Diskusi Serius eBay Fizikal (Research, Shipping, Packing & Lain²)

chukai

Senior
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,706
Points
38
tah2 masa kita makan nasi beryani kat nasi king atau kat restoran chinese muslim tu, kita duduk sebelah menyebelah ; )

wah chukai, ni kalau dah buat ebay lepas ni leh la ko stay kat jalan permata. mudah2an rezeki kita ye dok.
hehe yelah, tak perasan..
restoran chinese muslim tu belum sempat test lagi..
mudah2an Allah beri kita semua rezeki melimpah ruah :)

p/s sori TT teroff topic jap
 

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
terima kasih kat vm tuk thread yg sungguh hebat ni, sy percaya, ia akan meletup ! rasanya vm, byk berjasa kpd sy honestly .. tq ye bro .. isyaAllah, byk berkatnya...

nak tanya
1. kat mana nak cari home photo studio tu yang kotak2 tu? ada tak kedai sekitar lembah kelang area shah alam, kl, cheras yg jual benda tu?
lepas tu nak cari glassy alas, jadi bila ambik gambar tu akan bagi effect yg menarik..

2. kat mana nak cari display doll clothing, yg hanya ada badan, tapi takde kaki , takde tangan(kalau ada pun takpe kot), dan takde kepala. sbb nak guna buat display baju2 colar. kalau boleh tak nak yang ada kepala, sbb dulu2 masa kecik ada org cakap nanti patung tu mintak nyawa... tak tahu betul ke tak

3. amat bersetuju dgn forumer yg mana tah, agar diwujudkan pakatan wangcyber, agar register dgn fedex dan dhl ( of course kena ada minumum komitmen volume delivery ) agar derg leh bagi kita rega murah untuk shipping..
http://wikimapia.org/#lat=3.1387539&lon=101.706233&z=18&l=0&m=s&v=9
1. Studio tent atau photo tent keyword dia. Dalam ebay sendiri boleh beli tapi harga tak banyak beza kecuali ko snipe harga murah2 time auction. Boleh tgk sini

http://photography.shop.ebay.com/Ca..._sticky=1&_stpos=&_trksid=p3286.c0.m301&gbr=1

Yang paling murah RM 75
http://www.dgcoloronline.com/products.php?id=6&sid=51



2. Display doll separuh ni aku ada. Dulu beli baju batik pompuan. Rembat sekali ngan patung ni utk ambik gambar. Makcik kedai tu bagi aku rege RM 10 utk patung separuh ni. Ko bleh tanya pasar2 malam yg jual baju la kot. Kot2 dia org ada lebih ke. Nak beli direct aku tak tau kat mana.

3. Pakatan sulit ni kena discuss lagi. Kena ada ahli2 berkaliber.
 
Last edited:

Brother`mon

freshman
Joined
Oct 13, 2008
Messages
97
Points
6
Salam,

Forwarding agent di China dah mula cuti start Nextweek untuk Chinese New Year. So kepada sapa2 yang order barang @ buat drop shipping dari China kena aware. Jangan kang tekejut lak apsai order barang tak sampai sampai.
Aku ni nak ingatkan jee...
 

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
aku ada letak sikit2 rate kat page dpn tu. tak byk lagi info ada.

1. Berat - below 200 gram
2. Negara - Australia
3. Jenis pos - Pos Berdaftar
4. Syarikat Pos - Pos Malaysia.
5- Rate price :- RM 5.50 ~ Rm 8.50 + Pos Daftar Tetap RM 3.90
 

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
same as me? mmg ko punya pun. ekekeke
 

Riyzal

Newbie
Joined
Jul 28, 2009
Messages
255
Points
0
aku ada letak sikit2 rate kat page dpn tu. tak byk lagi info ada.

1. Berat - below 200 gram
2. Negara - Australia
3. Jenis pos - Pos Berdaftar
4. Syarikat Pos - Pos Malaysia.
5- Rate price :- RM 5.50 ~ Rm 8.50 + Pos Daftar Tetap RM 3.90
ok bro...setiap tambahan 100gram brp lg kita kena tambah. Parcel dgn mail btl ke sama kos klu guna registered. Cuma nak kepastian....:rolleyes:
 

ijamidayu

Newbie
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,075
Points
38
Age
37
Virtualmetal said:
same as me? mmg ko punya pun. ekekeke
Hueheuheuheu

ok bro...setiap tambahan 100gram brp lg kita kena tambah. Parcel dgn mail btl ke sama kos klu guna registered. Cuma nak kepastian....:rolleyes:
Yg tue aku tak pasti lak bro.. Kena tanya bos besar.. "MansurBiz" pasai dia barang semua besaq2... :D

Maaf nah.. Ang tak pasti bawak p je pejabat pos.. Timbang tanya dia.. Nie lagi senang ang nak sahkan product ang...
 

