Diskusi Serius eBay Fizikal (Research, Shipping, Packing & Lain²)

sanrazak

freshman
Joined
Jul 19, 2008
Messages
775
Points
18
Age
32
wah..nice development geng ebay malaysia..thread ni patutnya disticky terus..huhu.. :D
 

7FiguresGuy

Newbie
Joined
Jan 29, 2008
Messages
725
Points
16
bungkusan lebih 2kg ok ker pakai parcel air (udara)?

2kg dekat seratus lebih tuh....aku ada jumpa satu niche ni,tapi barang dekat 2kg lebih,shipping saja dah RM100 lebih,tak berbaloi...

aku ada baca pasal DHL and company courier yang lain...dia kata,kalau ada akaun dengan diorang, and volume delivery tiap2x bulan tinggi,rate shipping tu boleh jadi murah....aku pernah baca kat forum mana ntah,depa ni siap buat group ramai2x,share satu akaun and bulan2x memang banyak la delivery.....so,kalau rate pos malaysia 2kg RM100+ pun leh dapat RM70 ja....ada sapa2x pernah pakai ka kaedah nih??

thanks
 

sanrazak

freshman
Joined
Jul 19, 2008
Messages
775
Points
18
Age
32
bungkusan lebih 2kg ok ker pakai parcel air (udara)?

2kg dekat seratus lebih tuh....aku ada jumpa satu niche ni,tapi barang dekat 2kg lebih,shipping saja dah RM100 lebih,tak berbaloi...

aku ada baca pasal DHL and company courier yang lain...dia kata,kalau ada akaun dengan diorang, and volume delivery tiap2x bulan tinggi,rate shipping tu boleh jadi murah....aku pernah baca kat forum mana ntah,depa ni siap buat group ramai2x,share satu akaun and bulan2x memang banyak la delivery.....so,kalau rate pos malaysia 2kg RM100+ pun leh dapat RM70 ja....ada sapa2x pernah pakai ka kaedah nih??

thanks
rase sy lo kan bro..ni mesti geng2 ebay cha ya nun alif nih..depa ni suke buat bender2 camnih..combine and conquer..huhu
 

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
nanti aku letak kos sebenar shipping kat reserve post tapi otai2 fizikal tolong la update. Boleh kita tengok jauh ke tak beza rate sebenar dengan rate yg dipaparkan dalam website.

1. Berat
2. Negara
3. Jenis pos
4. Syarikat Pos
5. Harga pos
 
Last edited:

ijamidayu

Newbie
Joined
Oct 11, 2007
Messages
3,075
Points
38
Age
37
nanti aku letak kos sebenar shipping kat reserve post tapi NAUBAI fizikal tolong la update. Boleh kita tengok jauh ke tak beza rate sebenar dengan rate yg dipaparkan dalam website.

1. Berat
2. Negara
3. Jenis pos
4. Syarikat Pos
Ini yg item aku selalu pos.. SIkit jerk...

1. Berat - below 200 gram

2. Negara - U.S

3. Jenis pos - Pos Berdaftar

4. Syarikat Pos - Pos Malaysia.

5- Rate price :- RM 8 ~ Rm 11.50 + Pos Daftar Tetap RM 3.90

---------------------------------------------------------------

1. Berat - below 200 gram

2. Negara - Australia

3. Jenis pos - Pos Berdaftar

4. Syarikat Pos - Pos Malaysia.

5- Rate price :- RM 5.50 ~ Rm 8.50 + Pos Daftar Tetap RM 3.90

---------------------------------------------------------------

1. Berat - below 200 gram

2. Negara - U.K

3. Jenis pos - Pos Berdaftar

4. Syarikat Pos - Pos Malaysia.

5- Rate price :- RM 6 ~ Rm 11.50 + Pos Daftar Tetap RM 3.90

---------------------------------------------------------------

1. Berat - below 200 gram

2. Negara - Lain-lain negara

3. Jenis pos - Pos Berdaftar

4. Syarikat Pos - Pos Malaysia.

5- Rate price :- RM 5 ~ Rm 11.50 + Pos Daftar Tetap RM 3.90

----------------------------------------------------------------

Ini perkongsian kecil yg pernah aku wat baru-baru nieh..

Hope leh tambah semangat member-member cari product sendirik.... :)
 

virtualmetal

freshman
Joined
Apr 22, 2009
Messages
1,873
Points
38
tima kasih.... nanti aku update kat dpn.
 

sanrazak

freshman
Joined
Jul 19, 2008
Messages
775
Points
18
Age
32
Ini yg item aku selalu pos.. SIkit jerk...

