Diskusi Serius eBay Fizikal (Research, Shipping, Packing & Lain²)

Joined
Jan 15, 2010
Messages
151
Likes
0
Points
0
Offline
#42
ahhaha...lawak betoi hang ni selopak..nasib baik selopak jaa..

Tak sampai seploh hinggit pun kos hang hantaq pen tu ke AUSTRALI.
Cuba baca balik page 1 dan baca dengan teliti. control skit excited tu.hehehe
tu lah...sbb x sampai rm10 yg aku jd pelik sket....hihi...
macam murah la pulak.....sbb dalam lelong pun aku blasah shipping sampai rm12.....
 
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,849
Likes
1
Points
38
Offline
#44
adeh adeh.. senang aje teknik ni.. pi pejabat DHL berhampiran.. pastu tanya org yg keje kat situ.. insyaAllah ada jwpn nya.. :D
Jawapan yang ringkas, padat, padu, dan menusuk jiwa oleh kekuda. tapi aku rasa lagi senang call dia org punya call center jek. ekekeke
 
Joined
Sep 18, 2006
Messages
290
Likes
0
Points
16
Offline
#45
ni aku kongsi berat yg biasa aku dok pos

1. Berat - 120gm
2. Negara (zone) - E (nak tahu zone semak je pos.com.my tu)
3. Jenis pos - register
4. Syarikat Pos - pos malasia
5. Harga pos - RM8.60

1. Berat - 120gm
2. Negara(zone) - D
3. Jenis pos - pos reg
4. Syarikat Pos - pos malaysia
5. Harga pos - RM 6.50

1. Berat - 80gm
2. Negara (zone) -E
3. Jenis pos - pos reg
4. Syarikat Pos - pos malaysia
5. Harga pos - Rm7.90

1. Berat - 80gm
2. Negara(zone) - D
3. Jenis pos - pos reg
4. Syarikat Pos - pos malaysia
5. Harga pos - Rm5.50

semua packing pakai envelope.
 
Last edited:
Joined
Mar 10, 2009
Messages
1,415
Likes
1
Points
0
Offline
#47
rase sy lo kan bro..ni mesti geng2 ebay cha ya nun alif nih..depa ni suke buat bender2 camnih..combine and conquer..huhu
post kene hati2 skit ye. cha ya nun alift baru je lepas post sebelum 2 post dari post ko yg ni.
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
37
Offline
#48
pos register ni maksud nya semua ada tracking la kan? harga pos termasuk tracking?
Harga pos & Tracking number berasingan bro.. Tgk kat 1st page pic oleh BOS a.k.a mansurbiz. Nmpk kertas putih Tepi ada number? Hat tue mmg tetap RM 3.90
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
#50
ada tak sesape rajin tepek borang hijau tu kat sini..dah alang2 thread ni cam thread tutorial untuk fizikal, bole tau apa nak kena isi dlm borang hijau..haha nak makan bersuap je..
 
Joined
May 3, 2009
Messages
516
Likes
0
Points
0
Offline
#51
tu lah...sbb x sampai rm10 yg aku jd pelik sket....hihi...
macam murah la pulak.....sbb dalam lelong pun aku blasah shipping sampai rm12.....

kalau cek dkt website pos malaysia, 180gm ke Australia, RM7 ... + registered mail RM3.90

untung bersih? RM100 (harga jual) - RM50 (harga kos) - insertion fee - fee paypal - RM7 - RM3.90 - kos packing - kos petrol ke pj pos = UNTUNG BERSIH :D
 

stormy

freshman
Joined
Oct 31, 2009
Messages
37
Likes
0
Points
0
Offline
#52
maaf kerana mengganggu perbincangan hangat brader brader,
saye dari tadi tertanye - tanye, brader brader yang main ebay fizikal ni kan, mesti stoknye ade kat pegangan brader brader kan?
kalu gitu since brader brader semestinye nak mengoptimumkan profit sebanyak yang mungkin,
rasenye brader brader mesti beli secare pukal kan? [in other words, borong]

persoalannye adalah, kastam ade x mintak nasi?
saye sebenarnye x kesah kalau nak kene bayar fee fee bawak masok barang import dari luar ni, cume nak tau ratenye saje. da cube rujuk kat laman web dorang, tapi pening @.@

yela, barang2 yang kite nak kan banyak range die. rasenye fees dy pon mcm2 rate jugak..
 
