Diskusi Serius eBay Fizikal (Research, Shipping, Packing & Lain²)

Brother`mon

freshman
Joined
Oct 13, 2008
Messages
97
Points
6
adeh adeh.. senang aje teknik ni.. pi pejabat DHL berhampiran.. pastu tanya org yg keje kat situ.. insyaAllah ada jwpn nya.. :D
betoi tu. bak kata omputih, malu bertanya sesat jalan...
 

selopak

freshman
Joined
Jan 15, 2010
Messages
154
Points
0
ahhaha...lawak betoi hang ni selopak..nasib baik selopak jaa..

Tak sampai seploh hinggit pun kos hang hantaq pen tu ke AUSTRALI.
Cuba baca balik page 1 dan baca dengan teliti. control skit excited tu.hehehe
tu lah...sbb x sampai rm10 yg aku jd pelik sket....hihi...
macam murah la pulak.....sbb dalam lelong pun aku blasah shipping sampai rm12.....
 

Brother`mon

freshman
Joined
Oct 13, 2008
Messages
97
Points
6
tu lah...sbb x sampai rm10 yg aku jd pelik sket....hihi...
macam murah la pulak.....sbb dalam lelong pun aku blasah shipping sampai rm12.....
ikut la hang nak blasah brapa. asal reasonable kata omputih
 

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
adeh adeh.. senang aje teknik ni.. pi pejabat DHL berhampiran.. pastu tanya org yg keje kat situ.. insyaAllah ada jwpn nya.. :D
Jawapan yang ringkas, padat, padu, dan menusuk jiwa oleh kekuda. tapi aku rasa lagi senang call dia org punya call center jek. ekekeke
 

grandsazer

Newbie
Joined
Sep 18, 2006
Messages
292
Points
16
ni aku kongsi berat yg biasa aku dok pos

1. Berat - 120gm
2. Negara (zone) - E (nak tahu zone semak je pos.com.my tu)
3. Jenis pos - register
4. Syarikat Pos - pos malasia
5. Harga pos - RM8.60

1. Berat - 120gm
2. Negara(zone) - D
3. Jenis pos - pos reg
4. Syarikat Pos - pos malaysia
5. Harga pos - RM 6.50

1. Berat - 80gm
2. Negara (zone) -E
3. Jenis pos - pos reg
4. Syarikat Pos - pos malaysia
5. Harga pos - Rm7.90

1. Berat - 80gm
2. Negara(zone) - D
3. Jenis pos - pos reg
4. Syarikat Pos - pos malaysia
5. Harga pos - Rm5.50

semua packing pakai envelope.
 
Last edited:

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
pos register ni maksud nya semua ada tracking la kan? harga pos termasuk tracking?
 

optom77

freshman
Joined
Mar 10, 2009
Messages
1,438
Points
0
rase sy lo kan bro..ni mesti geng2 ebay cha ya nun alif nih..depa ni suke buat bender2 camnih..combine and conquer..huhu
post kene hati2 skit ye. cha ya nun alift baru je lepas post sebelum 2 post dari post ko yg ni.
 

selopak

freshman
Joined
Jan 15, 2010
Messages
154
Points
0
Harga pos & Tracking number berasingan bro.. Tgk kat 1st page pic oleh BOS a.k.a mansurbiz. Nmpk kertas putih Tepi ada number? Hat tue mmg tetap RM 3.90
owh....baru saya paham...terima kasih bos.....
 

chukai

Senior
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,706
Points
38
ada tak sesape rajin tepek borang hijau tu kat sini..dah alang2 thread ni cam thread tutorial untuk fizikal, bole tau apa nak kena isi dlm borang hijau..haha nak makan bersuap je..
 

boukdella

freshman
Joined
May 3, 2009
Messages
536
Points
0
tu lah...sbb x sampai rm10 yg aku jd pelik sket....hihi...
macam murah la pulak.....sbb dalam lelong pun aku blasah shipping sampai rm12.....

kalau cek dkt website pos malaysia, 180gm ke Australia, RM7 ... + registered mail RM3.90

untung bersih? RM100 (harga jual) - RM50 (harga kos) - insertion fee - fee paypal - RM7 - RM3.90 - kos packing - kos petrol ke pj pos = UNTUNG BERSIH :D
 

stormy

freshman
Joined
Oct 31, 2009
Messages
39
Points
0
maaf kerana mengganggu perbincangan hangat brader brader,
saye dari tadi tertanye - tanye, brader brader yang main ebay fizikal ni kan, mesti stoknye ade kat pegangan brader brader kan?
kalu gitu since brader brader semestinye nak mengoptimumkan profit sebanyak yang mungkin,
rasenye brader brader mesti beli secare pukal kan? [in other words, borong]

persoalannye adalah, kastam ade x mintak nasi?
saye sebenarnye x kesah kalau nak kene bayar fee fee bawak masok barang import dari luar ni, cume nak tau ratenye saje. da cube rujuk kat laman web dorang, tapi pening @[email protected]

yela, barang2 yang kite nak kan banyak range die. rasenye fees dy pon mcm2 rate jugak..
 

