Diskusi Serius eBay Fizikal (Research, Shipping, Packing & Lain²)

Joined
May 13, 2009
Messages
2,087
Likes
1
Points
0
Offline
meh newbie yg hina ini nk kongsi ckit Local Post Office - Online Tracking seluruh negara... ada yg bole track dan ada yg x boleh track...
- australia kena email
- argentina/brazil dkt 45-55 hari gak ler baru update
- yg lain try sendiri...:D


p/s: jgn buat eBuku arrrr.....:D
 
Last edited:

shazwi

freshman
Joined
Jun 1, 2008
Messages
496
Likes
0
Points
16
Offline
meh newbie yg hina ini nk kongsi ckit Local Post Office - Online Tracking seluruh negara... ada yg bole track dan ada yg x boleh track...
- australia kena email
- argentina/brazil dkt 45-55 hari gak ler baru update
- yg lain try sendiri...:D


p/s: jgn buat eBuku arrrr.....:D
bro...link takboleh pakai...:(

aku post ke UK lansung xleh track...buyer dah dapat dah duit dia balik...:(
 

pakpin

freshman
Joined
Mar 5, 2011
Messages
5
Likes
0
Points
0
Offline
konfem tak leh.. biasa aku guna url:track-trace(dot)com/post
UK buyer mostly dah tau trick ni, nak dapat barang free. even dah email kat pos malaysia, mcm2 form kene isi, lastly, kena refund gak duit buyer. :( nak guna EMS, tak berbaloi lak.. haha.
 

shazwi

freshman
Joined
Jun 1, 2008
Messages
496
Likes
0
Points
16
Offline
Aik? xleh track? Aku track ok jer.. tp ship dari china la.. kalo ship dari mesia tercinta ni x tau laa... :D
kalau dari china kita track pakai ems/post china so memang dapat track...tapi kalau pakai pos.my yang tercinta ni memang xda la...UK Post pun tak boleh nak track jugak...

url:track-trace(dot)com/post --> yang ni just sebagai "middle man" je...dia akan refer balik pada main site berdasarkan tracking no kita atau pada negara yang kita nak track
 
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,829
Likes
0
Points
38
Offline
kalau dari china kita track pakai ems/post china so memang dapat track...tapi kalau pakai pos.my yang tercinta ni memang xda la...UK Post pun tak boleh nak track jugak...

url:track-trace(dot)com/post --> yang ni just sebagai "middle man" je...dia akan refer balik pada main site berdasarkan tracking no kita atau pada negara yang kita nak track
apa boleh buat.. ini la nasib kita..
so buat yg terbaik.. ship secepat mungkin..
email buyer elok2.. klu dpt buyer yg sengal..
xde rezeki kita.. selagi ada untung apa ada hal..
x gitu sifu..
 
Joined
Dec 25, 2008
Messages
210
Likes
0
Points
16
Age
30
Offline
apa boleh buat.. ini la nasib kita..
so buat yg terbaik.. ship secepat mungkin..
email buyer elok2.. klu dpt buyer yg sengal..
xde rezeki kita.. selagi ada untung apa ada hal..
x gitu sifu..
begitu.hehe
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
37
Offline
apa boleh buat.. ini la nasib kita..
so buat yg terbaik.. ship secepat mungkin..
email buyer elok2.. klu dpt buyer yg sengal..
xde rezeki kita.. selagi ada untung apa ada hal..
x gitu sifu..
baek SIFOOO.. Akan sentiasa lakukan amalan nieh...
 
Joined
Jan 16, 2009
Messages
197
Likes
0
Points
16
Offline
apa boleh buat.. ini la nasib kita..
so buat yg terbaik.. ship secepat mungkin..
email buyer elok2.. klu dpt buyer yg sengal..
xde rezeki kita.. selagi ada untung apa ada hal..
x gitu sifu..
yep betul tu bro.. once customer korang dah tanya mana item diorang.. cepat2 la ngayat email diorang suh tunggu... jgn la sbb lambat reply email tu, diorang bukak case item tak sampai... (fund kena hold+kalau menang/kalah pun lama nak tunggu review by "peeypal" team = melecehkan)

omputih ni.. kalau kita ngayat sikit.. + cakap sorry "YG BNYK"2 diorang boleh paham punya (mmg diorang baik ati kebanykannya la).. shipment delivery tu beyond our control mcm bleh jadi (kena tahan kastam la, posmen lembab la, transit delay la) benda2 ni kalau korang checita bebaik kat buyer diorang paham nye..:)
 
Joined
Jan 16, 2009
Messages
197
Likes
0
Points
16
Offline
As salam..

