Diskusi Serius eBay Fizikal (Research, Shipping, Packing & Lain²)

Abd.Hadis

freshman
Joined
Jul 13, 2010
Messages
155
Points
0
kalau tak silap saya parcelforce ni utk tracking parcel mail + EMS sahaja.. ramai seller Msia ship to UK guna registered mail (sbb murah) tapi skarang dah tak boleh track kat website royalmail tu..

ni cuma cadangan aku la.. instead of jual satu satu try tukar jual by bulk dgn variasi barang, (model A+model B + model C n etc) siap boleh hantar EMS lagi tu.. (harga shipping lebih kurang je + untung lagi) ni contoh barang dalam 2kg hantar rates kat pos m'sia :D

PHP:
Poslaju Tariff For Parcel:

Weight 2kg
Total Amount :  RM 145.00
PHP:
Air Parcel:


Weight 2kg

Total Amount :  RM 99.70
PHP:
INTERNATIONAL AIR MAIL POSTAGE RATES (including Letter, Printed Matter and Small Packet)

ZONE D

Total Amount : RM 100.50 + RM4.10 utk register tracking (yg mmg dah tak boleh track)
so utk UK buat masa ni Parcel & EMS je yg boleh track online. dan untungnya semua negara mostly boleh track parcel & EMS.

ni just cadangan je la:D terpulang dgn teknik masing2
Oh..yakah..cuba email royalmail tanya mana tahu dia tampal Reference Number yang baru mcm pos malaysia buat...sbb hari tu sy ada beli barang dari china, pos ada tracking number tapi tak boleh track di pos malaysia..sy tgok kat sampul ada kena tampal tracking yg baru barulah boleh track guna no baru tu tapi tak guna dah sbb brg dah sampai ....manalah tahu Royalmail buat mcm tu juga..selamat mencuba..:D
 

pakpin

freshman
Joined
Mar 5, 2011
Messages
5
Points
0
yg ni betul tuan. ada barang2 aku yg RTS (return to sender), especially dari UK, yg telah ditampal dengan barcode sana. so, aku mmg rasa, bila masuk UK jek, RoyalMail tepek barcode baru... (agaknye la... haha)..

problem gak la.. kalau dah beribu budak Msia ship masuk UK, takkan nak tempek barcode baru.. cost tuu..

Oh..yakah..cuba email royalmail tanya mana tahu dia tampal Reference Number yang baru mcm pos malaysia buat...sbb hari tu sy ada beli barang dari china, pos ada tracking number tapi tak boleh track di pos malaysia..sy tgok kat sampul ada kena tampal tracking yg baru barulah boleh track guna no baru tu tapi tak guna dah sbb brg dah sampai ....manalah tahu Royalmail buat mcm tu juga..selamat mencuba..:D
 

luckystar

freshman
Joined
Jul 18, 2009
Messages
10
Points
0
Salam semua. Tentang kos pos ke UK ni, bila saya masuk website Pos Malaysia utk check kadar registered mail (bukan tracking), nama United Kingdom tak ada dlm list tu. Jadi kat mana saya boleh check lagi kadar tu yer? Ada website lain tak? Mekasih dulu
 

kitakaya

freshman
Joined
Jul 3, 2009
Messages
1,136
Points
36
Salam semua. Tentang kos pos ke UK ni, bila saya masuk website Pos Malaysia utk check kadar registered mail (bukan tracking), nama United Kingdom tak ada dlm list tu. Jadi kat mana saya boleh check lagi kadar tu yer? Ada website lain tak? Mekasih dulu
sama la kita bro.. aku sekolah x belajar geografi dulu.. mod awe ngan mod qrodat cakap UK= Great Britain sama.. try bro cek ada x..
 

