payment from customers.

- You have good drop shippers to supply product...or, a least you are thinking you do. How do we know for certain?

As a quick check, we are going to validate the last bullet by seeing if we avoided the three M's of drop shipping.

1. Minimum Orders. An authentic drop shipper does not require you to buy minimum amounts of product to do business with them. An authentic drop shipper will drop ship in single item quantities to your customers. Sometimes, companies require minimum orders because they cannot absorb the cost structure of single item drop shipping. Drop shipping is generally more expensive to do for the supplier. To offset their costs and unload the products, they will require you to order product you do not need. As an online retailer, you will want to avoid this situation.

2. Middlemen. This is the classic, unnecessary, middle layer of distribution. Middlemen, as the name implies, are the people in between you and a drop shipper. When you place an order with them, they order product from the actual drop shipper. Take their slice of the profit and have the real drop shipper send the products to your customers. They can also steal your customers as they are getting all of the shipping and contact information from you. At that juncture, they can send whatever they want to your customers such as advertising with lower prices. These folks should be avoided whenever possible. They are taking your additional profits by giving you pricing often close to retail. In some situations, they can also lengthen the delivery time to your customers. Again, you do not want this to happen. You need to ask the correct questions in order to avoid these folks. Questions such as, 'Are you the manufacturer of the product?" Or, 'Do you stock inventory of the products you sell?" are good questions to ask. We even ask folks to arrange a time for us to come visit their warehouse.

3. Membership Fees. An authentic single item drop shipper will not require you to pay membership or processing fees. Should you be paying someone to sell their products? No! Beware, they could be a middleman. Avoid any membership fees or dues. An authentic drop shipper does not require membership fees to sell their merchandise. In some cases, we have found that these so-called drop shippers charge membership fees for products that might not be doing well in the market place. The supplier wants to make sure they make money by charging 'monthly fees" as they know you will probably be struggling to make money selling their products.

How you spot an authentic drop shipper.

Now that we have an awareness of the three M's to avoid, we can summarize some of the rules and validations for our drop shipper search. Our checklist of rules can begin to look something like the following:

They will drop ship single item orders without minimum requirements. They will not require you to pay any member fees or monthly fees. They will offer you true wholesale pricing so you can make a profit. They will not put any of their own promotional materials in with your customer's order. Once a drop shipper can meet the above criteria there are other logistical items to consider such as the following:

They will put your company name on the shipping label. They will ship in a plain box without any of their company logos or information on the box. They will include a plain invoice in with your order without any pricing. There are other items to consider for an authentic drop shipper validation, but the above lists can get you going in the right direction. Remembering to avoid the three M's can prevent those costly mistakes in your online retail business.

About the Author

Brad Beiermann Ph.D., is President of Hienote Inc., Crystal Lake, IL 60039. Dr. Beiermann is one of the leading experts in business technology and e-commerce. Hienote Inc. specializes in assisting businesses locate wholesale drop shipping companies. You can visit their site at http://www.hienotedirectory.com.
 
Joined
Dec 20, 2005
Messages
546
Likes
2
Points
18
Offline
#14
mohdsufian said:
ok, dah paham dah, tadi ada terjumpa ebook tentang perniagaan ini, di tulis oleh seorang yang berjaya dalam perniagaan dropship nie.
share la ebooks tuh...
 
Joined
Jan 4, 2006
Messages
360
Likes
5
Points
18
Offline
#16
Sebenarnya syarikat dalam malaysia takde masalah pon nak buat dropship.. Saya sendiri tengah guna kaedah ni dengan salah satu syarikat malaysia..

Tapi ko kene pegi sendiri syarikat tu jumpa orang yang incharge dan ko terangkan ko nak jual secara online.. buat paperwork sekali.. ko kata ko jadi online marketer untuk produk diorang.. Bagitau benefit dia.. Bisnesman ni kalo nampak ada benefit mesti dia carry on jer terus..

Mula2 sebelum saya terangkan apa yang saya nak buat dia bagitau untuk bulan pertama kene beli produk dia minimum RM1000.. Kemudian bulan seterusnya sekian2.. Kene isi borang.. But biler dah explain sikit terus dia kata OK.. Tak perlu keluar modal.. Deal..

Dalam buku irfan sendiri ada contoh yang guna model dropship.. Penjualan peta.. Dia jadi orang tengah untuk jual peta secara online..

Rajin2kan jumpa orang.. :D
 
Joined
Dec 13, 2005
Messages
2,874
Likes
1
Points
48
Offline
#17
oo.. itu macam ka binary..
kalau mcm tu boleh lah share.. apa url web biz dropship binary?
kalau sudi sharelah sekali mcm mana nak buat paper work tu? :)
 
Joined
Dec 15, 2005
Messages
715
Likes
3
Points
18
Offline
#20
Berkenaan dengan dropship ni, saya sedang mengusahakannya. company malaysia. ada 3 buah company dalam perhatian. 1 company dah offer buat dropship. tinggal saya usahakan jer.

Sebenarnya saya pun tak tahu model ni dinamakan 'dropship'. cuma terfikir sendiri-sendiri jer.

Untuk market malaysia, jangan lupakan 'niche' tu. kalau kat market luar dah berlambak, tak payah sibuk² lagi. Cari company yang belum ada website, dan produknya bagus tapi susah nak cari.

Salamzz
 
Top