Diskusi Serius eBay Fizikal (Research, Shipping, Packing & Lain²)

Riyzal

Newbie
Joined
Jul 28, 2009
Messages
255
Points
0
pangeran barang ko tak cecah limit lagi, just nice bawah 20kg.

hahaha..ini member pesan jerk huh penghantaran tempatan, tp baca untuk penghantaran parcel international pun lebih kurang jerk T&C dia.

Hohoho, pangeran kapas ko selamat sampai dah kan..takde basah2 erk ;)

Kalau jual balak kita golek jerk bro melalui laut dan sungai lebih murah..hehehe..

td aku wat satu parcel ke Australia berat dlm 1190gm...kena cas RM45.50 pakai air mail.

klu guna surface atau kapal laut ni lg murah, beza dlm Rm15 gak td aku check tp yg xsyok timing dia tu...kata kerani pos tu dlm 1-3 bln baru sampai...by the time brg nak sampai buyer dh dispute so baik jgn ambik risiko ye dak..

tp nk tya gak pengalamn otai2 yg dh lama buat fizikal item ni, klu parcel selalu guna air mail ke surface mail? betul ke surface mail lambat sgt2? dpt save byk klu guna surface mail ni...so share ler skit kat cni...;)
 

wgn_white

Senior
Joined
Jan 25, 2008
Messages
2,779
Points
38
Airmail kalau untuk berniaga di ebay.

Kalau kita yg nak mengorder 1 kontena luggage contohnya macam company bekas aku kerja dulu, baru guna surface mail... ;-)
 

maillebai

freshman
Joined
May 5, 2009
Messages
449
Points
0
Airmail = Udara.

Semua org dah tau kot..

Surface = Laut.

Mmg murah..Tp lambat. Sgt lambat!!

Kn ikut jadual kapal. Aku keja kat company kapal. Biasanya kapal ni kalau nak memuju ke satu distenasi tu, dia akn singgah dulu kat port2 yg ada kat laluan dia tu..

Cth nak pg USA. Dr malaysia tak ada kapal direct MY-US. Kn buat tranship (biasanye kat Jepun/lain2 port). Kdg2 bergantung juga kat "conection" antara kapal.

Kalau MY ke Japan pon boleh cecah 1 bulan tu..huhuhuuu..

Tu tak termasuk ms menunggu lg kat Port. Kdg ada jugak sampai 1 bulan. So ikut kira2 ni Ke US lbh krg 3 bulan la.

Biasa order dr company2 besar je br pakai kontena (surface) ni.. Takat buat eBay secara kecil2 ni, baik pakai Airmail. Kang teruk nak menjawap kat customer..:rolleyes::rolleyes:
 

mohdfahmiex5

freshman
Joined
Oct 13, 2009
Messages
120
Points
0
Airmail = Udara.

Semua org dah tau kot..

Surface = Laut.

Mmg murah..Tp lambat. Sgt lambat!!

Kn ikut jadual kapal. Aku keja kat company kapal. Biasanya kapal ni kalau nak memuju ke satu distenasi tu, dia akn singgah dulu kat port2 yg ada kat laluan dia tu..

Cth nak pg USA. Dr malaysia tak ada kapal direct MY-US. Kn buat tranship (biasanye kat Jepun/lain2 port). Kdg2 bergantung juga kat "conection" antara kapal.

Kalau MY ke Japan pon boleh cecah 1 bulan tu..huhuhuuu..

Tu tak termasuk ms menunggu lg kat Port. Kdg ada jugak sampai 1 bulan. So ikut kira2 ni Ke US lbh krg 3 bulan la.