luckystar

freshman
Joined
Jul 18, 2009
Messages
10
Points
0
haha, mekasih kitakaya! baru jumpa Great Britain!
aku konfius sbb bila check Pos Lajunyer rate, dia letak United Kingdom
tapi sayang la Registered Mail tak leh track dah, sbb shipping murah
 

jaisensei

freshman
Joined
Jan 16, 2009
Messages
207
Points
16
sayang la Registered Mail tak leh track dah, sbb shipping murah

aku pun sama dah try call CSR royal mail tu +44 1752 387 116.. malas aku nak email. time aku call mesin yg jawab + dispute case aku dah settle... kalau korang nak call try refer link kat bawah ni...
nnti inform kat kami no mana yg ok bukan mesin yg jawab hehe..
PHP:
http://www2.royalmail.com/customer-service/contact-us
tak mahal call UK dalam 2-3 ringgit je 7-10 minit. kalau nak call dari mesia guna celcom dial 00 44 1752 387 116... kena tambah dua kosong kat depan.
 

luckystar

freshman
Joined
Jul 18, 2009
Messages
10
Points
0
Salam semua. Kalau kita pos barang ke oversea, pos biasa je tapi ambik insurans, selamat ke? Atau kena pos daftar jugak?
 

jaisensei

freshman
Joined
Jan 16, 2009
Messages
207
Points
16
tgk negara sbnarnya post ni.. kalau boleh track senang sket nak tahu sampai atau tak.. kalau takleh track.. tawakkal jela harap2 sampai..huhu..utk insurans.. aku tak pernah guna..
 

luckystar

freshman
Joined
Jul 18, 2009
Messages
10
Points
0
Tu la. Saya risau gak nak hntr barang ke UK ni sbb takleh trace, huhu.. Kalau France, boleh trace kan
 

shazwi

freshman
Joined
Jun 1, 2008
Messages
515
Points
16
selalunya untuk UK takde masalah sangat...ada skali je kot aku kena barang tak sampai...yang lain semua ok
 

jaisensei

freshman
Joined
Jan 16, 2009
Messages
207
Points
16
sape pernah pos ke israel? stakat nie yg sy tahu org slalu pakai DHL Global Mail..
ade sape2 tahu die punye rate? TQ
utk ke Israel post Malaysia mmg tak buat... boleh guna DHL tapi cost mybe double dari price hantar ke US / UK.. sng citer mahal la..

refer thread ni klik sini
 

jaisensei

freshman
Joined
Jan 16, 2009
Messages
207
Points
16
''Starting in May 2011, we're going to evaluate your global seller performance separately from your domestic activity. When you sell to buyers outside of your home country, you'll need to meet global standards based on the detailed seller ratings you receive from all of your buyers.''

nampaknya gayanya useless feedback kalau jual beli domestic.. takde effect kat DSR dah lepas ni.... DSR hanya dikira rating Global selling je.. (maksudnya rating utk barang list kat US, UK, AU, DE..dll je...) kat MY takde effect.

sifu2 correct me if im wrong. hehe
 
Last edited:

afnan145

freshman
Joined
Jun 20, 2009
Messages
725
Points
18
''Starting in May 2011, we're going to evaluate your global seller performance separately from your domestic activity. When you sell to buyers outside of your home country, you'll need to meet global standards based on the detailed seller ratings you receive from all of your buyers.''

nampaknya gayanya useless feedback kalau jual beli domestic.. takde effect kat DSR dah lepas ni.... DSR hanya dikira rating Global selling je.. (maksudnya rating utk barang list kat US, UK, AU, DE..dll je...) kat MY takde effect.

sifu2 correct me if im wrong. hehe
policy baru ni mungkin ada effect utk selling limit...walaupun feedback mencanak naik jual setem kat MY, tp masih lagi ada limit selling bila sell global...
 

jaisensei

freshman
Joined
Jan 16, 2009
Messages
207
Points
16
policy baru ni mungkin ada effect utk selling limit...walaupun feedback mencanak naik jual setem kat MY, tp masih lagi ada limit selling bila sell global...
hehehe.. thanks sifu afnan.. itulah dia maksud tersiratnya. no wonders bnyk china seller start jual barang murah2 tak masuk akal.. semata2 nak feedback global... aku pun terbeli jugak hehe...:p
 

rotary_88

freshman
Joined
Mar 6, 2010
Messages
90
Points
0
beli brg cap ayam... brandnye cap ayam, rare tu, silap2 cap ayam tu vero lak nnt...hahahah
 

egodevilz

freshman
Joined
Jul 10, 2008
Messages
758
Points
18
salam otai2 semua nak tanye camne nak wat shipping ke luar negara gunakan pos laku ker dhl?;)
 
Top