Ditipu Pembeli....

jutacash

freshman
Joined
Jul 31, 2006
Messages
15
Points
1
Asskm dan salam sejahtera,

Mungkin ada semua ingat yang saya tersalah tulis tajuk di atas.Sepatutnya di tipu penjual...betul tak?...baik lah...sekiranya anda melakukan perniagaan internet yang menerima pembayaran Paypal..Jangan berurus niaga dengan pembeli yang menggunakan alamat paypal [email protected].

Ini adalah kerana setelah pembeli tersebut membuat pembayaran dan produk anda, pembeli tersebut akan membuat 'dispute' di Paypal anda atas alasan pembelian tersebut menggunakan transaksi yang tidak diluluskan. Bukan sahaja anda terpaksa memulangkan kembali duit tersebut, malah anda akan dikenakan charge dari Paypal..

Saya telah dikenakan Charge 20.40 USD oleh paypal... Malah , Rajaadsense pun telah dikenakan 15USD oleh Paypal..dari pembeli yang sama

Berhati-hati...
 

mohdsufian

Senior
Joined
Dec 13, 2005
Messages
1,261
Points
38
Saper mangkuk tu? Dia jual apa?
 

rajaads

Senior
Joined
May 15, 2006
Messages
1,279
Points
38
ni kes buyer jahat..dia beli bukan jual...

Kalo ada jual wat pay now button..dia akan bayar,lepas tu dia akan email mintak refund dia ckp tak berguna pada dia..padahal dia dah download....Kita ni pun refund la..malas nak songgeh..refund la balik..

Dah lama skit..dia dispute..padahal kita dah refund..alasan unauthorized transaction..paypal chargeback la..Kene la USD15.88..nasib baik tak banyak kene..kalo dia negatifkan dalam tu..tak naye..

ni yang tak best kalo dengan Paypal...
 
Joined
Jul 28, 2006
Messages
795
Points
18
Age
44
Kat eBay Malaysia, bulan lepas, saya kena dengan 5 orang pembida yang tidak buat pembayaran (joybidder). Tapi awal bulan ni, pihak eBay dah ambil tindakan kepada kebanyakan joybidder ni. Tapi, mereka still boleh tukar username lain. Ini salah satu cabaran bagi penjual seperti kita. Risiko yang terpaksa di hadapi. Walaupun hanya segelintir yang buat macam tu, tetapi kesannya agak menyusahkan orang lain (pembeli dan penjual).

p/s - Inikah derita hai orang yang sabar?. ...walaupun bercakap benar. ...(dan selanjutnya) - Petikan dari lirik lagu Allahyarham Tan Sri P.Ramllee (Saya dah lupa lagu apa?)
 

batagolek

Senior
Joined
Jan 22, 2006
Messages
1,071
Points
38
takleh trace IP address dia ke ? ke ada sesapa yg nak DDOS mangkuk hayun tu, jumpa belasah aje bior dia insaf, kat cc pun kat cc lah, kt umah pun masuk kalo dah buat naya org camtu...haram btol, dahlah menyusahkan org, org dah tolong bagi ilmu, rugikan orang pulak tu....bodoh !!

individu2 bodoh nie lah yg menyebabkan clickbank blacklist mesia, ( kalo sesapa terasa, seorang yang sensitif dan tak boleh dimaki hamun sebegini dan rasa tercabar serta tak puas hati PM aku terus, aku pun dah lama tak bukak bunga atas tengkuk orang ni !! )

"Weh brader, ko buat orang camni, orang akan cari ko...ni melibatkan duit orang, ko ni mmg *&^%&^... orang dah la nk tolong ko solve masalah, ko susahkan pulak orang tu...ni lah jenis orang yg akan berak atas muka orang lain, muka kawan2 pun dia berak jugak...apsal ? ko tak puas hati ? yg ko pi chargeback org tu apsal ? ko dah lama tak gaduh ? ko nak gaduh ? serius ?"

p/s serius, kalo dapat kt aku sape yg buat onar paypal tu, aku tampar je depan2 public !! org camtu gitu aje nak ajar, tak makan saman, kena penerajang kat tulang belakang sampai lembik takleh bangun baru padan muka ! ! astagfirullah, aku mmg emosi kalo kawan2 yg tak berdosa dipekena camni, badigol menyusahkan orang...Arghhh...
 
Joined
Jul 28, 2006
Messages
795
Points
18
Age
44
Sabar - sabar batagolek. Bulan puasa, bulan penuh kesabaran. 'Dia' buat naya kat orang, nanti tuhan balas balik akibat perbuatan 'dia' tu.

p/s - Tepuk dada, tanya IMAN. JANGAN tanya Aiman. Takut nanti Aiman jawab, "Saya tak kisah" :)
 

batagolek

Senior
Joined
Jan 22, 2006
Messages
1,071
Points
38
ok ok, ntahlah sapo yg bertanggungjawab tu, mintak maaf lah kat tuan punya site tu, bukan apa kalo camni, takkan sampai lah 30% melayu kuasai ekonomi, kalo dok buat perangai camtu, cukuplah sihir-sihir, santau-santau, gue emosional sket benda ni sbb IM elok, jalan baik cari rezeki, dapat pahala share ilmu ngan orang , tolong org naikkan taraf hidup, ringankan beban org yang memerlukan tapi bila dah start jadi camni, mmg tak puas hati btol...

p/s orangnya bijak pandai tp guna ke jalan salah, nyusahkan org lain baik xyah online, dok aje diam diam kat umah, kalo gatal jugak tangan nak nyusahkan orang, hack aje sistem militari yahudi zionis tu, kasik kiok terus( kalo terer lah !! ) ...2dTM ( duduk diam tak menyusahkan ) bukan 4D (duduk diam dapat duit )
 

mypapit

freshman
Joined
Oct 4, 2006
Messages
152
Points
16
Asskm dan salam sejahtera,
[email protected].
Saya telah dikenakan Charge 20.40 USD oleh paypal... Malah , Rajaadsense pun telah dikenakan 15USD oleh Paypal..dari pembeli yang sama

Berhati-hati...

saya pun pernah terkena dengan konh_hk72 ni pada bulan 6 lepas, selepas bayar tak sampai sejam, dia filekan dispute, tak guna sungguh :mad:
 

rajaads

Senior
Joined
May 15, 2006
Messages
1,279
Points
38
SAya terkene plak sekali lagi...memang menjadi jadi la makhluk ni..ada plak sekor lagi..