Riyzal

Newbie
Joined
Jul 28, 2009
Messages
255
Points
0
bkn pe, aku dh byk kali terkena, jumpa 3 org yg berbeza kat pej pos tu, ketiga2nya harga lain2 so nk tya sapa2 yg dh penah buat...

contoh berat brg 500gram, aku call pos 1300 300 300 depa kata stem je RM18.2 + 3.90 register. Dia kata lagi 20grm kos stem Rm1.50, btl ke?

Tp bila p kaunter pos lain le plak reganyer..so nak pecaya yg mana satu le agaknyer...maaf ler..aku ni newbie lg....
 

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
hehehe masalah problem jugak tu kalau orang berlainan bagi harga berlainan ni. harga ikut mood kot.
 

ijamidayu

Newbie
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,075
Points
38
Age
37
bkn pe, aku dh byk kali terkena, jumpa 3 org yg berbeza kat pej pos tu, ketiga2nya harga lain2 so nk tya sapa2 yg dh penah buat...

contoh berat brg 500gram, aku call pos 1300 300 300 depa kata stem je RM18.2 + 3.90 register. Dia kata lagi 20grm kos stem Rm1.50, btl ke?

Tp bila p kaunter pos lain le plak reganyer..so nak pecaya yg mana satu le agaknyer...maaf ler..aku ni newbie lg....
Terus terang saya citer ngan bro... Kwn sendirik kena benda nieh.. So, kwn p tempat yg bro leh dpt kos rendah..

Aku kekdang pening gak ngan depa nieh.. Mesin, org aku sendirk tak pasti.. Tetapi di antara ketiga-tiga tempat aku p..

Memang ada port dia amik kos shipping stem murah.. Huehuehueue..

Jadi, sediakan payung sebelum ujan.. Maksudnya.. Jgn ler main FREE SHIPPING untk meg"KAYA"kan eBai..

Pasal kalo kita main cam tue.. Kena gaya abih duit kat FVF jerk.. Huheuehuehuehuehuehuhe
 

mohdfahmiex5

freshman
Joined
Oct 13, 2009
Messages
120
Points
0
Terus terang saya citer ngan bro... Kwn sendirik kena benda nieh.. So, kwn p tempat yg bro leh dpt kos rendah..

Aku kekdang pening gak ngan depa nieh.. Mesin, org aku sendirk tak pasti.. Tetapi di antara ketiga-tiga tempat aku p..

Memang ada port dia amik kos shipping stem murah.. Huehuehueue..

Jadi, sediakan payung sebelum ujan.. Maksudnya.. Jgn ler main FREE SHIPPING untk meg"KAYA"kan eBai..

Pasal kalo kita main cam tue.. Kena gaya abih duit kat FVF jerk.. Huheuehuehuehuehuehuhe
Yup memang kadang ade staff pos macam tu.harga tinggi.maybe die salah tekan kot kat penimbang tu..aku penah gak kene tapi dah memang aku pos tempat tu je.malas nak pegi tempat lain.so pos je la..beza pun dalam rm1 je.

main fizikal kalau boleh shipping letak la yang berpatutan dan jangan taruk free shipping.kalau free shipping bermaksud harga item mesti tinggi.so FVF pun tinggi sikit..rugi sikit kat situ..kalau item besar dan berat buyer akan paham kalau kite letak shipping cost tinggi sikit.m'sia kire murah gak shipping kalau nak dibandingkan ngan US..ada 1 barang tu aku nak beli shipping ke msia pun hantam 20USD..padahal barang ringan je..so stakat nak letak shipping 8.99usd ke 10usd ke biase la tu....

p/s:cume pandangan seorang budak mentah..
 
Last edited:

johntravolta

freshman
Joined
Oct 11, 2009
Messages
473
Points
0
erm, masalah penimbang digital mmg camtuh. dia agak sensitif. kalau org pos tu hembus nafas kat penimbang pun kita nye parcel leh naik 10 gram. sebab tu aku kalau boleh mmg biasakan tampal setem siap2 baru bawak gi pejabat pos. kalau dah wat camtuh, biasa dia akan assume ko dah timbang dulu. mula2 mungkin dia kerek la nak timbang, tapi kalau hari2 ko bawak parcel lebih kurang sama dia pun malas nak timbang. sudahnya pastu ko akan dapat la layanan istimewa sambil awek POS senyum2 ;)
 

successsor

freshman
Joined
Feb 1, 2009
Messages
1,830
Points
38
Terus terang saya citer ngan bro... Kwn sendirik kena benda nieh.. So, kwn p tempat yg bro leh dpt kos rendah..