Joined
Jul 16, 2007
Messages
399
Likes
0
Points
16
Offline
#54
maaf kerana mengganggu perbincangan hangat brader brader,
saye dari tadi tertanye - tanye, brader brader yang main ebay fizikal ni kan, mesti stoknye ade kat pegangan brader brader kan?
kalu gitu since brader brader semestinye nak mengoptimumkan profit sebanyak yang mungkin,
rasenye brader brader mesti beli secare pukal kan? [in other words, borong]

persoalannye adalah, kastam ade x mintak nasi?
saye sebenarnye x kesah kalau nak kene bayar fee fee bawak masok barang import dari luar ni, cume nak tau ratenye saje. da cube rujuk kat laman web dorang, tapi pening @.@

yela, barang2 yang kite nak kan banyak range die. rasenye fees dy pon mcm2 rate jugak..
aku penah bawak masuk baju..tak banyak pom 20 helai jer..
tax kena bayar 20% + 10% =30% dari harga kt invoice+shipping.
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
37
Offline
#55
ada tak sesape rajin tepek borang hijau tu kat sini..dah alang2 thread ni cam thread tutorial untuk fizikal, bole tau apa nak kena isi dlm borang hijau..haha nak makan bersuap je..
Bro.. Borang hijau p pau kat Pejabat pos.. Then scan then susun bnyk2.. Print ler.. :D

Usaha.. CUma p pejabat pos jerk...
 
Joined
Mar 11, 2007
Messages
1,694
Likes
3
Points
38
Offline
#56
Bro.. Borang hijau p pau kat Pejabat pos.. Then scan then susun bnyk2.. Print ler.. :D

Usaha.. CUma p pejabat pos jerk...
nampaknya memang kena amik sendiri borang hijau tu sebab dah ada order utk brg fizikal ni.. :)
 
Joined
Jan 15, 2010
Messages
151
Likes
0
Points
0
Offline
#57
kalau cek dkt website pos malaysia, 180gm ke Australia, RM7 ... + registered mail RM3.90

untung bersih? RM100 (harga jual) - RM50 (harga kos) - insertion fee - fee paypal - RM7 - RM3.90 - kos packing - kos petrol ke pj pos = UNTUNG BERSIH :D
terima kasih boukdella...jwapan mcm ni la yg aku nak cari..

insertion fee dan fee paypal dalm brapa yer?

aku pun dok merangkak2 lg dalam ebay ni.......:confused:
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
37
Offline
#58
nampaknya memang kena amik sendiri borang hijau tu sebab dah ada order utk brg fizikal ni.. :)
Huehuehuehe.. P sana.. Jgn lupa beli Pos Daftar okies..? Karang blur..

Untuk DOmestic~ Warne Merah Memang Murah RM 1.90 ( x silap)

Untuk International ( Target kita pung.. ) - Mcm besa.. Blue kaler.. Rm 3.90..

Tahniah bro!!! Maka! Dengan ini!! Pau jer lebih.. Cakap nak pos next item senang... :D
 
Joined
Feb 28, 2008
Messages
1,829
Likes
0
Points
38
Offline
#59
kalau cek dkt website pos malaysia, 180gm ke Australia, RM7 ... + registered mail RM3.90

untung bersih? RM100 (harga jual) - RM50 (harga kos) - insertion fee - fee paypal - RM7 - RM3.90 - kos packing - kos petrol ke pj pos = UNTUNG BERSIH :D
so klu agak2 untung tu skit je, tp klu kena ngan kuantiti apa ada hal kn. still bg profit.

terima kasih boukdella...jwapan mcm ni la yg aku nak cari..

insertion fee dan fee paypal dalm brapa yer?

aku pun dok merangkak2 lg dalam ebay ni.......:confused:
ebay fee ngan paypal fee flaxible bergantung pd nilai. rasanya dh ada org post detail pasal fee. selak2 la skit..
 
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,038
Likes
1
Points
38
Age
37
Offline
#60
Top