sanrazak

freshman
Joined
Jul 19, 2008
Messages
775
Points
18
Age
33
post kene hati2 skit ye. cha ya nun alift baru je lepas post sebelum 2 post dari post ko yg ni.
huhu..no effence bro..sy xder kutuk2 kan ..:D
 

sleepsheep

freshman
Joined
Jul 16, 2007
Messages
410
Points
16
maaf kerana mengganggu perbincangan hangat brader brader,
saye dari tadi tertanye - tanye, brader brader yang main ebay fizikal ni kan, mesti stoknye ade kat pegangan brader brader kan?
kalu gitu since brader brader semestinye nak mengoptimumkan profit sebanyak yang mungkin,
rasenye brader brader mesti beli secare pukal kan? [in other words, borong]

persoalannye adalah, kastam ade x mintak nasi?
saye sebenarnye x kesah kalau nak kene bayar fee fee bawak masok barang import dari luar ni, cume nak tau ratenye saje. da cube rujuk kat laman web dorang, tapi pening @[email protected]

yela, barang2 yang kite nak kan banyak range die. rasenye fees dy pon mcm2 rate jugak..
aku penah bawak masuk baju..tak banyak pom 20 helai jer..
tax kena bayar 20% + 10% =30% dari harga kt invoice+shipping.
 

ijamidayu

Newbie
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,075
Points
38
Age
37
ada tak sesape rajin tepek borang hijau tu kat sini..dah alang2 thread ni cam thread tutorial untuk fizikal, bole tau apa nak kena isi dlm borang hijau..haha nak makan bersuap je..
Bro.. Borang hijau p pau kat Pejabat pos.. Then scan then susun bnyk2.. Print ler.. :D

Usaha.. CUma p pejabat pos jerk...
 

chukai

Senior
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,706
Points
38
Bro.. Borang hijau p pau kat Pejabat pos.. Then scan then susun bnyk2.. Print ler.. :D

Usaha.. CUma p pejabat pos jerk...
nampaknya memang kena amik sendiri borang hijau tu sebab dah ada order utk brg fizikal ni.. :)
 

selopak

freshman
Joined
Jan 15, 2010
Messages
154
Points
0
kalau cek dkt website pos malaysia, 180gm ke Australia, RM7 ... + registered mail RM3.90

untung bersih? RM100 (harga jual) - RM50 (harga kos) - insertion fee - fee paypal - RM7 - RM3.90 - kos packing - kos petrol ke pj pos = UNTUNG BERSIH :D
terima kasih boukdella...jwapan mcm ni la yg aku nak cari..

insertion fee dan fee paypal dalm brapa yer?

aku pun dok merangkak2 lg dalam ebay ni.......:confused:
 

ijamidayu

Newbie
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,075
Points
38
Age
37
nampaknya memang kena amik sendiri borang hijau tu sebab dah ada order utk brg fizikal ni.. :)
Huehuehuehe.. P sana.. Jgn lupa beli Pos Daftar okies..? Karang blur..

Untuk DOmestic~ Warne Merah Memang Murah RM 1.90 ( x silap)

Untuk International ( Target kita pung.. ) - Mcm besa.. Blue kaler.. Rm 3.90..

Tahniah bro!!! Maka! Dengan ini!! Pau jer lebih.. Cakap nak pos next item senang... :D
 

qrodat

Senior
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,868
Points
38
kalau cek dkt website pos malaysia, 180gm ke Australia, RM7 ... + registered mail RM3.90

untung bersih? RM100 (harga jual) - RM50 (harga kos) - insertion fee - fee paypal - RM7 - RM3.90 - kos packing - kos petrol ke pj pos = UNTUNG BERSIH :D
so klu agak2 untung tu skit je, tp klu kena ngan kuantiti apa ada hal kn. still bg profit.

terima kasih boukdella...jwapan mcm ni la yg aku nak cari..

insertion fee dan fee paypal dalm brapa yer?

aku pun dok merangkak2 lg dalam ebay ni.......:confused:
ebay fee ngan paypal fee flaxible bergantung pd nilai. rasanya dh ada org post detail pasal fee. selak2 la skit..
 

ijamidayu

Newbie
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,075
Points
38
Age
37
Top