Nama Khong kok seng
[email protected]

Saya dah try email singapore2yahoo.com tu..tapi bounce balik...mangkuk ayun la...
 

antzcomm

freshman
Joined
Feb 17, 2006
Messages
70
Points
6
Terima kasih atas tip off fraudster ni.

Saya pun dah mula terima bayaran dgn Paypal (baru je) dan ramai juga customer saya yg bayar gunakan Paypal ni. Setakat ni takde masalah. Minta jauhkan le.

Soalnya, ada ke cara kita nak elak accept pembelian drpd org macam dia ni?
 

jutacash

freshman
Joined
Jul 31, 2006
Messages
15
Points
1
Nak elakkan?...rasanya susah...sebab makhluk ni akan berselindung dengan berbagai nama dan email..Identiti akan diketahui apabila dia men'dispute'kan aktiviti dimulakan ke atas anda
 

invtr

freshman
Joined
Apr 28, 2006
Messages
135
Points
18
ada try report kat paypal tak? tapi paypal ni pun satu susah sket. sumer ikut cakap dia je. hari tu sekali akaun kena blok sampai siap mintak surat beranak (lepas dah kasi biz registration + ic)

yg paypal charge USD20 n US15 tu atas percentage of transaction amount ke?

bleh le try out alternative lain selain paypal cam 2co ke, google check out ke, kalau byk duit, worldpay ke. hehe
 
Joined
Jul 28, 2006
Messages
795
Points
18
Age
44
ada try report kat paypal tak? tapi paypal ni pun satu susah sket. sumer ikut cakap dia je. hari tu sekali akaun kena blok sampai siap mintak surat beranak (lepas dah kasi biz registration + ic)

yg paypal charge USD20 n US15 tu atas percentage of transaction amount ke?

bleh le try out alternative lain selain paypal cam 2co ke, google check out ke, kalau byk duit, worldpay ke. hehe

Sama la macam eBay. Saya hantar emel penjelasan, terus dia suspend account eBay saya sebab katanya tak boleh 'lawan cakap'. Jadi, tindakan saya reply balik emel perjelasan di anggap melanggar polisi eBay. Jadi, sekarang saya cuma 'tunggu dan lihat' sambil menumpu pada affiliate dan produk sendiri di laman web sendiri.

Kadang - kadang kena baca TOS betul-betul (yang panjang berjela). Tak boleh ikut sangat apa yang orang lain buat. Nanti dia kena ban dengan kita sekali turut kena ban sama.

p/s - Kalau pembeli online ada lebih 2.5 juta, kalau 10% sahaja yang beli produk anda berharga RM4, anda sudah jadi jutawan, kan?
 

Syed_Ikhwan

Senior
Joined
Sep 23, 2006
Messages
1,883
Points
38
p/s - Kalau pembeli online ada lebih 2.5 juta, kalau 10% sahaja yang beli produk anda berharga RM4, anda sudah jadi jutawan, kan?

Nak dapatkan 10% pon susah gak. :)


Semalam saya baru kena ngan satu customer dari US ni. Mintak refund sebab dia kata benda yg saya jual ni tak leh guna langsung. Aiseh... Saya test boleh je, customer lain pon takda masalah. Tension gak!
 

Shahrul

Senior
Joined
Mar 23, 2006
Messages
838
Points
18
apa benda yang dijual tu? ebook atau bentuk cd? kenapa tak minta dia pulang balik produk tu baru kita refund?
 

drzaini

freshman
Joined
Sep 22, 2006
Messages
56
Points
0
Kadang - kadang kena baca TOS betul-betul (yang panjang berjela). Tak boleh ikut sangat apa yang orang lain buat. Nanti dia kena ban dengan kita sekali turut kena ban sama.

p/s - Kalau pembeli online ada lebih 2.5 juta, kalau 10% sahaja yang beli produk anda berharga RM4, anda sudah jadi jutawan, kan?


Betul tu, Malaysia memang terkenal dengan perkara-perkara sebegini
 

Syed_Ikhwan

Senior
Joined
Sep 23, 2006
Messages
1,883
Points
38
apa benda yang dijual tu? ebook atau bentuk cd? kenapa tak minta dia pulang balik produk tu baru kita refund?

Benda yg berbentuk bukan fizikal (virtual), kalau mintak balik pon... kemungkinan dia utk copy benda tu tinggi. :)
 

antzcomm

freshman
Joined
Feb 17, 2006
Messages
70
Points
6
Hari ni saya dapat satu order ebook melalui paypal.

Yang tak sedapnya, order ni dari seorang Cina Singapore bernama Eric Kwan dgn email address [email protected].

Setakat ni takdelah apa-apa lagi, tapi tgk email dia pun dah risau... mungkinkah dia ni orang yg sama aniayakan Jutacash dan RajaAdsense? Tak logik rasanya orang Cina Singapore nak beli ebook bahasa Melayu ni.

Rasa tak selamat pulak.
 
Top