Aku kekdang pening gak ngan depa nieh.. Mesin, org aku sendirk tak pasti.. Tetapi di antara ketiga-tiga tempat aku p..

Memang ada port dia amik kos shipping stem murah.. Huehuehueue..

Jadi, sediakan payung sebelum ujan.. Maksudnya.. Jgn ler main FREE SHIPPING untk meg"KAYA"kan eBai..

Pasal kalo kita main cam tue.. Kena gaya abih duit kat FVF jerk.. Huheuehuehuehuehuehuhe
sifu ijamiadu nak tanya biasa sifu g pej pos mana? alamanda? jpm or P8?

anak murid biasa g alamanda... kat sana dia bg yang rm3.90.. kalau g p8 dia bg kertas besau mcm kertas poslaju tu...
 

ijamidayu

Newbie
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,075
Points
38
Age
37
sifu ijamiadu nak tanya biasa sifu g pej pos mana? alamanda? jpm or P8?

anak murid biasa g alamanda... kat sana dia bg yang rm3.90.. kalau g p8 dia bg kertas besau mcm kertas poslaju tu...
Saya bukan SIFU ler.. Junior NAUBAI gak cam bro... Saya p ALAMANDA ngan JJ Cheras pasai balik tak tnetu masa... So, p sana kalo lepas jam 5. KAlo lepas jam 6... Kwn p jj cheras.. Hueheuheuhe

Kat JPM or P8 tak p bro.. Ramai.. Lembab. Leceh.. Huehuehueheuheuhe
 

carllys

freshman
Joined
Dec 18, 2006
Messages
1,674
Points
38
erm, masalah penimbang digital mmg camtuh. dia agak sensitif. kalau org pos tu hembus nafas kat penimbang pun kita nye parcel leh naik 10 gram. sebab tu aku kalau boleh mmg biasakan tampal setem siap2 baru bawak gi pejabat pos. kalau dah wat camtuh, biasa dia akan assume ko dah timbang dulu. mula2 mungkin dia kerek la nak timbang, tapi kalau hari2 ko bawak parcel lebih kurang sama dia pun malas nak timbang. sudahnya pastu ko akan dapat la layanan istimewa sambil awek POS senyum2 ;)
tu dia kata2 dari sifu yang hari2 gi pejabat pos bawak berbakul2 barang utk dipos.. bukan awek POS je yg senyum2, guard bangla tu pun senyum2 gak kat sipu john nie.. :p
 

boukdella

freshman
Joined
May 3, 2009
Messages
536
Points
0
kalau tau berapa berat barang, cek berapa rm dalam website pos dulu. selalunya bila kita pegi ppos, harganya lebih murah dari apa yg kita cek di website. kalau berbeza pun, tak banyak, lebih kurang RM1 saja. cara dan posisi letak envelope di atas timbangan digital juga boleh memberi effect pada berat, sebab tu lah bila lain2 staff pos, maka charge juga jadi lain walhal barang yang sama dan cara bungkus yang sama.

seboleh-bolehnya gunakanlah kotak yg sesuai dgn saiz barang, jgn terlalu besar kerana ini sedikit sebyk akan menambah berat barang.

pengalaman saya sendiri, kos pos utk ke US dari RM60 jatuh ke RM45 apabila saya tukar saiz kotak yg betul2 ngam dgn saiz barang, kotak pun tak terlalu tebal (tgk pada barang apa) dan buang polisterin yg mula2 ada dalam kotak awal. mmg ada banyak bezanya.

Pandai2lah memilih samada nak guna airmail ataupun parcel bila berat barang mencecah 1kg.

Cuba lihat contoh

Berat barang : 1kg
Destinasi : US

Guna airmail -> RM70.40 + registered RM3.90 = RM74.30
Guna parcel -> RM60.30 (tak perlu registered sbb dah termasuk sekali)

Kalau berat barang lebih dari 1kg, digalakkan guna parcel sebab lagi murah. Guna kotak besar sikit supaya tidak tercicir/hilang. Kdg2 kalau kotak kecik, walaupun berat lebih dr 1kg, nanti dorang suruh buat airmail jugak.
 
Top