Cuba try kat sini mana tahu boleh untuk UK..http://www.parcelforce.com
maaflah kalau tak boleh sbb belum cuba lagi..
kalau tak silap saya parcelforce ni utk tracking parcel mail + EMS sahaja.. ramai seller Msia ship to UK guna registered mail (sbb murah) tapi skarang dah tak boleh track kat website royalmail tu..

ni cuma cadangan aku la.. instead of jual satu satu try tukar jual by bulk dgn variasi barang, (model A+model B + model C n etc) siap boleh hantar EMS lagi tu.. (harga shipping lebih kurang je + untung lagi) ni contoh barang dalam 2kg hantar rates kat pos m'sia :D

PHP:
Poslaju Tariff For Parcel:

Weight 2kg
Total Amount :  RM 145.00
PHP:
Air Parcel:


Weight 2kg

Total Amount :  RM 99.70
PHP:
INTERNATIONAL AIR MAIL POSTAGE RATES (including Letter, Printed Matter and Small Packet)

ZONE D

Total Amount : RM 100.50 + RM4.10 utk register tracking (yg mmg dah tak boleh track)
so utk UK buat masa ni Parcel & EMS je yg boleh track online. dan untungnya semua negara mostly boleh track parcel & EMS.

ni just cadangan je la:D terpulang dgn teknik masing2
 
Joined
Jan 16, 2009
Messages
197
Likes
0
Points
16
Offline
arini aku menang satu case.

satu case barang tak sampai telah di open oleh buyer UK...sebelum ini spt biasa aku akan reply email buyer cpt2 jika dia start tanya barang dia kat mana.. (pastu buat2 rajin followup.. pusing2 ayat tunggu clear kastam dan lain2 hehe)

akhirnya buyer tu open case... belum pun sampai sebulan aku ship barang tu.. adehh...
terpaksa bagi alasan kat peeeypal lak... godek2 punya godek nk cari alasan (sbb dah tahu skang ni UK royal mail dah tak leh track register mail from outside UK)..

mula2 aku reply dispute dia aku mintak dia tunggu.. then aku start upload slip tracking register mail Pos M'sia (amik gambar siap pgg ngn tangan lagi) then make sure bila case tu buyer dah start suh peeypal review..time ni kita masih lagi boleh tambah lagi details yg kita nak tambah... tgk kat dispute claim tu ada satu ruang utk kita tambah note utk peeypal staff tu tgk... kat situ aku letak note yg aku dah call royal mail UK tu and check status item tu dah delivered.. aku siap bagi link ni
PHP:
http://www2.royalmail.com/customer-service/contact-us
pastu aku cakap aku dah call no ni "
PHP:
+44 1752 387 116
"...:D:D

actually aku dah try call no tu.. mesin yg jawab, n masukkan tracking number M'sia dan tekan #.. still system diorang tak jumpa hampeh:D.. pastu aku tawakkal je la.. kalau kalah kira anggap sedekah spt biasa hehe...

tup tup arini dpt email

PHP:
Thank you for providing the requested information in a timely manner.

The shipping information you provided has been verified. The claim has been
closed in your favor.

Thank you again for your cooperation with our investigation.

Sincerely,

PayPal Protection Services Department
fuhhh lega...Alhamdulillah..:D
 
Joined
Jan 16, 2009
Messages
197
Likes
0
Points
16
Offline
ni utk sesiapa yg selalu guna registered mail. utk shipment ke Italy anda boleh track online, so selepas ini bolehla digunakan sbagai supporting document bila buyer Italy anda dispute brg tak sampai (sbb customs diorang ni mmg strict mcm russia).

direct link
PHP:
http://www.poste.it/online/dovequando/controller?action=start&subaction=assicurata
translated link
PHP:
http://translate.google.com.my/translate?hl=en&sl=it&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.poste.it%2Fonline%2Fdovequando%2Fcontroller%3Faction%3Dstart%26subaction%3Dassicurata
kat bawah ni saya tunjukkan contoh tracking yg telah dilakukan sebagai rujukan anda.







semoga selamat berjual-beli dgn buyer Italy selepas ini :D


~dalam mode merajuk tak dapat pegi teh tarik malam tadi (kedai makan mana kat sek4 tu?)~
 
Last edited:
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,829
Likes
0
Points
38
Offline
arini aku menang satu case.

satu case barang tak sampai telah di open oleh buyer UK...sebelum ini spt biasa aku akan reply email buyer cpt2 jika dia start tanya barang dia kat mana.. (pastu buat2 rajin followup.. pusing2 ayat tunggu clear kastam dan lain2 hehe)

akhirnya buyer tu open case... belum pun sampai sebulan aku ship barang tu.. adehh...
terpaksa bagi alasan kat peeeypal lak... godek2 punya godek nk cari alasan (sbb dah tahu skang ni UK royal mail dah tak leh track register mail from outside UK)..

