Diskusi Serius eBay Fizikal (Research, Shipping, Packing & Lain²)

stone

freshman
Joined
Sep 1, 2009
Messages
202
Likes
0
Points
0
Offline
tumpang bertanya

sy dah search kat forum ni, tapi sayangnya belum jumpa lagi part shipment packaging resource yg sy tgh cari..

begini, benda yang saya jual memerlukan pakai kotak, customer pun suka.
biasanya sy balut objek tu dgn bublewarp, pastu letak dalam kotak. kotak ni pun cadangan customer , kalau tak.. sy pakai plastik dan dgn sampul surat je.. dan objek yg sy beli tu sy beli bulk dr makluk , jadi tentulah dia x provide kotak kan..

masalahnya kotak tu sy buat sendiri ala2 kedai kek tu, sbb sizenya tak sama mcm kek dan tak sama mcm kat pej. pos...
honestly mula2 sy jadikan ni aktiviti hujung minggulah, tp lepas dah bbrp tika ni, rasanya benda ni betul2 menjadi beban . nak meraung je rasa.

jadi , ada sesapa tahu tak kat area lembah klang, mana yg leh sy cari kedai mcm ni ..
http://www.custommadeboxes.com/
http://www.packagingsupplies.com/

setakat ni ramai yg rekomen http://www.theboxcompany.com.my/
tp bila sy pi yg ni http://www.theboxcompany.com.my/boxwhite.html , mcm 13.50 /5 = rm2.7 tak tahu worth it ke tak, dan jauh dr tempat sy .. beratnya pun sy x tahu..



lagi satu, ni barang lain, selama ni saya pakai sampul surat kertas untuk tshirt, alah yg biasa ada kat kedai buku tu, pastu sekelilingnya sy tampal dgn perekat... jadi camne nak cari supplier poly mailer plactic yg sesuai tuk t-shirt ye. yang mcm AN tu?

sbb yg sy cari kat ebay, dia tak ship kat mesia lah pulak : (

trima kasih kpd tuan2 guru sume
 
Joined
May 31, 2006
Messages
2,064
Likes
5
Points
38
Offline
Itulah, nak berleter lebih2 pun tak guna sume tu kena ada kesedaran diri si pelaku..Hehehe..

Erm tgh recce bubble envelope skang ni, tesco dan giant mahal gak rege. RM4.10 sekeping, kalau beli bundle ok skit..sape sini yg beli bundle?
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
36
Offline
Wah.. Mekasih SIFU.. Nielah lumrah dunia.. Selagi nak kaut untung cepat.. Tapi tak buat apa yg diperkatakan.. Tak jadik apa.. :D
 
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,829
Likes
0
Points
38
Offline
jgn share lebih² klu nk details boleh cuba PM dkt otai² berkenaan.
nnt ada org copy paste dlm blog dan ebook.

cth:
www.jutawanebay.com
sapa la punya tu kn. huhuhuhu

Itulah, nak berleter lebih2 pun tak guna sume tu kena ada kesedaran diri si pelaku..Hehehe..

Erm tgh recce bubble envelope skang ni, tesco dan giant mahal gak rege. RM4.10 sekeping, kalau beli bundle ok skit..sape sini yg beli bundle?
ko ambik ngan aku je la cat. timbang kilo bleh? ahhaha
 
Joined
May 31, 2006
Messages
2,064
Likes
5
Points
38
Offline
qrodat~plan nak ajak share beli huh..keh keh keh..beli byk2 kan murah :p

stone~alhamdulillah info tu dpt membantu. Boleh COD lagi huh lebih senang sambil2 COD skodeng barang lain sekali :)
 
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
setakat ni ramai yg rekomen http://www.theboxcompany.com.my/
tp bila sy pi yg ni http://www.theboxcompany.com.my/boxwhite.html , mcm 13.50 /5 = rm2.7 tak tahu worth it ke tak, dan jauh dr tempat sy .. beratnya pun sy x tahu..
aku biasa pki kotak putih tu selain sbb utk melepas rindu jumpe amoi yg jaga kedai tu... ngeh2...

harga dia worth it la sbb kotak yg pej. pos lebiy kurg je harga. tapi nk murah lagi kena ushar kilang2 yg buat corrugated box, ni aku belum pernah try.

cuma tak best, kotak putih ni berat gak, nak dkt 100g gak. kalo ke US tu dh kena tambah RM7 extra.

selain guna kotak tu, aku ushar aweks kt kedai stationery sbb derang ni mmg byk kotak nk buang, so senyum2 sket sambil flying kiss mmg dpt free.

selain kotak, bole guna polisterin (polyfoam), jimat kos selain ringan utk shipping. ni pun aku belajar dari sorg seller china kt dhgate. sempoi aje dia pos, pakai polisterin (mcm aku prefer yg tebal 1 inchi tu) pastu lilit keliling pki box tape kaler coklat tu.

oh ye, dh pki polyfoam ni, aku dh tak perlukan bubble wrap. paling best pun aku balut pki plastik yg makcik buat bungkus nasi lemak tu utk protect packaging jgn calar2...

 
Last edited:
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
Erm tgh recce bubble envelope skang ni, tesco dan giant mahal gak rege. RM4.10 sekeping, kalau beli bundle ok skit..sape sini yg beli bundle?
kt hypermaket mahal la... ushar je kt kedai stationary atau hardware kecuali kedai beskal.
 
Joined
May 13, 2009
Messages
2,087
Likes
1
Points
0
Offline
boss...klu pakai polisterin (polyfoam) yg mcm boss buat tu kan kenapa x balut ngan kertas minyak je lagi?
kira mcm tu dh ok ke? p.pos terima?
 
Joined
Feb 12, 2008
Messages
1,789
Likes
46
Points
48
Offline
boss...klu pakai polisterin (polyfoam) yg mcm boss buat tu kan kenapa x balut ngan kertas minyak je lagi?
kira mcm tu dh ok ke? p.pos terima?
yup, then ko balut la dgn kertas minyak. bukan apa, nk impress buyer, sejuk hati dia tgk packaging cantik. kalo ko malas, balut pakai surat khabar lama pun bole...

so far akak2 kt pej pos tu senyum2 je berpeluh2... tak pernah plak dia tanya details aku bungkus pakai apa, berapa dimension, hantar sebab apa, buat bisnes apa, dah kawin ke belum etc... ko dtg, bagi pack tu, dia timbang, bagi stem, ko bayar, ko tampal, cop barcode reg tu pastu lepak kedai kopi.

oh, jgn lupa amik no. giliran, nanti kena sound plak...
 
Joined
May 13, 2009
Messages
2,087
Likes
1
Points
0
Offline
orrr..igt boss anto g tu je.....hehehe
rugi awek pejabat pos tu x tanya, klu x boleh tahu niche boss...
 
Top