Biasa order dr company2 besar je br pakai kontena (surface) ni.. Takat buat eBay secara kecil2 ni, baik pakai Airmail. Kang teruk nak menjawap kat customer..:rolleyes::rolleyes:
kalo pakai surface nak cepat boleh sewe tongkang atau bot pancung...suruh tekong hantar direct ke US lalu sungai klang....hahahaha...

ape aku merepek ni..huhuhuhu...
 

selopak

freshman
Joined
Jan 15, 2010
Messages
154
Points
0
salam.

nak tanya...kalo kita pos dari sini ke us....kastam malaysia bukak x pmbungkusan kita check barang sebelum hantar kesana?
 

wgn_white

Senior
Joined
Jan 25, 2008
Messages
2,779
Points
38
salam.

nak tanya...kalo kita pos dari sini ke us....kastam malaysia bukak x pmbungkusan kita check barang sebelum hantar kesana?

Tidak dibuka. Tidak diperiksa pun... :rolleyes:
 

wgn_white

Senior
Joined
Jan 25, 2008
Messages
2,779
Points
38
konfiden mcm kau keja kastam. aku slalu bukak bungkusan yang nampak menarik. kalau barang besh aku amik la. hahaha

Ko kerja kastam ke?
Kastam corrupt le tu... :D

Kazen-mazen aku banyak kerja kastam.
Memang tempat basah, tapi brg keluar tak dicheck.
Brg masuk je yg di check sebab perlu pengesahan duti import.
 

wgn_white

Senior
Joined
Jan 25, 2008
Messages
2,779
Points
38
Haha... aku sempat tengok tu sebelum ko padam...

Ko pi sarawak tgk kastam dia mcm mana... :D
Mcm ko rasa nak import pi rumah ko... HAHAHA (Bukan semua)
 

scofield

Newbie
Joined
Feb 22, 2010
Messages
317
Points
0
Memang mantop ilmu dan tips kat thread nie.. Aku yg masih tercari2 ilmu berniaga kat ebay terasa pening.. hehe
 

capix

freshman
Joined
Aug 30, 2008
Messages
203
Points
16
Age
33
br balik dari pjabat pos... ingat nak anta barng orng us... sekali timbang.. nahh.. satu rm77 satu lagi rm28.... majalah je pn...
tapi awek pos tu ckp kalu nak murah die suruh balut dengan plastik biar nmpk benda tu majalah... boleh ke cm2....
kang xpasal posmen tu bace majalah aku... huhuhu
 

sleepsheep

freshman
Joined
Jul 16, 2007
Messages
410
Points
16
br balik dari pjabat pos... ingat nak anta barng orng us... sekali timbang.. nahh.. satu rm77 satu lagi rm28.... majalah je pn...
tapi awek pos tu ckp kalu nak murah die suruh balut dengan plastik biar nmpk benda tu majalah... boleh ke cm2....
kang xpasal posmen tu bace majalah aku... huhuhu

mahal giler..pakai register pos ke nihh??
 

capix

freshman
Joined
Aug 30, 2008
Messages
203
Points
16
Age
33
yupp.. tu tk tambah rm3.90 lg tu....
satu tu berat 1 kg lebh, lg satu 400gram...
memg cm2 ke rate pos ke us..
 

capix

freshman
Joined
Aug 30, 2008
Messages
203
Points
16
Age
33
buyer order sekali 3 daaa... hee..
 

surfaddict

Senior
Joined
May 31, 2006
Messages
2,116
Points
38
Bro kalau ke zon D (tak silap sy lah) mmg lah mahal skit rate dia..then berat 1kg tak dapatlah nak nego lebih2 dengan aweks pos malaysia.

Contoh barang berat lebih kurang 200gram:

send ke USA = RM18+RM3.90
Send ke AU = RM13+RM3.90

Conclusion, better beli timbang awal2..keh keh keh..so senang nak anggar berapa kos shipping huh..rugi nanti kalau kos shipping pun tak dpt cover. :(

Nak pi recce lah timbang yg biasa org letak kat dapor tu. Letak barang ringan kat human scale confirmlah nampak ringan jerk.
 

capix

freshman
Joined
Aug 30, 2008
Messages
203
Points
16
Age
33
kene study lagi nie kalau nk main fizikal...
y nie nasib aku da makap harga giler2....
hehe..
 
Top