mula2 aku reply dispute dia aku mintak dia tunggu.. then aku start upload slip tracking register mail Pos M'sia (amik gambar siap pgg ngn tangan lagi) then make sure bila case tu buyer dah start suh peeypal review..time ni kita masih lagi boleh tambah lagi details yg kita nak tambah... tgk kat dispute claim tu ada satu ruang utk kita tambah note utk peeypal staff tu tgk... kat situ aku letak note yg aku dah call royal mail UK tu and check status item tu dah delivered.. aku siap bagi link ni
PHP:
http://www2.royalmail.com/customer-service/contact-us
pastu aku cakap aku dah call no ni "
PHP:
+44 1752 387 116
"...:D:D

actually aku dah try call no tu.. mesin yg jawab, n masukkan tracking number M'sia dan tekan #.. still system diorang tak jumpa hampeh:D.. pastu aku tawakkal je la.. kalau kalah kira anggap sedekah spt biasa hehe...

tup tup arini dpt email

PHP:
Thank you for providing the requested information in a timely manner.

The shipping information you provided has been verified. The claim has been
closed in your favor.

Thank you again for your cooperation with our investigation.

Sincerely,

PayPal Protection Services Department
fuhhh lega...Alhamdulillah..:D
satu usaha yg gigih.. lps nie buyer tu dah belajar drp kesilapan..
next time dia ckp item not as describe.. hehehe sj usik sifu..
 
Joined
Jan 16, 2009
Messages
197
Likes
0
Points
16
Offline
satu usaha yg gigih.. lps nie buyer tu dah belajar drp kesilapan..
next time dia ckp item not as describe.. hehehe sj usik sifu..
hehe tu pun antara menda2 dispute yg femes dari buyer.. tapi setakat layan VeRo yg kecik2 still jarang kena dispute tu.. unless layan menda replica ke.. tiruan ke VeRo yg kuat2 tu.. hehe.. mende2 tu mmg femes kena.. n kompem susah nak menang..huhu


~censored~
 
Last edited:
Joined
Jul 13, 2010
Messages
146
Likes
0
Points
0
Offline
kalau tak silap saya parcelforce ni utk tracking parcel mail + EMS sahaja.. ramai seller Msia ship to UK guna registered mail (sbb murah) tapi skarang dah tak boleh track kat website royalmail tu..

ni cuma cadangan aku la.. instead of jual satu satu try tukar jual by bulk dgn variasi barang, (model A+model B + model C n etc) siap boleh hantar EMS lagi tu.. (harga shipping lebih kurang je + untung lagi) ni contoh barang dalam 2kg hantar rates kat pos m'sia :D

PHP:
Poslaju Tariff For Parcel:

Weight 2kg
Total Amount :  RM 145.00
PHP:
Air Parcel:


Weight 2kg

Total Amount :  RM 99.70
PHP:
INTERNATIONAL AIR MAIL POSTAGE RATES (including Letter, Printed Matter and Small Packet)

ZONE D

Total Amount : RM 100.50 + RM4.10 utk register tracking (yg mmg dah tak boleh track)
so utk UK buat masa ni Parcel & EMS je yg boleh track online. dan untungnya semua negara mostly boleh track parcel & EMS.

ni just cadangan je la:D terpulang dgn teknik masing2
Oh..yakah..cuba email royalmail tanya mana tahu dia tampal Reference Number yang baru mcm pos malaysia buat...sbb hari tu sy ada beli barang dari china, pos ada tracking number tapi tak boleh track di pos malaysia..sy tgok kat sampul ada kena tampal tracking yg baru barulah boleh track guna no baru tu tapi tak guna dah sbb brg dah sampai ....manalah tahu Royalmail buat mcm tu juga..selamat mencuba..:D
 

pakpin

freshman
Joined
Mar 5, 2011
Messages
5
Likes
0
Points
0
Offline
yg ni betul tuan. ada barang2 aku yg RTS (return to sender), especially dari UK, yg telah ditampal dengan barcode sana. so, aku mmg rasa, bila masuk UK jek, RoyalMail tepek barcode baru... (agaknye la... haha)..

problem gak la.. kalau dah beribu budak Msia ship masuk UK, takkan nak tempek barcode baru.. cost tuu..

Oh..yakah..cuba email royalmail tanya mana tahu dia tampal Reference Number yang baru mcm pos malaysia buat...sbb hari tu sy ada beli barang dari china, pos ada tracking number tapi tak boleh track di pos malaysia..sy tgok kat sampul ada kena tampal tracking yg baru barulah boleh track guna no baru tu tapi tak guna dah sbb brg dah sampai ....manalah tahu Royalmail buat mcm tu juga..selamat mencuba..:D
 
Joined
Jul 18, 2009
Messages
9
Likes
0
Points
0
Offline
Salam semua. Tentang kos pos ke UK ni, bila saya masuk website Pos Malaysia utk check kadar registered mail (bukan tracking), nama United Kingdom tak ada dlm list tu. Jadi kat mana saya boleh check lagi kadar tu yer? Ada website lain tak? Mekasih dulu
 
Top