1. Berat - below 200 gram

2. Negara - U.S

3. Jenis pos - Pos Berdaftar

4. Syarikat Pos - Pos Malaysia.

5- Rate price :- RM 8 ~ Rm 11.50 + Pos Daftar Tetap RM 3.90

---------------------------------------------------------------

1. Berat - below 200 gram

2. Negara - Australia

3. Jenis pos - Pos Berdaftar

4. Syarikat Pos - Pos Malaysia.

5- Rate price :- RM 5.50 ~ Rm 8.50 + Pos Daftar Tetap RM 3.90

---------------------------------------------------------------

1. Berat - below 200 gram

2. Negara - U.K

3. Jenis pos - Pos Berdaftar

4. Syarikat Pos - Pos Malaysia.

5- Rate price :- RM 6 ~ Rm 11.50 + Pos Daftar Tetap RM 3.90

---------------------------------------------------------------

1. Berat - below 200 gram

2. Negara - Lain-lain negara

3. Jenis pos - Pos Berdaftar

4. Syarikat Pos - Pos Malaysia.

5- Rate price :- RM 5 ~ Rm 11.50 + Pos Daftar Tetap RM 3.90

----------------------------------------------------------------

Ini perkongsian kecil yg pernah aku wat baru-baru nieh..

Hope leh tambah semangat member-member cari product sendirik.... :)
thx for sharing bro.. :D
 

Brother`mon

freshman
Joined
Oct 13, 2008
Messages
97
Points
6
Terbaik thread ni. terima kasih kpd pembuka topik & penyumbang ilmu.
 

spindizzy

freshman
Joined
Jan 14, 2010
Messages
65
Points
0
rase sy lo kan bro..ni mesti geng2 ebay cha ya nun alif nih..depa ni suke buat bender2 camnih..combine and conquer..huhu
aku rasa geng wc ni ada yg dah ada pengalaman bab DHL ni utk dptkan harga murah, sbb aku tgok dropship kekuda, dia gunakan DHL utk anta baju dia n harga baju dia + kos baju bleh dapat murah sama mcm dropship cina.
so apa kata sapa yg rapat ngan sifu kekuda ni mintak dia tunjuk ajar tentang DHL ni.. just pendapat.
 

selopak

freshman
Joined
Jan 15, 2010
Messages
154
Points
0
syabas insp shahab! usaha yg murni...

jgn lupa quote yg ni:



secara amnya utk rate pos bagi small parcel ni ikut zone... (refer file yg john bagi tu utk zone)

utk 180g ke bwh:



then, utk setiap 10g berikutnya
terima kasih kepada pembuka thread....mmg sy tgu thread ni dari dulu...

erm..nak tnya kepada sesiapa yg boleh jawab......

andaikan sy jual pen di ebay australia, modal sebatang pen yg sy beli dari pmbekal adalah rm50...dan jual dengan harga rm100(shipping free) .....sy buat pnghantaran mngunakan register post. berat pen tesebut 180g. Berapakah keuntungan bersih yg sy akan dapat?


P/S: MAAF....soalan mcm kurang bijak....sy masih newbie...huhu..
 

Brother`mon

freshman
Joined
Oct 13, 2008
Messages
97
Points
6
bagi aku elok hang buat dulu baru hang tau.
aku nak bagi pendapat pun tak reti sebab tak pernah jual pen, kalau pernah jual pun mungkin kos tak sama.

buat je lah bro..baru tau ;P
 

selopak

freshman
Joined
Jan 15, 2010
Messages
154
Points
0
bagi aku elok hang buat dulu baru hang tau.
aku nak bagi pendapat pun tak reti sebab tak pernah jual pen, kalau pernah jual pun mungkin kos tak sama.

buat je lah bro..baru tau ;P
andaikan ja....bkn betul2 lg....huhu...sbb nak taw keuntungan dari situ.....
 

Brother`mon

freshman
Joined
Oct 13, 2008
Messages
97
Points
6
konpem ka berat pen 180g ? hang dah timbang kilo ?
 

selopak

freshman
Joined
Jan 15, 2010
Messages
154
Points
0
konpem ka berat pen 180g ? hang dah timbang kilo ?
belom ag....cuma andaian jer....haha...

sbnarnya aku x paham sgt pasal caz pnhantaran register pos ni....


nti dah betul2 paham baru nak buat....

maklumlah hantar ke luar negara......

byk lg yg xpaham sebenarnya.....
 
Last edited:

Brother`mon

freshman
Joined
Oct 13, 2008
Messages
97
Points
6
ahhaha...lawak betoi hang ni selopak..nasib baik selopak jaa..

Tak sampai seploh hinggit pun kos hang hantaq pen tu ke AUSTRALI.
Cuba baca balik page 1 dan baca dengan teliti. control skit excited tu.hehehe
 

kekuda

Senior
Joined
Dec 10, 2008
Messages
2,084
Points
38
aku rasa geng wc ni ada yg dah ada pengalaman bab DHL ni utk dptkan harga murah, sbb aku tgok dropship kekuda, dia gunakan DHL utk anta baju dia n harga baju dia + kos baju bleh dapat murah sama mcm dropship cina.
so apa kata sapa yg rapat ngan sifu kekuda ni mintak dia tunjuk ajar tentang DHL ni.. just pendapat.
adeh adeh.. senang aje teknik ni.. pi pejabat DHL berhampiran.. pastu tanya org yg keje kat situ.. insyaAllah ada jwpn nya.. :D
 
Top