Diskusi Serius eBay Fizikal (Research, Shipping, Packing & Lain²)

ijamidayu

Newbie
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,074
Points
38
Age
38
kalau tau berapa berat barang, cek berapa rm dalam website pos dulu. selalunya bila kita pegi ppos, harganya lebih murah dari apa yg kita cek di website. kalau berbeza pun, tak banyak, lebih kurang RM1 saja. cara dan posisi letak envelope di atas timbangan digital juga boleh memberi effect pada berat, sebab tu lah bila lain2 staff pos, maka charge juga jadi lain walhal barang yang sama dan cara bungkus yang sama.

seboleh-bolehnya gunakanlah kotak yg sesuai dgn saiz barang, jgn terlalu besar kerana ini sedikit sebyk akan menambah berat barang.

pengalaman saya sendiri, kos pos utk ke US dari RM60 jatuh ke RM45 apabila saya tukar saiz kotak yg betul2 ngam dgn saiz barang, kotak pun tak terlalu tebal (tgk pada barang apa) dan buang polisterin yg mula2 ada dalam kotak awal. mmg ada banyak bezanya.

Pandai2lah memilih samada nak guna airmail ataupun parcel bila berat barang mencecah 1kg.

Cuba lihat contoh

Berat barang : 1kg
Destinasi : US

Guna airmail -> RM70.40 + registered RM3.90 = RM74.30
Guna parcel -> RM60.30 (tak perlu registered sbb dah termasuk sekali)

Kalau berat barang lebih dari 1kg, digalakkan guna parcel sebab lagi murah. Guna kotak besar sikit supaya tidak tercicir/hilang. Kdg2 kalau kotak kecik, walaupun berat lebih dr 1kg, nanti dorang suruh buat airmail jugak.

HAT bold besaq tue saya setuju... Walaupun pada kita ia hanyalah kotak yg beza tebal.. Tapi ia memainkan peranan yg agak besaq gak..

Mekasih sis.. Nie adalah apa yg saya alami gak.. TUkaq kotak.. Ada less fee.. HEuheuheue
 

chukai

Senior
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,706
Points
38
Track & Trace
Your Reference Number does not exist

Saya salah isi nombor ke?
 

chukai

Senior
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,706
Points
38
Track n trace brang ko:
1- bukak website pos malaysia pilih posdaftar
2- masukkan tracking ID pastu klik track
3- akan kuar result tarikh dan tempat ko pos
4- kalau kuar result macam ni= Dispatch To 640005
ni bermakna barang ko da sampai KLIA,telah di periksa oleh kastam dan on da way ke negara mana ko pos tu.
5- pastikan ko terangkan kat buyer kenape kuar result camtu,ditakuti buyer cakap ko menipu plak sebab takde tulis pun item ko to ship ke destinasi mana.sebab kalo reg.post hongkong akan kuar destination mane item tu di pos.
6- item dari malaysia hanya boleh trace sampai KLIA je.lepas/kuar dari malaysia ko kene trace kat official website pos negara mane yang ko hantar tu.
7-make sure cakap kat buyer yang database pos malaysia akan update lepas 24jam barang dihantar.so kalo tengahari ko pos,dan terus email Tracking ID pada buyer mesti la takde kalo die cek time tu.suh die cek esoknye.

tracking no ni yg kat registered post slip tu ke? nombor yg tulis ke bawah tu?
 

Dr. Peace

Newbie
Joined
Dec 17, 2009
Messages
1,751
Points
36
patutlaa..kekadang sistem pos lambat update..tapi kalo ko nak puashati..gi call customer service diaa..hahaha:D


yep.. kalau stakat online kdg2 nak 4-5 hari br ada.. aku slalu kene camtu.. hoho..
 

worldezam

Newbie
Joined
May 13, 2009
Messages
2,138
Points
0
sape pernah guna courier skynet?

sbb aku pernah tanya je dekat kerani yg keja ctu..
tp dia x sure pasal harga, yg dia ckp
- bawah 500g
- cost RM70
- 5 hari sampai utk ke US

nk try post item fizikal x de lagi...hehehe

logo-skynet.jpg
 

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
sape pernah guna courier skynet?

sbb aku pernah tanya je dekat kerani yg keja ctu..
tp dia x sure pasal harga, yg dia ckp
- bawah 500g
- cost RM70
- 5 hari sampai utk ke US

nk try post item fizikal x de lagi...hehehe

logo-skynet.jpg
aku ada list price dia tapi sayang aku takde scanner. mau patah jari kalau aku nak taip semua ni.

Document ke US :
1st 500g = RM 58.50 add 500g = RM 28.60

Parcel ke US :
1st 500g = RM 110.50 add 500g = RM28.60
 

worldezam

Newbie
Joined
May 13, 2009
Messages
2,138
Points
0
aku ada list price dia tapi sayang aku takde scanner. mau patah jari kalau aku nak taip semua ni.

Document ke US :
1st 500g = RM 58.50 add 500g = RM 28.60

Parcel ke US :
1st 500g = RM 110.50 add 500g = RM28.60

orrr..thanks sifu....maknanyer masih murah atau mahal?
 

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
Skynet

Document ke US :
1st 500g = RM 58.50 add 500g = RM 28.60

Parcel ke US :
1st 500g = RM 110.50 add 500g = RM28.60

----------------------------------------------

Pos Malaysia
Pos Laju Document
1st 500g = RM 65 add 500g = RM 20

Pos Laju Parcel
1st 500g = RM 100 add 500g = RM 20

Parcel biasa
1st 250g = RM 22.80 add 250g = RM 12.50

So aku rasa kalau Skynet vs Pos Laju lagi murah Post laju kot untuk Parcel.
 

worldezam

Newbie
Joined
May 13, 2009
Messages
2,138
Points
0
murah banyak ke murah ckit...
tp dari segi kepantasan sape menang?
hehe maaf sifu byk tanya plak...
 

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
aku rasa pantas lagi skynet. lagi pun dia org ada bikin robot.

4359-1.jpg
 

worldezam

Newbie
Joined
May 13, 2009
Messages
2,138
Points
0
huhuhu....mcm marah je....hakhakhak...
ampunnnnn x tanya dh....macih....penjelasan yg lengkap...:)
 
Top